šta lupaš? ja stvarno imam prosečnu platu u srbiji, možda sam nekih 500 dindži ispod proseka, moji roditelji imaju veće plate od mene, sestra, dečko čak duplo, dakle realno , moja plata nije velika ali je meni taman rašo, sve za tebe
Džefri Najs, BIVŠI TUŽILAC U HAGU Dokazi protiv Miloševića ostaju Autor: Miloš Šterić | 02.04.2007 - 10:11
Mnogo slučajeva u karijeri jednog advokata ima veliku važnost. Ipak, suđenje Miloševiću je svakako bio najduži proces, ali i intelektualno zahtevan i interesantan. Materijal je, takođe, bio najobimniji jer je bilo puno istorijske i druge građe - kaže za „Blic“ britanski pravnik Džefri Najs, glavni zastupnik tužilaštva u procesu protiv Slobodana Miloševića u Hagu.
Da li to što je Milošević umro pre presude doživljavate kao neuspeh? - Teško da to može biti neuspeh jer je njegova smrt bila van bilo čije moći, . Proces koji nije završen ne može se smatrati neuspešnim. Naravno da bi bilo dobro da je presuda izrečena. Dokazi koji su izvedeni za vreme suđenja ostaju kao trajni materijal. Tu mislim, pre svega, na izjave svedoka koji su svedočili o posledicama Miloševićeve politike. Ti dokazi ostaju zauvek. Stiče se utisak da ste uvereni u to da biste dokazali optužnicu? - Nikad nisam izneo takvo mišljenje jer ja nisam sudija. Ipak, nakon što tužilaštvo iznese dokaze, odbrana ima pravo da ospori delove optužnice za koje smatra da tužilaštvo nije prezentovalo valjane dokaze. Posle toga sudije odlučuju za koje tačke optužnice se suđenje nastavlja. U ovom slučaju, sudije su odbacile neke tačke optužnice, ali su prihvatile većinu. Pored toga, koncept suđenja, što se tužilaštva tiče, nije bio narušen preko svedoka odbrane. Naprotiv, u mnogim aspektima koncept suđenja tužilaštva je bio potvrđen i čak unapređen preko svedoka odbrane. Mislite li da, generalno gledano, Haški tribunal može doneti pravdu za žrtve ratnih zločina? - Pravda je koncept koji znači različite stvari za različite ljude. UN su ustanovile ovaj sud s jasnim i određenim ciljem. Tribunal će moći da sudi samo jednom određenom broju optuženih i taj proces suđenja će se morati, naravno, nastaviti u regionu. Koliko će taj proces trajati zavisi od regiona. Opet, mislim da ljudi bi koji žive u ovom regionu trebalo da ocene da li će rezultat rada Haškog tribunala biti zadovoljenje pravde, a ne ja. Najčešća primedba koju kritičari Tribunala ističu je da je uticaj politike na taj sud preveliki? - Tribunali poput Haškog su svakako politički u nekom smislu. Političari ih ustanovljavaju i stavljaju na raspolaganje sredstva za tu svrhu. Po tome se ovaj sud razlikuje od nacionalnih pravnih sistema koji se finansiraju novcem građana. Nisam u poziciji da govorim o uticaju politike na Haški sud jer sam bio zadužen za jedan poseban slučaj i ne znam šta se sve dešavalo u tužilaštvu kada je u pitanju donošenje pojedinih odluka. Nisam upoznat sa razlozima zbog kojih su protiv pojedinih osoba podizane optužnice. Međutim, kad je reč o slučaju Milošević, ja sam se suprotstavljao pritiscima koji bi uticali na integritet slučaja. Kako vidite presudu Međunarodnog suda pravde (MSP) po tužbi BiH protiv Srbije? - Presuda MSP je od velikog značaja kao takva, ali i u smislu interakcije s raznim odlukama Tribunala. Iako sudije MSP nisu donele presudu kojoj su se nadali Bošnjaci, argumenti Suda da Srbija nije sprečila genocid su bili veoma jaki. Ali, ostaće otvoreno pitanje o dokaznim materijalima koji nisu bili dostupni MSP, a bili su dostupni Tribunalu u potpunosti. Moguće je zastupati stav da bi, u slučaju da je MSP bilo dostupno više materijala, presuda možda bila drugačija. Našli ste se licem u lice sa Miloševićem, čovekom koji je za neke bio poslednji evropski diktator 20. veka. - Ja ne bih prihvatio da je on bio diktator. Pre bih rekao da je bio autokrata. Imao sam u vidu samo njegovu pojavu u sudnici i utisak koji je želeo da ostavi kao osoba koja se grčevito bori da dokaže svoj slučaj. Nije odstupao, nije bio šarmantan u sudnici, niti pristojan više nego potrebno. U nekom smislu, nikad nisam uspeo da prodrem iza njegove maske, ukoliko je to bila maska.
aha, fensi letnje kaubojke u miss sixty znaš kako su moćne uz texas suknjicu
Ovo govori dosta o tebi. Sta se bre mesas na politicki forum kad ti nije tu mesto. Idi sanjaj cizmice, suknjice,majcice, izlaske... ionako ovde nista pametno nisi rekla. Ej lecili coveka hronicno bolesnog aspirinom!!!
Jbt Milosevic je mesecima govorio kako mu nije dobro, nisu ga adekvatno lecili, falsifikovali su dijagnoze i na kraju su ga pustili da umre kao pas. I to je sud!?! To je jedna banda razbojnika! Kako je moglo da se desi da covek satima umire u ropcu u celiji koja je pod 24orocasovnim nadzorom?
u, izgleda da sam ipak iznad proseka mnogo si glup brate ajde kad dobiješ anginu pektoris i arteriosklerozu nemoj da piješ aspirin pa ćeš da vidiš kako ćeš lepo da se provedeš