Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Nov 2024, 18:26:58
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ljubav, vaspitanje i razmazena deca  (Pročitano 4590 puta)
22. Okt 2012, 17:27:43
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
Browser
Opera 12.02
Ljubav i vaspitanje

Pre pola veka psihoanaliza i druge psihoterapijske škole uverljivo su pokazale i dokazale da su ona deca koja su odrasla bez roditeljske ljubavi izrasla u neurotične ličnosti. Na osnovu te činjenice, stvorena je pretpostavka da je za detetov pravilan razvoj i njegovo buduće mentalno zdravlje najvažnije da mu se dovoljno pokazuje da je voljeno. Pretpostavlja se da ako nedostatak ljubavi izaziva neurozu, da bi njeno pokazivanje i davanje tvorilo mentalno zdravlje.

To je razlog zbog kojeg se mnogi roditelji kojima je stalo da budu dobri veoma trude da detetu što više i što češće pokazuju ljubav, kao i da izbegavaju svaku situaciju u kojoj bi dete moglo da se oseti nevoljenim ili nedovoljno voljenim.

Posledica je da su se pojmovi voleti dete i vaspitati dete potpuno spojili i poistovetili. Odbačen je nekadašnji, srednjoevropski model vaspitanja koji je preporučivao disciplinovanje uz istovremeno izbegavanje pokazivanja ljubavi, a ustoličen je savremeni model koji preporučuje pokazivanje ljubavi, a disciplinovanje dece čini neostvarljivim.

Posle više decenija dominacije ovog permisivnog, popustljivog načina vaspitanja, suočeni smo sa njegovim negativnim posledicama. Umesto da tvori mentalno zdravu decu koja su sposobna za samostalni život, ispostavilo se da model tvori egocentrične i narcisoidne odrasle, zainteresovane samo za svoje uživanje, nesposobne da vole, nedovoljno sposobne da kontrolišu impulse i zbog toga sklone nasilju, uzimanju droga, alkohola.

O ovim i čitavom nizu drugih problema koji su nastali kao posledica popustljivog vaspitanja, veoma dokumentovano piše psiholog dr Arik Sigman u knjizi „Razmažena generacija” koju uskoro objavljuje „Psihopolis”. Sigman nas opominje da smo unutar zapadnog civilizacijskog kruga napravili tragičnu grešku kada smo poistovetili ljubav i vaspitanje, te da je krajnje vreme da te pojmove ponovo razdvojimo.

Danas je jasno da smo bežeći od preterano socijalizovanog deteta otišli u nesocijalizovano dete, od neuroze u narcisoidnost. Lek nije povratak na staro jer nije ljubav ta koja kvari decu. Kvari ih nedostatak disciplinovanja. Plašeći se da ih deca neće voleti, savremeni roditelji su usvojili dečje definicije da je ljubav sve ono što kod deteta izaziva prijatnost, a da neljubav izaziva neprijatnost. Moramo ponovo da kolektivno učimo, uključujući i ponekog stručnjaka, da disciplinovanje dece nije izraz neljubavi, nego upravo ljubavi. Pomozimo deci da shvate da postoje i veoma korisne stvari koje su neprijatne, a koje dete mora da nauči i usvoji. I zato je nova formula vaspitanja: ljubav plus disciplina.

Zoran Milivojević

Izvor

_____________________________________________________________________________________

Odavno vec zeleh da otvorim temu koja se tice razmazene dece a ovaj tekst mi je nekako savrsen za tu temu. Nekako, pocevsi od moje generacije i tog sireg implementiranja nekog vaspitanja gde je bitnije da se dete voli nego da se vaspitava po nekim normama i vrednostima i gde se deci dopusta bas sve, sve vise i vise primecujem pojavu razmazene dece koja odrastaju u sve razmazenije individue. Sto je najgore, koliko sam uspeo da primetim, ogroman broj male dece se vaspitava upravo tako.

Dakle:

Da li mislite da previse ljubavi u vaspitanju doprinosi stvaranju razmazene dece?
Da li smo vremenom zeleci da pruzimo deci tu ljubav napravili od njih narcisoidne individue koje ne mogu da se "uhvate u kostac" sa kasnijim zivotom upravo zbog toga?
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.28
samo nevoljena, ostavljena, ignorisana, zanemarena deca i ona koja su zivela pod vojnickim rezimima su pravi ljudi, sposobni da se uhvate u kostac sa zivotom i sagledaju prave vrednosti, to je nova generacija psiholoski jakih divova, a mi voljeni kojima je ugadjano smo greska prirode koju treba muciti strujom i sikanirati do smrti ili bar dok ne naucimo da je roditeljska ljubav rak koji nas je pojeo i napravio od nas cmizdravce vredne zaljenja, pa ako nam ovi prvi budu uopste dozvolili da se razmnozavamo, da ne bi slucajno napravili istu gresku i voleli i ugadjali svojoj deci.

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.60
Smile ja ne znam zasto ljudi smatraju da se sva militari cildrad Smile
odgajaju bez ljubavi... Smile to jednostavno nije tacno....
biti vojnik ili policajac...to je zanimanje..posao...kao i biti kondukter..ljekar..ili knjizevnik...
ljudi rade ono za sto su stvoreni..za sto su se skoloovali..rade ono sto ih uzbudjeuje..i zadovboljava..ono sto vole...
i kada ti ljudi skinu uniformu..oni su ono sto jesu....uopste se ne razlikuju..
od nekog "profesora srpskog jezika" sa istom paznjom se posvecuju porodici..
i imaju ista osjecanja...kao i svi drugi ljudi....

samo nestabilnu licnost moze da promijeni ..obrazovanje...zanimanje...posao...ili drustveni milje.....
i tako bi je isto promijenila i neka nevolja i nedaca...na gore...

rzmazenost i bezoraznost... dijeli tanka nit....a razlika je velika....
izmedju razmazenog  i uobrazenog djeteta...

koje to dijete nije razmazeno..i ko to svoje dijete ne mazi.... Smile
i ne pruzamu svu ljubav koju ima i sve ostalo sto moze da mu pruzi....
ja takvog ne znam nikoga..i fala bogu sto ih ne znam.... Smile

a uobrazenu djecu stvaraju roditelji...samim svojim ponasanjem..
uobrazen covjek...i bezobrazan covjek...koji precjenjuje svoje vrijednosti...i ljude koji nisu kao on...
smatra stokom...
od svog djteta napravi malog supcica... kojeg ostala djeca ne vole..dijete biva iziritirano odbijanjem..od drustva...
i postaje jos gore..postaje kao svoj roditelj....u potpunoosti...
dijete je tome najmanje krivo..oni su kao spuzvice....sve upijaju...i dosta toga imitiraju...
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.28
ma mislila sam na opsesivne ili kompulsivne roditelje koji namecu vojnicku disiplinu i autoritet bez emocije, a ne na decu vojnih lica, zaboga  Smile  bukvalisto  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Blejac u kraju!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26936
Zastava Vozdovac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 22.0.1229.94
mob
Samsung SGH-E590
On je dete pandura Smile
IP sačuvana
social share

Realnost je iluzija koja nastaje usled nedostatka alkohola.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.02
mob
Nokia 
ja sam raznažena i blago nespremna za život,samo da se upišem na temu  Smile
IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows XP
Browser
Chrome 22.0.1229.94
mob
Samsung GT-S7580
А дај.. нисмо ми криви што смо размажени.. криви су родитељи! Smile

Јбт, тек пре коју недељу сам сконтао да нисам за ових петнаест година успео бар сто пута да наместим свој кревет..  Smile  Ујутру устанем, мрко ми.. спава ми се, 'де ћу још кревет да намештам, вратим се из школе- кревет намештен, свима лепо..  Smile

Али углавном нисам размажен..  Smile
« Poslednja izmena: 23. Okt 2012, 00:01:02 od Lazar Milic Milic »
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.02
Za one koje je ocigledno mrzelo da citaju tekst, evo kratak size istog...

Citat
Pomozimo deci da shvate da postoje i veoma korisne stvari koje su neprijatne, a koje dete mora da nauči i usvoji. I zato je nova formula vaspitanja: ljubav plus disciplina.

Tako da sama voljenost ne dolazi u problem, problem je ovo sto kaze bobak tj. kada te discipline skoro uopste nema pa od te silne voljenosti napravis uobrazeno- razmazenu individuu koja misli da je Bog otac i da svi mora da rade za nju a da sama ne ume da uradi skoro nista. Ako vam je lakse, zamislite Kartmana iz South Park-a i dobicete sliku toga.  Smile
« Poslednja izmena: 23. Okt 2012, 03:10:17 od marko 284 »
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 11.0
mob
Nokia 
Citat
Da li mislite da previse ljubavi u vaspitanju doprinosi stvaranju razmazene dece?
Da li smo vremenom zeleci da pruzimo deci tu ljubav napravili od njih narcisoidne individue koje ne mogu da se "uhvate u kostac" sa kasnijim zivotom upravo zbog toga?
Da.
Da.

Slazem se sa tekstom. Zapravo, to je sustina naseg problema globalno. Razmazena, bezobrazna, narcisoiddna deca.
Sa prvim detetom, muskim, sam naravila za sada dobar posao.
Sa drugim, zenskim, sam vec sada podbacila skroz. Totalno sam je razmazila. Da vise ne mogu da spavam od nje....podhitno treba da uvedem disciplinu dok ne bude kasno.
Disciplina je kljuc svega.
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74298
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 16.0
ja sam imao spartansko vaspitanje
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Nov 2024, 18:26:58
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.