Kao sto sam bio pomenuo,odluceno je da Beograd ove godine bude domacin NATO samita. Domacin onima koji su ga rusili...
Ko,gde,kako i kad je to odlucio,zasad se ne zna,ili bar ne navodi. Ali ono sto je sigurno jeste to da ce se odrzati ovde u junu,i da ce prisustvovati i NATO clanice,i njihovi "partneri",sto ukljucuje i druge zemlje poput Rusije.
U domacim medijima se,verovatno iz vise razloga,za sad malo prica o tome,a u stranim jos manje.S tim sto je za strane i normalno da se manje prica,ali za nas kao domacine nije.
U sustini,radi se o stavu-to je reseno i odluceno,vise nema sta tu da se prica.
Otvorio sam temu o ovome na politickom forumu,ali mislim da bi dobro dosla i ovde jer se ipak radi o jednom od najvecih samita u svetu,i to kod nas,u periodu kada ce verovatno biti i sajam naoruzanja,te ce(nadajmo se) ipak imati dosta da se prica o vojnoj tehnici i saradnji.
Evo teksta
U Beograd stižu generali iz 69 članica NATO
BEOGRAD - Najveći vojni samit u svetu biće održan u Beogradu sredinom juna ove godine. Na tom dvodnevnom skupu učestvovaće načelnici generalštabova i delegacije iz 69 zemalja sveta. Biće to skup pod maksimalnim režimom zaštite projektovanim na osnovu bezbednosne procene Vojnobezbednosne agencije i Bezbednosno-informativne agencije.
Sa jednog od prethodnih skupova najviših vojnih zvaničnika članica Alijanse
U obezbeđenje ovog skupa najviših vojnih vrhova stranih zemlja učestvovaće 250 pripadnika Vojne policije, a biće uključena i civilna policija, kao i medicinski timovi mobilni 24 časa. Obezbeđenje ovako značajnog skupa iziskuje najdetaljnije bezbednosne provere, a to podrazumeva poseban bezbednosni tretman gostiju, objekta, hrane i svih koji dolaze u kontakt sa gostima.
Ova vrsta strategijske vojne konferencije za vojne partnere održava se na osnovu zaključka NATO samita iz novembra 2006. godine održanog u Rigi. Cilj konferencije je razmena stavova i iskustva načelnika generalštabova o vojnim pitanjima od globalnog strategijskog značaja.
Na skupu će učestvovati načelnici generalštabova zemalja članica NATO, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative i odabranih kontakt zemalja. Prva ovakva konferencija održana je 2006. godine u Makedoniji, potom u Norveškoj, Albaniji i zatim u Finskoj, gde je prisustvovalo 47 vojnih delegacija. To su ujedno bili najveći vojni samiti u svetu, a očekuje se da konferencija u Beogradu bude najposećenija.
Održavanje najvećeg vojnog samita u Srbiji važno je kako zbog promocije naše zemlje, tako i zbog promocije Vojske Srbije pred prijateljskim i partnerskim državama. Osim toga, ovo je prilika za predstavljanje kapaciteta Srbije za ovakve i slične aktivnosti, ali i za njenu promociju kao pouzdanog partnera.
Očekuje se da će u tih 65 delegacija, uz načelnike generalštabova, ukupno biti oko 250 ljudi. Svi oni biće smešteni u beogradskom hotelu “Hajat”, a troškove snosi NATO. Srbija će na ovaj način inkasirati 200.000 dolara.
Delegacija NATO, prema saznanju “Blica”, već je boravila u Srbiji, obišla je objekte u kojima će biti ovi najviši vojni zvaničnici. Potvrda dolaska delegacije NATO zemalja na ovaj skup, nakon te provere, signal je poverenja u našu zemlju i u njene bezbednosne strukture. Ali to je ujedno i javno priznanje da je Srbija sada za njih prijateljska zona, zemlja sposobna za organizaciju ovako zahtevnog skupa.(drugim recima-sveze meso)
Domaćin konferencije biće general-potpukovnik Miloje Miletić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, a na konferenciji će govoriti Dragan Šutanovac, ministar odbrane.
Učesnici iz celog sveta
Među gostima će biti 28 delegacija iz zemalja članica NATO, iz 22 zemlje članice Partnerstva za mir, a očekuje se dolazak i članica Mediteranskog dijaloga, kao što su Alžir, Egipat. Izrael, Jordan, Maroko, Tunis, Mauritanija; Istanbulske inicijative - Katar, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i kontak zemlje Argentina, Australija, Indija, Japan, Novi Zeland, Pakistan, Brazil, Južna Koreja...
Ako izvucemo neku korist iz svega ovoga(al neku konkretnu ne "hvala vam,lepo smo se nazdrali,sad palimo"),i ako dodje i dosta drugih delegacija,preci cu preko toga sto cu da budem 3 dana rob u rodjenom gradu.
Nema sumnje da ce obezbedjenje biti potpuno paranoicno.cim su NATO goveda u pitanju,i to jos ovde,gde ih volimo samo tako.Te se spremite za maltretiranje tih 3 dana.
Al,kazem-ako izvucemo nesto iz toga-neka bude tako.
No,i dalje ostaje pitanje ko je,kako,gde i kad odlucio da se to odrzi kod nas.
Jer mi niti smo na putu za NATO(bar ne nekom konkretnom),niti smo clan NATOa,niti imamo neku veliku saradnju sa njim,niti je u navici NATOa da drzi svoje samite van svojih clanica,ili bar partnera. Tako da je ovo...da kazem-neobicno i cudno,i za nas,i za njih.
Valjda ce vremenom biti jos informacija.
Evo sta kaze na njihovom sajtu,za sada verovatno jedinom stranom mediju koji pise nesto opsirnije o tome. Inace kolko sam primetio,i ovde je slicna situacija-Srbija je bacena u drugi plan,tj. ne prica se o tome kako je doslo do te odluke,i kako ce biti,nego samo "Mi resili-u junu u Beograd" i to je to.nema nikakvih detalja.
Strategic Military Partner Conference 2011
SMPC 2011 will be conducted on 13 – 15 June 2011 in Belgrade, Serbia. As in the past, this annual event provides an excellent opportunity for Chiefs of Defence of NATO and Partner nations to share their perspectives on important strategic issues of common interest. Considering the outcome of recent NATO summit this year’s theme is:
“Post Lisbon: Delivering Transformation”
The focus of the discussion will be set on the following main topics:
* Innovative Approaches to Effective Capability Development * Assured Access to the Global Commons * Training, Partnerships and Outreach
Purpose
SMPC is a core event within SACT’s Strategic Engagement Campaign. It is a strategic level conference dedicated to inform CHODs of NATO, Partnership for Peace (PfP), Mediterranean Dialogue (MD), Istanbul Cooperation Initiative (ICI), Contact Countries (CC) and further selected countries about the approaches to bring forward NATO’s transformational efforts in order to discuss these ideas and to gather national perspectives.
The findings from this event will be used by SACT to help craft his best military advice in NATO’s transformational efforts.
Methodology
The conference consists of two major parts: The CHODs Day and the Workshops:
The CHODs Day: The first day of the conference is dedicated to promote strategic level discussion, stimulated by a few presentations. The following Q&A sessions will provide ample time to ask questions and to provide national perspectives. The representatives’ willingness to actively engage in this discussion will be the key to the success of this event. Since the SMEs will be present during this session, this will create a common understanding and lay a foundation for the following workshops at the SME level.
The Workshops: The CHOD’s plenary will be followed by a syndicate session. These breakouts will allow remaining CHODs, national and ACT Subject Matter Experts to continue the discussion and to examine specific questions in more depth.
Outcome
We expect nations to provide us with their specific insight, national perspectives and recommendations. These details will be captured in the SMPC Analysis Report which will feed the transformational development process. Furthermore it will be forwarded to all NATO authorities engaged in this process, including the Secretary General, the IS, the IMS, and to all conference participants. Additionally, it will be published as a downloadable "pdf" file on this webpage.
Feedback
We are always open for your advice on how to improve SMPC in the future. Your comments and recommendations are very important to us and therefore please feel free to email or call the conference OPR at any time to provide your feedback.
Vraticu se na to da NATO nema 69 clanica (tekst iz Blica) a niko nije pomenuo ucestvovanje Rusije - uvek ucestvuje zbog specijalnih veza sa NATO ali i Partnerstva za mir ciji smo i mi clan. Ucestvuju i Indija, Pakistan Brazil itd.
Na ovom NATO sajtu se vidi da je samit prosle godine bio u Finskoj, isto neutralnoj zemlji, ima i nekakvi izvestaji, ali me trenutno net zeza da bi mogao da sve to skinem.
Zasto se izbegava poimenicno pominjanje Rusije (mozda smatraju da je dovoljno da se kaze clanice Partnerstva za mir).
Nadjoh ovo o ucescu Rusije i Kine (mada za Rusiju znam da je uvek ucestvovala)
Citat
* Otkud najveći vojni samit “NATO i partneri“ u Srbiji?
- Srbija kroz Vojsku i Ministarstvo odbrane pokazuje svoje novo lice okupljajući načelnike generalštabova od Rusije, Kine do Amerike i Brazila. To je velika čast za Srbiju i priznanje da su slike o Vojsci Srbije, Ministarstvu odbrane i samoj zemlji u percepciji sveta potpuno izmenjene.
Vraticu se na to da NATO nema 69 clanica (tekst iz Blica) a niko nije pomenuo ucestvovanje Rusije - uvek ucestvuje zbog specijalnih veza sa NATO ali i Partnerstva za mir ciji smo i mi clan. Ucestvuju i Indija, Pakistan Brazil itd.
da,i ja sam uvideo tu gresku.a,jbg,novinari...
Inace,kao sto vidis,i ja sam promenio svoj post,posto sam proverio i saznao da ce ipak doci i Rusija,Kina i ostali koji nisu previse bliski sa NATOom,ali su pozvani.
jesam,ali ta je vezana za politiku.ovde nek se prica o saradnji,projektima,dogadjajima i konkretno vojsci,tj. vojskama.
Inace,nadam se da ce tad izvesti i neku pravu vojnu vezbu,a ne samo letenje u krug,i vozikanje brodica i kamiona...
A ako budu pametni,iskoristice priliku i za promociju domacih fabrika i institucija.A i tehnike. Bumbar,Strsljen,Lazar,modernizacija M-84ki(mozda cak i T-72ki),licno naoruzanje(i to prilicno bogat asortiman),Nora,Oganj,Lasta,ALAS raketa... jeste da je bas skromno i slabo,ali verovatno nekome i takve stvari trebaju.
« Poslednja izmena: 14. Feb 2011, 21:24:54 od hkj »
A ako budu pametni,iskoristice priliku i za promociju domacih fabrika i institucija.A i tehnike. Bumbar,Strsljen,Lazar,modernizacija M-84ki(mozda cak i T-72ki),licno naoruzanje(i to prilicno bogat asortiman),Nora,Oganj,Lasta,ALAS raketa... jeste da je bas skromno i slabo,ali verovatno nekome i takve stvari trebaju.
Dobro, al inace vecina tih zemalja bas nije zainteresovana za ipak nazalost skromne mogucnosti srpske vojne industrije.
da,i ja sam uvideo tu gresku.a,jbg,novinari...
I meni je upalo ranije u oci "69 clanica" ali sam toliko oguglao na copy paste novinarstvo da me mrzi i da spominjem
Da li postoji bre neka granica do koje će da nas ovaj jebeni predsednik i njegova partija ponižavaju!?
Srušili nam zemlju, ozračili nas sve, u narodu epidemija raka a oni bi da ih goste!?
Dobro de, smiri se, eto dolaze i Rusi i Kinezi
@scan je u pravu-ti hohstapleri su nam do skora rusili zemlju,a i dalje je ruse(na Kosovu),a mi iz gostimo.
ali,kazem-ako se sve to isplati i izvucemo neku korist,onda ce vredeti.
da dolazi samo NATO gamad,pa da kazemo da ne zelimo,i da se protivimo. Ali buduci da ce s njima ipak doci jos mnogi,to znaci i vise delegacija,a to znaci vise sansi da se mi tu reklamiramo i izvucemo neku korist.
Da li postoji bre neka granica do koje će da nas ovaj jebeni predsednik i njegova partija ponižavaju!?
Srušili nam zemlju, ozračili nas sve, u narodu epidemija raka a oni bi da ih goste!?
Dobro de, smiri se, eto dolaze i Rusi i Kinezi
Ma nisam ja ni za njima lud. Nisu ni oni za nama i znam ja da od sveta ne treba bežati ali NATO je nama potpuno bespotreban.
Ljudi su ovde ginuli, ej! Pa gde su kasetne bombe, voz u klisuri....itd. Ajde da je bilo kao u WWII pa beše davno, ali nije!
Mi smo zemlja koja nema pretenzije na druge suverene zemlje. Za razliku od NATO članica (USA i UK posebno). I šta mi dobijamo od svega? Neku šatro zaštitu, tj. oni dobijaju još jednu zemlju da smeste svoj raketni štit i ako se jednog dana zakače sa nekim nama nad glavama da padaju rakete. I da naša vojska ratuje tuđe ratove?
Sramno, sramno....
Jadni mi.
« Poslednja izmena: 14. Feb 2011, 23:17:03 od scan1 »