Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 04. Sep 2025, 22:34:03
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Maketrastvo- od nastanka pa do uputstava za rad  (Pročitano 60087 puta)
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Vidjao sam u nekim radnjama kitove za airbrush, sa bocicom komprimovanog vazduha umesto sa kompresorom. Mislim da su revell. Interesuje me da li su dobri i da li mogu da se koriste uz kompresor kada se potrosi boca. Isto tako me interesuje gde mogu da se kupe kod nas makete i oprema, mozda neki link itd. Za neka mesta znam i sam, ali bi bilo lepo dati neki spisak dobro snabdevenih radnji, kao i komentar o cenama.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.22
Moze da se koristi ali sa malo prerada. Osnovna mana je ta sto ta boca nema regulator pritiska, ima samo ventil, i mora da se izbusi da bi se punila vazduhom. To je bio moj prvi nacin da bojim makete- takvu jednu bocu sam punio pumpom za kola ali kako je male zapremine onda sam stalno morao opet da pumpam.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.22
Nije dovoljno imati boje... one moraju nekako da se nanesu na maketu. U velikom svetu ima mnogo načina da se nešto oboji a u malom svetu maketa samo dva načina. Jedan je pomoću četki a drugi je pomoću prskalice. I jedan i drugi se uporedo primenjuju u radu sa maketom.
Četke u načelu služe za bojenje malih delova makete, sve što je sitno. Tu spadaju točkovi, vrhovi bombi, pito cevi, piloti, delovi sedista, instalacije unutrašnjosti. Ranije su se koristile i za bojenje celih maketa ali je prodor prskalica njih potisnuo. Da bi maketu obojili četkom morate imati odličnu ruku a malo je takvih maketara i maketa će imati, ako niste vešti, tragove četke po sebhi, što itekako ruši izgled iste. Znači u većini slučajeva nije za velike površine.
Četke su davna izmišljotina. Ima raznih podela ali nama trebaju samo dve vrste- sa oštrim vrhom i pljosnate. Ove sa oštrim vrhom se i najviše primenjuju dok ove pljosnate mnogo manje. Osim toga dele se na one urađene od prirodnih materijala i one od veštačkih. Prirodni materijali su dlake od životinja. Za ove četke sa oštrim vrhom najbolje su one urađene od dlaka iz unutrašnjosti uva sibirske voluharice. Takođe su dobre i od bika za iste potrebe. Za ove pljosnate najbolje su od rakuna i jazavca. Ja lično ne smatram da jadna voluharica ili jazavac trebaju da poginu da bi iko imao četku tako da ja rado koristim ove od veštačkih materijala. Odlične su, kvalitetne i uglavnom i manje koštaju od ovih prirodnih a i nekako mi je lakše da znam da kupovinom veštačke nisam učestvovao u ubistvu nedužne životinje.
Još jedna oblast gde četke imajhu itekakvu primenu su naknadne dorade i ostarivanja makete koje se izvode na kraju svih radova a tu su četke nezamenljive.
Dođosmo do prskalica. Nisu one tako nove- prve su uradjene još negde 1894 ili 1896, zaboravio sam tačan datum, i uradio ih je čuveno De Vilbis iz Engleske. Dan danas rai i pravi vrhunske prskalice kako za maketare tako i za industriju... sta mislite čime boje prave avione. Već u prvom svetskom ratu se avioni boje njima. Naravno trebalo je prođi nešto vremena da se pojave i male prskalice. Pričao mi je jedan čiča koji je pre rata bio poslovađa farbarskog odelenja u fabrici aviona a koji se privatno bavio firmopisanjem, da je trebao da dobije iz Nemačke firmopisački pištolj... znači bilo ih je još pre rata.
Tu isto ima podela i dele se na one sa jednostrukim i dvostrukim dejstvom. Jednostruke rade tako što kad pritisnete okidač on pusti vazduh i i boja se nanosi onako kako smo podesili izduvni otvor. Kod onih sa dvostrukim dejstvom vi pokretanjem okidača možete da upravljate i količinom vazduha a tako i boje. Osim ove podele one se dele na crpne i padne prskalice. Kod crpnih spremnik za boju je ispod tela prskalice i boja se uvlači dejstvom potpritiska i dalje se raspšuje. Kod ovih padnih, spremnik se nalazi gore na telu i boja slobodno pada i biva raspršena. Naravno spremnik sa bojom može biti i na boku prskalice.
Da bi prskalica radila mora da ima izvor vazduha pod pritiskom a za to služe kompresori. Naravno ima i malih boca pod pritiskom ali nisu preporučljive za sobni rad- one su napravljene da možete negde da odete i nešto da ispraskate na terenu. Kompresori se naravno takođe dele na mnoge vrste a kod nas se koriste klipni i membranski. Posebna vrsta klipnih su ovi za hladnjake i zamrzivače a doličnao osbina je da su bešumni.
Ja lišno koristim majstorki kompresor, koji se više koristi aza radinice nameštaja i auto servise nego za maketare. Razlog je taj što je bar dvostruko jeftiniji od pravog maketarskog ili dizajnerskog, ima veliku bocu za vazduh i kad je napunim baš dzgo mogu da radim. Mana je što je bučan al nije strašno jer punjenje traje dva minuta. Ima na sebi sve što treba a ja sam mu dodao i neophodni regulator izlaznog pritiska sa manometrom.
Ova zadnje pomenuta oprema, prskalica i kompresor, daju izvanredan kvalitete ali smo došli i do bolne tačke. Prskalica košta bar 6000 dinara a ovaj kompresor da se skroz opremi od 12000 do 15000 dinara. Sve ukupno to je oko 20000 dinara i na žalost u Srbiji ljudi ceo mesec rade za tu platu a na jugu Srbije čak dva ili tri meseca. Ima tu neka jeftina rešenja ali i to zna da udari po džepu. Čuo sam da neki tip na buvljaku na Novom Beogradu prodaje prskalice, dvostrukog dejstva za do 3000 dinara ali treba ga naći de mu je tezga.

Srećko Bradić

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

DSCF7304.jpg
(13.87 KB, 800x600)
DSCF7305.jpg
(45.38 KB, 800x600)
DSCF7306.jpg
(28.15 KB, 800x600)
DSCF7307.jpg
(32.62 KB, 800x600)
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 36
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
sta se radi treba mi pomoc sta mi treba od pribora za sklapanje i farbnje makete Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
Procitaj sve od pocetka- sve je navedeno  Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
Stigli smo i do dela koji se zove uputstva za rad. Za pocetak cu nabaciti nekoliko kratkih pdf izdanja a kasnije moze i da se razvije prica.

*
abcsofairbrushing.pdf (901.32 KB)
*
basicsofbrushpaint... (741.79 KB)
*
dry-brushing.pdf (513.3 KB)
*
fds0204.pdf (630.59 KB)
*
fsmbooklet.pdf (685.4 KB)
*
motortoolbasics.pdf (632.62 KB)
*
sillyputtymasking.pdf (248.43 KB)
*
Stencils instead d... (2400.62 KB)
*
Vrste boja.pdf (439.41 KB)
*
workingwithenamels... (739.51 KB)
« Poslednja izmena: 16. Jan 2008, 18:03:01 od pilot »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
Najlepse zafaljivam. Dok ovo ne proucim nema vise zapitkivanja. Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
Opis vise nacina kako se stavljaju zatege na avione sa vise krila  Smile

scan0001.jpg
(703.05 KB, 2282x3131)
scan0002.jpg
(552.1 KB, 2080x3037)
« Poslednja izmena: 04. Feb 2008, 18:39:10 od pilot »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Papalu,ti reče sinoć da modelarstvo relaxira..Jbš ga,nemam ti ja živce za to ali pozdravljam temu koja je detaljna i edukativna  Smile Smile
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
Taxtexe, sad kad razmislim, mislim da nisam bio objektivan. Mene to relaksira verovatno zato sto sam u zivotu bio aktivan do ludila u svemu zivom, pa mi ovako nesto, kada sedis, sam, smireno radis, predstavlja relaksaciju. Nismo svi isti, a i afiniteti i godine su mozda u pitanju. Ima laksih i tezih maketa, ali ako mislis da nemas zivaca, to onda znaci da i ne treba to da radis. Cool. Aktivan si to je bitno. A mozda jednog dana ti padne na pamet. Ja sam savim slucajno dosao na to (pricali smo) i sadami izuzetno prija. Pazi pre 10-ak godina, nema sanse da bih tako nesto radio. Sve u svoje vreme.
Ajd' u zdravlje, tu smo. Smile Smile

Pilote, hvala na informacijama oko utega i okova. Ludilo. Smile Smile
« Poslednja izmena: 04. Feb 2008, 19:32:51 od Papalu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 04. Sep 2025, 22:34:03
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.901 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.