Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 08:30:44
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Po vama je Milos Obilic:
Postojao
77.6%  (218)
Legenda-izmisljen lik
10.7%  (30)
nisam siguran
11.7%  (33)
Ukupno glasova: 281
Idi dole
Stranice:
1 ... 15 16 18 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Milos Obilic Istina/Legenda  (Pročitano 104911 puta)

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 3
Zastava Čačak
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
Стицајем околности служио сам војску још далеке 1981. г. у једном малом али познатом градићу у данашњој Републици Српској и у касарни која је имала нешто као своју бибилиотеку.  Посећивао сам је редовно и једном приликом видим пише ИСТОРИЈА 3-4 књиге поприлично дебеле а по корицам се види да су прилично старе. Нисaм у то време толико придавао толико пажње тим књгама јер нисам историчар па зато се више не сећам ни ко ју је написао осим да је писана негде средином XIX века око 1850-1860 године а немам појма ни ко ју је издао нити ко је њен писац.  Пре пар година покушао сам да преко пријатеља сазнам нешто више око те књиге и где су нестасле књиге из те библиотеке али нажалост нисам успео ништа.

На унутрашњој страници писало је одприлике ИСТОРИЈА СРБАЉА од Христа. . . . . . Можда неко на форуму већ зна које су то књиге и ко је аутор па бих их молио да ми помогне ако може да се пронађу.

Колико ми је то време дозволило највише сам се задржао читајући око Косовског боја и одприлике то је овако :
Историјски подаци су 2-3 османлијска историчара (имена су дата али ја се тога не сећам) који су писали ону праву историју и то су подаци који се користе у Турској архиви.  Сви остали историчари из тог времена што су писали као и сви они из каснијег периода морали су да сакривају праву истину јер је било недопстиво да Турски султан страда од руке обичног српског војника и по задатку су морали писати ону популарну историју прихватљиву турским ушима, те стога данас има сијасет верзија самог догађаја.

Шта се десило :
Битка је почела скоро у раним јутарњим часовима страховитим нападом српске коњице са крила Вука Бранковића  где један од историчара даје податак да је 1000 српских тешких коњаника у линији просто прегазило 5000 турских пешака малте не ни вадећи мачеве.  То је иначе Јакубово крило.  Његов покушај да организује било какву одбрану био је немогућ и он сам гине пред налетом сада већ друге и треће линије (ешалона). Како је тај брзи продор коњице направио потпуни колапс турских снага на Јакубовом крилу у напад је тек тада ушао најбољи део српских тешких коњаника из централног распореда (око 5000) који су иначе по њима увек били регрутовани из крајева горњег Ибра и Мораве па долином тих река и према Скопљу а то ми је данас мало сумњив податак с' обзиром да су то крајеви и земља Вука Бранковића а његова коњица је већ увелико била у боју.  Султан је од раног јутра био на коњу и окружен масом јањичара а пред њим је било везано доста камила а то из разлога што је он одлично знао вредност српске коњице и плашећи се њеног продора окружио сам свој центар камилама јер је познато да коњи не подносе камиле.  Видећи пропаст целог свог једног крила данас се не сећам којег али по свим садашњим подацима турског левог а српског десног покушава да продор заустави гомилама пешадије, највише јањичара, која просто нестаје под копитама српске коњице и видећи катастрофу покушава да се сам повиче са бојног поља али не стиже.  Стиже га неколико српских коњаника где га први копљем из залета погађа а следећи га убада мачем. 
Иначе на самом крилу Влатка Вуковића, Турци које је водио Бајазит су брзим продором успели да делимично спрече напад Влаткове коњице везујући је у подбарном делу земљишта где она није могла да се размахне и тај део се гибао под нападима пешадије обе војске.   Видећи шта се дешава са осталим деловима турске војске сам Бајазит бежи и са собом повлачи све шта је могао јер одлично зна да Срби не гоне побеђеног противника и зауставља се пред једним сеоцом (петнаест-двадесе километара од места битке) и колико ми се чини нешто као Качаник или слично. Једини способан одред за битку који му је остао је лака коњица око 20. 000 који нису ни учествовали у самој бици.  Остатак његове војске бежи да што пре напусти бојиште.   
У току ноћи враћа се са највећим делом коњице да пронађе лешеве Султана и брата и у саму зору затиче у цркви Самодрежа Кнеза Лазара са многобројном властелом и на лицу места их погуби.
А сам деспот Стефан Лазаревић када је убрзо подизао споменик своме оцу Кнезу Лазару написао је на њему одприлике овако :

"И све ово речено сврши се
лета 6897, индикта 12, месеца 15, у дан уторак,
а час је био шести или седми,
не знам, Бог зна. "

Што би требало да значи да се сам час погибије Кнеза Лазара одприлике слаже из оба извора.

То је одприлике то што сам само покушао да препричам.
Овде је веома битан податак да ни они не наводе име ко је убио Султана већ два српска коњаника, оног првог који је користио копље и оног другог са мачем.  Било ко да га је убио понео је ореол бесмртног Милоша Обилића и без обзира да ли се он звао Петар, Митар, Павле, Милан, Александар, Миодраг он је од тада Милош Обилић. Колико знам, име Милоша Обилића први пут се појављује тек скоро 200 година по бици али без обзира на то нека српска рука је окончала живот Султану.  И та личносте је истроријски тачна без обзира како се заиста звала.

А иначе ако неко незна и овај податак, које је просто сакривен пред 1389-том годином. У сукбу са српском војском погинуо је још један турски султан, наиме  у сукобу 1413. г. испод Витоше данас Бугарска, деспот Стефан Лазаревић  у коалицији са каснијим султаном Мухамедом поразио је султана Мусу где је овај ту и погинуо.

« Poslednja izmena: 24. Dec 2009, 19:55:18 od mvcom »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 73
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.9
TV IN, 30. april 2010., Novak Kilibarda o Vuku Brankoviću i Milošu Obiliću

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49764
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.19
mob
Samsung Galaxy S24
Kad cemo da snimimo realniji i bolji film o boju na Kosovu od ovoga koga sada imamo? Ja sam za to da se to sto prije uradi!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol
Poruke 1
OS
Windows XP
Browser
Mozilla AskTbPF 3.8.0.123
Milose ruka ti se pozlatila!!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3185
OS
Linux
Browser
Mozilla
Milos Obilic je postojao! Smile
Budemo li sumnjali u njegovu postojanost,prisvojice ga oni kojima trebaju takve istorijske licnosti.
Takvih je mnogo u nasem okruzenju,koji gotovo da i nemaju svoju istoriju,vec otimaju od drugih.
Milos je postojao,kao junak se pokazao i dokazao. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.6
Milos Obilic je postojao! Smile
Budemo li sumnjali u njegovu postojanost,prisvojice ga oni kojima trebaju takve istorijske licnosti.
Takvih je mnogo u nasem okruzenju,koji gotovo da i nemaju svoju istoriju,vec otimaju od drugih.
Milos je postojao,kao junak se pokazao i dokazao. Smile

Pa postojala su dva "Obilica" koliko se vidi iz prilozenog. A ukoliko su bili konjanici to bi znacilo da ukoliko nisu bas bili plemici, bili su dobrostojeci, jer sirotinja je isla u pesadiju.
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Da nije postoja Milos, Murat bi postojao dugo posle Kosovkog boja, a pouzdano znamo da nije.  Smile  Smiley 1
IP sačuvana
social share
Тврд је камен за онога ко на њему спав'о није,
jа сам рођен на камену зато камен мекан ми је.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 121
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.6
mob
Apple iPhone 7
A da nije Milos Obilic bio Liliputanac?
IP sačuvana
social share
Wallachia
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2137
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
mob
SonyEricsson 
Jedno je sigurno: postojao čovek ko je ubio Murata.
Sve ostalo su nagadjanja.
Srbima treba ostaviti mit o Milošu Obiliću jer je to deo srpske tradicije i kulture.
Šiptari neka imaju svoj mit o Miloqi Obilqui,
a Mađari o onom Miklošu (mada ja nigde ne mogu naći izvor)
IP sačuvana
social share
If electricity comes from electrons, does morality come from morons?
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Све за Српство

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 7454
Zastava Добој, Република Српска, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Jedno je sigurno: postojao čovek ko je ubio Murata.
Sve ostalo su nagadjanja.
Srbima treba ostaviti mit o Milošu Obiliću jer je to deo srpske tradicije i kulture.
Šiptari neka imaju svoj mit o Miloqi Obilqui,
a Mađari o onom Miklošu (mada ja nigde ne mogu naći izvor)
Наравно,пуна шиптарезија шиптара по имену Miloqi. Smile
IP sačuvana
social share
Edit by yetyou: Maksimalno dozvoljeno koristenje potpisa je uredjeno od trenutnog "raspolozenja"  MOD-eratora.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 15 16 18 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 08:30:44
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.096 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.