Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 28. Avg 2025, 00:38:28
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ljudi se menjaju, ali uglavnom na gore  (Pročitano 3472 puta)
31. Mar 2014, 00:20:21
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
Browser
Chrome 33.0.1750.154
One koji se loše ponašaju po pravilu nikad nije sramota, sramota je sve oko njih. Treba obrnuto.

Već danima, otkako sam pročitala da pčelama preti izumiranje,ne mogu da izbacim tu informaciju iz glave. Nestanak samo jedne karike u lancu života ne znači samo da više neće biti meda, već su posledice po ceo prirodni svet i život ljudi nesagledive.

Verovatno je mnogima promakla ta informacija, jer sam naslov ne može da se sroči da bude dovoljno dramatičan, ne može da se meri sa pokvarenim stomakom neke starlete i slicno.

Ko će to da čita... Pčelama preti nestanak, a za to vreme žive i množe se ose, komarci, muve, bubašvabe - razne vrste kojima ne vidim svrhu - niko ih ne jede i samo prave štetu. Dobro, žabe jedu komarce, ali mogu da jedu i nešto drugo ako ih nema.
Na sreću, u svemu može da se nadje i nešto dobro. Množe se i bubamare, toliko da su sa prvim lepim danima već napale sa svih strana. Činjenica je da su precenjene-obična bubica, ali bar je lepa. Crvene, doduše, više skoro da i ne vidjamo, uglavnom ove "kineske", žute, a pre neki dan moje malo dete u kući je našlo – crnu.

Crna sa žutim tufnama. "Obrnuta bubamara", rekla je. Obrnuta. Pa jeste. Čak te i tako nešto podseti kako je u nasim životima sve postalo obrnuto. Ne samo u Srbiji,čini se da je svuda slično. Samo što se negde drugo loše stvari ipak sankcionisu,a mi ih negujemo. Da ne ponavljam zašto.

Pre neki dan je jedan moj drug,u želji da pohvali nekog izgovorio:

"Super je, dala bi i ruku i nogu za prijatelje, samo ako ima vremena"...da je hteo da se našali bilo bi manje smešno. Ali nije, bio je ozbiljan i nije hteo da kaže nista loše.

"Dobar" čovek je po novim kriterijumima i neko ko – hoće kao da pomogne, ali samo ako ima vremena. Jasno, menjaju nam se kriterijumi pod pritiskom života. Menjaju se ljudi. Uglavnom na gore. Retko kad na bolje i to mi je večita misterija.

Oni koji paze da ne postanu baš negativci pobrinuće se za svoj imidž lepim rečima i lažnom zainteresovanošću, na primer. Da budu makar korektni. Ionako niko neće ozbiljno da rasmišlja o tome.

Ako svako od nas pogleda malo oko sebe uvideće da je forma postala važnija od sadržaja, novac od osećanja, kvantitet od kvaliteta. Lopovluk je pobedio poštenje, bezobrazluk - pristojnost, glupost -razmišljanje. Reč je postala važnija od dela. A sve bi trebalo da je obrnuto.

One koji se loše ponašaju po pravilu nikad nije sramota, sramota je sve oko njih. Treba obrnuto.

Ovi sto završe "fakultete" za par meseci zapošljavaju se brzo, ovi što po pet godina gule klupu - ne. Obrnuto.

Vredan si ako pravis buku i dižeš prašinu. Lenj si ako ćutis i radiš bez drame. Obrnuto.

Mnogi koji preptpe kritiku neće sesti i razmisliti, već će odmah reći da je kritičar "ljubomoran, zloban ili nesrećan".

Kad imaju neku falinku (npr.-loša narav, nevaspitanje, nesaradljivost) - to vremenom postane njihov imidž,umesto da bude kažnjeno. I što to ne iskoristiti? Neko će uvek da nadrlja zbog njih, trpeće ili će raditi njihov posao, jer će uvek neko da ih štiti. Većina vlada i drži leđa "svojima".

Najslikovitije mi je kad se setim da su "zaj...n", "namazan" i "bezobrazan" postali komplimenti....a? Mnogi se tako međusobno pohvaljuju. Usvojili smo terminologiju ulice i kriminalaca. Vrh! Mnogo toga što je ranije bilo sramota sada je poželjno.

A sad samokritika (ono sto ovi o kojima pišem nikad ne rade):

Umesto da smo sve bolji ( valjda je čovekov cilj da se unapredjuje,ne?) mi smo sve gori. A i bezvoljni smo, baš. Koliko drame na Tviteru i Fejsbuku oko svega. Koliko kolumni.

A realizacija u borbi za bolji svet- nula bodova. Valjda smo svi mi koji se osećamo ugroženo, jer nas stalno gaze lošiji od nas, toliko puta natrčali na zid da postajemo salonski revolucionari, a upravo toga se grozimo ceo zivot. Da, samo pametujemo. Ali bar se praznimo, šta bi bilo da još i to ne možemo, da nas bar malo opravdam...

Ne znam čija je to odgovornost. Kako je većina postala OVAKVA većina? Mogla je većina da bude i drugačija. Da bude stimulativna, da imaju deca na koga da se ugledaju,da imponuje, da budemo ponosni... Nemoguće je da su samo mediji krivi. 

Zašto je toliko lakše srozati se nego oplemeniti se?

A ko zna, mozda nam je i negde u kodu to zapisano.

Je l' su lepo nase bake uvek govorile "popravio si se" kad se ugojiš i "propao si" kad oslabiš.

I kad ih nešto loše iznenadi viknule bi "Ju, naopako!"

Ma da, tako je. Bake su krive...

Hajde da ne izumremo ni mi ni pčele. Da manje pričamo i pišemo a više radimo na tome. Nije dovoljno da radimo to svako za sebe, tako smo nemoćni. Treba da  napravimo košnicu i plan prvo za opstanak, pa onda za civilizacijski napredak.

Primamo i bubamare svih boja. Da nas bude više.

Autor: Ivana Zarić

Izvor

_________________________________________________________________________________

Dakle, da li je zaista tako?
Da li se zaista ta percepcija dobrog promenila tokom vremena?
Da li se ljudi zaista menjaju na losije? Ili se mozda menja samo nasa percepcija o njima?
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.9.2
Browser
Chrome 33.0.1750.154
mob
Apple 15
Brza komunikacija, brze informacije.
Javne informacije. Lako dostupne informacije.
Percepcija pre samog ponasanja.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Browser
Safari 537.74.9
mob
I-mate 30 Pro
Sve je to bilo tako i ranije...samo se sad lakse vidi...

90% posto ljudi nema kapaciteta da bude bilo sta...a kamo li nesto dobro...

a od onih deset...to je lutrija...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.154
mob
Samsung 111111
Mislim da ovo nije tema za psihologiju..vise je za filozofiju.
Ja i dalje mislim da su ljudi dobra i sebicna bica.Ne losa nego sebicna.Negde sam procitao ali nmg da se setim..nesto tipa.."Nisu ljudi protiv tebe nego za sebe" , ima debele istine u tome.
Inace borba za javno dobro bilo koje,je po mom misljenju uvek osudjena na propast jer se iza svake borbe da za dobro nalazi korist.Pogotovo u danasnjem svetu kapitalizma.Kapitalizam ne pravi ravnotezu izmedju javnog dobrog i licne koristi.Jer sam po sebi podrazumeva licnu korist.
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 33.0.1750.154
Citat
Ne samo u Srbiji,čini se da je svuda slično. Samo što se negde drugo loše stvari ipak sankcionisu,a mi ih negujemo. Da ne ponavljam zašto.

Кад овако нешто прочитам моментално престајем са даљим читањем. Smile

И још видим ко је ауторка Smiley 1
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 28.0
Citat
Ne samo u Srbiji,čini se da je svuda slično. Samo što se negde drugo loše stvari ipak sankcionisu,a mi ih negujemo. Da ne ponavljam zašto.

Кад овако нешто прочитам моментално престајем са даљим читањем. Smile

И још видим ко је ауторка Smiley 1
Објективно, нема шта.  Smile
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.11
dobar ili los...tu ne mozes nesto generalizovati...
sem ako se ne radi o nekim uopstenim losim stvarima koje ljudi rade....drugim ljudima ili drustvu u kojem zive...

imas kamaru ljudi koji su losi ljudi kao ljudi...ono u njima je lose i pokvareno ..srz ona....
ali ne cine nikakve lose stvari...koje krse neke zakone i sta znam...

cak mogu i da obavljaju neke poslove ,..ajmo reci cjenjene   u drustvu....
imas takvih i policajaca i oficira..i doktora i obicnih ljudi i tako dalje....
ovako su kao ljudi - losi.. Smile

negativni su totalno...namcori...prznice su ...tracare...spletkarosi...i mutivode...
ne postuju dogovore..ne drze rijec...pa i izradjuju ljude...
gledaju samo svoj interes...mogu "preko leseva da gaze" za radi svog licnog prosperiteta...
ne postuju nikog i nista...sem sebe....ono bas losi ljudi... Smile
supci ....sto  bi se kod nas reklo...i ne voli ih niko.... Smile

a imas navodno lose ljude ...koje zakon definise kao lose...
koji se bave neki nezakonitim radnjama  ili su nekad uradili nesto  recimo... nezakonito ..
a 100% su okej likovi...msm sto  se tice obicnih... svakodnevnih... medjuljudskih odnosa...

pozitivni su...postuju ljude...drze rijec....i tako....
imaju svaku vrednost covjeka...u sebi...
i raja ih voli..svi ih gotive...
nikad nekome od raje nesto oni nisu uradili ili rekli lose  Smile
nema ko sta lose za njih da kaze.... Smile

i ja bi ako bi morao da biram..a nadam se da nece nikada do toga doci...
pre bi da mi takav cuva i ledja i porodicu u ratu recimo.. Smile
nego prvi pomenuti..
prvim pomenutim nikad ne bi ledja okrenu nigdje...a kamoli izlozio porodicu... Smile

jedno ti je tu 100 % sigurno... Smile
kad se covjek rodi dobar on je dobar..i njega ni njegov zivotni put ne moze naciniti losim..

tj ne moze da mu bilo sta promjeni to dobro u njemu.....ako on to ne zeli...
bez obzira na posao kojim se on bavi..i kojim nacinom zaradjuje za zivot....

a  kad se covjek rodi los - on je los...cijelog zivota....i tu nema price...

i jos jednu stvar....
dobar ti moze uvijek postati los..i to uglavnom zavisi od tebe..i tvog ponasanja...prema njemu...
i to je najvaznije...hoce li taj neko takav biti dobar prema tebi... Smile

ali olos nikad ne moze postati dobar..i koliko god da si ti okej prema njemu
on ce jednostavno naci neki nacin da ti nesto lose uradi...
on mora biti prema tebi los....jer on ne zna drugacije... Smile

i onaj ko je bio dobar... pa zbog necega i prema nekome je  postao los..
on uvijek moze biti ponovo dobar..(moze da se vrati na svoj kurs) kad hoce...

jer on zna kako je biti dobar..i sta treba raditi da bi bio dobar....
jer on je u sustini dobar i pozitivan...
i uvijek moze naci nacin neki da pokaze svoje vrednosti..tj dobrotu...

dok onaj olos...on to ne zna... on zna samo biti los....
i on ce u svemu naci nesto lose i to ce uraditi...

i imas ti vecinu ljudi koji ne shvataju da su losi... Smile
jednostavno u takvom okruzenju obitavaju ..
gdje su neke stvari koje on radi ...sasvim normalne ..
rade to jedni drugima svaki dan..i tako zive... Smile
i ne znaju se ponasati...drugacije...

i imas tu i neke duple standarde...
mogu dva "zakonom okarakterisana" losa covjeka.... da budu potpuno razlicita...
da jedan je onakakv kako sam opisao..a da je drugi s njim... koji se druzi ...
pravo i iskonsko zlo...

a takodjer imas i zvanicno dobre i ugledne ljude...
zanimanja koja sam onako ofrlje naveo i kako mi je palo napamet..
sa potpuno drugacijim postupcima i odnosima prema ljudima...

dok je onaj prvi pomenuti - pravi supak..
ovaj drugi njegovog profila...moze da ima  sve dobre ljudske vrednosti...

zanimanje ne cini covjeka...to je samo posao....
covjeka cini njegov odnos prema drugim ljudima...

sve u zivotu  je licni izbor covjeka...
tebe se sve pita..i ti odlucujes... o svemu...
pa i o tome...hoces li biti okej ili  neces...

to je sto se tice ljudi iz raje i svakodnevnog zivota..nas neobicnih smrtnika...   Smile
a sada sta kaze psihologija - ja to ne znam...a i ne zanima me uopste....  Smile Smile Smile

Smile
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows XP
Browser
Chrome 34.0.1847.116
Ko će to da čita... Pčelama preti nestanak, a za to vreme žive i množe se ose, komarci, muve, bubašvabe - razne vrste kojima ne vidim svrhu - niko ih ne jede i samo prave štetu. Dobro, žabe jedu komarce, ali mogu da jedu i nešto drugo ako ih nema.

Pa i pcele volimo zato sto njihove proizvode mozemo da koristimo. Pcela nije nista bolja od muve.
Samo sto je covjek ukrotio i iskoristio. Ne pravi ona med nama nego sebi.

Eto - cak i covjekova percepcija je zasnovana ne sebicnosti i koristi.

Vise volimo psa jer je inteligentan i poslusan, koristan.  A ne zato sto su psi "dobri".
Psi su nash proizvod po sopstvenom ukusu maltene. Osakaceni, formatirani divlji pas(vuk).
Nemoguce ih je ne voljeti.

I naravno ima i bioloska povezanost koja pociva na identifikaciji sa srodnim vrstama.
Vise volimo sisare od gustera, gustere od insekata...
--

Ljubav izmedju polova  je mozda apstraktna sada ali  bazicno u njenoj osnovi je fizicka ljubav, produzenje vrste.

Altruizam(plemenitost)  je ponasanje korisno za zajednicu a na svoju stetu ili neutralno. Dakle opet neka vrsta sebicnosti zajednice.

Zivotinje su u milion primjera sposobne i za altruizam(korist za zajednicu)i za licnu sebicnost.
 Zavisi od primjera do primjera kakvo je ponasanje ispalo vise viabilno i kompetitivno..

--
Suma sumarum.. zbog ustrojstva prirode a i mi smo iz prirode ljudi nikad nece biti ekstremno zli ili ekstremno dobri.
I jedan i drugi oblik ponasanja ima znacaja za zajednicu. Pojedinacna ponasanja se mjenjaju ali u totalu se svede na slicno.

Ipak  sposobnost covjeka je da inteligencijom odabere da nagradi ili kazni ponasanje svoje zajednice kroz moral/zakone.

Now that's some deep shit Smiley
« Poslednja izmena: 23. Apr 2014, 14:51:18 od Slagvort »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Browser
Safari 537.74.9
mob
I-mate 30 Pro
Medak.... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
OS
Windows 7
Browser
Mozilla 11.0
mob
Nokia 
Istina, ubi nas brzina življenja i sticanje raznih iskustava. Rasplinjavanje dovodi do smanjenja kvaliteta
IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 28. Avg 2025, 00:38:28
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.