Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 13:02:28
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: (Ne)savršene majke  (Pročitano 3830 puta)
02. Avg 2011, 22:44:28
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
Browser
Mozilla Firefox 5.0
Danas smo prosto probukirani lako dostupnim štivom koje nam nudi na stotine saveta, profesionalnih i amaterskih, dobrih i loših, od toga kako najbolje sačuvati laminat pa sve do onih ''malo'' više komplikovanih koji se tiču vaspitanja dece. Svaki od njih je dobronameran; međutim, kad se malo pogleda po toj ''literaturi'', čak i po temama na ovom forumu, stiče se utisak da ti saveti zapravo, na jedan prilično morališući način, propagiraju šta je to što bi ljudi trebali da osećaju i rade u vezi sa sopstvenim životom. Svako ko odstupa od šablona automatski je proglašen škartom - nešto sa njim ne valja. No, nisu svi takvi, ali kad je reč o jednom takvom fenomenu kakvo je majčinstvo, čini se da su ljudi spreminiji da osuđuju one koji ne postupaju po šablonu (koji je čisto teorijska stvar). Evo jedne priče na koju sam naišla i koja me je navela da se zapitam: gde su te savršene majke koje jednom rukom hrane dete, drugom usisavaju tepih, uz istovremeno održavanje video konferencije upravnog odbora neke mnogo zajebane firme. Jer, one moraju postojati; kome su inače namenjeni oni silni tekstovi u petparačkim (čitaj: svim ženskim) časopisima?

''Jesam li čudovište jer žalim što imam djecu?''

Suprug, djeca, dom – savršen recept za sreću uvriježen u gotovo svim društvima. Čudni su oni koji iza tridesete nisu u braku, nemaju djecu ili ih, nedajbože, ni ne žele. Ali, što se zapravo 'kuha' u glavama onih majki koje su pokušale ostvariti nametnute ideale? Jesu li stvarno sretne?

Pitanjem 'Jesam li čudovište jer žalim što imam djecu?' ispovijest započinje 50-godišnja žena koja je svoju priču podijelila s britanskim DailyMailom, naravno pod pseudonimom.

Uvjerena da nije usamljena u takvim mislima, o kojima nitko ne priča 'jer žene nikada neće priznati da su pogriješile, pogotovo kad su djeca u pitanju', odlučila je o tome javno progovoriti.

Ima supruga, dvoje djece i solidne kulinarske sposobnosti, ne previše za pokazati sa svojih 50 godina, smatra. I zato je uvjerena da bi imala puniji i ispunjeniji život da nikada nije postala majka. Iako je to saznanje ispunjava sramom, ne može ga se riješiti.

Vrlo jasno i glasno ponavlja: 'Požalila sam što imam djecu. Jesam li zato čudovište? Luđakinja? Ili samo iskrenija od ostalih?'

Supruga je upoznala kada je imala 21, bio je zabavan, zaljubljen i u roku dvije godine izmijenili su bračne zavjete i kupili prvu kuću. Nakon tri godine dobili su sina, a nakon još tri drugoga. Odrekla se posla na pet godina kako bi se posvetila djeci.

Suprug, dom, djeca... sve zbog čega bi trebala biti sretna, ali nije bila. Prve godine majčinstva bile su joj dosadne i usamljene, srednje zastrašujuće i izazovne, a posljednjih nekoliko, kad su postali problematični tinejdžeri – često očajne.

Godinama je žonglirala između posla i obitelji. Žalila bi se kao i većina žena – previše posla, premalo sati u danu, suprug ne sudjeluje dovoljno u obiteljskom životu, nedovoljno novca.

Svjesna je da je u očima većine ljudi privilegirana, jer ima zdravu djecu i dobar brak, ali kad pogleda svoje godine majčinstva, u njima vidi samo dosadno i izolirano iskustvo.

Ne govori da je tipična i da sve žene dijele to razočaranje zbog puta koji su izabrale. Ali, misli da su ti osjećaji češći nego što se može zamisliti.

'Nemojte me krivo shvatiti, volim svoju djecu. Čak i sada kad su napustili dom, osjećam prazninu u svakom kutku života', kaže.

Misli da je bila dobra i predana majka, te da nitko nikada nije posumnjao u njezine osjećaje o obiteljskom životu.

Djeca su joj onemogućila spontanost, ograničila mogućnosti, a sebe je pretvorila u kućanicu iz predgrađa – čemu je i težila dok je bila mlada. Jedina budućnost u kojoj se vidjela bila je ona supruge i majke. Nije očekivala ništa od škole, nije trčala za karijerom ili imala ambicija.

Ne misli da bi promijenila svijet ili imala neku blistavu karijeru, ali bi završila studij i imala kvalitetniji život. Kaže da je ponosna na svoju djecu, ali da žali što tih 20-ak godina koje je provela u njihovom odgoju nije posvetila nečemu drugom, putovala, više čitala, te da je najbolje godine provela s osjećajem vrtoglavice i umora.

Izvor: NetPortal

IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.50
Sav teret je prebacen na pleca 1 ili 2 roditelja i potpuno je prirodno da u uslovima pojacane egzistencijalne nesigurnosti, odsustva bilo kakve podrške sa strane i želje da se čovjek ostvari i kao još nešto, a ne samo mašina za radjanje, žene odlučuju da odlože radjanje ili pak da imaju 1-2 djece.
Jadno oni, mora da im je mnogo tesko odgojiti tih 1-2 deteta za razliku od npr. njihovih prababa i pradeda koji su mogli odgojiti i 5-6 deteta sa iznimnom lakocom i sa tako kvalitetnim uslovima za odgoj istih.

I tada se moglo samoostvariti, samo sto se tada pod samoostvarivanjem nije smatralo da dobijes direktorsko mesto, da ides do 40-te godine po kaficima, ispijas kafice i juris mladje ribe/momke ili da putujes po svetu jer zaboga nisi video nista od sveta, nego da nadjes pristojan posao i zivis pristojno a uporedo sa tim da zasnujes porodicu. Kao sto rekoh: Vise gledanja svog dupeta a manje gledanja na porodicu... Smiley

Ni ne treba da imaju 5-6 deteta. Ne trebaju da imaju nijedno ako nece, cisto kazem da su ljudi nekako vise okrenuti sebi nego porodici. Nista lose u tome, samo nekako mi ne ide da "kukaju" ako je tako i ako vec vecinu stvari mogu da rade dosta uporedo.  Smile
Thank you very much, autograme delim kasnije.  Smile

Trebala je da vidi sveta, procita grdne knjige, zavrsi skole, nikako to nije mogla da uradi pre ili pak za vreme braka.  Smile

Inace, o njenim roditeljskim skillovima dovoljno govori ova recenica

Citat
kad su postali problematični tinejdžeri

Klasicno kukanje, a nema ni razloga za isto. Bas me interesuje kakva su joj ta deca...
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.122
mob
Apple 15
Moja majka je bila nesavrsena majka. Hvala joj.
Pruzila mi je nesto sto jedna savrsena majka nikada ne bi mogla - dovoljno slobode da budem nesavrsena i samo svoja.

Ne dobija svako dete koje je po P.S. i ne moze svako da primenjuje savete...

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.18
Ja ne znam koliko puta, na letovanjima sa drugaricama, smo upoznavali parove sa malom decom na plazama i ne znam koliko puta su nam novepecene majke izjavljivale "blago vama sto nemate dece i obaveza, ja da sam znala sta me ceka, odlagala bih maksimalno, samo uzivajte u vasim omcima/muzevima/slobodi koliko god mozete, a za decu ima vremena"...

ziva istina... sigurno sam to cula od 50 zena do sada u zivotu ... a ni sa jednom od njih nisam bila bliska...

Naprotiv, tako nesto nikad nisam cula od svojih prijatelja, porodice, poznanika... samo od zena koje su valjda imale poriv da se ispovede nekome koga ne znaju ...

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.122
mob
Samsung 111111
Ja mislim da su ljudi trenutno rascereceni...Ubijeni pojavama da mogu da budi "Sve i svako" .  Smile
Ne mozes u zivotu sve da budes,znaci ako zelis da budes dobar u necemu moras tome da se posvetis,a ne da se posvetis svemu i ne budes nista.
Dakle ako zelis da cuvas decu,moras njima da se posvetis,ako zelis dobar novac..onda poslu.Ako zelis da letis moras da budes pilot.I to je cela sustina.
Mene pomisao da neko moze da bude dobar roditelj,odlican karijerista..super sportas , odlicna domacica i jos 500 osobina koje je cine jezi.
Dakle ne mozes u svemu da budes dobar,nazalost.
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.122
mob
Apple 15
Ali, ako nisi... onda si fejl, genetska greska, otpadnik, nesavrsen...

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.122
mob
Samsung 111111
Ljudi po prirodi i nisu savrsena bica...
Ja samo mislim da je ogroman pritisak..kako da se izrazim... Smile Sramota je ne biti nista  Smile
Preveliki je pritisak da po svaku cenu moras da uspes,da bi kao mogao da zivis normalno  Smile
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Monstrum

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 8918
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0.1
Bedak. Zena pa losa majka. Ko da te tera neko da imas decu. Kao da to nije plod ljubavi u danasnje vreme, ne moranja sa nekim sa kojim moras.
IP sačuvana
social share
Sta da radim sutra?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.122
mob
Apple 15
Ljudi po prirodi i nisu savrsena bica...
Ja samo mislim da je ogroman pritisak..kako da se izrazim... Smile Sramota je ne biti nista  Smile
Preveliki je pritisak da po svaku cenu moras da uspes,da bi kao mogao da zivis normalno  Smile

Znam sta si napisao... samo isticem paradoks savremenog drustva... ili ljudskog drustva kroz prostor i vreme, s tim sto je danas uz masovne medije i razvijene vidove komunikacije sve vidljivije i izrazenije...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.50
Ali, ako nisi... onda si fejl, genetska greska, otpadnik, nesavrsen...

Jesi fejl u tome sto si radio, i to zato sto si trebao vise da se posvetis tome. Otpadnik, genetska greska ili bilo sta drugo nisi.  Smile  Odlucio si se za porodicu, odlucio si se da ne ganjas karijeru, pa onda se posveti tome. Nemoj da kukas kako si propustio bitne stvari u zivotu. Knjige uvek moze da cita, da putuje po svetu uvek moze ako ima makar malo pristojan posao(drugar iz Engleske radio neki bezveze posao(javljao se na telefon u vodovodu) 6 meseci pa priustio da ide kolima po Evropi  Smile ), da je bila za koledz i da joj je isao,verovatno bi ga zavrsila pre nego sto se udala(a poznajem dosta ljudi koji su zavrsavali isti a imali decu pride).

I ja sam mozda mogao da imam trojku sa Marijanom Micic i Anom Mihajlovskom(videh ih jednom kad su snimali onu emisiju) al jbg. Moj zivot je totalno neispunjen zbog toga.  Smile
« Poslednja izmena: 03. Avg 2011, 00:52:19 od marko 284 »
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 13:02:28
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 4.357 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.