Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 12:47:47
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Glasanje
Pitanje: Да ли подржавате улазак Србије у НАТО?
Да
30.6%  (57)
Не
69.4%  (129)
Ukupno glasova: 186
Idi dole
Stranice:
1 ... 79 80 82 83 ... 128
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: НАТО - за или против?  (Pročitano 53449 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1074
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Ma ne, najbolje je da priča na nivou Prorokovića koji spominje novo vođenje rata za Kosovo. To je jako diplomatski mudro i po ugledu na najsvetlije tradicije mudre i patriotske politike Slobodana Miloševića čije lepote i blagodeti svi pamtimo. 

Mozda igraju igru Dobar i Los policajac. Tako se isto kenjalo za kupovinu Telekoma Srpske, a niko nije pomislio da je to bio najbolji nacin da se Srbima u RS da cist kes u teskom trenutku kada hoce da je ukinu, a da niko ne moze da optuzi Srbiju da podriva celovitost BiH. Stvarno je smesno sa jedne strane siptari prete kako ce biti sranja ako ne dobiju nezavisnost, NATO se kao boji i govori da se resenje treba naci sto pre jer ce siptari da se iznerviraju, a mi treba da pevamo "Give peace a chance". Svi naravno znaju da mi necemo nikako napasti, jer nemamo snage i vojsku koja je sposobna za to. Ali mislim da ipak moramo bar malo da blefiramo, pogotovo sto je Lavrov izjavio da je KiM crvena linija za Rusiju koju nece preci.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Da blefiramo sa vojskom? Prijatelju, da li si uopšte svestan  kakve to posledice može da ima po Srbiju? To je politika na nivou onoga što Kim Džong Il radi u Severnoj Koreji.

Povratak na retoriku iz vremena Slobodana Miloševića Srbiji može da donese samo štete. I to ogromne.

« Poslednja izmena: 07. Sep 2007, 14:53:01 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Violence solves everything!!!

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 7616
Zastava Niš
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung XYZ1004
Ali Kim Dzong (ma koliki bolesnik on bio) je dobio ono sto je zeleo  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Šta je on crni dobio? Odustao je od nuklearnog programa, narod mu bukvalno umire od gladi i sada dobija veću humanitarnu pomoć u pirinču.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6;M
@ Danilo,

evo, obećavam, ovo je moj poslednji post o standardima. Samo da te podsetim, prvo si kategorički tvrdio da ne postoje nikakvi NATO standardi, pa onda da postoje ali su "zaostatak" iz hladnog rata, pisani 80-ih godina, sad trenutno tvrdiš da postoje neki standardi, ali nisu obavezujući za države članice, pogotovo istočnoevropske. Meni se čini da ti nisi 100% siguran oko standarda, već si sam korigovao stavove kako je diskusija odmicala.

Lično, ne mogu da prihvatim, kao logičnu, činjenicu da neki vojnik mora da nosi cokule, a neko može da nosi papuče kad idu u zajedničku ratnu misiju. Kako se ko "pogodi" sa Agencijom za standardizaciju. Meni se to ne čini previše logično, za jednu ozbiljnu organizaciju kakav je NATO.

Što se tiče odnosa Srbije sa zemljama koje se zalažu za nezavisnost Kosova, opet si pročitao nešto što ja nisam napisao. Ja nigde nisam napisao da se prekinu diplomatski odnosi sa npr. Francuskom (ili bilo kojom drugom zemljom), već da se selektivno određuje nivo odnosa sa svakom državom pojedinačno.
Pa, tamo gde procenimo da imamo ozbiljan interes, tu ćemo održavati visok nivo odnosa, gde imamo slab ili nemamo nikakav interes, možemo u vidu protesta da snizimo odnose na najniži diplomatski nivo.

Pozdrav Zemunac,

Izuzetno te uvažavam kao sagovornika, ali sumiranje našeg razgovora na ovaj način ne odgovara istini.

Naša debata se vodila oko toga da li postoji standard u oblasti kalibra ili ne, odnosno tvoje tvrdnje da svako ko uđe u NATO mora da se prebaci na kalibar 5,56 mm kao i da od proširenja NATO najveću korist imaju američke firme jer si tvrdio da svi koji stupe u članstvo moraju da kupuju opremu od njih.

Od početka sam kategorično tvrdio da ne postoji standard u oblasti kalibra koji moraju da primenjuju nove članice NATO, odnosno da nove članice ne moraju da moraju da kupuju nove puške. Takođe sam skrenuo pažnju da je taj konkretan STANAG pravljen kao logična potreba unifikacije kalibra tokom Hladnog rata i da je izgubio smisao kada je cela Istočna Evropa počela da ulazi u NATO. Naveo sam ti i konkretne države koje nisu promenile kalibar. 

Uložio sam napor da saznam više o pitanju standardizacije i dobio iz Češke konkretniji podatak kako to sve funkcioniše u praksi. STANAG za 5,56 se ne primenjuje jer je tako dogovoreno sa Agencijom za standardizaciju. Isto važi i za Slovačku, i za Rumuniju, i za Mađarsku i za Bugarsku. Sve ove zemlje i u misijama koriste svoj kalibar, a ne 5,56mm. I slike iz Avganistana sam postavio ovde koje to potvrđuju, tako da ne shvatam tu priču o papučama i čizmama.

Nikada u toku naše diskusije nisam rekao "da nikakvi standardi ne postoje", naprotiv. Vrlo sam precizno rekao koje standarde nova članica mora da ispuni - uređaji za komunikaciju, ugrađivanje uređajaja IFF na sve letelice po NATO standardu, usvajanje zajedničke terminologije, zajedničkih operativnih procedura.

Kroz razgovor smo utvrdili da nova članica NATO nije u obavezi da kupuje američko oružje, pa čak nije u obavezi da kupuje ni zapadno oružje. Može da kupi od koga god hoće uključujući tu i u Rusiju. Važno je novi avion, tenk, terensko vozilo ima kompatibilian radio uređaj i uređaj za identifikaciju.

I ono što je najvažnije - nije mi cilj da osporavam po svaku cenu ono što kažeš nego da razdvojimo predrasude i pretpostavke od činjenica.

Činjenica 1 - Nove članice NATO nisu u obavezi da kupuju ni američko ni zapadno oružje,  o tome svaka država zasebno
donosi odluku.

Činjenica 2: Nijedna odluka unutar NATO se ne može doneti ako se o tome ne saglase sve države članice, i zato to nije nadnacionalna organizacija.  EU i UN mogu da donose odluke i bez saglasnosti svih članica i to ih čini nadnacionalnim organizacijama.

Činjenica 3 - Nove članice iz istočne Evrope nisu dužne da menjaju svoj postojeći kalibar, odnosno da prelaze na 5,56. Stepen primene STANAG-a u svakoj zemlji određuje se kroz dogovor sa Agencijom za standardizaciju. Ono što svaka zemlja koja ulazi u NATO mora da uradi jeste da ima kompatibilnu komunikacionu opremu, kompatibilne uređaje za prepoznavanje svoj tuđ, da usvoje organizacijsko formacijsku strukturu, da koriste zajedničke operativne procedure i zajedničku terminologiju.

Činjenica 4 - Svaka država članica na nivou vlade i parlamenta odlučuje hoće li ili neće učestvovati u nekoj misiji.

Prijatelju moj,

ja sam tvrdio (i dalje tvrdim) da zemlje članice NATO moraju da kupuju oružje i opremu koja odgovara NATO standardima. Logično sam zaključio da takvo naoružanje (koje odgovara NATO standardima) proizvode američki i zapadnoevropski proizvođači, pa se logično nameće zaključak da će ti proizvođači najviše profitirati.

Znači, NATO proširenje je veoma profitabilan biznis za njegove članice, 70% ukupne svetske produkcije oružja drže članice NATO-a. Evo konkretnih podataka za 2005.
United States - 36%
Russia - 16%
France - 11%
Germany - 6%
UK - 6%
China - 3%
Italy - 2%
Other European - 13%
Others - 6%

http://www.globalissues.org/Geopolitics/ArmsTrade/BigBusiness.asp#Armssalesfigures

Ako me pitaš za konkretne cifre, ameri će za isporuku 48 komada zastarelih F-16 C i F-16 D
aviona samo od Poljske zaraditi oko 1,25 milijardi dolara. Takođe se Rumuni intenzivno premišljaju da poruče eurofajtere ili F 16 aparate.

Znači, činjenica je da svaka zemlja članica može da proizvodi ili kupuje naoružanje proizvedeno isključivo po NATO standardima. Čak i švedski gripeni se rade po NATO standardima, jer drugačije ne bi mogli da se prodaju članicama NATO.

Evo jedan pres članak direktno sa sajta gripena
Citat
Danish Air Force Chief flies Gripen

The Danish Air Force Chief, Major General Stig Østergaard Nielsen visited the Swedish Armed Forces in mid-August 2007. During his visit, he flew in the new generation NATO standard Gripen D fighter.

8/22/2007
Being an experienced pilot Major General Østergaard Nielsen not only had the opportunity to fly the Gripen at the Swedish Air Force Gripen Operational and Tactical Evaluation Unit in Malmslätt, near Linköping, but also to experience the planning and evaluation tools that the Swedish Air Force use for its Gripen operational missions.

The Swedish Air Force were happy to share their experiences of operating the new generation Gripen fighter with the Danish Air Force, as a future version of Gripen is one of the aircraft types being considered as a replacement for the Danish Air Force’s ageing F-16 fleet.

This summer Gripen flew at the Aalborg Air Show in Denmark and the Saab/Gripen team also took part in the Roskilde Air Show last weekend. The Danish Air Force also performed test flights with Gripen at Saab’s facility in Linköping, Sweden at the beginning of the Summer. Terma, one of the leading defence industrial companies in Denmark, is also one of the major international partners in the Gripen Demonstrator programme.

http://www.gripen.com/en/MediaRelations/News/2007/070822_dk_afc.htm

Znači, iz ovog teksta se jasno vidi da švedski proizvođač reklamira svoj proizvod kao "new generation NATO standard Gripen D fighter". Znači, oni ističu da je njihov avion proizveden po NATO standardu, to dovoljno govori koje je primarno tržište u strategiji kompanije Gripen/SAAB.

Činjenica 2. Evropski ustav nije usvojen jer ga nisu prihvatile dve članice (Francuska i Holandija). Znači, i u EU se krucijalne odluke donose konsenzusom svih članica, kao i u NATO. Da li to znači da ni EU nije nadnacionalna organizacija? NE.
To samo znači da EU i NATO imaju različito unutrašnje ustrojstvo. Poenta je u tome da je jednom doneta odluka (konsenzusom ili većinom glasova, zavisno od unutrašnje strukture) obavezujuća za sve članice.

Činjenica 3Smile    Smile

Činjenica 4. Ne, ukoliko se prethodno donese obavezujuća odluka na nivou NATO-a (konsenzusom), kao što je bilo u našem slučaju. Makar simbolično, svaka članica je morala na neki način da se uključi u akciju "Milosrdni Anđeo".
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 7616
Zastava Niš
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung XYZ1004
Šta je on crni dobio? Odustao je od nuklearnog programa, narod mu bukvalno umire od gladi i sada dobija veću humanitarnu pomoć u pirinču.

Pa izdrkavao se sa svojom vojnom moci, nukleranim programom i dobio je energente i hranu, a za uzvrat je kao obustavio nuklerani program(iako je vec napravio par nukleranih glava).....da se svima uvlacio u bulju kao mi, sad ni to ne bi imao!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1026
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Ljoveras: Antinatoovska retorika utiče na proces evropskih integracija Srbije

7. septembar 2007. | 07:44 -> 13:34 | Izvor: B92, Beta, Tanjug

"Oba procesa, i evropske i atlantske integracije, dopunjuju se i treba definisati ih kao komplementarne i koherentne", rekao je šef delegacije Evropske komisije u Beogradu na konferenciji za novinare povodom godišnje nagrade za izveštavanje o evropskim integracijama.

Ljoveras se nada da će Srbija naći način da sarađuje i radi na budućim odnosima sa NATO-om.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević rekla je da je ulazak u NATO uslov državama zapadnog Balkana za prijem u EU.

Ljoveras i Miščevićeva su istakli da je veoma važno da se građanima, koji treba da odluče o ulasku u NATO, daju prave informacije u ulozi i odnosima u toj alijansi, kako bi se u javnosti izmenilo antinatovsko raspoloženje.

Šef delegacije Evropske komisije i direktorka Vladine kancelarije su istakli da je puna saradnja sa Haškim tribunalom uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji.
Austrija je clanica EU,a nije clanica ove zlocinacke organizacije.
Ti ako si spreman da ratujes za interese SAD-a,Britanije i Nemacke mozes to i bez ulaska Srbije u NATO.
Uostalom,ulazak u EU nece biti moguc sve dok zapadno evropske zemlje sprovode destruktivnu i agresivnu politiku prema Srbiji.A,to se pre svega ogleda na primeru Kosmeta.
I ako malo bolje analiziras poziciju Srbije i EU po pitanju Kosmeta,doci ces do zakljucka da kakav god bio scenario jedna od strana nece biti zadovoljna.Tako Srbija ostaje van Unije.
Ali,zato prica o sargarepi i stapu koju pominju ovde Ljoveras i ova Miscevic("prave informacije u ulozi i odnosima u toj alijansi, kako bi se u javnosti izmenilo antinatovsko raspoloženje") moze da prodje ako,kako najavljuju,sprovedu snaznu gebelsovsku propagandu,koju rade vec osmu godinu.
IP sačuvana
social share
Usliši molitve,anđele,dabogda pocrkali dusmani,pa budi andjeo osvete,neka na svojoj koži osete šta znači beda,strah i bol.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
@ Danilo,

evo, obećavam, ovo je moj poslednji post o standardima. Samo da te podsetim, prvo si kategorički tvrdio da ne postoje nikakvi NATO standardi, pa onda da postoje ali su "zaostatak" iz hladnog rata, pisani 80-ih godina, sad trenutno tvrdiš da postoje neki standardi, ali nisu obavezujući za države članice, pogotovo istočnoevropske. Meni se čini da ti nisi 100% siguran oko standarda, već si sam korigovao stavove kako je diskusija odmicala.

Lično, ne mogu da prihvatim, kao logičnu, činjenicu da neki vojnik mora da nosi cokule, a neko može da nosi papuče kad idu u zajedničku ratnu misiju. Kako se ko "pogodi" sa Agencijom za standardizaciju. Meni se to ne čini previše logično, za jednu ozbiljnu organizaciju kakav je NATO.

Što se tiče odnosa Srbije sa zemljama koje se zalažu za nezavisnost Kosova, opet si pročitao nešto što ja nisam napisao. Ja nigde nisam napisao da se prekinu diplomatski odnosi sa npr. Francuskom (ili bilo kojom drugom zemljom), već da se selektivno određuje nivo odnosa sa svakom državom pojedinačno.
Pa, tamo gde procenimo da imamo ozbiljan interes, tu ćemo održavati visok nivo odnosa, gde imamo slab ili nemamo nikakav interes, možemo u vidu protesta da snizimo odnose na najniži diplomatski nivo.

Pozdrav Zemunac,

Izuzetno te uvažavam kao sagovornika, ali sumiranje našeg razgovora na ovaj način ne odgovara istini.

Naša debata se vodila oko toga da li postoji standard u oblasti kalibra ili ne, odnosno tvoje tvrdnje da svako ko uđe u NATO mora da se prebaci na kalibar 5,56 mm kao i da od proširenja NATO najveću korist imaju američke firme jer si tvrdio da svi koji stupe u članstvo moraju da kupuju opremu od njih.

Od početka sam kategorično tvrdio da ne postoji standard u oblasti kalibra koji moraju da primenjuju nove članice NATO, odnosno da nove članice ne moraju da moraju da kupuju nove puške. Takođe sam skrenuo pažnju da je taj konkretan STANAG pravljen kao logična potreba unifikacije kalibra tokom Hladnog rata i da je izgubio smisao kada je cela Istočna Evropa počela da ulazi u NATO. Naveo sam ti i konkretne države koje nisu promenile kalibar. 

Uložio sam napor da saznam više o pitanju standardizacije i dobio iz Češke konkretniji podatak kako to sve funkcioniše u praksi. STANAG za 5,56 se ne primenjuje jer je tako dogovoreno sa Agencijom za standardizaciju. Isto važi i za Slovačku, i za Rumuniju, i za Mađarsku i za Bugarsku. Sve ove zemlje i u misijama koriste svoj kalibar, a ne 5,56mm. I slike iz Avganistana sam postavio ovde koje to potvrđuju, tako da ne shvatam tu priču o papučama i čizmama.

Nikada u toku naše diskusije nisam rekao "da nikakvi standardi ne postoje", naprotiv. Vrlo sam precizno rekao koje standarde nova članica mora da ispuni - uređaji za komunikaciju, ugrađivanje uređajaja IFF na sve letelice po NATO standardu, usvajanje zajedničke terminologije, zajedničkih operativnih procedura.

Kroz razgovor smo utvrdili da nova članica NATO nije u obavezi da kupuje američko oružje, pa čak nije u obavezi da kupuje ni zapadno oružje. Može da kupi od koga god hoće uključujući tu i u Rusiju. Važno je novi avion, tenk, terensko vozilo ima kompatibilian radio uređaj i uređaj za identifikaciju.

I ono što je najvažnije - nije mi cilj da osporavam po svaku cenu ono što kažeš nego da razdvojimo predrasude i pretpostavke od činjenica.

Činjenica 1 - Nove članice NATO nisu u obavezi da kupuju ni američko ni zapadno oružje,  o tome svaka država zasebno
donosi odluku.

Činjenica 2: Nijedna odluka unutar NATO se ne može doneti ako se o tome ne saglase sve države članice, i zato to nije nadnacionalna organizacija.  EU i UN mogu da donose odluke i bez saglasnosti svih članica i to ih čini nadnacionalnim organizacijama.

Činjenica 3 - Nove članice iz istočne Evrope nisu dužne da menjaju svoj postojeći kalibar, odnosno da prelaze na 5,56. Stepen primene STANAG-a u svakoj zemlji određuje se kroz dogovor sa Agencijom za standardizaciju. Ono što svaka zemlja koja ulazi u NATO mora da uradi jeste da ima kompatibilnu komunikacionu opremu, kompatibilne uređaje za prepoznavanje svoj tuđ, da usvoje organizacijsko formacijsku strukturu, da koriste zajedničke operativne procedure i zajedničku terminologiju.

Činjenica 4 - Svaka država članica na nivou vlade i parlamenta odlučuje hoće li ili neće učestvovati u nekoj misiji.

Prijatelju moj,

ja sam tvrdio (i dalje tvrdim) da zemlje članice NATO moraju da kupuju oružje i opremu koja odgovara NATO standardima. Logično sam zaključio da takvo naoružanje (koje odgovara NATO standardima) proizvode američki i zapadnoevropski proizvođači, pa se logično nameće zaključak da će ti proizvođači najviše profitirati.

Znači, NATO proširenje je veoma profitabilan biznis za njegove članice, 70% ukupne svetske produkcije oružja drže članice NATO-a. Evo konkretnih podataka za 2005.
United States - 36%
Russia - 16%
France - 11%
Germany - 6%
UK - 6%
China - 3%
Italy - 2%
Other European - 13%
Others - 6%

http://www.globalissues.org/Geopolitics/ArmsTrade/BigBusiness.asp#Armssalesfigures

Ako me pitaš za konkretne cifre, ameri će za isporuku 48 komada zastarelih F-16 C i F-16 D
aviona samo od Poljske zaraditi oko 1,25 milijardi dolara. Takođe se Rumuni intenzivno premišljaju da poruče eurofajtere ili F 16 aparate.

Znači, činjenica je da svaka zemlja članica može da proizvodi ili kupuje naoružanje proizvedeno isključivo po NATO standardima. Čak i švedski gripeni se rade po NATO standardima, jer drugačije ne bi mogli da se prodaju članicama NATO.

Evo jedan pres članak direktno sa sajta gripena
Citat
Danish Air Force Chief flies Gripen

The Danish Air Force Chief, Major General Stig Østergaard Nielsen visited the Swedish Armed Forces in mid-August 2007. During his visit, he flew in the new generation NATO standard Gripen D fighter.

8/22/2007
Being an experienced pilot Major General Østergaard Nielsen not only had the opportunity to fly the Gripen at the Swedish Air Force Gripen Operational and Tactical Evaluation Unit in Malmslätt, near Linköping, but also to experience the planning and evaluation tools that the Swedish Air Force use for its Gripen operational missions.

The Swedish Air Force were happy to share their experiences of operating the new generation Gripen fighter with the Danish Air Force, as a future version of Gripen is one of the aircraft types being considered as a replacement for the Danish Air Force’s ageing F-16 fleet.

This summer Gripen flew at the Aalborg Air Show in Denmark and the Saab/Gripen team also took part in the Roskilde Air Show last weekend. The Danish Air Force also performed test flights with Gripen at Saab’s facility in Linköping, Sweden at the beginning of the Summer. Terma, one of the leading defence industrial companies in Denmark, is also one of the major international partners in the Gripen Demonstrator programme.

http://www.gripen.com/en/MediaRelations/News/2007/070822_dk_afc.htm

Znači, iz ovog teksta se jasno vidi da švedski proizvođač reklamira svoj proizvod kao "new generation NATO standard Gripen D fighter". Znači, oni ističu da je njihov avion proizveden po NATO standardu, to dovoljno govori koje je primarno tržište u strategiji kompanije Gripen/SAAB.

Činjenica 2. Evropski ustav nije usvojen jer ga nisu prihvatile dve članice (Francuska i Holandija). Znači, i u EU se krucijalne odluke donose konsenzusom svih članica, kao i u NATO. Da li to znači da ni EU nije nadnacionalna organizacija? NE.
To samo znači da EU i NATO imaju različito unutrašnje ustrojstvo. Poenta je u tome da je jednom doneta odluka (konsenzusom ili većinom glasova, zavisno od unutrašnje strukture) obavezujuća za sve članice.

Činjenica 3Smile    Smile

Činjenica 4. Ne, ukoliko se prethodno donese obavezujuća odluka na nivou NATO-a (konsenzusom), kao što je bilo u našem slučaju. Makar simbolično, svaka članica je morala na neki način da se uključi u akciju "Milosrdni Anđeo".

Pozdrav Zemunac,

NATO Handbook - poglavlje 17 - NATO standardi i interoperabilnost:

#Ratifying NATO Standards by Nations Individually.
Specific proposed standards may not be relevant to all Alliance nations. A proposed standard may be ratified and designated a NATO Standard if several (not necessarily all) Alliance nations agree that it is acceptable as a goal for implementation. Likewise Partner nations can adopt NATO standards as a goal for implementation.

Što se tiče razlika između EU i NATO, Savet EU odluke donosi jednoglasno, prostom većinom ili kvalifikovanom većinom. Organizacija koja donosi odluke prostom ili kvalifikovanom većinom je nadnacionalna organizacija. U Savetu NATO se sve odluke donose konsenzusom, a ne prostom ili kvalifikovanom većinom. Zato EU jeste a NATO nije nadnacionalna organizacija.

Statistički podaci koje si gore naveo opšte ne dokazuju da je proširenje NATO-a "profitabilan posao" za njegove članice jer se brojke odnose na ukupan svetski izvoz a ne izvoz novim članicama NATO-a. Od ulaska Češke i Mađarske u NATO i njihovog ekonomskog bogaćenja koje im je povećalo vojni budžet najviše koristi su imale Švedska i Rusija.

Operacija pod nazivom "Milosrdni Anđeo" koju spominješ nikada nije postojala, taj naziv je izmišljotina čuvenog dueta JUL-a Ivan Marković i Goran Matić.

« Poslednja izmena: 07. Sep 2007, 16:05:25 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1636
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.1
mob
Nokia 6120
Citat
Pa izdrkavao se sa svojom vojnom moci, nukleranim programom i dobio je energente i hranu, a za uzvrat je kao obustavio nuklerani program(iako je vec napravio par nukleranih glava).....da se svima uvlacio u bulju kao mi, sad ni to ne bi imao!

Ma on ni sad nema nista, spistio se jos nize pa trazi pomoc od koga god stigne, u zamenu za obustavu nuklearnog programa. Narod mu gladuje i zivi u najgoroj bedi, takodje ni struju nemaju. On je gubitnik u svakom slucaju. Dovoljno je reci da ako zivis tamo moras da se sisas onako kako ti drzava kaze.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 7616
Zastava Niš
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung XYZ1004
Ma slazem se ja sa tobom da je S Koreja najbednija i najgora drzava na svetu, ali samo kazem da tvrd stav i koriscenje  vojske i u "diplomatske svrhe" moze da da i pozitivne rezultate! Ipak mu je pomoc visestruko uvecana od kako je pristao da odustane od nukleranog programa.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 79 80 82 83 ... 128
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 12:47:47
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.