Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 31. Jul 2025, 23:24:16
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: M-84 unapređenja  (Pročitano 17320 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 140
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
@aleksa- da budem iskren i očekivao sam taj odgovor. za forumske i internet "strucnjake" je tako simptomaticno da kad nemaju nikakav argument krecu u obracun ad hominem. tako je jucer nastradao covjek iz vti, danas ivanovic sutra tko zna ko... pretpostavljam da imas vece iskustvo na razvoju tenkova od ivanovica ?

hrvatska samo sklapa kazes? ja opet pitam sta za to vrijeme radi srbija? razvija zvjezdu smrti? gdje je ugradjen taj cuveni srpski oklop? na neki novi srpski tenk? u hrvatskoj je proizvedena nova zavarena kupola. ali sta je to prema srpskom oklopu, ej! u hrvatskoj se proizvodi automatska transmisija, a hidraulicni pogon topa i kupole zamjenjen je elektromotornim, koji je, ma sta ti i drugi tebi slicni strucnjaci mislili sigurnije, modernije i bolje rjesenje...

vti ima sve? naravno da ima, sta znaju nekakvi inzinjeri o tome pored prvorazrednih internet genijalaca i tenkovskih strucnjaka mogu se sakriti. i ivanovic, i svi drugi Smile

@211
pogledaj malo bolje kuteve oklopa kupole ma m84 a i na ovom tenku:

m84a

vihor-hr

sto se tice mogucnosti proizvodnje novih tenkova u nekoj ozbiljnoj seriji, tu se slazem, nema vise realnih sansi ni mogucnosti, a pogotovo ne love.  no mene zanima kojom logikom internet strucnjaci dolaze do zakljucka da hrvatska nema, a srbija ima, ili da srbija ima bolje uvjete od hrvatske za bilo koji oblik rabote s tenkovima.
tako se rugaju sklapanju u hrvatskoj i pokusajima s degmanom, dok u srbiji nije napravljeno bas nista. valjda je zato sto nikad nije sastavljan ni proizveden tenk, niti postoji dokumentacija ni firma koja to radil srbija u znacajnoj prednosti.. zanimljiva logika Smile
« Poslednja izmena: 09. Jun 2009, 14:02:55 od azem »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Свидело се то теби или не у сва та ваша чуда је уграђен српски оклоп. Наравно из залиха заосталих из  времена СФРЈ.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 140
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
Свидело се то теби или не у сва та ваша чуда је уграђен српски оклоп. Наравно из залиха заосталих из времена СФРЈ. Smile

pa moguce. iz srpske zeljezare srpski sisak ili iz srpskog koncar-arme. ili srpskog ddsv?
jos mi nisi odgovorio sto je to u srbiji napravljeno. ne sto ti ili tebi slicni mislite da se moze napraviti, nego sto je napravljeno a da ima veze s tenkovima u srbiji od raspada sfrj do danas? nova kupola? novi cjeli tenk? novi kompozitni oklop? novi vijak?

i  sad sam shvatio koja je logika iza zakljucaka koji su me dosad bunili- ista ona koja je iza srackanja po inzinjerima i dokazanim strucnjacima od strane forumskih strucnj@ka. jer sta je vladimir ivanovic ili nakakv covjek iz vti spram iskustva jednog alekse.. da je ivanovic bio pametan, ne bi uopce zavrsio fakultet, pa cackao po tenkovima i tako ucio, nego bi sve naucio na internetu, a tenk eventualno pogleda uzivo na nekakvoj izlozbi.. e, ivanovicu neznalico Smile
« Poslednja izmena: 09. Jun 2009, 14:20:59 od azem »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Покушај да ме дискредитујеш ти је пропао. И о ком човеку из ВТИ причаш?

Ивановићева тврдња да се сва документација налази у Ђ.Ђ. није тачна да не кажем глупост.
Ко не верује нека употреби здрав разум.

Шта ће Ђ.Ђ, документација везана за металургију челика и производње оклопа ваљањем то апсолутно нема везе са Ђ.Ђ. и њиховим производним могућностима да не причам да је све везано за оклоп пројектовано у Србији/Словенији (за куполу) и да за то није купљена лиценца од Руса и да смо све то самостално развили. Да ли је Ђ.Ђ. железара? Па не бих рекао.
Ђ.Ђ. је имао добар део документације али само везану за њихов део посла.

Руси нама никада нису хтели да продају технологије за производњу савремених панцирних челика.

Исто важи и за топ. Технологију производње челика и технологију за ковање цеви.
То је исто домаће.
То нема везе ни са Ђ.Ђ. нити Русима.
Све је развијено и пројектовано у ВТИ.

Друго, Ивановић је тврдио да је цев кована само у Новом Травнику а ја сам му лепо рекао да је цев кована и у Словенији, да је технологија развијена у ВТИ/Словенији да се челик за топ производио у Словенији и да је то пре свега словеначки производ (уз наравно учешће наших људи из ВТИ).
Ко не верује нек потражи на интернету видеће да Словенци и даље производе цеви и делове топа и што је најважније челик за топ.

Али оно што га је највише дискредитовало у мојим очима јесте тврдња да је ишао са некаквим нацртима за затварач топа са Т-55 и да су га ови из ВТИ одбили и ако је је он једини "генијалан" имао решење за проблем а "будале" из ВТИ нису имале разумевања, а лепо сам му рекао да нацрти затварача никада нису били проблем, да је то све познато и да је главни проблем како доћи до челика за производњу тог затварача, како доћи до алата и свега осталог. Све је то остало у Словенији. Наши су имали документацију и знање али не и постројења за израду што је захтевало знатна додатна улагања. И на крају сам му рекао да је знатно јефтиније купити затварач из иностранства него улагати у производњу само тог дела.

Металургија челика а посебно металургија специјалних челика за оклоп и топ је изуетно компликована научна дисциплина. Јако је мало држава на свету које су успеле да самостално развију те технологије. СФРЈ је једна од ретких.
Није то нешто што тек тако може да се купи развије. Потребне су године и године истраживања и искуства.

ВТИ као централна научна институција армије и војне привреде СФРЈ је био носилац и координатор развоја тенка М84. Све што је везано за њега је ишло преко ВТИ.

Фабрике широм СФРЈ су имале документацију везану за свој уски део посла које су обављале али је све то ишло преко централног војног института ВТИ.

И на крају Хрватска нема капацитете за производњу панцирних плоча за тенкове тако да твоје помињање Сиска и других је бесмислено, Све је то у Смедереву.
« Poslednja izmena: 09. Jun 2009, 15:55:46 od aleksa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 140
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
cime sam ja pokusao da te diskreditujem, i kako je to propalo? ja sam te samo zamolio da kazes koje su tvoje kvalifikacije, i po cemu su one bolje od ivanovicevih? kad si ga vec ispljucao, bio bi red da kazes sto te cini kvalificiranim za to, tj. boljim znalcem i kvalificiranijim za govoriti o tenku.

zasto je dokumentacija negdje- ne znam. ali znam da cu, kao i vecina ljudi uvijek prije vjerovati  inzinjeru koji je radio na tenku nego nepoznatom nekome s interneta. jednostavno pitanje kredibiliteta. znaci, po pitanju dokumentacije 1:0 za ivanovica.

pretpostavljam da si bio u sisku, u zeljezari, i u koncar armi i uvjerio se da nisu od rheinmetala kupili licence i masine, uz prijenos tehnologije i znanja? ali sta su rheinmetal i krupp prema smederevu Smile

edit- inzinjer iz vti je pijanac, drogeras, neznalica i bednik koji je u bunilu nekome rekao da kuvajt misli da je za modernizaciju kuvajtskih tenkova hrvatska u prednosti jer ima fabriku u kojoj se nesto radi, pogledaj malo po temi... spomenuo sam radi tvog opanjkavanja ivanovica.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Само се ти смеј.
Јака ствар купили сте нека половна срања е па брале морао би да знаш да је ваљаоница железаре Смедерево најмодернија у овом делу Европе, да је купљена нова од Американаца и да је боља од многих сличних постројења у Западној Европи.

Нема теорије да су вам продали лиценце за производњу челика за топ и оклоп то се никоме не продаје. Нити да су ваше могућности исте као оне у Смедереву.

О томе можете само да сањате.

Када већ помињеш Немце за твоју информацију они су копали и рукама и ногама да узму Смедерво чак су покушавали да за време Милошевића нешто испослују али су их Американци зајебали и све узели себи.

Ивановић је вероватно стручан у свом домену али нико не зна све о тенку. Нити ја тврдим да знам све о тенку. Нисам ја узео да се мешам и да причам о СУВ и електромеханичким деловима тенка М-84 главним доменом знања Ивановића али када је узео да прича очиглене неистине ту сам морао да се умешам.

Што се тиче квалификација о томе је бесмислено причати на интернету али се не брини знам о чему причам.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Sto se tice mogucnosti da Srbija proizvede nesto sto lici na M-84, tu nema ni kapaciteta ni tehnicke dokumentacije, tako su mi barem tvrdili neki profani sa masinca koji rade i u VTI, pa ako su oni lagali mene, i ja lazem vas.

@azem
Govorio si o proizvodnji M-84 , nekih 60-80 komada, ako se ne varam, negde sredinom devedesetih. Da li je to bila proizvodnja ili sklapanje od delova iz zaliha koje su preostale nakon raspada SFRJ?
Gde je nabavljen top 125mm za degmana i/ili M-84, tj ko ga je proizveo?
Kada je Sisak modernizovao svoje pogone, tokom devedesetih, ili u skorije vreme?
Btw, meni se cini da je na onim slikama kupola ista (M-84 i "Vihor"), samo drugaciji raspored dimnih kutija, mada nisam strucnjak za tenkove vec obican laik, pa mozda i gresim.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 140
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
@ramon- zaliha je bilo za par komada, ne znam tocno , dvadesetak mozda, od kojih je dio otisao u kuvajt nakon toga je uz pomoc slovenije za suv i slovacke koja je prodala topove proizvodnja pokrenuta u hrvatskoj u kojoj je oko 50% komponenti radjeno u hrvatskoj. kasnije, izbacivanjem hidraulike i drugim modifikacijama to se popelo na 70tak % za m84.

zeljezara sisak nikad nije modernizirana u cjelosti, nego je prosvercana najsuvremenija (tada-1993) njemacka oprema za oklope od metala i "specijalnih materijala" (nemam pojma o cemu se radi). kupljena je i oprema za proizvodnju velikokalibarskih topovskih cjevi do 155mm , iz austrije, od firme koja je proizvodila za irak i zbog embarga bankrotirala.  (osnovana je koncar-arma za topove, koja je propala, pa je oprema prebacena u djdj).
degman  125mm ima top 2a46ms, hrvatski m84 kako koji, neki imaju topove iz bratstva, neki iz sto ravne, neki 2a46ms iz slovacke, neki iz domace prototipske serije (navodno )

@aleksa
kazes "Ивановић је вероватно стручан у свом домену " to pretpostavlja da si ti strucan u svom domenu (vezano za tenk) i rangiran iznad ivanovica.. opet kazem: kredibilitet. s jedne strane inzinjer koji je radio na m84, s druge strane neznani junak (koji kaze da zna o cemu prica) s interneta.  bas me zanima ko bi prije vjerovao nekom n.n. s interneta? da li bi ti?

no, evo ti jos materijala za borbene:
dr Zlatomir Živanović, dipl. maš. inž. do sredine 2005. godine načelnik Sektora za borbena i neborbena vozila u Vojnotehničkom institutu :
"razmatrana je mogućnost nastavka tenkovskog programa u SRJ, pa je krajem 1992. godine izrađena i odgovarajuća Tehno-ekonomska analiza. Zbog raspada jugoslovenske namenske industrije i nedostatka finansijskih sredstava za taj projekat u SRJ,  do osvajanja proizvodnje u celini nije došlo"

cekam da njemu nadjes feler...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
На интернету не верујем никоме.  Smile

Па ни том Ивановићу. Поготову јер је тај Ивановић доста грубо са ниподаштавњем говорио о ВТИ. Довољно о њему.

А тек теби не верујем ништа.

Прошверцовали најсавременију опрему за челике као да је то кутија шибица.
Не засмејавај ме.

А што се тиче Живановића када сам ја тврдио да Србија може да произведе све?
Зашто измишљаш?  Smile

Што се тиче ваше производње јасно је да можете да је наставите само увозом компоненти из иностранства. И у чему се то разликује од Србије?
« Poslednja izmena: 09. Jun 2009, 16:16:43 od aleksa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
francuska kamera i svicarski top na degmanu je glupost, dok je francuska kamera i ruski top na m84as sto?
moze se reci da je @Aleksa to lepo vec objasnio.
dok mi,u slucaju da nam trebaju delovi,bismo morali da se obratimo ili nasim preduzecima,ili Rusima,ili samo u tom jednom slucaju,kada bi nam trebale kamere-Francuzima,Hrvati bi morali da se obracaju polovini sveta pojedinacno za svaki deo koji im treba.
i dalje necu da pricam,jer nema sta vise da se prica.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 31. Jul 2025, 23:24:16
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.