Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Sep 2025, 00:58:43
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nema slave bez 300 evra  (Pročitano 6839 puta)
03. Nov 2013, 09:11:11
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
Browser
Mozilla Firefox 25.0
mob
Sony xperia
Nema slave bez 300 evra

Jesen i zima donose i obavezan udar na kućni budžet da bi na slavskoj trpezi bilo "kako red nalaže". U najskromnijoj varijanti izdatak oko 30.000 dinara, a za bogatiju ponudu oko 80.000

SEZONA slava je počela, a ove godine za najskromnije slavlje potrebno je izdvojiti minimum 30.000 dinara iz već isceđenog kućnog budžeta. Bez obzira na to da li je slava posna ili mrsna, hrana i piće za dvadesetak gostiju, domaćinu će iz džepa "izbiti" gotovo dve trećine mesečnog "proseka" zaposlenih.

A ako se minimalnom iznosu dodaju specijaliteti od mesa, praseće i jagnjeće pečenje, suvi vrat, pečenice, sir, ruska salata, čorba sa teletinom ili piletinom, pite, torte, kolači, slani rolati, kvalitetna vina i viski (koji se poslednjih godina iznosi na trpezu), račun može i da se udvostruči. Za ovako punu trpezu valja izdvojiti do 80.000 dinara, odnosno dve prosečne mesečne zarade, pokazuje računica. Tako, oni koji zarađuju oko 30.000 dinara, a njih je dve trećine u Srbiji, zbog kućnog sveca mogu i da "bankrotiraju" i potom mesecima izlaze iz minusa i vraćaju pozajmice.

- Ipak, narod tako ne kalkuliše i uprkos malim platama na slavskoj trpezi ne sme ništa da zafali - kaže Milica Todorović, prodavačica u jednom od velikih beogradskih marketa, koja slavi Sv. Luku. - U ovoj besparici spas su čekovi, a posle će se tek razmišljati kako da se izmiri trošenje preko svake mere i pokrića. Mušterije uglavnom ne škrtare jer je važno da se gosti dočekaju s ukusnom i s ljubavlju pripremljenom trpezom.

Mnoge porodice koje ovih dana pripremaju slave, gledaju, međutim da uštede, naročito na mesu, kupujući namirnice u velikim trgovinskim lancima, posebno na "akcijskim sniženjima". Najveći izdatak slavske trpeze svakako je pečenje. Za kilogram sveže prasetine treba izdvojiti od 450 do 530, jagnjetina dostiže i 620 dinara. Na to ide izdatak za pečenjare, po kilogramu se uzima od 40 do 80 dinara, kako koja. Sokovi, mineralna voda, vina i žestoka pića mogu da se pazare povoljnije u megamarketima, ako se kupuju veća pakovanja.

Trgovci inače pomno prate kalendar slava i gotovo svakodnevno najavljuju specijalne ponude. Uoči slavlja mnogi prometnici su zajedno sa dobavljačima cene osvežavajućih, ali i alkoholnih pića, u proseku od 10 do 15 odsto.

- Svake godine u periodu slava organizujemo, u dogovoru sa dobavljačima, akcijska sniženja, i gotovo je pravilo da potrošačima tada nudimo jeftinije meso, ribu, sireve, salate, kolače i naravno osvežavajuća pića - ističu u nabavnoj službi jednog velikog trgovinskog lanca.

KETERING NA STOLU

KETERING firme pripremaju sve što je potrebno za slavsku trpezu. Od predjela i glavnog jela - prasetine i jagnjetine, pa do torti i sitnih kolača. Cene se prema dubini džepa kreću od 1.300 dinara po osobi za slave na "švedski" način, koja podrazumeva mahom predjela i kolače, pa do 2.500 po osobi za kompletan tradicionalni obrok.

BAHATOST U JELU i PIĆU NIJE U DUHU KRSNE SLAVE

NA dan krsne slave na trpezi oko koje se okupljaju ukućani i njihovi prijatelji trebalo bi da budu posluženi ljubav, molitva, praštanje i zahvalnost Bogu i svetitelju zaštitniku. Sve ostalo je u duhovnom smislu - nebitno.

Ovako u Srpskoj pravoslavnoj crkvi tumače običaj našeg naroda da na dan posvećen svetitelju zaštitniku kuće priređuje gozbe koje sa verom nemaju baš mnogo veze. Molitva i zahvalnost u većini domova ostaje u senci neumerenosti u jelu i piću. Bahatom i prenaglašenom obeležavanju slava poslednjih godina doprinela je i moda slavljenja i pozivanja velikog broja gostiju, zbog čega kuće i stanovi postaju mali, pa se običaj sve češće seli u - kafanu.

- Izobilje specijaliteta, pozivanje velikog broja gostiju, bahaćenje, preterano veselje i svaka druga prenaglašenost nije u duhu krsne slave - objašnjava đakon Miroslav Jelić.

- Suština slave je u zahvalnosti Bogu, a ne uživanju u jelu i piću. Proslava krsnog imena nikako ne sme da se pretvori u goli pir, nalik svim ostalim gozbama.

Slavu čine sveća, kolač, žito, vino i naravno ikona svetitelja zaštitnika. Na sve ostalo svečari bi trebalo da gledaju samo kao na trpezu ljubavi, za kojom se osim hrane dele i bliskost, ljubav i uzajamno poštovanje. Višednevne pripreme, spremanje hrane, veliki broj gostiju koji se očekuje, obeležavanje slave u većini domova pretvara u svojevrsnu trku kojom caruju nervoza, užurbanost i bahatost.

- Goste domaćin na dan slave prima u kuću čista srca, radostan što sa njime dele Božju blagodat, a ne da bi činili brojno stanje ili zato što je obavezan prema njima - objašnjava Jelić naviku čestu u našem narodu da se na slavu poziva veliki broj gostiju.

Osnovno nepoznavanje vere, ali i pomodarstvo i gastronomske navike učinili su da se poslednjih godina i u danima najstrožeg posta na slavnoj trpezi nađe i mrsna hrana. Prasetinu na trpezi nesavesni svečari objašnjavaju narodnim običajima i verovanjima, iako su oni potpuno suprotni duhu i učenju pravoslavlja.

POMODARSTVO NE JENJAVA MASOVNO i bahato slavljenje krsnog imena poslednjih godina objašnjava se pomodarstvom koje ne jenjava još od devedesetih godina. Veliki broj porodica, koje se smatraju pravoslavnim, proslavljaju krsno ime iako ne odlaze u crkvu niti im sveštenik ulazi u kuću. Nije malo ni svečara koji slavsko žito i kolač na dan slave ne odnose u crkvu, što se smatra sastavnim delom molitvenog slavljenja.

KOLAČ, ŽITO, SVEĆA SLAVSKI kolač, sveća, žito i vino glavna su obeležja slave. Da bi se našli na slavskom stolu domaćina, potrebno je izdvojiti najmanje oko 1.600 dinara. Voštane sveće srednje veličine koštaju od 300 dinara, pa naviše. Ako domaćica umesi kolač, i sama napravi žito mogla bi da uštedi i do 500 dinara. U slavski trošak treba uračunati i "vodicu" i "kolač" i čast svešteniku, po principu "koliko ko može da da".

Preuzeto sa ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 24.0
mob
Nokia 
Mi smo se dogovorili, kad se slava "prenese" na nas da cemo je slaviti sa kumovima, moja kuma i porodica, njegov kum i porodica, moja mama i moja sestra, mi i deca i niko vise. Bice nas oko 15 i to je sasvim dovoljno.
A ove slave ispod satora sa sve pevaljkama i trubacima je cisto proseravanje i pokazivanje ko koliko novaca ima. I da li ima.
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows
Browser
Chrome 30.0.1599.101
Citat
Osnovno nepoznavanje vere, ali i pomodarstvo i gastronomske navike učinili su da se poslednjih godina i u danima najstrožeg posta na slavnoj trpezi nađe i mrsna hrana. Prasetinu na trpezi nesavesni svečari objašnjavaju narodnim običajima i verovanjima, iako su oni potpuno suprotni duhu i učenju pravoslavlja.
Da samo slava podleze ovome bilo bi lepo. Sta sa onim parastosima sto se pretvore u krkanluk i ostalo?  Smile
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 30.0.1599.101
немам ове трошкове

срећа па имам родитеље који су ме васпитали да немам никакве додирне тачке са црквом,славом и сличним шпецијама
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 24.0
mob
Nokia 
Колегиница мени,
-Славимо у Недељу, ајде дођи.
-Наравно.
-У Ресторан ''Код .... ....  .....''.
-Кад боље размислим, морам тетки да однесем лек.

За Славу је вероватно довољна свећа.
Тако се славило у рову и брозовим казаматима.
Даће Бог да трошкови банчења буду толики да човек не може да се напије и наједе.

Баш данас треба да идем на једно крштење.
-У цркви.
-Не у ''..... .....''.
-Доћи ће отац и мајка.
На срећу зваће се Вук, а не неко страњски.
« Poslednja izmena: 03. Nov 2013, 10:53:56 od Nksamsj »
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 24.0
Mi smo se dogovorili, kad se slava "prenese" na nas da cemo je slaviti sa kumovima, moja kuma i porodica, njegov kum i porodica, moja mama i moja sestra, mi i deca i niko vise. Bice nas oko 15 i to je sasvim dovoljno.
A ove slave ispod satora sa sve pevaljkama i trubacima je cisto proseravanje i pokazivanje ko koliko novaca ima. I da li ima.

Slažem se. I pritom ljudi zovu neke goste samo da bi,eto,''održali kontakt s njima'',jer ih inače viđaju jednom u godinu dana. I ti ljudi dođu, ne da bi proveli vreme sa domaćinima,nego blebetali sa drugim gostima dok domaćini ne izbijaju iz kuhinje. Glupost. Koja je poenta...

Da samo slava podleze ovome bilo bi lepo. Sta sa onim parastosima sto se pretvore u krkanluk i ostalo?  Smile

Ja isto mislim i za neke ovdašnje svadbe.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 5782
OS
Windows 7
Browser
Chrome 30.0.1599.101
mob
Samsung Galaxy S2
немам ове трошкове

срећа па имам родитеље који су ме васпитали да немам никакве додирне тачке са црквом,славом и сличним шпецијама

Tako je, ateizam se jos i isplati.
IP sačuvana
social share
I have ... a cunning plan. It's as cunning as a fox who's just been appointed Professor of Cunning at Oxford University.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 24.0
mob
Nokia 

Slažem se. I pritom ljudi zovu neke goste samo da bi,eto,''održali kontakt s njima'',jer ih inače viđaju jednom u godinu dana. I ti ljudi dođu, ne da bi proveli vreme sa domaćinima,nego blebetali sa drugim gostima dok domaćini ne izbijaju iz kuhinje. Glupost. Koja je poenta...

Iskreno, slava u mojoj kuci je kompromis na koji sam pristala zbog mo dragog i ljubljenog, inace da se ja pitam bili bi samo nas cetvoro za stolom.
Svadbe od 500 ljudi su gluposti i primitivizam, pozoves najblize, oko 30, odes u restoran, ostatak novaca iskoristis da vidis sveta a ne da vracas dugove posle svadbe godinu dana posle toga Smile
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 24.0
Slaviti porodicnu slavu je nesto lepo i uzvseno,to sto neki idioti svaki dogadjaj pretvaraju u mile voli disko i pijane ljude po stolovima,ne znaci da se jedan lep obicaj ne moze slaviti na drugi nacin,kao sto ga slavi moja porodica recimo.Moja slava je Sveti Nikola,hrana je uvek posna jer je slava u vreme posta logicno,slavimo je uvek u nasoj kuci jer je to porodicna slava,slavimo je sa najblizim komsijama,prijateljima i naravno delom porodice kojima nije ista slava,moja majka uvek pravi sama slavski kolac,iako je zena zauzeta ima svoj posao i obaveze i mogla bi komotno da naruci iz pekare i da se ne muci,ali ona uvek insistira na tome,dakle slavljenje porodicne slave je divan srpski obicaj,a nepismenioh idiota je uvek bilo i bice,to su obicno ljudi koji su se setili vere u zadnjih 5,6 godina jer je moderno i in,moja porodica to slavi decenijama i slavice ako bog da jos mnogo godina i uvek cu biti ponosan na to.
« Poslednja izmena: 04. Nov 2013, 12:22:09 od sergio ramos »
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.9
Browser
Safari 537.71
mob
I-mate 30 Pro

Nece biti....
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Sep 2025, 00:58:43
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.