Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nov način tumačenja istorije u regionu  (Pročitano 11140 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 49.0.2623.87
Nego, a kako to da ovakvi projekti kreću uvek u državama kao što je Srbija?
a sta ti uopste znas o postojanju ovakvih projekata bilo gde da bi mogao da postavis takvo pitanje?
Odgovorio sam ja, to je samo par od brojnih primera koje svi ovde znamo. 
nisi odgovorio. pitanje se odnosi na ono sto si ti nazvao projektima. to je za mene znacilo: ko je jos pravio istorijske citanke ovakvog karaktera ili nesto slicno. sve ono sto si ti navodio se gotovo uopste ne odnosi na moje pitanje jer si navodio kontraprimere. Smiley ne mozes ovde koristiti indukciju i shvatam da sam postavio trik pitanje. ali jese nekorektno od tebe sto jednostavno ne kazes - ne znam

Citat
Al nisam ja kriv što vas NVO i liberalne pacove uče nekim drugim istorijama i logikama.
vredjanje te ne cini boljim sagovornikom ili dominantnim u normalnoj raspravi. a liberalan znaci da si za slobodu. to bi trebalo da se slaze sa slobodarskim duhom srpskog naroda

Citat
Pa gledaj malo RTS a onda gledaj i HRT pa uporedi.
ja osecam veliko zaljenje zbog nacionalistickog potonuca hrvatske i zbog onoga sto im se upravo u zadnje vreme desava i to delom bas na HRT-u.
ako si mislio da je HRT primer na koji treba da se ugledamo - ne daj boze

Citat
Ne stoji ništa, lupaš gluposti o nekakvim zaraćenim plemenima koja se eto mlate čisto radi mlaćenja.  Smile Balkanska plemena se mlate jer velikim silama odgovara da se mlate. Ili nas svađaju ili nas drže mirnim ko bubice. Ali obrni okreni, sve zavisi od njih. Tako je bilo pre 100 godina i tako je i danas. I to je cela filozofija iza toga.
samo je vazno da plemena nisu ni za sta kriva...
salu na stranu, nisam rekao da se mlate cisto radi mlacenja, to si ti rekao.
imaju plemena odlican razlog da se mlate - jos je Aristotel preporucio vlastodrscima da ako zele lakse da ostanu na vlasti nadju neprijatelja ili da proglase nekoga za neprijatelja
ne poricem uticaje sila spolja, ali ne budi slep za unutrasnje kleptokratske razloge u okviru samih balkanskih plemenskih drzava
« Poslednja izmena: 19. Mar 2016, 14:35:10 od dabisha »
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 49.0.2623.87
Citat: hkj danas u 14:18:59
Citat: dabisha danas u 14:12:13
u sustini mi nisi odgovorio na pitanje jer naravno ne znas, a ne znam ni ja mada imam neke informacije o slicnim aktivnostima u evropi, konkretno u nemackoj i francuskoj...

Citat: hkj danas u 14:18:59
Stvarno? Navedi mi par primera.  Smile

http://www.coe.int/t/dg4/education/historyteaching/Source/Notions/Multiperspectivity/MultiperspectivityEnglish.pdf

ovo je primer uputstva za nastavnike kao deo projekta usaglasavanja nacina drzanja nastave istorije u istocnoj evropi sa onim koji vec postoji u zapadnoj

zapadna evropa je vec preduzela slicne mere pre nekoliko decenija
« Poslednja izmena: 19. Mar 2016, 14:46:57 od dabisha »
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 44.0
Odgovorio sam.  Smile Ko je normalan, shvatiće. Kome je mozak ispran NVO sranjima on će se pravili glup.  Smile

Citat
vredjanje te ne cini boljim sagovornikom ili dominantnim u normalnoj raspravi. a liberalan znaci da si za slobodu. to bi trebalo da se slaze sa slobodarskim duhom srpskog naroda

Pazi ko se javlja da propoveda o vređanju.  Smile  Trol i licemer koji stalno glumi neku klasu i intelekt a onda kaže ljudima kako nemaju pojma i pričaju gluposti kad se ne slažu sa njim. Okani se tog serendanja o vređanju i glumljenja klase jer nisi ništa drugačiji od ostatka foruma.  Smile Aj dalje.

Što se liberala tiče, oni uglavnom nisu nikakvi borci za slobodu nego plaćenici i svirači kurcu.  Smile

Citat
ako si mislio da je HRT primer na koji treba da se ugledamo - ne daj boze

To opet ne menja činjenicu da se u Hrvatskoj zločini i akcije veličaju i čuvaju dok se u Srbiji redovno trubi o srpskm brljotinama a ćuti o tuđim.

I opet Srbija ispada glavno zlo sveta posle Rusa.

imaju plemena odlican razlog da se mlate - jos je Aristotel preporucio vlastodrscima da ako zele lakse da ostanu na vlasti nadju neprijatelja ili da proglase nekoga za neprijatelja
ne poricem uticaje sila spolja, ali ne budi slep za unutrasnje kleptokratske razloge u okviru samih balkanskih plemenskih drzava

Da sam slep pred time ne bih napisao ono o Miloševiću pre par dana.  I ne bih napisao da je ovo zemlja zlatnih ribica.  Smile

Samo što ja ne zaboravljam da najveći deo naših današnjih problema potiče od toga da već vekovima unazad zapadu služimo kao branik,poligon i laboratorijski pacovi, a od skora i kao Evropka Indija.  Smile

http://www.coe.int/t/dg4/education/historyteaching/Source/Notions/Multiperspectivity/MultiperspectivityEnglish.pdf

ovo je primer uputstva za nastavnike kao deo projekta usaglasavanja nacina drzanja nastave istorije u istocnoj evropi sa onim koji vec postoji u zapadnoj

zapadna evropa je vec preduzela slicne mere pre nekoliko decenija

Ma na papiru smo i mi preduzeli mere protiv korupcije, a Ameri politiku nemešanja u tuđa posla pa ipak svi ovde znamo da sve to može samo da se okači mačku o rep.  Smile  Smile

Mene zanima konkretan primer, bilo snimak, bilo slike knjiga, bilo intervjui ili novinski članci... gde se vidi kako mladi Evropljanin, ili još bolje - Amer, uči o tome da li je kolonijalizacija bila dobrotvorski čin ili otimanje od slabijih, da li je Srbija jedina pravila sranja u ratovima, da li je Sadam pao zbog zločina ili zbog nafte, i slično... E to me zanima. Kako je u praksi i kako se to primenjuje. Ne ŠBB KBB.  Smile
« Poslednja izmena: 19. Mar 2016, 14:58:44 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 49.0.2623.87
Mene zanima konkretan primer, bilo snimak, bilo slike knjiga, bilo intervjui ili novinski članci... gde se vidi kako mladi Evropljanin, ili još bolje - Amer, uči o tome da li je kolonijalizacija bila dobrotvorski čin ili otimanje od slabijih, da li je Srbija jedina pravila sranja u ratovima, da li je Sadam pao zbog zločina ili zbog nafte, i slično... E to me zanima. Kako je u praksi i kako se to primenjuje. Ne ŠBB KBB.  Smile

evo ti za francuze i nemce i njihovo usaglasavanje udzbenika istorije analiza procesa
https://thesis.eur.nl/pub/11026/Micudova,%20M.M.pdf

za amere tako nesto neces naci jer nemaju slicnu situaciju sa susednim drzavama.
mada i kod amera ima promene u nacinu propisanog predavanja istorije - indijanci, crnci... samo sto to kod njih mnogo manje kontrolise drzava nego u evropi
ali valjda mozemo birati na koga cemo se ugledati, ako vec insistiras na tome da gledamo sta drugi rade.
ja mislim da je ovakav udzbenika nama potreban zbog nas samih

Citat
Što se liberala tiče, oni uglavnom nisu nikakvi borci za slobodu nego plaćenici i svirači kurcu.
placenici? to si od seselja pokupio

i mi smo branik evropi?
khm, pazi sad: u vojskama koje su se borile oko beca 1683. je bilo srba na obe strane.
porez koji su srbi placali a kojim je finansirana ekspanzija osmanlija u centralnu evropu nas definitivno ne cini braniocima evrope. marko kraljevic je poginuo u bici protiv rumuna a na strani turaka uz jos neke srpske velikase. despot stefan lazarevic ima veliki doprinos u velikoj pobedi turaka nad krstaskom vojskom kod nikopolja. turci su za nas imali mesto u svojoj vojsci: smederevski sandzak(beogradski pasaluk) je dok je bio pogranicni, doprinosio znacajno u vidu konjice turskoj vojsci. naime domacinstva sa vlaskim statusom su davala 1 konjanika na 10 kuca pri pohodu na hriscane, a svi su isli u rat pri odbrani sandzaka. zmaj ognjeni vuk je tako prvo ratovao za turke pa onda protiv njih. kako se carstvo sirilo, vlaski status su dobijale druge pogranicne oblasti, pa su se srbi selili da bi ga zadrzali jer su placali manji porez. jedan od uzroka seoba srba.
branik evrope? ne bih rekao. ako smo bili branik, bio je neuspesan, a srbi su cak u velikom broju i ratovali za turke protiv evropskih drzava.
pise li to u udzbenicima iz istorije? znas li?
« Poslednja izmena: 19. Mar 2016, 15:17:33 od dabisha »
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 44.0
evo ti za francuze i nemce i njihovo usaglasavanje udzbenika istorije analiza procesa

Ovo je primer iz Slovačke. Slovačka nas nikad nije osuđivala i bombardovala. Ja sam te pitao za primer sa zapada.

Citat
za amere tako nesto neces naci jer nemaju slicnu situaciju sa susednim drzavama.

Jok, licemerne amere boli paja.  Smile Ne može im niko ništa a oni svima mogu šta god oće. To je sva nauka iza toga.

A kontroliše se to tamo itekako, samo na suptilnije načine. U Americi može bilo ko i bilo gde da priča da Ameri pljačkaju svet, al ako proba da to stavi u udžbenike... aint gonna happen.

Citat
ali valjda mozemo birati na koga cemo se ugledati, ako vec insistiras na tome da gledamo sta drugi rade.

Slažem se. Čim ovo zaživi u Americi, Evropi, Hrvatskoj i Šiperiji, ja ću biti prvi koji će pozdraviti uvođenje i u Srbiju. Ozbiljno kažem.

Citat
placenici? to si od seselja pokupio

Nego šta. Pa ja sam stari radikal, zar nisi znao?

i mi smo branik evropi?
khm, pazi sad: u vojskama koje su se borile oko beca 1683. je bilo srba na obe strane.
porez koji su srbi placali a kojim je finansirana ekspanzija osmanlija u centralnu evropu nas definitivno ne cini braniocima evrope. marko kraljevic je poginuo u bici protiv rumuna a na strani turaka uz jos neke srpske velikase. despot stefan lazarevic ima veliki doprinos u velikoj pobedi turaka nad krstaskom vojskom kod nikopolja. turci su za nas imali mesto u svojoj vojsci: smederevski sandzak(beogradski pasaluk) je dok je bio pogranicni, doprinosio znacajno u vidu konjice turskoj vojsci. naime domacinstva sa vlaskim statusom su davala 1 konjanika na 10 kuca pri pohodu na hriscane, a svi su isli u rat pri odbrani sandzaka. zmaj ognjeni vuk je tako prvo ratovao za turke pa onda protiv njih. kako se carstvo sirilo, vlaski status su dobijale druge pogranicne oblasti, pa su se srbi selili da bi ga zadrzali jer su placali manji porez. jedan od uzroka seoba srba.
branik evrope? ne bih rekao. ako smo bili branik, bio je neuspesan, a srbi su cak u velikom broju i ratovali za turke protiv evropskih drzava.
pise li to u udzbenicima iz istorije? znas li?

Au...

Još će da ispadne da treba Srbi da budu zahvalni Evropi što su pojeli njena govna.  Smile Jel treba da im zahvalimo i za stvaranje Šiperije i bombardovanje?  Smile
« Poslednja izmena: 19. Mar 2016, 15:27:40 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 49.0.2623.87

Ovo je primer iz Slovačke. Slovačka nas nikad nije osuđivala i bombardovala. Ja sam te pitao za primer sa zapada.
jesi ti corav?
History education in Europe since the 1950s through case studies of France and Germany,
and Slovakia

Citat
Citat

Slažem se. Čim ovo zaživi u Americi, Evropi, Hrvatskoj i Šiperiji, ja ću biti prvi koji će pozdraviti uvođenje i u Srbiju.
u zapadnoj evropi vec uvedeno
hoces da kasnimo za hrvatima i albancima?
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 44.0
Ma sve je to kul ali ne pričam ja o uvođenju na papiru, nego u praksi.

Ja ne vidim nešto da Ameri i Evropljani preispituju svoje odluke. Bar ne one najveće i najgore brljotine. Kad oni budu počeli, i kad Hrvati i šiptari urade isto, ja ću prvi podržati da i mi uradimo isto.

I nije to kašnjenje za njima, to je samo davanje prednosti. Smiley Ono, kao kad dami otvoriš vrata. Ja tu ne vidim ništa loše. Štaviše, ti bi trebalo da pohvališ to jer je to pravo džentlmensko, evropsko ponašanje.
« Poslednja izmena: 19. Mar 2016, 15:33:03 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 49.0.2623.87
Ma sve je to kul ali ne pričam ja o uvođenju na papiru, nego u praksi.
e, molim te ne pricaj napamet vise nego procitaj malo od onog sto sam ti poslao. naucices nesto

imas sadrzaj a skrecem ti paznju na poglavlje 5.2

za razliku od tebe ja sam citao par evropskih udzbenika istorije i znam o cemu govorim
ovo mi je struka
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 44.0
Znaš kako, i Nataša Kandić je po struci sociolog pa se u istu razume ko i Amer u geografiju.  Smile  Smile Tako da ne zameri ako sam u startu pomalo oprezan i skeptičan. Posebno nakon nekih tvojih... izjava i stavova.  Smile

Elem... E ovo je već nešto. Kažeš lepo koji deo je relevantan za ovu našu diskusiju pa ja nađem i pročitam.

Znači, Francuzi i Nemci su uspeli da naprave svoj zajednički udžbenik iz istorije? Svaka čast.  Smile Napokon jedan udžbenik koji sagleda obe strane u istoriji posle WW2. A kad će zajednički udžbenik koji se bavi periodom i pre WW2? Jer mislim slažemo se da istorija odnosa Nemačke i Fancuske posle WW2 i nije nešto u odnosu na onu pre WW2...  Smile I oće se praviti neki sličan udžbenik koji će se baviti i istorijom drugih zemalja, i odnosnom evrope prema tim zemljama kroz vekove?  Smile

Takođe, kad će da se napravi neka verzija za celu Evropu? Mislim nije u redu da se pišu udžbenici o istoriji a da se ne čuju i sve druge strane odnosno zemlje kontinenta. To prosto nije evropski. Treba da se napravi jedan udžbenik koji će odgovarati celom kontinentu. (lol, srećno s time  Smile )
I za kraj, jel ima negde zabeleška utisaka đaka i profesora koji ovo uče odnosno predaju?  Smile
« Poslednja izmena: 19. Mar 2016, 15:56:42 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 38.0
Dabiša ovaj projekat je glupost.Ende Smile
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.