Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 28. Jul 2025, 00:59:43
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Za sva pitanja u vezi kupovine novog hardware-a ili procene vrednosti i preporuke koristite - ovu temu

Spyware,sta je,kako radi,kako se zastititi? :: Kako rade mreze :: Burek Anti-virus software review :: Index tema koje ne treba propustiti

Idi dole
Stranice:
1 ... 146 147 149 150 ... 185
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Linux ~ Problemi ~ Saveti  (Pročitano 148623 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 510
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
LG KU970
pogledaj ovu sliku :

dakle kad ides na manual, pojavice se slika koja izgleda ovako, samo ce lista particija biti, naravno drugacija kod tebe..

Dakle ti izaberes onaj hard disk na koji hoces da instaliras, kliknes dole, edit partition, stavis mount point samo /, i ides format as ext3, ili ext4, svejedno je Wink

Preporucio bih ti da napravis mesta za swap particiju, a to ces uraditi u onom g-parted, kada dignes live cd, izabraces tu particiju i ici resize, stavis joj novu velicinu za 2GB manju, i ta dva gigabajta iskoristih za swap posle u instalaciji Wink

A cemu sluzi taj swap i da li to radim posle instalacije ili prvo idem na live i to uradim i onda tek instaliram
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61642
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
mob
Nokia C5-00
prvo idi na live i napravi mesta za swap, pa tek onda instaliraj Wink

njega ces takodje videti u toj listi i samo selektuj format as swap, on ce odraditi ostalo...

Swap ti je kao na windowsu pagefile...

Dakle prostor na memoriji hard diska se ovdaja, ako slucajno nemas dovoljno ram memorije da pokrenes sve sto zelis, "uskace" memorija sa swap particije....

Linux ce koristiti swap, samo ako ti nemas dovoljno memorije, u suprotnom ce koristiti samo RAM....

edit:

Ja bih taj hard disk podelio ovako :
Root particija "/" 8-10 GB
/Home particija  18-20 GB
swap 2GB

Home particiju je korisno imati, zato sto se na njoj cuvaju podesavanja svih programa koje si instalirao, i ako ikad reinsaliras linux i obrises /Root particiju, uvek ce ti podesavanja ostati na /home, dakle podesavanja programa, pozadine, teme itd...

Dakle ja bih otvorio live cd, pokrenuo G parted i tako podelio hard...
-
Posle kad pokrenes instalaciju lepo onu particiju od 8-10GB stavis mount point /, onu od 18-20GB stavis mount point /home, a trecu od 2GB formatiras kao swap, i to ti je to Wink
« Poslednja izmena: 12. Nov 2009, 23:10:50 od gagijk »
IP sačuvana
social share

Прочитајте: Кућни ред Најчешће постављана питања
You can be addicted to a certain kind of candy...

Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 510
Zastava Beograd
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
mob
LG KU970

njega ces takodje videti u toj listi i samo selektuj format as swap, on ce odraditi ostalo...

Dakle prostor na memoriji hard diska se ovdaja, ako slucajno nemas dovoljno ram memorije da pokrenes sve sto zelis, "uskace" memorija sa swap particije....

Linux ce koristiti swap, samo ako ti nemas dovoljno memorije, u suprotnom ce koristiti samo RAM....

edit:

swap 2GB

Home particiju je korisno imati, zato sto se na njoj cuvaju podesavanja svih programa koje si instalirao, i ako ikad reinsaliras linux i obrises /Root particiju, uvek ce ti podesavanja ostati na /home, dakle podesavanja programa, pozadine, teme itd...

-
Posle kad pokrenes instalaciju lepo onu particiju od 8-10GB stavis mount point /, onu od 18-20GB stavis mount point /home, a trecu od 2GB formatiras kao swap, i to ti je to Wink
Slusa

edit:

swap 2GB

-

Aj sad ti lepo to meni sve napisi postupno klik po klik jer ja nigde ne mogu to da nadjem u g partedu.Znaci NEMAM POJMA o linuxu i instalaciji.Ne zaboravi Ja linux instaliram na zaseban hdd odvojeno od windowsa.Jedan je za win drugi za linux.

P.S. Sry ako smaram
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61642
Zastava Beograd
OS
Linux
Browser
Mozilla (jaunty)
mob
Nokia C5-00
ovako :
1. Pokrenes live cd
2. Pokrenes Gparted
mali edit: U gornjem levom uglu gparteda imas sve hard diskove koji su povezani, prebaci se na onaj na kome zelis da instaliras linux....
3.Selektujes taj hard disk na koji zelis da instaliras linux, iz menija Partition izaberes resize i stavis novu velicinu 8-10GB... ako ne mozes da resize-ujes, onda idi delete partition
4.Pojavice ti se prostor koji nije ni formatiran, ides na partition, new i upises 18-20GB...., ako nisi mogao resize u trecem koraku, onda ces prvo ici delete, pa new pa upisati 8-10 GB, pa new pa upises 18-20GB, pa new i das mu ostatak sa hard diska...

Ne mogu da ti postavljam slike, zato sto su meni sve particije necim zauzete, i vec imam partition table sa mount pointima, i zakljucan mi je rad sa njima, a i nisam u live cd-u, vec u sistemu...

Dakle nije toliko tesko, probaj, ako negde zapne, ti reci....
« Poslednja izmena: 12. Nov 2009, 23:44:56 od gagijk »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 510
Zastava Beograd
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
mob
LG KU970
ovako :
1. Pokrenes live cd
2. Pokrenes Gparted
mali edit: U gornjem levom uglu gparteda imas sve hard diskove koji su povezani, prebaci se na onaj na kome zelis da instaliras linux....
3.Selektujes taj hard disk na koji zelis da instaliras linux, iz menija Partition izaberes resize i stavis novu velicinu 8-10GB... ako ne mozes da resize-ujes, onda idi delete partition
4.Pojavice ti se prostor koji nije ni formatiran, ides na partition, new i upises 18-20GB...., ako nisi mogao resize u trecem koraku, onda ces prvo ici delete, pa new pa upisati 8-10 GB, pa new pa upises 18-20GB, pa new i das mu ostatak sa hard diska...

Ne mogu da ti postavljam slike, zato sto su meni sve particije necim zauzete, i vec imam partition table sa mount pointima, i zakljucan mi je rad sa njima, a i nisam u live cd-u, vec u sistemu...

Dakle nije toliko tesko, probaj, ako negde zapne, ti reci....

Javlj se problem...hdd mi je od nepunih 30gb
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61642
Zastava Beograd
OS
Linux
Browser
Mozilla (jaunty)
mob
Nokia C5-00
pa ti onda smanji savetovanu velicinu particija... Smile

stavi root 8-10gb, stavi swap 2gb, za /home sta ostane, nek ostane... Wink
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 510
Zastava Beograd
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
mob
LG KU970
Jel ok ovako?

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

Screenshot.png
(204.71 KB, 1024x768)
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61642
Zastava Beograd
OS
Linux
Browser
Mozilla (jaunty)
mob
Nokia C5-00
nije mi jasno zasto je prva u ntfs-u..
i zasto si swap formatirao u ext2...

u principu, velicine su ok.... Wink

formatiraj unlocated u ext3....
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 510
Zastava Beograd
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
mob
LG KU970
A jel ok sad ali prvi ntfs ne znam kako da popravim kao sto bi ti hteo

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

Screenshot-1.png
(271.35 KB, 1024x768)
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61642
Zastava Beograd
OS
Linux
Browser
Mozilla (jaunty)
mob
Nokia C5-00
ok je...
kad krenes instalaciju idi na manual...

izaberi tu od 9.79GB kao / i formatiraj u ext3 ili ext4
swap ce sam da detektuje
ovu od 16.88 GB stavi mount point /home...

to je to Wink
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 146 147 149 150 ... 185
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 28. Jul 2025, 00:59:43
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.