Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ministar prosvete o promenama koje čekaju đake, roditelje  (Pročitano 4656 puta)
Svedok stvaranja istorije

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
Zastava Restoran na kraju vaseljene
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 48.0
mob
Nokia 6630, valjda
Vec vidim naslove u novinama...
Otac ubio sina zbog neopravdanih...
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 52.0.2743.117
Veronauka po novom programu
R. DRAGOVIĆ | 05. septembar 2016. 15:47

Oko 500.000 đaka u osnovnim i srednjim školama u Srbiji od ove godine pohađaće unapređenu versku nastavu. Sledi izrada udžbenika i radnih svezaka. Važna tema - predavači

Učenici veronauke u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, njih oko pola miliona, od ove školske godine pratiće nastavu po novom nastavnom planu ovog predmeta. Ministar prosvete Mladen Šarčević potpisao je novi plan, koji bi trebalo da ispravi nedostatke i nedoumice primećene u prethodnom.

Novi nastavni plan, kako objašnjavaju u Srpskoj patrijaršiji, odnosi se na Pravoslavni katihizis, Katolički vjeronauk i Program slovačke evengelističke crkve. To je tek jedna od faza redefinisanja verske nastave.

- Očekuje se izrada pravilnika o uslovima i stručnoj spremi veroučitelja, koji će tačno propisati uslove za rad u školama na ovom predmetu - kažu u Odboru za versku nastavu SPC. - Sledeći korak biće izrada udžbenika i radnih svezaka, koja će se odvijati prema važećem zakonu o udžbenicima.

Novi nastavni plan i početak školske godine bili su tema i vladine Komisije za versku nastavu, koja se u petak sastala u Somboru.
- Ono što nas prvo čeka jeste formiranje radne grupe koja će raditi novi pravilnik o uslovima i stepenu obrazovanja veroučitelja i kateheta. Moramo znati koja je to vrsta stručne spreme neophodna da bi nastavnici verske nastave mogli da zadrže posao u školi - kaže Snežana Pavlović iz Ministarstva prosvete, potpredsednica Komisije za versku nastavu.

Verska nastava u obrazovni sistem uvedena je 2001. godine i svake školske godine se za ovaj izborni predmet, dobrovoljno, opredeli između 450.000 i 530.000 učenika.

Interesantniji časovi

U izradi novog plana i programa verske nastave korišćeno je petnaestogodišnje iskustvo veroučitelja.
- Iz njega smo saznali koje su teme važne za decu - kaže velečasni Josip Pekanović, katolički član Komisije za versku nastavu. - Napravljen je izbor sadržaja koji su učenicima prihvatljiviji i koji se lakše povezuju sa svakidašnjim životom.

Novosti

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
bolje je i to... nego da im pricaju kako je normalno da muskarac muskarca taslaci u bulju... i da su svi takvi potpuno isti kao svi oni koji to ne rade... Smile Smile Smile

jasta nego treba vjeronauku uvesti..
djeca ne znaju obicaje svog naroda..ne znaju ni da se prekrste kako treba....

a svejedno imaju toliko potpuno beskorisnih trabuljanja ...u nastavnim programima...tako da ce se vjeronauka
savrseno uklopiti....u taj program... Smile
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 52.0.2743.117
Bobače jesi ti slušao ikad taj predmet? Ja jesam. 4 godine. I mogu ti reći da je čisto gubljenje vremena. To sam mislio još dok sam bio vernik, to mislim i sad. Ništa se tu pametno neće naučiti, taj predmet služi samo da se uhlebe profesori i SPC štrumfovi i ničemu više.

Prvo, sam predmet i profesori koji ga predaju, su glupi i zbrljani do bola. Od 3 profesora koje smo imali, samo jedan je bio normalan, i zato smo i imali neko poštovanje prema njemu i tome što priča. Druga dva su drvili o nekim levim temama, teorijama zavere i glupostima tipa ''Digitalni anđeo''. Dakle u školi, u okviru nastavnog programa, registrovani profesor veronauke, diplomirani teolog Bogoslovskog fakulteta koji drži SPC, je puštao učenicima jedan propagandni film pun glupavih teorija zavere, izmišljotina, indoktrinacije i laži. To je kao kada bi neki matematičar u svetu učio učenike da 2+2 nije 4 nego koliko ti treba. I da ne veruju razumu i logici nego samo nekom društvu matematičara. Za tako nešto se u normalnim zemljama leti iz škole i gubi licenca. Ovde takvih ima kolko oćeš, i što više kenjaju, to više ljudi misli da su neka bog zna kakva muda i intelektualci.

Drugo, te priče kako je veronauka dobra zbog učenja o veri i religijama su čist BULLSHIT. Naravno ne kažem da ti stojiš iza tih priča, ali ne dozvoli da te obmanjuju tim glupostima. Na veronauci se ne priča o religijama uopšteno. Priča se o raznim citatima i ''događajima'' iz biblije. Nema ni pomena o religiji kao sociološkom fenomenu, nema pomena o istoriji religija (čak ni hrišćanstva), nema pomena o razlikama između njih, niti o tome kako su one uticale i utiču na zajednice i svet. Tu se samo drvi o pričama iz Biblije, koje mogu nekad da budu poučne ali nisu ništa vrednije i bogatije iskustvo i nauk deci od onih koje im roditelji čitaju i puštaju kad su mali.
Ako neko želi da nauči štošta o religijama, njihovoj istoriji, razvoju, uticaju na društvo i međusobnim razlikama, više će naučiti čitajući knjigu iz Sociologije koja se predaje u 4. razredu srednjih škola nego što će naučiti za 4 godine na Veronauci. Koliko je Veronauka besmislena i skrenuta s kursa govori i činjenica da nama na tom predmetu nijednom nije rečeno koja su suštinske razlike između pravoslavlja i katolicizma, nego smo to (na)učili tek u okviru Sociologije.

Treće, meni najbitnija stvar - koliko ljudi godišnje umre u Srbiji zbog nepoznavanja pravoslavlja, a koliko ih umre od nepoznavanja osnova iz Civilne zaštite? Od nepoznavanja pravoslavlja umre tačno 0 (slovima : nula), a od elementarnih nepogoda i rizičnih situacija (odnosno neznanja šta raditi) umre po nekoliko desetina. Zato što je sve manje ljudi koji znaju šta raditi u određenoj situaciji, jer nema više ko da ih nauči. I umesto da se bar jedan razred srednjih škola odvoji za učenje Civilne zaštite, da sutra klinci kad izađu iz škole znaju šta da rade kad se zapali šteker, desi zemljotres, naiđe poplava ili bilo kakva vanredna situacija... njima će sad 12 godina da se pune glave bespotrebnim glupostima koje ne samo što su jedan vid indoktrinacije, nego nemaju nikakvu ali nikakvu upotrebnu i praktičnu vrednost. I da, pod time mislim i na vaspitanje, jer niko ko je sa mnom slušao veronauku te 4 godine se nije promenio jer je slušao priče o Kainu i Avelju nego jer smo prirodno odrasli i sazreli. A neki se nisu ni promenili nego su ostali pajseri kakvi su i bili. Sve u svemu, uticaj veronauke na one koji su je slušali je bio čista nula.

Nemaju ni veronauka ni SPC nikakve veze sa čuvanjem tradicija i vaspitanjem dece, nego se sve svodi samo na interese SPC, koja vidi da, kao i sve mafije u crnom, i ona polako gubi uticaj među narodom pa iz petnih žila pokušava propagandom i indoktrinacijom da zadrži kontrolu i uticaj.
« Poslednja izmena: 06. Sep 2016, 13:44:00 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
ma nisam..
ali jesam slusao klince od rodice i rodjaka i kamaru jos djece...kako prepricavaju nova saznanja...
i bas im je vjeroauka privukla paznju...pa mogu reci i malo pormjenila ponasanje...
ali ne zadugo...

vec  u 8-9 razredu ...ovi nasi ...prestali su da idu na vjeronauk... Smile

vec su uveliko na nekim drugim stvarima... Smile na divljanju recimo  Smile
i misle samo kako ce se zvaljiti sa momcima i curama ..lutati do iza ponoci...kontrirati roditeljima  inatiti se...
i piti pivo i vino...i skakati uz neku cudnu muziku  Smile
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 52.0.2743.117
Huligansko i kvazi-huligansko (tinejdžersko) divljanje se najbolje odstranjuje i sankcioniše kaznama. Što roditeljskim, što zakonskim.

Veronauka i vera tu slabo pomažu. Koliko samo pajsera ja znam koji svi nose krstače oko vrata ili se busaju kako su veći DŽibus od Džibusa, a redovno maltretiraju druge, uništavaju i divljaju. Pa ima čak i nekih koji svesno, planirano kradu i pljačkaju. A ovamo da ih pitaš sve sami sveci i vernici. E takvima očigledno ne pomaže veronauka jer te priče o dobroti i plemenitosti samo uđu na jedno i izađu na drugo uvo. Nego tek kada osete posledice svojih dela, shvate zašto ne treba raditi određene stvari.

Sad, sudeći po pričama starijih, u SFRJ to se rešavalo tako što se provede noć u policijskoj stanici i par narednih dana kući u krevetu sa kesama leda. Sad pošto toga više nema (nije demokratski i PC) mora da se nađu drugi načini. Ali veroanuka neće tu mnogo pomoći. To je kao ono kad 10godišnje ciganšture ubiju dedu pa ih pošalju na radionice u domu za nezbrinutu decu. Džaba njemu radionica, ne treba njemu crtanje nego kazna i/ili terapija kod psihijatra.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
djecurlija ko djecurlija..nesto im drzi paznju...jedno vrijeme...dok ne iskoci nesto drugo....

pred ratove kad je pocelo takmicenje ko ce biti veci srbin..musliman i hrvat...
i ja sam poceo da se zanimam za vjeru...naravno cisto edukativno...
procitao sam i bibliju...i kojekakva vjerska stiva...
istrazivao sam dosta pravoslavnu vjeru....i upoznao sam poprilicno i vjeroucitelja i svestenih lica...od popova pa nadalje...

dosta je svestenih lica sluzilo vojsku u ratu...
upoznao sam ih i na taj nacin par komada..
jednog od tih nekoliko svestenika...povremeno vidjam i dan danas..
dobri smo postali  prijatelji...u tim ruznim vremenima...

posle rata nekad...97-98...bio sam u jednom hramu...nekim povodom...iako sam vec tada smatrao da meni nije mjesto u crkvi...
svoja vjerovanja i ubjedjenja oko boga i vjere u istog...  ostavio sam po strani...

ali kad sam vidio neke ljude kojima nije mjesto ni na slobodi...a kamoli u crkvi...
kako su glavna atrakcija na toj manifestaciji i kako ih uopste nije sramota svih tih vjernika...
malo sam se distancirao...od svega toga...
i dugo sam u crkvu isao samo pri nekim manifestacijama..vjencanja...i tome slicno...

posle sam u slobodno vrijeme ...svrljajuci nakolo..posjetio i par hramova i manastira...
naslusao se prica i svega i svacega...
i shvatio sam da svestenici i te kako dobro poznaju ljudsku psihu...i uopste veoma lako i veoma dobro 'citaju'  ljude...
i pre svega shvatio sam da su i oni... pre svega...samo  ljudi....

i dosta su mi pomogli upravo neki svestenici...u nekim mojim problemima...koje sam imao sam sa sobom... Smile

i od tada imam dosta pozitivno mislenje  o crkv..a posebno o vjeri..i o svestenim licima...

naravno to je sve u nekom mom svijetu ocuvano ..u meni ...sto bi se reklo..
a inace volim nase obicaje...i volim i iskrene vjernike...

samo dosta ljudi vjeru zlopupotrebljava na razne nacine....
i dosta je vjera iskomercijalizovana...

a inace ne moze da naskodi..normalnim ljudima...
« Poslednja izmena: 06. Sep 2016, 15:23:20 od bobaK_bl »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 48.0
Citat: zoranjurkovic5@gmail.com 05. Sep 2016, 19:17:58

Drugi je ocena prosvetara od strane roditelja što je vrlo demokratski ako se uzme da jedan lekar ili gledač farmi imaju pravo na jedan glas. Smile

Контам да и лекар гледа фарму... Smile

Што се тиче веронауке...ја мислио да је то избачено... Smile

Мене је веронаука захватила у средњој школи и могу рећи да сам добро прошао...ови на грађанском су морали да праве реферате добијали плусеве и минусе а ми смо само морали да дођемо на час...

Углавном сам спавао али кад нисам наслушао сам се свакаквих дебилних прича...углавном библијских...најјачи су ми били моменти када смо ми на крају часа постављали питања а вероучитељ одговарао... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 52.0.2743.117
Bobače veruj mi, više ljudi može da se vaspita i nauči kolektivizmu tj. normalnom ponašanju učeći Sociologiju na pravi način godinu dana, nego učeći veronauku 12 godina.

Ako se Sociologija uči i predaje na pravi način, čovek tu može da nauči važnost kolektiva, i samim tim važnost i posledice svojih dela. Jer što više čita to, to više shvata koliko je sve u društvu povezano. I da, npr, ako on ne poštuje red i zakon, neće poštovati ni drugi. Ili ako on sve radi ofrlje, radiće i drugi. Ako on podmićuje nekoga da mu odobri gradnju zgrade, tako će sutra neko da podmiti nekog drugog da odobri kočnice koje neće raditi i koje će ubiti ovog prvog. Jednostavno, shvati čovek da smo svi jedan veliki sistem, i da što je više rupica u njemu, to su veće šanse da on padne, a sa njim i mi sami. Svi do jednog. I da se zato svi moramo pridržavati nekih pravila.

A veronauka, iako ima dosta poučnih priča,  je mnogo ograničenija i uža nego sociologija, i nema toliko praktične vrednosti i znanja kao ova.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Unix Sun
Browser
Opera 12.16
najbolje se uci zivotu u zajednici zivotom u zajednici, uza sira porodica, prijatelji komsiluk.
tu se stvori osnova za buduci odnos prema sociologiji (i veronauci)  i svemu sto se o odnosu prema kolektivu uci u skoli
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.049 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.