Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Jul 2025, 08:27:38
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: M-84 vs Leopard 2  (Pročitano 26254 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Hvala lepo  Smile Sad me zanima, jer stvarno sam slabo upućen, jel ima još neko Leoparda II osim Nemaca? Kakve su im cene, ugovori i slično?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 396
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Btw. Ti strucnjaci sto su pobegli verovatno odose na "drugi" forum , a pominjao je Boro i taj "drugi" forum , e na tom forumu nema slobodne diskusije pa se valjda oni tamo lepo i sigurno osecaju . Kad covek vidi kakvi su nam strucnjaci jasno je zasto smo stigli dovde gde se nalazimo  Smile

Hvala lepo  Smile Sad me zanima, jer stvarno sam slabo upućen, jel ima još neko Leoparda II osim Nemaca? Kakve su im cene, ugovori i slično?

Dobro si ti upucen , nema potrebe za sarkazmom .
Inace jedino Svabo daje granciju na petnaest hiljada predjenih kilometara .
IP sačuvana
social share
Predsedniče Obama, okreni se ka nama.                    Mi smo se kuražili, sami k***c tražili.
Pogledaj nas, garavi, mi smo dobre naravi.                 Molimo te, leba ti, nemoj nas i ti j****i.  
Nas su Srbe jebali i kad nisu trebali.                           Vi ste, crnci, kurati, nećemo izdržati!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Nije sarkazam. Lepo sam pitao.

Sviđa mi se ovo- oterajmo sve koji nešto znaju. To je počelo u Titovoj Jugoslaviji kada nam je gomila stručnjaka bežala glavom bez obzira. Sad mi eto ovde nastavljamo tim putem.

Dakle- ko još ima Leoparda II?
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 396
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
 Austria
 Canada
Afghanistan
 Chile
 Denmark
 Finland
Greece
 Netherlands
 Norway
 Poland
 Portugal
 Qatar
 Singapore
 Spain
 Sweden
 Switzerland
 Turkey

Nije sarkazam. Lepo sam pitao.

Sviđa mi se ovo- oterajmo sve koji nešto znaju. To je počelo u Titovoj Jugoslaviji kada nam je gomila stručnjaka bežala glavom bez obzira. Sad mi eto ovde nastavljamo tim putem.

Dakle- ko još ima Leoparda II?

Heh , pa upravo su u ovoj zemlj na polozajima strucnjaka ti koji su oterali one prave  Smile
IP sačuvana
social share
Predsedniče Obama, okreni se ka nama.                    Mi smo se kuražili, sami k***c tražili.
Pogledaj nas, garavi, mi smo dobre naravi.                 Molimo te, leba ti, nemoj nas i ti j****i.  
Nas su Srbe jebali i kad nisu trebali.                           Vi ste, crnci, kurati, nećemo izdržati!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Hvala za spisak.

Dakle ja sam oterao te ljude sa foruma? Voleo bih da oni ovo vide i da potvrde ( jer sam ja na neki način vlast ovde, ovom delu foruma)
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 396
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
They didnt played nice with those they had  Smile

Hvala za spisak.

Dakle ja sam oterao te ljude sa foruma? Voleo bih da oni ovo vide i da potvrde ( jer sam ja na neki način vlast ovde, ovom delu foruma)

Joj , boze , nikako mi nije bila namera da vredjam ili optuzujem . Rekao sam uopsteno za stanje u zemlji posto si ti pomenuo stanje u Jugoslaviji .
« Poslednja izmena: 26. Jun 2009, 23:49:58 od BaraceObamaPoduvajGaNama »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Nokia 
Maradicu , Ardeni su u Belgiji , Ardenska ofanziva je bila na zapadnom frontu protiv pre svega americkih snaga na tom delu fronta , u decembru 1944.-te , daleko posle iskrcavanja u Normandiji .

Postoji uvtrdjeno misljenje da su nemacki tenkovi Tigat , Tigar II i Panter bili najbolji tenkovi WWII . I da i na zapadu i na istoku nije bilo ravnopravnog takmaca . T-34 je imao dovoljno jak top da moze da ih unisti , imao je i prilicno dobar oklop , ali dok je mogao ravnopravno da se nosi sa Panterom , protiv Tigra nije imao sta da trazi . Serman i britanski tenkovi takodje nisu imali sta da traze ni protiv Tigra , ni protiv Pantera . Medjutim , upravo je ono sto ih je ucinilo najboljim tenkovima na kraju i unistilo . Oklopna zastita Tigra i mocan top je sa jedne strane doneo prednost , ali je sa druge strane smanjio pokretljivost , a velicina ga je cinila lakim za otkrivanje , kao i nepodesnim za dejstvo po mnogim vrstama terena . Zato je bio odlicno defanzivno oruzje , lose ofanzivno . Panter je mozda bio idealni spoj oklopa , vatrene moci i pokretljivosti , stvarno usavrsena verzija T-34 , ali je jednostavno bio previse tehnicki savrsen , pa je proizvodnja tekla sporo i trpeo je ceste kvarove na bojistu . Na kraju su i jednog i drugog pobedile cista brojcana superiornost protivnika .

Sa druge strane , Amerikanci su kao gorko iskustvo zapamtili lekcije iz WWII , kada su zbog losih tenkova pretrpeli strasne gubitke u ljudstvu bez potrebe . Postoji prica kako su pogodjene tenkove cistili od ostataka posade , popravljali ih i slali sa novim posadamna u borbu , dok je unutrasnjost jos smrdela na raspadnuta tela .

Takodje , nadmoc u oklopu nista nije znacila ako protivnik ima vazdusnu premoc .

Iz tih lekcija su izvuceni zakljucci i krenulo se u dva pravca , jedan zapadni , sa tezim MBT , sa vecom oklopnom zastitom , dobrom elektronikom , dobriim naoruzanjem , vecim konforom , dobrom pokretljivoscu , i modularnom konstrukcijom radi brze proizvodnje i lakse popravke . Jednostavno , usvojen je nemacki koncept , sa dodatkom onoga sto je nemackim tenkovima hvalilo : modularnoscu , pa samim tim i laksim odrzavanjem i brzom proizvodnjom . Sa druge strane , velika masa ga cini manje pokretljivim , ogromni su potrosaci goriva , ogromni su i imaju veliku siluetu , pa se lakse uocavaju .

Drugi je istocni , izvedeni iz T-34 , sa srednjim MBT , sa dobrim naoruzanjem , velikom pokretljivoscu , slabijom oklopnom zastitom , manje slozeni , pa i laksi za proizvodnju i odrzavanje , sa automatskim punjacima topa , pa samim tim i manjim brojem ljudi na vecem broju tenkova . Sa takvim tenkom upotrebljenim u masovnom jurisu su mogli da , uz prihvatljive gubitke u ljudstvu , postignu rezultat protiv nesto boljih zapadnih tenkova . Ruski tenkovi su bili jednostavno dovoljno dobri , ne i najbolji .

Ovoliki uvod je imao za cilj da bude objasnjenje onoga sto stvarno mislim . Leopard II je ukupno bolji tenk od M-84 . On je resio sve decje bolesti ranijih nemackih tenkova . Ima modularnu konstrukciju , lak je za proizvodnju i za odrzavanje , dovoljno je brz i pokretljiv , ima odlicno naoruzanje , ima odlicnu elektronsku i optoelektronsku opremu , komforan je za posadu , lak za odrzavanje izmedju ostalog i zbog monitoringa rada i dijagnostifikovanja kvarova iz racunara tenka . Ima sve , osim sto je ogorman , lako uocljiv , trosi kao lud , i kosta ko svetog petra kajgana . I da , kad ga zviznes , pet ljudi ide u pepeo . Sa druge strane , M-84 je mali , tesko uocljiv , ima manju oklopnu zastitu , top mu je losiji , ali dovoljno dobar da moze da se uspesno suprostavi . Pokretljiviji od Leoparda , manje trosi , laksi za proizvodnju , jeftiniji . Ima losiju elektronsku i optoelektronsku opremu , i to mu je najveca slabost po meni . On jednostavno ne moze da uoci , a kamoli unisti cilj , pogotovu nocu , na vreme . Ima slabiji komfor posade . Lakse je obuciti posadu da ga koristi , ali je ukupno i njegova ubojna moc manja . Nema elektronski monitoring kvarova . Nije gradjen potpuno po principu modularne konstrukcije , pa je teze izvrsiti vece opravke na njemu , zahteva vise i ljudi , i opreme i radnih sati . Medjutim , nas je , i dovoljno dobar da , ako ga osavremenimo , i ako udjemo u dalji razvoj , imamo pristojan tenk koji na nasem ratistu moze da parira svakom zapadnom tenku . Nije bolji , ali moze biti dovoljno dobar da mu se suprostavi pre svega u defanzivi , i da predje u kontru u pravom trenutku i napravi rsum . Jos ako u njemu , umesto redova , sede profesionalci koji su vrhunski obuceni i spremni da u potpunosti iskoriste sve njegove prednosti , moze da napravi cuda .

Po meni , pre svega treba da se resi problem elektronske , komunikacijske i optoelektronske opreme . Sve sto je moguce i isplativo ugraditi sto ce ga pribliziti zapadnim standardima digitalnog bojista i potpuno osposobiti za otkrivanje ciljeva i dejstvo nocu u istoj meri , ili priblizno istoj , sa zapadnim tenkovima . To je pod broj jedan , i po tome najvise zaostaje . I tu kroz osavremenjavanje treba uzeti sto vise licenci , i ukljuciti sto vise domacih firmi , to ce za tehnoloski napredak zemlje znaciti mnogo . Onda , ono sto je vec u planu , reaktivni oklop . Jaci motor , bolje gusenice , bolje oslanjanje , sto se tice mehanike barem imamo mogucnosti da ga poboljsavamo kod nas bez kupovine sa strane i licenci . Usvajanje nove municije vece probojne moci , trazenje novog proizvodjaca za top i pokusaj da se nase fabrike osposobe za proizvodnju topa , i pravljenje nove varene kupole . Paralelno rad na vecem komforu posade , na to nije ranije obracana paznja . A odatle , kada se sve ovo postepeno uradi na M-84 i osvoji kroz osavremenjavanje , licence i sopstveni razvoj onoga sto nam trenutno hvali , kao i obuka novih inzenjera kroz proces , proizvodnja novog tenka u buducnosti .

To je ono sto mislim i za sta se zalazem . A i ono glavno u cemu se nisam slozio sa strucnjacima na forumu , koji su tvrdili da je posle njih sve propalo i da od osavremenjavanja , a kamoli proizvodnje novih tenkova nema nista , jer je posle njih nastao potop , a oni ne zele da utrose godinu -dve vremena da prenesu svoje iskustvo mladjima i za to budu dobro placeni .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
hoho...  Smile
ovde bas zanimljivo u zadnje vreme... 
jos samo da odvojim 3 sata da iscitam sve komentare...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
NIža sihuleta uvjek je bolja (mada sad, kad postoje SUV i to nije više bitno jer se može pogoditi sve)
Moze se sve pogoditi al pada statisticki verovatnoca prvog pogodka
Obučenost posade nije bitna (redovna vojska na služenju vojnog roka usposobljenija je za upravljanje tenkom nego profi vojnik, koji je 5 ili više godina svakodnevno na tenku)
E, sad mi ovo malo pojasni  Smile
@pilot
daj molim te još jednom pročitaj prijašni post koji je napisan ciničnim tonom.
Osnova komunikacije je i mogučnost prihvačanja drugih mišlenja, a baš to fali mnogima članovima ovog foruma (svaka čast Tebi, a i izuzetcima), i to je razlog zašto mnoge interesantne i dobro zamišlene teme dolaze do prepucavanja čiji je veči...
LPB

Potpisujem
Ima nesto zemalja, Svajcarci i Svedjani su primer kao i Turci (da sad ne trazim liste). Interesantno je da su Poljaci uzeli Leoparda dok druge istocne zemlje su modrnizovale T-72 dok Rumuni cak i T-55.
Sa druge strane , M-84 je mali , tesko uocljiv , ima manju oklopnu zastitu , top mu je losiji , ali dovoljno dobar da moze da se uspesno suprostavi . Pokretljiviji od Leoparda , manje trosi , laksi za proizvodnju , jeftiniji . Ima losiju elektronsku i optoelektronsku opremu , i to mu je najveca slabost po meni . On jednostavno ne moze da uoci , a kamoli unisti cilj , pogotovu nocu , na vreme .
Problem M-84 je taj da se jos krajem osamdesetih skicirao naslednik M-84 - Vihor. Sa druge strane, kakvi su bili kompjuteri i elektronika tada kad se nosio glomazan vokmen a danas laki MP3 plejer. Vihor je trebo da bude zavrsen sredinom devedesetih i da ukloni boljke M-84-ke kao i naravno da ima elektroniku na nivou vremena. Da je ostala JNA i da je dozivela kresanje budzeta zbog promene politicke situacije (bez rata na Balkanu) T-55 bi se rezale, standard bi bio modernizovan M-84 i Vihor bi ulazio u jedinice kao M-84 osamdesetih.
hoho...  Smile
ovde bas zanimljivo u zadnje vreme... 
jos samo da odvojim 3 sata da iscitam sve komentare...  Smile
Doso nam pilot i nema vise zezancije  Smile
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 45
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
BlackBerry 8900
Obučenost posade nije bitna (redovna vojska na služenju vojnog roka usposobljenija je za upravljanje tenkom nego profi vojnik, koji je 5 ili više godina svakodnevno na tenku)
E, sad mi ovo malo pojasni  Smile
Post je bio ciničan i odražava mišlenje koje sam stekao preko odgovora. Dakako da su "profi" posade bolje obučene od regruta, ali nekolicina ljudi to lako zaboravlja.

@milodrag2
 Smile

LPB
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Jul 2025, 08:27:38
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.