Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 11. Avg 2025, 22:32:58
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nagrada "Stefan Mitrov Ljubiša"  (Pročitano 3005 puta)
22. Avg 2007, 12:16:43
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Nagrada "Stefan Mitrov Ljubiša"

Nagrada "Stefan Mitrov Ljubiša" koju dodeljuje Grad teatar Budva ove godine pripala je Zoranu Živkoviću, najprevođenijem književniku sa ovih prostora.

Žiri nagrade "Stefan Mitrov Ljubiša" u kojem su bili Božo Koprivica, Božena Jelušić i Aleksandra Petrić jednoglasno je odlučio da nagradu dobije Zoran Živković.

Ovu cenjenu nagradu su do sad, između ostalih, pre Zorana Živkovića primila i takva "zvučna imena" kao što su Ronald Harvud, Jovan Hristić, Svetlana Velmar Janković, Jurij Mihajlovič Poljakov, Dubravka Ugrešić, Čedo Vuković i drugi.

Ovogodišnji dobitnik nagrade je ekskluzivno za B92 izjavio: "Ima naročite simboličnosti u okolnosti da sam prvi Beograđanin kome ovo prestižno priznanje pripada kao strancu. Iako se politička stvarnost vremena u kome živimo mora uvažavati, ja se ipak neću osećati kao stranac. Ne samo u Budvi, dok budem primao nagradu, nego bilo gde u okvirima zemlje u kojoj sam rođen. Kako bih mogao biti stranac tamo gde moje knjige nije potrebno prevoditi da bi bile dostupne čitaocima s tek malčice dobre volje? Ponajpre iz najdubljeg poštovanja prema dragocenom Ljubišinom nasleđu nemam pravo da budem stranac dok mi uručuju nagradu koja nosi njegovo ime."

Dela Zorana Živkovića su prevedena na preko dvadeset jezika. Britanska mreža BBC priredila je nekoliko radio-dramskih adaptacija njegovih priča, Dramski program radio stanice "Politika" dokumentarnu radiofonsku dramu "Časovničar", a po motivima iz njegovih romana snimljena su dva igrana filma, jedna televizijska serija i postavljeno je na scenu nekoliko pozorišnih komada.

"Zoran Živković se dugo pripremao za ogledanje u književnosti. Završio je studije svetske - komparativne književnosti na Beogradskom univerzitetu, gde je odbranio i doktorsku disertaciju.

Objavio je 16 knjiga proze - od ’Četvrtog kruga’ do ’Amarkorda ’ i romana ’Poslednja knjiga’, koji je štampan u tiražu od 20.000 primeraka. Elegantno izmaknut od svih cehovskih i klanovskih udruživanja i delovanja, Živković je na domaćoj književnoj sceni dugo vremena bio u senci, tako da su njegova dela imala bolji prijem u inostranstvu.

On je jedan od najprevođenijih pisaca sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Dela su mu prevođena na više od 20 jezika, a neka su i predmet studija na uglednim univerzitetima u Americi i Kanadi. Dobitnik je Svetske nagrade za fantastiku 2003, za knjigu ’Biblioteka’.

Tekstovi o njegovim knjigama objavljivani su u Njujork tajmsu, Lokusu, Gardijanu... Tako u Gardijanu piše - "Živkovićeva proza oslanja se na tradiciju magijskog realizma, u čije se neimare ubrajaju velika imena kao što su Bulgakov, Ruždi, Borhes i Izabele Aljende".

U Spekulativ fikšnu kažu ovako - "Čitati romane Živkovića isto je što i stupiti u živ, promenljiv san koji vas može odvesti na mesta koja možda uopšte ne biste želeli da posetite. Ali, na kraju će vas to putovanje svakako promeniti", kaže se u obrazloženju žirija.

Izvor: B92-Kultura
IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 11. Avg 2025, 22:32:58
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.