Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Apr 2024, 15:10:37
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Na Sajmu knjiga 800 izdavača iz 21 zemlje  (Pročitano 5039 puta)
23. Okt 2006, 08:44:12
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Variety is the spice of life

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 17382
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
SonyEricsson W610
Na Sajmu knjiga 800
izdavača iz 21 zemlje

BEOGRAD - Ovogodišnji, 51. međunarodni beogradski sajam knjiga, na kojem će od sutra do 30. oktobra nastupiti 800 izlagača iz zemlje i inostranstva, otvoriće srpski književnik Goran Petrović i američka književnica Giš Džen, u ime Sjedinjenih Američkih Država, koje su ovogodišnji počasni gost Sajma kaže se na stranicama SEEcult.org

Na svečanom otvaranju u Hali 1 biće priređen i program posvećen Nikoli Tesli, u okviru kog će nastupiti glumac Nebojša Dugalić, a na galeriji Hale 14 biće otvorena izložba posvećena životu i delu tog slavnog naučnika srpskog porekla. Na Sajmu knjiga će na više od 12.500 metara kvadratnih svoja izdanja, pored domaćih, izložiti i više od 300 izlagača iz 21 zemlje - SAD, Švajcarska, Španija, Velika Britanija, Makedonija, Italija, Hrvatska, Japan, Portugalija, Angola, Brazil, Grčka, Kanada, Iran, Pakistan, BiH, Francuska, Indonezija, Belorusija, Izrael, Mađarska.

Tokom nedelju dana, gostovaće brojni strani i domaći pisci, u četiri sajamske sale - "Slobodan Selenic", "Borislav Pekić", Maloj i Velikoj konferencijskoj sali - biće organizovano više od 60 promocija, programa, razgovora i predavanja, kao i brojni prateći programi kao što su Forum Sajma knjiga, Školski dan, Forum bibliotekara, izložbe posvećene Tesli, Jovanu Steriji Popoviću, bibliofiliji, ćirilici, kao i predavanja gošće iz SAD Pat Šreder.

Od stranih pisaca, iz SAD Sajam će posetiti Čarls Simic, Iksta Maja Marej, Lin Notidž, Larisa Sporluk, Nataša Radojčić, Patriša Šreder, Endru Baruh Vahtel, Dejvid Kar i Seli Rid. Iz Kanade gosti će biti književnici Elen Dorion, Elizabet Abot, Gaj Gavrijel Kaj, Pan Bujukas, Sesil Ganjon, Džordž Melnik, David Albahari, Ljubica Miličević i Karla Karan, a iz Francuske Patrik Beson i Erik Loran.

Gost-pisac iz Italije će biti Sandrone Dacijeri, iz Norveške Osne Sejerstad i iz Mađarske Gabor Čordaš, najavili su organizatori. I brojni domaći izdavači na svojim štandovima najavili su gostovanja pisaca: Jovice Aćina, Miodraga Matickog, Nikole Moravčevića, Milete Prodanovića i Srđana Tešina za 25. oktobar i Svetlane Velmar-Janković za 26.

Endru Baruh Vahtel, Ivan Ivanji, Goran Milašinović, Radoslav Petković i Ljubomir Simović gostovaće na štandu "Stubova" 27, dok će 28. oktobra gostovati David Albahari, Vida Ognjenović i Mihajlo Pantić, a 29. Nenad Veličković, Dušan Kovačević, Velimir Ćurgus Kazimir, Nemanja Rotar i Sreten Ugričić.

I izdavačka kuća "Draslar partner" najavila je više promocija i gostovanja autora i književnika poput Momčila Rajina, Vudu Popaja, Aleksandra Jerkova, Matije Bećkovića i drugih... Na Sajmu knjiga domaćim izdavačima biće dodeljene nagrade za: najboljeg izdavača, izdavački poduhvat godine, najbolju ediciju, najlepšu knjigu, dečju knjigu godine i najbolju sajamsku prezentaciju.

Izvor: [Glas Javnosti]
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Svedok stvaranja istorije


kad porastem, 'ocu bRe da budem tu-ri-STA!!

Zodijak
Pol
Poruke 26315
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
pih .. moracu da preskocim ove godine Smile
IP sačuvana
social share
imam nešuntave dlanove Smile
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Variety is the spice of life

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 17382
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
SonyEricsson W610
Učenice pobedile ambasadora


Zahvaljujući „Educional centru“ i gospođi Ružici Sarić, u ovdašnjim knižarama će se naći izdanja kompanije „Mekgrohil“, prestižnog svetskog izdavača iz oblasti literature za učenje stranih jezika.


Kako je rekao gospodin Tanos Blincios, direktor te kuće, za sada su ovde publikovane knjige koje se odnose na engleski jezik, ali sledi širok asortiman izdanja. Jedna od karakteristika ove kuće je tzv. globalna edukacija ne samo mlađih već i profesora, odraslih ljudi, stručnjaka u raznim oblastima, koja sem modernih udžbenika podrazumeva seminare, radionice za nastavnike, onlajn obuku...

Među autorima iz Kanade koji su se juče zajednički predstavili nadahnuto govoreći o sve bogatijim kulturnim vezama između Srbije i Kanade bio je i Džordž Melnik, pisac i profesor Univerziteta u Kalgariju, autor obimne studije „Vek kanadskog filma“ koja je prvo prevedena upravo na srpski jezik (izdavač „Clio“). Melnik je rekao da je počastvovan srpskim prevodom.

Beogradski Sajam organizuje nagradnu igru „Knjiga sveta“. Pravo učešća ima svaki posetilac koji svoju ulaznicu (koju treba popuniti ličnim podacima) ubaci u predviđenu kutiju. Superpremija je putovanje za dve osobe u Njujork na Sajam knjiga 2007. godine. Imena dobitnika biće poznata 30. oktobra, posle javnog izvlačenja.

Kao svojevrsna promocija TV kviza „Nacionalna geografija“, juče je na američkom štandu upriličen kviz na temu poznavanja Vašingtona i Beograda. Jednu ekipu činile su tri učenice petog razreda iz Knjaževca, a drugu ambasador Majkl Polt lično, njegova supruga i njegov zamenik. Kviz je vodio glumac Svetislav-Bule Goncić, a u uzbudljivom i zabavnom nadmetanju pobedile su učenice.

Na štandu Zavoda za udžbenike Matija Bećković je potpisivao je svoje knjige „Besede“ i „Čovek bez granica“ koja je njegova prva knjiga namenjena deci. „Draga mi je ova prva dečja knjiga“, kaže Matija i dodaje: „Pre mnogo godina bio je to scenario za dve jednočinke na televiziji Beograd. Zvale su se ‘Ričard Lavljeg Srca’ i ‘Čovek bez granica’, a glavne uloge igrali su Zoran Radmilović i Slobodan Aligrudić. Televizija je izbrisala trake, ali meni je ostao tekst, tako da ono što sam nekada pisao za gledaoce, sada sam pretvorio u knjigu za čitaoce“


Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Variety is the spice of life

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 17382
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
SonyEricsson W610
Roman čuva pisca


BEOGRADSKI sajam u četvrtak su "okupirali" školarci koji su organizovano dopu­tovali iz različitih krajeva Srbije. Sa sprajtom ili koka kolom u rukama poneki i sa sendvičem ili pljeskavicom koju su papreno platili kod prodavaca brze hrane spret­no se probijaju do omiljenih najšarenijih štandova sa knjigama za njih. Epicentri - izlagački prostori na kojima se prodaju igračke sa likovima njihovih omiljenih juna­ka. Između lepo opremljene i skupe knjige i jeftinih igračaka, olovaka, blokčića, spomenara deca se odlučuju da pare potroše na ovo drugo. Bolji đaci vraćaju se kući sa po nekoliko knjiga.
Nisu samo mališani mozgali o tome kako da utroše svoj džeparac, činili su to i odrasli koji su razmišljali kako da na najbolji način iskoriste sajamski popust da bi dopunili svoje biblioteke vrednim a jeftinim knjigama. Izdavači kažu da se mno­gi od posetilaca odlučuju za nove knjige domaćih pisaca.
Najtraženiji su novi romani: Mirjane Bobić Mojsilović, Svetislava Basare, Vladana Matijevića, Radovana Belimarkovića, Danila Nikolića, Miroslava Jocića Višnjića, Srđana Valjarevića, Marka Vidojkovića i knjige priča Gorana Pet rovića, Davida Al­baharija i Svetlane Velmar Janković. Pomalo neobično za njima ne zaostaje ni na­ša glumica veka Mira Stupica sa svojom autobiografskom knjigom "Šaka soli" ko­ja je doživela čak sedam izdanja.
Pored kapitalnih sabranih spisa Dušana Radovića "Baš svašta" koje je priredio Mi­roslav Maksimović, Zavod za udžbenike nudi dosta dela savremenih pisaca među kojima su romani "Azil" Sanje Domazet, "Teskoba" Mladena Markova, knjige sti­hova "Neznan" Novice Tadića, "Teškent" Milovana Marčetića, "Smešenija" Slavka Stamenića.
Čuveno "Zlatno runo" Borislava Pekića za koje se kaže da najbolje predstavlja stvaralaštvo ovog velikog pisca objavila je "Dereta" a u novosadskom "Solarisu" izašlo je pretposlednje kolo njegovih sabranih dela, knjige "Vreme čuda" i "1999" a iz zaostavštine objavljena je njegova drama "Roboti i sablasti". U novoj ediciji lju­bavne i erotske priče niški izdavač "Zograf" objavio je priče Ive Andrića u izboru Mi­haila Pantića kao i Milorada Pavića. Tu je i debitantski roman "Rt dobre nade" Sa­še Mladenovića koji govori o studentskim demonstracijama u Srbiji 1996. godine.
- Za ovaj sajam objavili smo neuobičajeno veliki broj novih knjiga naših autora - ka­že Gojko Božović, glavni urednik "Stubova kulture". - Pored "Senki" Davida Alba­harija, knjige za decu i omladinu "Očarane naočare - priča o Beogradu" Svetlane Velmar Janković, izašla je i knjiga priča "Pročitano u tvojm očima" u kojoj Jovica Aćin piše o ljubavi i drugim osećanjima, skrivenim i zabranjenom. Naš pisac i du­gogodišnji profesor na jednom od američkih univerziteta Nikola Moravčević, napi­sao je pravi istorijski roman "Albion, albion" u kome govori o skrivenim i zamrače­nim epizodama Drugog svetskog rata. Istoriji, ali istoriji patnje posvećen je novi ro­man Ivana Ivanjija "Čovek od pepela". Sasvim drugačijoj temi okrenuo se Nenad Veličković u svom uzbudljivom i duhovitom romanu "100 zmajeva".
Pero Zubac priredio je dva toma izabranih pesama nedavno preminulog pesnika Duška Trifunovića koji su izašli u "Stilosu".


Izvor: Vecernje Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Variety is the spice of life

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 17382
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
SonyEricsson W610
U Petak Među Čitaocima
Bardovi u halama



DOK je četvrtak na sajmu knjiga bio posvećen đačkoj literaturi, mnogi izdavači u petak priređuju druženje sa domaćim piscima. Neki, ipak, glavne "adute" čuvaju za vikend. Zvezda dana biće Svetislav Basara. Kontroverzni pisac koji o sajam­skoj manifestaciji misli sve najgore, biće od 17 časova na štandu svog izdavača "Derete" na raspolaganju čitaocima za kratak razgovor i potpisivanje nove knjige "Uspon i pad Parkinsonove bolesti", ali i starih dela.
Na štandu "Stubova kulture" od 15 do 17 časova pet autora predstaviće svoje knji­ge - Ljubomir Simović "Čitanje slika", Radoslav Petković "O Mikelanđelu govore­ći", Goran Milašinović "Apsint", Ivan Ivanji "Čovek od pepela", a specijalni gost bi­će američki slavista Endru Baruh Vahtel. On se posetiocima sajma predstavlja knjigom "Književnost istočne Evrope u doba postkomunizma".
Na štandu "Narodne knjige" od 12 do 13 časova autori, urednici i ilustratori razgo­varaće sa čitaocima o dečijim knjigama iz edicija "Didakta", "Sunašce" i "Najlep­še bajke sveta", a posle podne, od 16 do 20 časova, gosti ovog izdavača biće pi­sci Gordana Kuić, Svetlana Popović Mihajlov, Dragan Jovanović Danilov i Zoran Ći­rić.
Na američkom štandu u 12.30 tema o kojoj će gosti govoriti je prevođenje knjiga, a od 16 časova posetioci će moći posredstvom Interneta da ćaskaju sa ambasa­dorom Majklom Poltom. Na Kanadskom štadnu od 17 do 18 časova posetiocima se predstavlja Gaj Gavriel Kej sa knjigom "Jedrenje u Sarantiju".
"Kreativni centar" u 15 časova predstavlja "Moj prvi slikovni rečnik srpskog jezika" Violete Babić, a od 17 "Daj mi krila jedan krug" Vladimira Andrića. Knjige će pot­pisivati autori i ilustratori. Filmski centar Srbije na štandu ambasade Japana pred­staviće od 17 časova monografiju "Režija: Akira Kurosva" Nikole Stojanovića. Na "Čigojinom" štandu Jasmina Ana potpisivaće svoj novi roman "Ljubavnici" od 16 časova. O knjizi Zagorke Golubović "Kuda ide petooktobarska Srbija" na štandu "Službenog glasnika" od 17 časova, osim autorke, govoriće Dragoljub Mićunović i Ilija Vujačić.


Izvor: Vecernje Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Variety is the spice of life

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 17382
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
SonyEricsson W610
Beograd
Sajam knjiga za četiri dana posetilo 105.000 ljudi
ponedeljak, 30. oktobar 2006.

   



51. Međunarodni beogradski sajam za prva četiri dana, od 24. do 28. oktobra, posetilo je oko 105.000 ljudi, izjavio je direktor Beogradskog sajma Anđelko Trpković.

Najveća poseta zabeležena je u četvrtak 27. oktobra kada je organizovan Školski dan: među 30.000 posetilaca najviše je bilo osnovaca i srednjoškolaca iz cele Srbije, a organizatori očekuju da će Sajam do zatvaranja, 30. oktobra u 20 časova, posetiti oko 145.000 ljudi s kupljenim ulaznicama. prošle godine je zabeležena rekordna poseta od oko 200 000 ljudi. I pored nešto manje posete izlagači se ne žale jer je izgleda došlo do profilisanje publike tako da prodaja knjiga ide dobro.

Žiri Saveta 51. Međunarodnog Beogradskog sajma knjiga dodelio je nagradu za izdavača godine "Službenom glasniku" iz Beograda,a za izdavački poduhvat godine proglašena je monografija "Morava" izdanje "Zavoda za udžbenike". Za ediciju godine proglašene su kolekcija "Odgovori" Milođa Jevtića i biblioteka "Agora" izdavačke kuće "Clio" koja je dobila nagradu i za najbolju sajamsku prezentaciju. Za dečiju knjigu godine proglašena je knjiga Vladimira Andrića "Daj mi krila jedan krug" u izdanju "Kreativnog centra" a za najlepšu knjigu proglašena je knjiga akademika Vladimira Stojančevića, "Srbija 1914 - 1918" u izdanju „Vojnoizdavačkog zavoda“ i „Svetlost sveta“, u grafičkoj opremi Tihomira S. Ilijića , odštampana u štampariji „Publikum“ Beograd.

Što se naslova tiče, roman ovogodišnjeg književnog nobelovca Orhana Pamuka "Zovem se crveno" jedan je od najprodavanijih naslova na 51. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Na štandu "Geopoetike", koja je objavila ovaj i nekoliko prethodnih Pamukovih romana, Beti je rečeno da je treće izdanje knjige "Zovem se crveno" već rasprodato u prvim danima sajma, a moguće je da će do kraja manifestacije biti rasprodato i četvrto. Inače izdavačka kuća "Geopoetika" najbolji je ovogodišnji izdavač prema oceni novinara beogradskih redakcija, koji prate Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Na štandu "Klija" najbolje se prodaju naslovi iz istoriografske biblioteke "Polis", a naročito studija "Vizantinci", kao i knjige iz oblasti filmske umetnosti, u prvom redu "Estetika filma".

Direktor "Paideje" Petar Živadinović rekao je Beti da se na štandu te izdavačke kuće najbolje prodaju knjige "Dnevnik jednog čarobnjaka" Paula Koelja, "Ona priča" Alesandra Barika i "Zajedno, to je sve" Ane Gavalde.

Na štandu "Prometeja" najbolje se prodaje novo, dopunjeno izdanje Jansonove "Istorije umetnosti", objavljeno prošle godine, kao i romani Petera Esterhazija "Harmonia caelestis" i "Ispravljeno izdanje".

Na štandu "Narodne knjige" najprodavanija je zbirka priča "Maco, da l' me voliš" LJubice Arsić, koja je ove godine dobila "Andrićevu nagradu" za najbolju knjigu pripovedaka.

Posetioci "Laguninog" štanda najviše kupuju knjige "Lovac na zmajeve" Haleta Hoseinija i "Krstaški ratovi u očima Arapa" Amina Malufa.

Među izdanjima "Kreativnog centra" najpopularnija je nova knjiga Jasminke Petrović "Ovo je najstrašniji dan u mom životu", kao i njena knjiga "Seks za početnike", objavljena pre nekoliko godina, koja je prevedena na 18 jezika.

Od dela domaćih autora na štandu "Samizdata B92" najprodavaniji su romani "Komo" Srđana Valjarevića i "Sve crvenkape su iste" Marka Vidojkovića, a od inostranih - "Blesav, mrtav, kopile i nevidljiv" Huana Hosea Miljosa i "Tesla, čovek van vremena" Margaret Čejni.

Nova zbirka priča Davida Albaharija "Senke" najprodavanija je na štandu "Stubova kulture", a za njom mnogo ne zaostaju "Očarane naočari" Svetlane Velmar Janković i "Preljubnici" Vide Ognjenović.



Izvor: B92-Kultura
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Apr 2024, 15:10:37
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.081 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.