Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Jul 2025, 07:58:39
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: M-84 unapređenja  (Pročitano 17283 puta)
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
На интернету не верујем никоме.  Smile

Па ни том Ивановићу. Поготову јер је тај Ивановић доста грубо са ниподаштавњем говорио о ВТИ. Довољно о њему.

А тек теби не верујем ништа.

Прошверцовали најсавременију опрему за челике као да је то кутија шибица.
Не засмејавај ме.

Svercovali su oni tada i eskadrile aviona iz Nemacke i oklopna vozila i oruzje i municiju, pa cak i delove sistema S-300, tako da nije nezamislivo da su mogli i tu opremu.  Smile

Sto se tice Ivanovica, on je ipak autoritet za datu temu u odnosu na mene, tebe i vecinu drugih ucesnika na ovoj temi, tako da mu se moze verovati.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Само се ти смеј.
Јака ствар купили сте нека половна срања е па брале морао би да знаш да је ваљаоница железаре Смедерево најмодернија у овом делу Европе, да је купљена нова од Американаца и да је боља од многих сличних постројења у Западној Европи.

nazalost , valjaonica je ostala ista josh od 80-ih ,a amerikanci se nisu pretrgli u ulaganje u novu opremu . ovo pouzdano znam , tako da nju ne treba racunati kad su u pitanju pancirni celici  Smile

------------------------

shto se tiche licence za celik  , zaista mislim da to nije prodato ,a i zelezara sisak nema mogucnosti da to proizvodi chak ni kad bi imala licencu . mig-21 koje su hrvati uzeli su bili neki rashod nemachke vojske , i tako su i proshli (ogromni gubici a svega nekoliko akcija) . S-300 je tek smejurija  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Ljudi- ovde nema mesta nacionalizmu- pazite  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 140
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
zasto mi je post obrisan?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Ne nije obrisan već je poruka sa ostalim porukama izdvojena u novu temu jer je već počelo da se priča o hrvatskim migovima a ovo je tema o M-84. Sve je u redu Azeme  Smile Ako se ne varam i ranije si pisao neke baš zamimljive stvari vezano za naše tenkove.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Ja imam jos jedno pitanje za Azema, tice se pogonske grupe Degmana i hrvatskih M-84, da li je postojala proizvodnja u Hrvatskoj ili su motori nabavljani iz uvoza?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 140
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
@pilot
ok, hvala.
@ramon23
proizvodnja je pokrenuta, ali je brzo zakljuceno da je za tako male serije  neisplativa, pa su jeftino kupljeni v46-6 i pojacani na cca 730kw. tih motora je navodno kupljeno previse, jer su nabavljeni po nacelu uzmi sve ili nista pa ih je puno ostalo i danas u djdjd.
« Poslednja izmena: 09. Jun 2009, 18:52:09 od azem »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
После отцепљења Словеније и Хрватске стручњаци из ВТИ су урадили анализу како наставити производњу М84 у суженој Југославији. Закључак је био да је то могуће али да су потребна улагања од 150 милиона немачких марака. Производња би била измештена у остале републике тамо где је то најцелисходније. Ово је проверена информација од човека из  ВТИ који је био укључен у производњу М84.

Нема ни говора о томе да документација није постојала јер да је тако никаквог разматрања измештања производње не би ни било.
Али овде морамо уважити чињеницу да постоје различити нивои документације.

Ако се неки детаљ производи у различитим фабрикама или на различитим машинама потребна је различита производна документација која уважава специфичности производно/техничког процеса. На пример једна фабрика користи CNC глодалицу одређених могућности а другој фабрици су за то исто потребне две машине а не једна. За оба случаја треба развити поступак који је разуме се сличан али никако исти. У том смислу могуће је да је у Ђ.Ђ. остала документација везана за поступак производње у њиховим специфичним условима, за њихове кадрове, за њихове машине, за њихове хале, за њихове кранове итд.

Да би се производња преселила у другу фабрику потребно је развити нову документацију која је прилагођена баш тој фабрици.

Оно што је битно јесте да се основна документација за све налази у ВТИ. На основу те документације производна организација развија даљу документацују сходно њиховим производним капацитетима.

Што се тиче Сартида они и даље могу да производе панцирне оклопе али су проблем Американци који не дозвољавају тако нешто. Чак су из сулудог разлога потпуно блокирали приступ и сарадњу са нашим научницима са факултета и института. Туга.  Smile
Нешто ту мора да се промени.

Елем још један аспект шта Србија има а Хрватска нема јесте производња експлозива и барута посебно високобризантног експлозива типа октоген који се користи као пуњење у противтенковским пројектилима.

Србија је 5. земља на свету која је развила производњу овог експлозива. Прве су разуме се Русија, Америка, Енглеска, Француска.

Чак смо толико били узнапредовали у технологији производње експлозива да су Американци купили технолошки процес за производњу хексогена од нас и уградили га у свој фабрици на Флориди. Куповина није ишла директно него преко Швајцарске.

(Извор монографија 100 година српске хемијске индустрије, 1997.)

Није лоше.  Smile
« Poslednja izmena: 10. Jun 2009, 02:26:03 od aleksa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Citat
(Извор монографија 100 година српске хемијске индустрије, 1997.)

E tako- lepo staviš izvor podataka i bez potrebe da se raspravlja  Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Nokia 
Azeme , hidraulicni i pneumatski delovi nisu potrebni samo za kupolu tenka . Ako ista znas o vozilima uopste , a ne o tenkovima , to bi trebalo da ti bude jasno , i tu nisi u pravu .

Takodje , potpuno mi je neverovatno da sva dokumentacija za proizvodnju ostane u Djuri Djakovicu , a da nista ne ostane na VTI-u koji je tada bio referentna ustanova za celu SFRJ . Pogotovu zato sto dve godine kasnije taj isti VTI razmatra nastavak proizvodnje u ostalim republikama SFRJ , a kasnije i u samoj SRJ , i odustaje zbog neisplativosti ulaganja u nju . Na osnovu cega bi ga proizveli , ako nisu imali dokumentaciju ? Sve i da je ostala sva dokumentacija za M-84 u Hrvatskoj , sta ce mo sa Vihorom ? On je bio jos u razvoju , tako da je morala dokumentacija za njega da se nalazi u VTI-u , jer tenk jos nije usao u proizvodnju .

Skidam kapu gospodinu Ivanovicu , svakako da je strucnjak , da zna mnogo , ali ne moze da zna o tom tenku sve . Moze da zna o svom delu posla , ali univerzalni strucnjak za sve se jos nije rodio . Isto imam problem da shvatim ljude koji idu logikom da su najbolji u svemu i da posle njih ostaje potop , ili nistavilo . To mi nije jasno . Zato , koliko god me odusevljava svojim znanjem u onome za sta je strucan , toliko me isto odbija ovo drugo . Zato za mnoge stvari covek ne zna da li da veruje ili ne , pa sam procenjuje od slucaja do slucaja , od tvrdnje do tvrdnje .

Srbija sigurno moze da proizvede sve do kupole bez problema , uz odgovarajuca ulaganja , ili uz saradnju sa Palama , sto nije problem . Kupolu moze da proizvede ako se predje na varenu . Sto se elektronike i druge opreme tice , i tu je dobar deo komponenti usvojen , a dobar deo bi se relativno lako mogao usvojiti uz odgovarajuce licence . Problem je sto nema para , a koliko para , toliko i muzike . Strucnjaci bi se relativno lako i brzo mogli dobiti , fakulteti su puni genijalaca koji nemaju gde da rade i steknu potrebno iskustvo , uz starije inzenjere ( kao sto je i gospodin Ivanovic ) i rad na razvoju i usvajanju licenci mogli bi relativno brzo da se uhodaju , problem je samo novac .

Sto se tice hrvatskih zelezara i sta bi one mogle proizvesti , malo mi je neverovatno da Nemci tako olako daju savremene linije za proizvodnju bilo koje vojne opreme , ali ko zna , sve je moguce , pogotovu ako su u medjuvremenu presli na novije i bolje tehnologije . Ovako su se oslobodili nepotrebnog djubreta i jos zaradili . To sto smo i mi i Hrvati jadni i bedni , pa nam takve stvari znace , to je nas problem .

Sto se proizvodnje tice , zasto nikada nije nastavljena u Srbiji , opet problem su bile sankcije i nedostatak para . Zato su razvijani razni projekti osavremenjavanja i redom propadali zbog nedostatka novca , ni za to nije bilo para , nema ih ni sada , jer ocigledno i osavremenjavanje u varijantu M-2001 nasih tenkova nije ni pocelo . O razvoju novog tenka u takvim uslovima ne treba trositi reci .

Postavlja se isto pitanje da li vredi ulagati u proizvodnju , ako ce serije biti male , ili jednostavno kupiti novi tenk iz inostranstva . Uvozom postajete zavisni od volje spolja . Ali , sopstvenim razvojem sredstva koje ce biti proizvedeno u maloj seriji opet ne dobijate nista . Tako nastaje vecita dilema malih zemalja , sta ciniti . Po meni , najbolje bi bilo kada bi svi rekli : rat je govot , bilo je sto je bilo , svima nam je u interesu da imamo dobro i jeftino sredstvo , hajde da ga razvijemo i naoruzamo svoje armije , a ako se i zaratimo sutra , neka pobedi bolji i spremniji , tenkovi ce biti isti . Tako bi profitirali svi , a ako bi se tenk stvarno pokazao dobrim , mozda nesto i zaradili izvozom . Ovako svi gube , niti imaju dobar tenk , jos se krpe sa onim sto je proizvedeno pre dvadeset godina , fabrike zarastaju u korov , ljudi gube posao , zemlje kao zemlje tehnicki zaostaju . A mi se i dalje preko foruma prepucavamo cija je patka veca , umesto da se uzmemo i mi i politicari svi zajedno u pamet .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Jul 2025, 07:58:39
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 1.339 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.