Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 36 37 39 40 ... 44
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Narkomanija ~ Vrste droga I njihove posledice  (Pročitano 176937 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 7726
Zastava Banja Luka
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
Dileri sve više `love` osnovce

BANJALUKA – Narko-tržište Republike Srpske bilježi zabrinjavajući rast, a pored marihuane i heroina, kao dominantnih droga, među narkomanima je sve više onih koji uzimaju kokain.

Na ove, alarmantne podatke upozoreno je u nacionalnoj strategiji suzbijanja droga, koju je Vlada RS predložila parlamentu.

U dokumentu stoji da se, prema nekim istraživanjima, procjenjuje da oko 8,4 odsto mladih uzrasta od 13 do 18 godina na području RS ima iskustvo s marihuanom i drugim drogama.

Prema istraživanjima, citiranim u strategiji, prva iskustva sa drogom ispitanici su ostvarili u periodu od 11. do 22. godine starosti. Čak oko 42 odsto ispitanika je prva iskustva sa drogom ostvarilo još u osnovnoj školi.

Prema podacima MUP-a, broj uhapšenih narko-dilera u konstantnom je rastu već pet godina. Broj uhapšenih dilera od 2000. do 2005. godine porastao je za više od duplo.

"I pored postignutih rezultata nije postignut potreban efekat ograničavanja pojave droga, zbog čega je potrebno snažnije razvijanje programskih mjera civilnog sektora", upozoreno je u ovom dokumentu.

Na osnovu podataka o zaplijenjenim drogama, najraširenija je marihuana, heroin je na drugom mjestu, dok se u posljednje tri godine naglo razvija i ilegalna trgovina kokaina, na osnovu čega se u dokumentu sugeriše da se, u tom pogledu, RS približava trendovima na evropskom narko-tržištu.

"Uporedo sa unaprijeđenim tehnikama krijumčarenja, može se govoriti i o većoj aktivnosti kriminalnih organizacija koje ilegalno prenose sve vrste droga preko granica, s primjetnom tendencijom rasta iz godine u godinu", navodi se u dokumentu.

Kako se vodi, primjetan je i rast trgovine drogama u obliku tableta, jer je za samo godinu dana, od 2005. do 2006. godine, broj zaplijenjenih tableta porastao za 24 odsto.

Bande se vježbale u ratu

Prema strategiji, rastu krijumčarenja droge pogoduju mnogobrojni razlozi: od razuđene granice s više od 400 ilegalnih graničnih prelaza, laka zarada, nezaposlenost, švercerski kanali usavršeni još za vrijeme rata, te odsustvo kvalitetne carinske kontrole.

"To je doprinijelo razvoju prekograničnog organizovanog kriminala, odnosno formiranju kriminalnih grupa koje su se uključile u međunarodnu podjelu rada na kriminalnom crnom tržištu na području jugoistočne Evrope", navodi se u dokumentu.

Izvor:    Nezavisne
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Записи из подземља

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 15650
Zastava Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
mob
Samsung S8
Ajd' sta se primate,marihuana nije droga.Ko to kaze,taj pojma nema.Najgore droge koje drmaju nase klince i odrasle su ekstazi i speed.Cak su i bunike pocele da se jedu.Pri tome mislim na ove mladje (-18).Vecina klinaca i ne zna kako se trava pusi,mozes da im das caj,a da kazes da je mnooogo dobra stvar i onda dobijes placebo efekat.Vecina klinaca pocinje da pusi travu da bi bila IN  Smiley 1 (sto je tako zalosno) i da bi se istakli u drustvu.Svako sa iole zdravim karakterom i razmisljanjem moze odbiti istu tu travu,ali je moze i pusiti i posle dva dana prestati,ako mu se hoce (pritom se vracam na karakter i razmisljanje).Ko mozga nema,prsne.Kod mene u kraju imas paket trave za 250 dinara,ekstazi takodje 250,skank 800.Speed,zavisi kako ko daje,ali se obicno vrti oko 450 - 500 dinara,tri do cetiri lajne.

Sto znaci da svako ko ima malo vise kesa,moze da priusti sebi sve od gore (citaj ---->) lako nabavljvih droga.Glavna sustina problema je murija,koji su u stvari glavni dileri,samo sto nesvesno rade taj posao.Time mislim da svaki policajac u gradu zna ko sta radi i gde se sta nalazi,ali oni su pijani 24h na dan,posao im je da startuju za licne karte i smaraju ako se sam vracas kuci oko 3h - 4h.Boli ih uvo da uhapse one koji su pravi krivci.Svaki policajac koji kaze da ne zna ko diluje,laze.Ajd pa u zdravlje!  Smile
IP sačuvana
social share
Ako je nesto ocigledno, ne mora biti istinito.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Linux
Browser
Mozilla (gutsy)
mob
SonyEricsson k310i
Citat
Najgore droge koje drmaju nase klince i odrasle su
cigare i alkohol.Tako se pocinje.Ako se na tome zavrsi dobro je

Citat
Ajd' sta se primate,marihuana nije droga.
Ne ona je samo prekretnica do jacih droga i na kraju smrti

Svaka droga(cigare,alkohol,marihuana i ostale) su samoubistvo na duge staze
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Записи из подземља

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 15650
Zastava Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
mob
Samsung S8
Citat
Najgore droge koje drmaju nase klince i odrasle su
cigare i alkohol.Tako se pocinje.Ako se na tome zavrsi dobro je

Citat
Ajd' sta se primate,marihuana nije droga.
Ne ona je samo prekretnica do jacih droga i na kraju smrti

Svaka droga(cigare,alkohol,marihuana i ostale) su samoubistvo na duge staze

Slazem se sa prvim delom posta sto se tice cigara i alkohola ali sa drugim definitivno ne.

Svako sa iole zdravim karakterom i razmisljanjem moze odbiti istu tu travu,ali je moze i pusiti i posle dva dana prestati,ako mu se hoce (pritom se vracam na karakter i razmisljanje).Ko mozga nema,prsne.

^^

« Poslednja izmena: 13. Feb 2008, 00:44:17 od Thug4ever »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Linux
Browser
Mozilla (gutsy)
mob
SonyEricsson k310i
Citat
Slazem se sa prvim delom posta sto se tice cigara i alkohola ali sa drugim definitivno ne.
Sa kojim drugim delom.Da je sve to samoubisvo na duge steze?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Записи из подземља

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 15650
Zastava Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
mob
Samsung S8
Citat
Sa kojim drugim delom.Da je sve to samoubisvo na duge steze?

Da...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
mob
Apple 15
Ekstazi i marihuna najrasprostranjenije droge među učenicima
Dileri vrebaju đake oko škola
Autor: Ekipa „Blica“ | 15.02.2008 - 06:20

BEOGRAD - Čim izađu iz školskog dvorišta, učenici postaju meta narko-dilera koji im najčešće prilaze u kafićima za vreme odmora ili posle nastave. Istraživanja su pokazala da su najzastupljeniji narkotici marihuana i ekstazi. Koliko je stanje alarmantno govori i najava iz Niša, gde su odlučili da angažuju policajce u civilu koji će nadzirati dešavanja oko škola.

Rezultati akcije „Beograd - škola bez droge“, koji su sproveli stručnjaci Zavoda za bolesti zavisnosti, pokazali su da su učenici svake druge škole bili u kontaktu sa nekom vrstom opijata. Takvo iskustvo imao je i A. S., maturant jedne beogradske srednje škole.
- U osmom razredu sam počeo da pijem, posle godinu dana alkohol sam kombinovao sa marihuanom, a šest meseci kasnije probao sam i ekstazi. U trećem razredu srednje škole šmrkao sam heroin. Sa sedamnaest godina završio sam na lečenju. Mojim roditeljima je bilo teže nego meni,jer im je dugo trebalo da priznaju da je njihov sin narkoman. U školama su jaki samo na rečima, dok je u praksi to drugačije. Ispalo je da se samo ja drogiram, zato što moji vršnjaci nisu hteli da priznaju da i oni to rade - priča za „Blic“ osamnaestogodišnji A. S.
U MUP-u navode da su glavna meta dilera mladi između 16 i 25 godina. Međutim, posebno su ugroženi učenici završnih razreda osnovne i prvih razreda srednjih škola. Sagovornik „Blica“ iz policije navodi da od kada su postavljene kamere i uvedeni školski policajci retko koji diler rizikuje da uđe u školsko dvorište, ali to nije rešilo problem.
- Dileri sada posao poveravaju srednjoškolcima koji su već navučeni na drogu i kojima se te usluge uglavnom isplaćuju u narkoticima. Njima se roba daje van nastave i u manjim količinama, gotovo po porudžbini. Đaci je lako unose u škole i distribuiraju na odmoru poznanicima i drugarima iz razreda. U osnovnim školama drogu ne diluju učenici, već je donose srednjoškolci ili bivši učenici čija pojava nije sumnjiva - priča izvor „Blica“.
Pored toga, cene narkotika su pristupačne čak i njihovom džepu, jer za samo 80 do 100 dinara na školskom odmoru učenici mogu da kupe džoint. Paketiće marihuane plaćaju 500 do 1.000 dinara, tableta ekstazija im je dostupna za samo 250 dinara, a 500 dinara dovoljno im je da dođu do paketića sa nešto manje od četvrt grama heroina.
Za razliku od beogradskih đaka koji, prema poslednjem istraživanju najčešće upotrebljavaju marihuanu, spid i kokain, najkorišćenija droga među niškim srednjoškolcima postaje ekstazi.
- On je lak za dilovanje i izgleda kao bombona u koju je utisnuta sličica, što je posebno zanimljivo mlađima i može da se proda kao neka vrsta energetske bombone na žurkama. Dešava se da oni koji nikada nisu uzeli drogu nasednu na taj trik. Poslednjih godina su na meti dilera, posebno deca sa sela - kaže šef Odseka za suzbijanje maloletničke delinkvencije Policijske uprave Niša Bratislav Timotijević.
On je najavio da će policija već u martu započeti široku akciju na suzbijanju narkomanije u školama i uklanjanju dilera iz okoline prosvetnih ustanova. Timotijević kaže da među niškim srednjoškocima ima registrovanih uživalaca opijata, ali da nažalost počinju da se javljaju i osnovci kao narkomani. I rezultati istraživanja koje su lekari Doma zdravlja sproveli u novosadskim gimnazijama potvrdili su da ekstazi postaje droga broj jedan. Oko trećina učenika priznalo je da je probalo tu drogu, 42 odsto da povremeno koristi marihuanu, a četiri odsto je konzumira svakodnevno, dok je heroin i kokain bar jednom probao svaki stoti učenik.
Činjenicu da u mnogim školama zatvaraju oči pred ovim problemom, potvrđuje iskustvo stručnjaka iz Zavoda za bolesti zavisnosti koji su prilikom testiranja nailazili na sveže izribane učionice i nesradnju osoblja.
- Ne znam razlog za takvu vrstu otpora, ali u školama se često plaše negativne slike koja bi se o njima stvarila u medijima. Možda je to bežanje od problema, ali može biti i strah od etikete koja bi im se prilepila. U našoj školi su edukovane učenice držale predavanja svojim vršnjacima i to se pokazalo vrlo delotvornim - priča Nevenka Drašković Ivanović, pedagog Prve ekonomske škole u Beogradu.
Prosvetne radnike zabrinjava upravo činjenica da je deci droga lako dostupna i da 70 odsto učenika zna gde se može naći.

Sedmak na heroinu
Miroslava Alimpić, iz novosadskog savetovališta za mlade, kaže da je droga je toliko zastupljena u školama da planiraju da savetovališta za borbu protiv narkomanije organizuju i u osnovnim školama.
- Sa marihuanom se počinje u završnim razredima osnovne škole, a u srednjoj je sve rasprostranjeniji heroin - priča Alimpić i svoju izjavu ilustruje primerom učenika sedmog razreda jedne osnovne škole koji u savetovalište dolazi upravo da bi raskrstio sa problemom zavisnosti od te droge.

Zabraniti rad kafića u blizini škola
Ljiljana Đokić, direktorka Gimnazije „Sveti Sava“ u Beogradu, kaže za „Blic“ da je najbolji rezultat u edukovanju dece o opasnostima koje donosi narkomanija bila poseta pritvorskoj jedinici Centralnog zatvora.
- Efekat koji taj prizor ostavi na njih ne može se postići pričom. Poznato je da su kod dece jača osećanja i da reaguju emotivno, a šok kod njih izaziva burne reakcije - objašnjava ona reakcije nakon posete zatvoru.
Direktorka je rekla i da bi trebalo zabraniti rad kafića i kladionica u blizini škola.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Записи из подземља

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 15650
Zastava Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
mob
Samsung S8
BEOGRAD - Čim izađu iz školskog dvorišta, učenici postaju meta narko-dilera koji im najčešće prilaze u kafićima za vreme odmora ili posle nastave. Istraživanja su pokazala da su najzastupljeniji narkotici marihuana i ekstazi. Koliko je stanje alarmantno govori i najava iz Niša, gde su odlučili da angažuju policajce u civilu koji će nadzirati dešavanja oko škola.

Ovo nije istina.Za vreme moje osnovne i srednje skole nista ni blizu ovome se nije deslilo.

Rezultati akcije „Beograd - škola bez droge“, koji su sproveli stručnjaci Zavoda za bolesti zavisnosti, pokazali su da su učenici svake druge škole bili u kontaktu sa nekom vrstom opijata. Takvo iskustvo imao je i A. S., maturant jedne beogradske srednje škole.

Pojma nemaju.U svakoj skoli svaki drugi ucenik ne samo da je bio u kontaktu,vec je i probao.

U osmom razredu sam počeo da pijem, posle godinu dana alkohol sam kombinovao sa marihuanom, a šest meseci kasnije probao sam i ekstazi. U trećem razredu srednje škole šmrkao sam heroin. Sa sedamnaest godina završio sam na lečenju. Mojim roditeljima je bilo teže nego meni,jer im je dugo trebalo da priznaju da je njihov sin narkoman. U školama su jaki samo na rečima, dok je u praksi to drugačije. Ispalo je da se samo ja drogiram, zato što moji vršnjaci nisu hteli da priznaju da i oni to rade - priča za „Blic“ osamnaestogodišnji A. S.

Slucaj 1:1000000

Dileri sada posao poveravaju srednjoškolcima koji su već navučeni na drogu i kojima se te usluge uglavnom isplaćuju u narkoticima. Njima se roba daje van nastave i u manjim količinama, gotovo po porudžbini. Đaci je lako unose u škole i distribuiraju na odmoru poznanicima i drugarima iz razreda. U osnovnim školama drogu ne diluju učenici, već je donose srednjoškolci ili bivši učenici čija pojava nije sumnjiva - priča izvor „Blica“.

Koji je ovo crni izvor...bolje da nista nije rekao...

Pored toga, cene narkotika su pristupačne čak i njihovom džepu, jer za samo 80 do 100 dinara na školskom odmoru učenici mogu da kupe džoint. Paketiće marihuane plaćaju 500 do 1.000 dinara, tableta ekstazija im je dostupna za samo 250 dinara, a 500 dinara dovoljno im je da dođu do paketića sa nešto manje od četvrt grama heroina.

Niko ti danas nece prodati jedan dzoint,trava se kupuje u paketima od 500 - 800 dinara.Ekstazi jeste 250 dinara,za heroin je cista laz,mozda misle na speed ili met,ali heroin definitvno ne.

Za razliku od beogradskih đaka koji, prema poslednjem istraživanju najčešće upotrebljavaju marihuanu, spid i kokain, najkorišćenija droga među niškim srednjoškolcima postaje ekstazi.
- On je lak za dilovanje i izgleda kao bombona u koju je utisnuta sličica, što je posebno zanimljivo mlađima i može da se proda kao neka vrsta energetske bombone na žurkama. Dešava se da oni koji nikada nisu uzeli drogu nasednu na taj trik. Poslednjih godina su na meti dilera, posebno deca sa sela - kaže šef Odseka za suzbijanje maloletničke delinkvencije Policijske uprave Niša Bratislav Timotijević.

Ja jos nisam upoznao ili cuo onog ko je naseo na taj trik.Svako danas zna sta je ekstazi i cemu sluzi,tako jedino mozes da prevaris dete od 10 godina.

On je najavio da će policija već u martu započeti široku akciju na suzbijanju narkomanije u školama i uklanjanju dilera iz okoline prosvetnih ustanova. Timotijević kaže da među niškim srednjoškocima ima registrovanih uživalaca opijata, ali da nažalost počinju da se javljaju i osnovci kao narkomani. I rezultati istraživanja koje su lekari Doma zdravlja sproveli u novosadskim gimnazijama potvrdili su da ekstazi postaje droga broj jedan. Oko trećina učenika priznalo je da je probalo tu drogu, 42 odsto da povremeno koristi marihuanu, a četiri odsto je konzumira svakodnevno, dok je heroin i kokain bar jednom probao svaki stoti učenik.

Ekstazi sigurni ne uzimaju kada idu u skolu.Na psy zurkama je to navika,ali ovako ne.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

I am hot!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 699
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
mob
Nokia 5200
drago mi je da nisam probala
IP sačuvana
social share
I m sexy
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 98
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
Pozdrav svima! Ne mogu a da ne kažem svoje ubeđenje. Do sada sam upozno desetaka heroinskih zavisnika sa narkomanski stažom od preko deset godina. Njihovo svedočenje i sadašnja borba protiv zavisnosti poručuju: Svaka droga od trave pa na dalje, vodi ka zavisnosti, privremeno preživljavaju najlovarniji i najsposobniji ( što ne  traje dugo... ), a potom nakon raznih načina i mutljavina da se dođe makar do jutarnje doze...... jedno jutro, osvanu u čitulji.
Nemojte se zavaravati da nakon makar jednog "probanja" niste zavisnici, za kratko vreme će te misliti da ste pregurali 21 dan na suvo i da ste sada o.k. a žestoka borba tek nastupa, traje godinu do dve a posle još gomila iskušenja koja se moraju pobediti. Skidanje je mučno i dugotrajno ali se isplati, život koji mežete deliti u ljubavi i radosti  ( što je narkomanu nemoguće ) sa drugima   - nema cenu.  Da nedužim, pozdrav svima a oni koji su spremni da eksperimentišu, da probaju kako je kada se uradiš?... i slične gluposti, najbolje je da se zapitaju koji je njihov pravi problem i kako i uz pomoć koga mogu da ga reše. 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 36 37 39 40 ... 44
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.