Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Megalomanija (patološko precenjivanje sebe samog)  (Pročitano 9620 puta)
24. Sep 2008, 17:17:40
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
mob
HTC Wildfire S

Megalomanija od grcke reci μεγαλομανία je termin za ponasanje okarakterisano deluzionim fantazijama o bogatstvu, moci, inteligenciji ili omnipotenciji. Megalomanija je doslovno, ludilo veličine. Patološko precenjivanje sebe samog, svojih sposobnosti i mogućnosti. Javlja se u sklopu paranoje, shizofrenije, staračke demencije itd.

U wikipediji se tu jos i pominje:
-Arogancija
-Oholost
-Kompleks Boga
-Zlocudni narcizam ( termin nastao od Eriha Froma )
-Narcizam ( u psihologiji )
-Kompleks superiornosti ( Kompleks vise vrednosti )
-"Bolest pobede" ( arogantni osecaj nepobedivosti )
I svi ovi izrazi grade neku sliku o ovome.

Megalomani

Ovu temu sam otvorio misleci prvenstveno na politicke megalomane, ljude koji kroje neku ideologiju, sudbinu drugih i zloupotrebljavaju tu svoju moc. Nerealno veruju u svoju superiornost i misleci da poseduju grandiozne osobine sa potrebom za totalnom kontrolom nad drugima. Uglavnom su propraceni nedostatkom empatije za bilo cim sto nema veze za njihovu dobrobit.
Jedan od najpoznatijih primera megalomanije u modernoj istoriji je Adolf Hitler. Vojni vodja koji nije imao rastuci uspeh kroz cinove, takodje ubedjen da se rodio u "superiornijoj rasi". Ovo ga je inspirisalo da osvoji/pokori ceo svet. Ova potreba za unistavanjem svega stranog je jedan od klasicnih primera megalomanije.
Paradoksalno, osoba koja poseduje tako golem ego i samopouzdanje, u realnosti ima veoma malo samopostovanja i krhak ( ili krhat  Smile  Smile  Smile ) ego da ne moze da podrzi bilo sta strano zbog straha od sopstvenog istrebljenja. Zato sve sto nije pod njegovom kontrolom je procenjeno kao pretnja.

Dok je genocid ektremni primer moze se reci da i serijske ubice takodje pate od megalomanije. One ubijaju svoje zrtve vezbajuci totalnu kontrolu sa kompletnim nedostatkom empatije tj. osecajem da neko pati.

Od onih strucnijih (posto znam da ovde ima par njih koji se bave i koji ce tek da se bave psihologijom Smile ) bi voleo da saznam nesto vise o metalnom sklopu ovih ljudi, detaljnije kako razmisljaju i sl.
I da li je to urodjena bolest ili se to dobija naknadno? (sa konstantnim rastom moci npr.)

A pitanje za ostale forumase koji nemaju sta da dodaju na temu...
Pokusacu da izbegnem politiku (zamolicu i vas, jer naravno postoji vec forum predvidjen za to Smiley ) i stavicu akcenat na nacin razmisljanja politicara.
Imali smo i mi svoje megalomane u svojoj Srpskoj istoriji. Ali da ne budem ekstreman razmisljam i o obicnim politicarima i njihovim nacinom razmisljanja tj nekom blazem obliku megalomanije.
Verujem da su i oni nekad bili ljudi  Smile
Ipak su i oni prosli kroz razna sranja kao i mi. I neki su ,verovali ili ne, bili nekada normalni ljudi u dodiru sa drugim ljudima. Verujem da su neki od njih zeleli normalnu zemlju u koju ce mladi iole da veruju. A onda su dosli na vlast...   Smile
E sad, da li se normalni politicar od ugriza vlasti zarazio otrovom zvanim pokondirenost i bahatost... ili je dosao da radi svoj posao i posle nekog vremena shvatio da se bori sa vetrenjacama i da je jedina budala koja radi nesto?!  Smile

Da li biste ostali to sto jeste ( pretpostavimo da ste posteni i osecajni  Smile ) da se nadjete na nekoj bitnoj funkciji koja kroji sudbine drugih ljudi?
Imajte na umu dok odgovarate na pitanje da politika privlaci svakakva nesposobna govna, nemoralne ljude i lopove. Veliko je iskusenje i bicete okruzeni poltronima i raznim muftarama koje smrde i koje teraju vas da se usmrdite...

Sto se tice mene, verujem da bi pametni i iskreni ljudi koje volim i kojima sam se okruzio morali stalno da me drze na zemlji.

Inace inspiraciju za ovu temu sam dobio slusajuci pesmu Incubus - Megalomaniac1 (link)  Smile (kao i zbog razmisljanja shachice pojedinih forumasa)

I hear you on the radio
You permeate my screen, its' unkind but
If I met you in a scissor fight
I'd cut off both your wings on principle alone
On principle alone

Hey megalomaniac
You're not Jesus
Yeah, you're no fucking Elvis
Special, as you know yourself, maniac
Step down
Step down

If I were your appendages
I'd hold open your eyes
So you would see
That all of us are heaven sent
There was never meant to be only one
To be only one

Hey megalomaniac
You're not Jesus
Yeah, you're no fucking Elvis
Special, as you know yourself, maniac
Step down
Step down

Yeah
You're no Jesus
You're not Elvis
...
You're no answer

1.Pesma je posvecena Dzordzu Bushu i u spotu se osim lika koji neodoljivo podseca na njega kratko i pojavljuje Bush.
« Poslednja izmena: 23. Apr 2009, 14:57:44 od SerbianFighter »
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
-Arogancija
-Oholost
-Kompleks Boga
-Zlocudni narcizam ( termin nastao od Eriha Froma )
-Narcizam ( u psihologiji )
-Kompleks superiornosti ( Kompleks vise vrednosti )
-"Bolest pobede" ( arogantni osecaj nepobedivosti )

Smile Smile opis jednog meni bliskog coveka Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
mob
Nokia 
opisao si neku Mitroviću? Smile slažem se Smile
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
nije Mitrovic Smile
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
Bez offa  Smile

Odlična tema, naime. Postoje određene razlike u tome da li megalomaniju posmatramo u kontekstu normalne populacije (pa bi se tako i kuća od 6000 kvadrata i statue lavova ispred kapije mogle okarakterisati kao megalomanija), ili govorimo u terminim psihopatologije (u tom slučaju postoje ideje referencije, odnosa, erotomanske ideje, ideje veličine - a sve su, dakle, sumanute ideje), i kroz kontinuum normalno - patološko, u slučaju da ranije prilagođeni pojedinac naglo stekne moć i slavu, koje ga vode u megalomaniju.

O svemu ovome ću sa zadovoljstvom detaljno pisati, za koji sat, sad nemam vremena. Smiley
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
ja megalomanom smatram da neko misli da mora imati i da ce imati nesto a da za to ne postoje nikakve sanse Wink  Smile

mozda nisam upravu?
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zivot nam vraca ono sto drugima dajemo

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Nokia 
Citat
Da li biste ostali to sto jeste ( pretpostavimo da ste posteni i osecajni   ) da se nadjete na nekoj bitnoj funkciji koja kroji sudbine drugih ljudi?

Naravno da ne bih  Smile
IP sačuvana
social share

Kad pripadam tebi, tada pripadam sama sebi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
mob
HTC Wildfire S
Citat
Da li biste ostali to sto jeste ( pretpostavimo da ste posteni i osecajni   ) da se nadjete na nekoj bitnoj funkciji koja kroji sudbine drugih ljudi?

Naravno da ne bih  Smile

Bar si iskrena, takvi i treba da dobiju takve funkcije...  Smile  Smile

O svemu ovome ću sa zadovoljstvom detaljno pisati, za koji sat, sad nemam vremena. Smiley

Tebe i cekam...  Smile   ( i onog dareta...  Smile )
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
OndaK, da počnemo... Ovo bi što ću napisati delimično je produkt znanja, a delimično mog sopstvenog teoretiziranja... Smiley

Dakle, ako megalomaniju posmatramo kod ljudi koji nemaju dijagnozu ijednog psihološkog poremećaja, već je posmatramo kao crtu ličnosti, onda možemo reći da ona može imati brojne uzroke. Zbog čega ljudi žele sebe da predstave mnogo moćnijim i važnijim nego što jesu, tako što kupuju ogromna kola (izuzimamo one koji su pravi zaljubljenici u automobile), zbog čega imaju ogromne kuće sa fontanama i lavovima (primer su gastarbajteri), zbog čega - jednom rečju - preteruju? U megalomaniju bih uvrstila i sve one silikonske lepotice, sa lažnim sisama, dupetima, kosom, noktima....
Logika se prosto sama nameće: ti ljudi se kriju od nečega, pod velom materijalnih ili pseudomaterijalnih stvari. U osnovi ovih ličnosti nalazi se kompleks inferiornosti (kao i u osnovi drugih devijacija inače normalnih ljudi)... Kao blaži oblici ovog kompleksa mogu se javiti prosto osećaji manje vrednosti, niskog samopouzdanja, samopoštovanja, sopstvene vrednosti. Logika je sledeća: na nesvesnom nivou osoba razmišlja: 'Tako sam mali i mizeran, moram to nečim kompenzovati'. Tako dođe na ideju da kupi, recimo, ogromnu kuću, ili bundu od leoparda.  Smile Tipičan i verovatno najrasprostranjeniji i najilustrativniji primer su pomentui gastarbajteri: živeli su u bedi i nemaštini, otišli preko, i radeći razne poslove tipične tom društvenom sloju, došli u svoju zemlju gde se ponašaju kao aristokratija što, bez namere da ikog uvredim, nikako nisu. Dakle, kao i u slučaju nacionalizma, rasizma, odnosno predrasuda i sterotipa drugih vrsta, u osnovi je kompleks inferiornosti, samo što je u tom slučaju reč o nekoj vrsti projekcije, a u slučaju megalomanije radi se o očiglednoj zaštiti ega od negativnog samovrednovanja.

Ukoliko govorimo o megalomaniji u okviru poremećaja, tu je situacija samo donekle drugačija. Inače postoji pretpostavka da ljudi koji su, pre razvoja poremećaja, imali problema upravo sa niskim samopouzdanjem (objedinićemo to u kompleks inferiornosti, mada to nije uvek opravdano), u epizodama bolesti pokazuju tipične sumanute ideje veličine: pridaju sebi neopravdano veliku važnost od strane okoline, te se kao posledica toga mogu javiti sumanute ideje proganjanja (tipične za paranoju, paranoidnu shizofreniju, ali i delirijum, demenciju i manične epizode bipolarnog poremećaja). Osobe su ubeđene da se kuje zavera protuv njih, da ih uhode, prate, snimaju, proveravaju, do te mere da mogu izvršiti ubistvo ili samoubistvo. Videla sam slučaj shizofreničara koji je tvrdio da je novi mesija. Njemu je ta ideja izgledala potpuno normalno i prihvatljivo, i to je jedan od najvećih problema shizofrenije: oni nisu svesni svog pomanjkanja uvida i otcepljenosti od objektivne realnosti. Dalje, postoje i ideje referencije: oni svaki (i najneznačajniji) događaj tumače u skladu sa svojim sumanutim sistemom, pa tako, recimo, govor koji čuju na televiziji ili nešto što pročitaju u novinama, povezuju sa sobom. Ovu megalomaniju je malo teže objasniti, jer se teško mogu razlučiti dokle je ona (ali ne samo ona, nego i ostali simptomi poremećaja) pod uticajam psiholoških činilaca, a gde je uzrokovana biološkim: smanjenom ili povećanom koncentracijom određenih neurotransmitera, degenerativnim promenama na mozgu, drugim organiskim uzrocima, itd. Megalomanija, odnosno o ideje veličine, u shizotipnim poremećajima spadaju u pozitivne simptome (pored halucinacija i govorne smetenosti, dok negativni predstavljaju deficite pamćenja, emocija, ponašanja, itd... malo sam se udaljila od teme, ali mislim da je bitno za potpunije razumevanje  Smile ).

Često smo, najzad, primetili da ljudi koji su inače važili za 'normalne', odnosno, rečeno u terminima psihologije, dobro prilagođeni, kada dobiju određenu društvenu poziciju, te steknu moć, pa i slavu i bogatstvo, pokazuju ponašanje koje odstupa od pređašnjeg. Ipak, ima i ljudi koji ne pokazuju te promene. Uzrok je, svakako, u osobinama ličnosti, ali verujem da je bitna i motivacija: ukoliko je osoba dobila, recimo, zavidan položaj u nekoj firmi svojim radom i trudom, te želi taj položaj kako bi unapredila i sebe i organizaciju, mogućno je da do megalomanije neće doći. Mogućno, ali ne i nužno. Ipak, ukoliko je osoba taj položaj želela samo radi ostvarenja i demonstracije moći, ili zbog toga nekih drugih motiva, ona će sasvim sigurno zapasti u zamke megalomanije. Zato i vlada mišljenje da je malo ljudi imuno na osećaj moći i superiornosti, srazmerno količini moći i broju potčinjenih. Opet bih uvela i ovde kompleks inferiornosti, kao prosto neophodan činilac u osnovi, a na nesvesnom, ili pak predsvesnom nivou.
Odličan primer za opozit ovakve vrste megalomanije jesu 'vladari iz senke': bez namere da ulećem u rasprave o teorijama zavere, navodim podatak da je holanski istraživač Molder (slučajnost?  Smile Smile  Smile ) vršio istraživanje sa ljudima koji jesu moćni, ali se niti eksponiraju, niti demonstriraju svoju moć u formama megalomanije. Otkiveno je da ljudi koji zaista poseduju veliku moć, žele da ostanu u pozadini, i vuku konce u tišini. Tu bi se mogao isključiti kompleks inferiornosti (donekle), ali u igru ulaze drugi motivi, nama smrtnicima još nepoznati. Mislite o tome.  Smile
« Poslednja izmena: 24. Sep 2008, 20:46:40 od B@mbin@ »
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
Citat
vršio istraživanje sa ljudima koji jesu moćni, ali se niti eksponiraju, niti demonstriraju svoju moć u formama megalomanije. Otkiveno je da ljudi koji zaista poseduju veliku moć, žele da ostanu u pozadini, i vuku konce u tišini. Tu bi se mogao isključiti kompleks inferiornosti (donekle), ali u igru ulaze drugi motivi, nama smrtnicima još nepoznati. Mislite o tome.

ovo je velika istina ja sam se uvek vodio ovom logikom Wink

sto se tice gastrabajtera sta ce mo za one koji su otisli i stvarno se obogatili pa sad dolaze ovde i bahate se? Smile
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.