Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 01. Avg 2025, 14:15:15
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Ovo je forum u kome se postavljaju tekstovi i pesme nasih omiljenih pisaca.
Pre nego sto postavite neki sadrzaj obavezno proverite da li postoji tema sa tim piscem.

Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Narodne priče  (Pročitano 50874 puta)
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Pomoz' bog, zla zeno

Udarivsi nekakvi putnici pored mnogo zena koje su u drustvu sjedjele, jedan od njih rece sale radi:
- Sad cu ja poznati koja je zla zena medju ovim zenama; - pa onda, kad im se prikuce, rece: - Pomoz' bog, zla zeno!
A jedna izmedju njih, koja je upravo bila zla, odmah odgovori:
- A kako sam ti zlo ucinila, jela te bolest!

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
mob
Apple 15
Pustio bih ja njega, ali nece on mene

Nekakav Turcin svrne s puta u potok da se napije vode, pa ga uhvati hajduk, a on onda dozvavsi svoga druga, koji je bio ostao na putu, kaze mu:
- Hodi, uhvatio sam hajduka|
Drug mu odgovori:
- Kad si ga uhvatio, a ti ga povedi amo.
Onda mu on kaze:
- Ama nece da ide.
Kad mu drug na to rece: "Ako nece da ide, a ti ga pusti", a on mu odgovori:
- Pustio bih ja njega, ali nece on mene.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
mob
Apple 15
Ravnodusnost

U nekom gradu bio jedan kadija, kome bijese drago mita uzeti, pa u cem bilo. Jednoga mu dana neko donese pitu na pesces, a to opazi jedan njegov komsija, pa ce kadiji kojega srete:
- Efendija, pronese se pita.
- Pa ste je meni stalo?
- Ama, eno se u tvoja vrata unese!
- E pa sta je tebi stalo? - odgovori ravnodusni kadija. 
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
mob
Apple 15
Recept

U stara su vremena doktori bili svuda i ljekari i apatkari, kao sto su  jos u Turskoj; ali je u riscanskoj Evropi danas obicaj, da doktor bolesniku samo napise, sta mu treba, pak se s onom njegovom ceduljom, koja se zove recept, ide u apateku, te apatekar lijek nacini. U T*** jedan put ustavi jedan seljak kola sa dva vola pred apatekom, pak skinuvsi s nji velika sobna vrata, unese ih unutra. Apatekar, izbecivsi oci na njega, rece mu: "Sta ces ti, brate, ovdje s tim vratima? Majstor, sto pravi vrata, sjedi malo dalje tamo na desno." Ali mu seljak odgovori: "Ovim vratima, gospodine, ne treba nikakav drugi majstor osim vas, jer su ona zdrava i citava, nego samo gledajte, sta pise na njima: juce je bio gospodin doktor kod moje bolesne zene, i ceo je da joj napise nekakav lijek, pak nijesmo mogli naci ni pera ni artije ni mastila, nego samo malo krede, te je eto napisaorecept na sobnim vratima; nego vas molim, gospodine, gledajte sta pise, te mi brze nacinite." Apatekar, cudeci se i smijuci tolikomu receptu, nacini mu odma lijek.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
mob
Apple 15
Salio se, ne salio

Vozio Bacvanin Grka u Pestu. Jedan dan kupi Grk od cobana na putu mlado jagnje. Kad dodje u vece u krcmu na konak, Grk rece Bacvaninu: "More kocijasu, zakolji to jagnje i oderi, a ja cu ga zgotoviti, pak cemo zajedno jesti."Bacvanin rado pristane u taj ortakluk. Kad Grk zgotovi jagnje, ucini mu se malo za obojicu, zato rece Bacvaninu: "More kocijasu, ovo je za nas dvojicu malo, nego ajde da spavamo, pa koji lepsi san usni, onaj sam neka pojede sve. "Bacvanin pristane na to, pak legnu spavati. Posto Grk zaspi, Bacvanin ustane, pak uzevsi leba iz svoje torbe, metne gvozdenjak s kuvanim jagnjetom preda se, i pojede sve; pa onda ostavivsi gvozdenjak prazan na svoje mesto, legne i on, te zaspi. Kad se Grk probudi, on povice Bacvanina: "Ej, more, kocijasu! ustaj, kazuj sta si snio?" Probudivsi se, Bacvanin mu odgovori: "Ti si, gospodaru, stariji, ti si gospodar; kazuj ti najpre. "Onda Grk pocne: "Ja sam snio gde se otvorilo nebo, pa tamo sedi Bog na prestolu svome, to je tako lepo, da se ne moze kazati; pa onda Bog spusti od ozgo velike merdivene, pa zovne i mene da idem gore" - "Stani, gospodaru, dosta je, povice Bacvanin, ja sam gledao kad si ti gore posao, pak pomislim, da ne ces vise amo ni doci; pa onda uzmem, te pojedem sve meso." - "Sta more bre, povice Grk poplasen, ja se salim, more!" - "Bogme, gospodaru, odgovori Bacvanin, ti se salio ili ne salio, ja sam za istinu primio."

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
mob
Apple 15
Seljanin kod kadije na sudu

Dosao jedan seljanin kod kadije da se tuzi na nekakava Turcina sto nece da mu isplati dug od jedne kobile, pa kad vidje da kadina nece njemu dati pravo nego Turcinu, koji se zakle da je kobilu platio, ostade kao od kamena spram kadije. Kadija, kao bajagi da bi ga osvijestio, zapitace raju:
- Ima li, rajo, sad kod vas hajduka?
- Ima, efendija, javnijeh malo, tajnijeh mnogo, kao ovdje kod vas u gradu.
- Pa, bolan, sta ih ne bijete, nego ih trpite?
- Bogme, efendija, nije lasno hajduka nadvladati nego od straha, kad ga koji mirni i posteni ovako kao ja, sretne na putu, ovako mu se pokloni i skine kapu - kao ja tebi, efendija.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
mob
Apple 15
Slovo ize, ali sirca nize

Zapisao kaludjer na sircu ( dje se reze) ize (i) da bi pozno ako djak osijece malo od sirca. Kad kaludjer izidje iz sobe, onda djak uzme sirac, osjece povecu krisku, pa zapise opet onako ize kao sto je i bilo. Kad dodje kaludjer, pogleda sirac i uzme u ruke:
"Vaistinu slovo ize, ali sirca nize".

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
mob
Apple 15
Sveti Arandjeo i baba

Baba se pet puta udavala, pa posto je umrla, krenula bogu na istinu. U putu je sreo sveti Arandjeo, pa ce joj:
- Kudijen si posla, baba?
- Bogme, sinko, u raj.
- A kako ces ti, baba, u raj kad si se pet puta udavala. Vuci se u pakao natrag!
- A oklen ti znas da sam se ja pet puta udavala?
- Kako necu znati kad sam ti ja svakome covjeku dusu izvadio?
Baba se razljuti pa ce:
- Ha, nijesam prije ni znala krvnika. Mici mi se, krvnice, s ociju. Da im ti nijesi dusu vadio, ne bih se ja pet puta
udavala.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
mob
Apple 15
Tamni vilajet

Pripovjeda se kako je nekakav car, dosavsi s vojskom na kraj svijeta, posao u tamni vilajet, gdje se nikad nista ne vidi. Ne znajuci kako ce se natrag vratiti, ostave ondje zdrebad od kobila da bi ih kobile iz one pomrcine izvele. Kad su usli u tamni vilajet i isli po njemu, sve su po nogama osjecali nekako ositno kamenje, i iz mraka nesto povice: - Ko ovog kamenja ponese- kajace se, a ko ne ponese- kajace se! Gdjekoji pomisli: - Kad cu se kajati, zasto da ga nosim? A gdjekoji: - Daj barem jedan da ponesem. Kad se vrate iz tame na svijet, a to ono sve bilo drago kamenje. Onda oni koji nijesu ponijeli stanu se kajati sto nijesu, a oni sto su ponijeli sto nijesu vise.   
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
mob
Apple 15
Ti ces svirati

Kad je nekakav covek polazio nekud na put, komsije i poznanici navale na njega, pa jedan veli donesi mi ovo, drugi veli donesi mi ono, a nijedan ne daje novaca; onda nekakvo dete izadje preda nj i pruzivsi mu paru, rekne:
- Na ti, molim te, ovu paru, te mi kupi i donesi sviralu.
A on mu na to odgovori:
- Ti ces, sinko, svirati.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 01. Avg 2025, 14:15:15
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.