Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 28. Jul 2025, 16:16:01
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 23 24 26 27 ... 42
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Наша чуда  (Pročitano 33709 puta)
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Sony xperia
Citat
A zasto bi bila losa? Nemamo ni jednu drugu bolju, a ni losiju da ih uporedimo i izvucemo zakljucke....

Tacno. Sa ovim se u potpunosti slazem. Npr. sama nasa percepcija culom vida, ne svodi se samo na oko. Mi gledamo mozgom. Kako on vidi stvari tako nam ih prezentuje u svesti. U oku, odakle polazi ocni nerv, ne postoje senzori, cepici i stapici. Taj deo oka se zove crna mrlja. Mi bi u vidnom polju trebali imati crnu tacku. Ali ne, nemamo je. Mozak nadopunjava to mesto, stvara iluziju na tom mestu i upotpnjuje sliku. Jedna vrsta interpolacije. Samu velicinu necega, neke stvari, predmeta, mi ne bi znali, bili bi zbunjeni ako ne bismo imali sa cim da je uporedimo. Samim tim sto imamo dva oka, time imamo osecaj trece dimenzije, malo prostorno pomerene slike u svakom oku. Osecajem za dubinu, nesvesno uporedjujemo daljinu i velicinu nekog objekta u vidnom polju sa nekim drugim za koji nam je vec poznata velicina. I sami astronauti tokom treninga imaju vezbe, kojim uce kako da uklone zbunjenost, kada u prostoru vide nesto a nemaju mogucnost uporediti sa necim.
E sada, nasa logika nasuprot logike svevisnjeg. Pitanje koje bi prvo moralo biti jasno je, po kojem to liku smo stvoreni ? Logika se podvlaci dosta po d instikte. Logika grabljivice je da lovi, zrtve da bezi. Tu veliku ulogu imaju instikti.
Kada su poglavicu jednog plemena pitali sta je dobro a sta lose, rekao je, kada mi pobedimo to je dobro, kada oni, misli na drugo pleme, to je lose. Na najprimitivnijem nivou eto ljudske logike. Da li se mi civilizovani nesto razlikujemo. Svakodnevni zivot i dogadjanja u njemu kazu ne.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Neki ovde nisu pri sebi a bolje reci da nisu upoznati. Meni kao detetu razvedenih roditelja molitva je donosila utehu. Ziveo sam sa ocem pijanicem odvojen od majke 10 godina. Otac mi nije pobozan, stari komunista, ne ulazi u crkvu. Nije mi jasno kako sam poceo da verujem kad od njega samo cujem psovanje boga. Ali verujem. I molio sam se tako da mi je bilo lakse. Pomoglo je bezbroj puta. Sada zivim sa majkom, imam posao vec dve godine, otac je prestao da pije ali zato sto je bolestan. Otkazuje. Sada se ponekad pomolim ali ne smem zaboraviti da mi je vera donela svetliji zivot. Sa tatom nisam u kontaktu ali molicu se da nam bog da bar malo mira da ponovo budemo u kondaktu. Ima dosta toga. Imao sam glavobolje godinu ipo dana i one su prestale jer sam verovao u boga. Molitva mi je vratila mir i kad me je zivot bicovao. Nisam mrzeo nikog i ne mrzim nikog. Samo zelim da sa ocem ponovo uspostavim kontakt. Oboje smo krivi na neki nacin.

Ok, i ja sam dete razvedenih roditelja. Majka nas je krisom krstila- posto je otac bio veliki komunista, dok gle cuda- nije od `90. postao veliki Srbin.
Prilicno sam verski odgojena. I verujem u postojanje Boga- da ga tako nazovem, dakle ne u cikicu sa belom bradom koji sedi na nekom oblaku i sve posmatra, vise u neku silu... Platonovog ucenika- Aristotela.

Nemam nista protiv onih kojima biblijska vera pomaze, al` prezirem one koji stvari u zivotu posmatraju jednosmerno.

Biblijska religija i jeste uteha za nesrecne, siromasne duhom ili materijano.

Pr. mog ujaka... Kako on kaze- tada sam prvi put rekao, Bog ne postoji. Isao on u 5. osnovne i sl. video direktora skole i uciteljicu ruskog jezika u sexu, i oni ga primete i zaprete da ne sme nikome reci. (oboje u srecnim brakovima) On, naravno, izleti se negde, procuje se i sl. Skola k`o skola. I odjednom, sa 4 iz ruskog, ujak dobija 1. i nastavnica ga obara na popravni... Moja baka- veliki vernik i dan danas, kaze njemu... Ma, nije to nista, idi ti do skole, moli Oce nas i moli se Bogu sto vise i bice sve u redu. I, dodje ujka do skole, kada ona nece ni da ga ispituje... Pao na popravni. Jedva ga pustili u avgustu da prodje.

I tako... Dakle, imao je znanja, bar za prolaz. Napominjem da je cela mamina porodica verski odgojena, ali to je bio pr. nepravde koji je prelomio u mom ujaku, i kada je sam shvatio- kako on veli, da Bog ne postoji. Sa tih malo god. nije on imao igradjenu svest o Bogu, kao pravednom ili ne. Dete- koje se uverilo da nije bas sve tako. Dakle, do tada se radovno molio, ne samo kada zatreba, ali tog dana sa jos vecim zarom, i eto... Sto ne umanjuje- da dodam za ogranicene- njegovu covecnost.
Kasnije bio u ratu, 5 god. ostao ziv, kaze- ne zahvaljujuci molitvi, nego veri- veri u sebe i veri u srecu, svoju decu, porodicu i sl.

Liv,  cveticiiiiiiii za Platona.  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
Odmrznuta vjerovanja

Živimo u uvjerenju da vidimo svijet kakav jest, iako je on mješavina objektivnog svijeta i subjektivne percepcije. Naše potencijale usmjeravaju upravo naša osobna vjerovanja.

U jednoj sufijskoj priči, Bog i Vrag su krenuli zajedno u šetnju. Nakon nekog vremena, Bog se sagne, podigne nešto s tla i reče: "Oh, pogledaj ovo: dio istine!"

Zatim, krenuvši dalje, opet reče: "Oh, evo još jednog dijela istine! A evo i još jednog!"

Nastavljajući tako skupljati istinu, upita Vraga: "Zar te ne brine to što je istina tako očigledna, što se nalazi posvuda?"

Vrag mu na to odgovori: "Pa, ne baš... Uz malo moje pomoći, ljudi će vrlo brzo istinu pretvoriti u vjeru."

U kontekstu ove priče, vjera je vrsta deluzije. Ništa čudno - naša svakodnevnica je neprestano, u većoj ili manjoj mjeri deiluzionistička.

Živimo u uvjerenju da vidimo svijet onakvim kakav jest, a ono što vidimo ustvari je sukreacija: mješavina objektivnog svijeta i naše subjektivne percepcije. Objektivnost i subjektivnost pritom nije moguće samo tako razdvojiti - to je poput simbioze moruzgve i raka samca - jedno bez drugog ne funkcionira.

U istočnjačkim religijama često se koristi naziv 'maja' ili kozmička iluzija. "Iako znamo da je sve oko nas iluzija...", započeo je svoje pitanje jedan novinar u razgovoru s Dalaj-lamom, ali tu ga je Dalaj-lama prekinuo rekavši: "Krenemo li od pretpostavke da živimo u svijetu koji je nestvaran nećemo daleko stići."

Razmišljanje o stvarnosti kao o iluziji donosi neku vrstu rasterećenja: "Ok, život je i tako samo neka vrsta sna", ali pri tom se čovjek vrlo lako može dovesti u opasnost da zamišlja čitav fizički svijet kao jednu vrstu vlastite projekcije. Film se zove stvarnost, a redatelj, scenarist i glumac su ja, ja i ja.

Takva, egocentrična perspektiva dovodi do dehumanizacije jer se druge ljude ne shvaća ravnopravnima, odnosno jednako stvarnima. Suosjećanje i pažnja postaju doživljaji drugog reda, jer je sva moć centrirana u osobnom božanstvu zvanom 'ja'.

Dopuštajući svijetu u kojem živimo jednaku dozu stvarnosti kao i sebi samima, u svojim svakodnevnim mini-deluzijama možemo osvijestiti uzorke koji nas zatvaraju u određena vjerovanja o sebi, svijetu i drugima.

Samoispunjavajuće proročanstvo je, na primjer, izraz koji, jednostavnije rečeno znači: "Ako vjeruješ da će se nešto dogoditi, povećavaš vjerojatnost da se to uistinu i dogodi."

Jedan od najpoznatijih primjera ovog fenomena je slučaj koji se dogodio u Chicagu. Tri čovjeka ostala su greškom zatvorena u kamionu-hladnjači.

Bili su obučeni u laganu ljetnu odjeću i znali su da će se u roku od tri sata smrznuti. Sljedećeg dana zaista su pronađeni smrznuti, ali ono što ih je ubilo nije bila hladnoća, već njihovo vjerovanje. Hladnjača uopće nije bila upaljena.

Samoispunjavajuće proročanstvo može usmjeriti naš život i k vrlo povoljnim ishodima. Ako smo uvjereni u uspješnost nekog poslovnog projekta, ponašat ćemo se i zračiti na način koji će zaista voditi k željenim rezultatima.

Slično je i s ostalim sustavima vjerovanja. Vjerovanje otvara, daje entuzijazam, a nerijetko i iscjeljuje. Ponekad je dovoljno da se čovjek 'prepusti' i kako bi se osjetio rasterećenim, slobodnim, iscijeljenim.

Tijekom života, jedna vjerovanja zamjenjuju druga. Bilo da je u pitanju astrologija, reinkarnacija ili neka novodobna religija, bitno je ne zaboraviti da je riječ o interpretacijama koje mogu dovesti do zanimljivih spoznaja, ali koje nisu konačna istina, već različiti načini vjerovanja. Generalno gledano, nije opasno imati vjerovanja, ali je opasno zatvoriti se za druga gledišta i postati zamrznuti vlasnik konačnih odgovora.

Izvor: Net.hr

« Poslednja izmena: 02. Avg 2007, 18:19:02 od Raven_Claw3190900 »
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Sony xperia
Citat
nije opasno imati vjerovanja, ali je opasno zatvoriti se za druga gledišta i postati zamrznuti vlasnik konačnih odgovora.

Smile Smile Smile   Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 262
OS
Nepoznat
Browser
Nokia6101 2.0
Ostao sam bez texta vrlo zbunjujuce govorite. Koju ste skolu zavrsili da i ja probam?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Gospode pomiluj

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 309
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
SonyEricsson ne znam koji
Tvoj tekst je interesantan ali ja stvarno ne razumem poentu cele tvoje price.
Citat
nije opasno imati vjerovanja, ali je opasno zatvoriti se za druga gledišta i postati zamrznuti vlasnik konačnih odgovora.
Ako je ovo onda dobro jel zatvorenost je opasna uvek bilo za vernike bilo za ateiste
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 94
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Nokia N70
Nemam nista protiv onih kojima biblijska vera pomaze, al` prezirem one koji stvari u zivotu posmatraju jednosmerno.

Biblijska religija i jeste uteha za nesrecne, siromasne duhom ili materijano.

Biblija je jedna knjiga u kojoj pise jedna filozofija. Onom ko nije stvarno citao ni jednu drugu knjigu to je jedina knjiga, a samim tim i jedina filozofija. Nazalost mnogi koji traze smisao zivota i utehu samo u Bibliji imaju problem sa licnim samopouzdanjem i sopstvenim bogom. I onda ga traze tamo negde...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Gospode pomiluj

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 309
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
DA se vrati m na temu.Pricala mi sestriina kuma,sta se desili njenom polubratu.Dugo godina su se lecilki od neplodnosti i cak su pokusavali vantelesnu oplodnju.I posle jos jedne neuspele oplodnje  odlucili su da idu na Ostrog da posete mosti svetog  Vasilija ostroskog.Dok je njen brat bio tamo osetio je kao da je nesto 3 puta puklo u njemu, klop,klop,klop...I kada su se vratili kuci nastavili su zivoy normalno.Za 1,5 meseca imali su zakazanu jos jednu vantelesnu oplodnju i zena je otisla malo renije da bi rekla doktorki da joj kasni i ova joj je rekla da je trudna,posle 7 godina neuspesnih pokusaja zatrudnela je prirodno...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Sony xperia
Cudo ili slucajnost, procenite sami.

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

Graphic1.jpg
(167.67 KB, 686x898)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Gospode pomiluj

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 309
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
pre bi rekla cudno a ne cudo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 23 24 26 27 ... 42
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 28. Jul 2025, 16:16:01
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.128 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.