Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Najveći svetski oblakoderi (sada i u budućnosti)  (Pročitano 30429 puta)
Moderator
Jet set burekdzija

May God have mercy upon my enemies 'cause I won't

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 9393
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Apple iPhone 7
Taipei 101

Svi koji su iole upućeni u ovu tematiku, znaju da je trenutno najviša zgrada na svetu Taipei 101, koja je locirana na Tajvanu (valjda pripada Kini). Inače, zvanični naziv ovog nebodera je Internacionalni Finansijski Centar Taipei ili ako više volite da čitate na kineskom: 臺北國際金融中心. Broj 101 iz naziva je zato što zgrada ima 101 sprat. Taipei drži sledeće rekorde:

• Od dna do vrha zgrade ima 509 metara, a pređašnji reokrd su držale Petronas Kule u Kuala Lumpuru
  • Od dna do krova zgade ima 449 metara, a pre nje rekordje držao Sirs Kula u Čikagusa svoja 442metra. Iskreno, nervira me Sirs, ne znam zašto, ali cenim to što je bila najviša zgrada na svetu čitavih 26 godina (1973-1998)
  • Od dna kule do poslednjegsprata ima 439 metara, a pre nje je rekord držao takođe Sirs toranj.
  • E ovo mi se najviše sviđa od svega. Najbrži lift na svetu poseduje baš Taipei. Lift "razvija" brzinu od 16.83 m/s što mu dođe 60.4 km/h.

Pogledajte brzinu lifta. 1010 metara za jedan minut; Taipej u toku izgradnje

Taipei ne drži rekord u visini do kraja građevine, tj. do vrha antene jer taj reokrd i dalje drži Sirs Toranj sa svojih 529 metara. E to me nervira kod ostalih naroda... Mi nemamo zgradu višu od 150 metara, a kod njih samo antena iznosi skoro toliko. Idemo dalje...

Evo ga taj protivteg; Okolina Taipeja

Zgrada se gradila od 1999-2003 godine, a koštala je svega 1.6 milijardi dolara. Može da izdrži zemljotrese iznad 7 stepeni Rihterove skale. Zanimljivo mi je to što se na 87. spratu zgrade nalazi damper. Pročitao sam u Morton Bensonu i to mu dođe kao neki prigušivač, amortizer, šta već. Međutim kad sam gledao na Diskaveriju kako su gradili zgradu, oni su to preveli kao protivteg koji smanjuje kretanje, tj. klaćenje zgrade na vrhu za 40%..

Taipei ima izgled bambusovog štapa što ima neku simboliku za Kineze. U njihovoj prošlosti su njihovi plemići ili tako nešto plaćali u zlatnim polugama koje su ličile na bambus. I to Kineze (Tajvance) podseća na finansijski uspeh). Ima ukupno 8 tih redova bambusa (mislim na zgradu) i svaki red ima po 8 spratova. A kod Kineza broj 8, je srećan broj i da on simboliše sticanje bogatstva. A u samom dnu kule se nalaze četiri kruga sa svake strane i oni predstavljaju novčiće. Nikad im dosta para. Pored tog spoljašnjeg izgleda, kula poseduje unutrašnju snage. Teška je 700.000 tona.

Upoređivanje Burj Dubaija i Taipeja 101. Ovo malo sa desne strane je Taipej

Ko želi detaljnije neka pogleda na wikipediji, sa koje sam većinu teksta preveo, s tim što vam neće tamo pisati ovi moji komentari.
Toliko o najvišoj zgradi na svetu.

« Poslednja izmena: 15. Jun 2007, 21:35:43 od Mosquito Slayer »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 13241
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Sony 
da dobro si preveo,damperi su prigushivachi,koji sprecavaju da se sopstvena frekvencija zgrade poklopi sa frekvencijom udarne sile

sto se tice protiv tegova,to znam da upotrebljavaju Japanci zbog trusnog podruchja,i oni se ugradjuju ispod zgrada

miislim ovo kinezi ,prodaju nam ovde odecu za dz,a zgrade su im  Smiley 1

ne bih se vozio ovim liftom  Smile

« Poslednja izmena: 15. Jun 2007, 20:41:55 od goranse »
IP sačuvana
social share

Sreca ne postoji u zivotu... postoje samo momenti srece        just strawberry                   Gde volite da letujete/zimujete,putujete uopste?...posetite novi pod forum
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 9393
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Apple iPhone 7
neću još da postavljam ništa novo, dosta je za danas, neka ljudi malo vide  Smile
Sad sam se setio neke japanske zgrade koja je napravljena samo da podnese zemljotrese. neki prototip. Pri dnu je kao reko bih autobus-harmonika... Ima zglob pri dnu i onda može da se kreće tako a da se zgrada ne uruši.
a ti damperi (nekako mi lepše zvuči kao amortizera Smile ) funkcionišu tako da ako zgrada počne da ide na levu stranu onda oni kontriraju vetru koji gura zgadu i gura zgradu na desnu stranu, dabi je vratio u prvobitni položaj. To sada ima većina novoizgrađenih oblakodera. Valjda...
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 13241
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Sony 
pa trebalo bi  Smile
IP sačuvana
social share

Sreca ne postoji u zivotu... postoje samo momenti srece        just strawberry                   Gde volite da letujete/zimujete,putujete uopste?...posetite novi pod forum
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 9393
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Apple iPhone 7
Tek sam sada video ono za Kineze. Samo neka oni prodaju. A pošto je u Kini danas krivično delo imati više od jednog deteta Kinezi se iseljavajupa dolaze kod nas. Nego ima malo tih inženjera i arhitekata Kineza kod nas...Eh, kada bi kod nas napravili neki Jin Karađorđe .

Od danas krećem sa skupljanjem za podforum. Ako nema barem 500-1000 ljudi koji ne bi bili zainteresovani onda screw forum od 430.000 članova među kojima nema toliko ljudi.
Neću pitati preko pm-a da ne bi spamovao putem privatnih poruka i tako zaradio ban, ali pošto poznajem dobar deo ljudi na forumu, počev od supermoderatora i moderatora koje ću pitati dapitaju neke druge ljude koje ja ne poznajem da ih pitaju... Pa ću onda sabirati i napraviti spisak.
Na početku, iskreno, ne nadam se ničemu, pa šta bude biće.
« Poslednja izmena: 17. Jun 2007, 16:37:13 od Mosquito Slayer »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Једна стара радост - Зора Новог дана

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Заинтересован... рецимо
IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 9393
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Apple iPhone 7
mada došlo je do promene. Da vidimo prvo da li će biti intersovanja pre svega za ovu temu i za par drugih koje su u planu...
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 13241
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Sony 
Najlakse je naci tekstove i slike.Problem je,sto je potrebno postovati kvalitetne komentare o ovoj tematici,kada bi se ukljucilo vise strucnih ljudi,to bi bilo ok vec...Tako da ljudi pisite slobodno,komentarisite
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 9393
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Apple iPhone 7
mada jamislim da treba još jedan detalj... Da ne bude sve ozbiljno  Smile
Ako pogledaš neki od mojih prevoda, može se videti danisam išao preko copy/paste tehnike sa sajta na sajt. Ako se već baš kopira sa sajta onda neka se samo postavi link ka njemu pa da odem i tamo da čitam, jer bi ovako, kada bi se postavio kilometarski tekst, bilo bi mi previše zamorno i nezanimljivo. Zato je bolje dati samo delić tog teksta(ono najsonovnije) i samo linkovati ka izvoru ko želi detaljnije da pročita o tome. Valjda se slažete Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 31
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
U potpunosti...
IP sačuvana
social share
"Ćud je ženska smiješna rabota"-P.P.Njegoš
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.