Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 14. Avg 2025, 16:12:47
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 33
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kur'an - Posljednja Bozija Objava  (Pročitano 42172 puta)
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
...
ali je to kasnije upropašćeno delima apostola i crkve koji
su ponovo uveli sistem štapa i šargarepe.

Na koja Apostolska dela misliš kada ovo kažeš?
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 100
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
Dobro kazes tako!
Ajde malo razjasni!

Mlim te dodaj i literaturu iz koje to zakljucujes ili pod cijim uticajem zakljucujes!Bilo sta da je od toga!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 100
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
в.Анатолије Оптински

О ХРАБРОМ ИСПОВЕДАЊУ ВЕРЕ

"Чедо моје, знај да ће у последње дане настати времена тешка, како говори Апостол. И, гле, због оскудице у побожности, и у црквама ће се појавити јереси и расколи и, као што су предсказивали Свети Оци, тада на архијереским престолима и у манастирима неће бити људи опитних и искусних у духовном животу. Због тога ће се јереси ширити посвуда и преластиће (обмануће) многе. Непријатељ рода људскога дејствоваће лукаво да би, ако је могуће, на јерес навео и изабране. Он неће почети да грубо одбацује догмате о Светој Тројици, о божанствености Исуса Христа, о Богородици, него ће неприметно почети да унакажава Предање Светих Отаца од Духа Светога - учење саме Цркве. Довијања непријатеља и његове "типике" приметиће веома мали број њих, оних који су најискуснији у духовном животу. Јеретици ће завладати Црквом, свуда ће поставити своје слуге и побожност ће бити занемарена. Али Господ неће оставити слуге Своје без заштите и у незнању. Он је рекао: "По плодовима ћете их познати". И то по плодовима, то јест по деловању јеретика, настој да их разликујеш од правих пастира. Ти духовни лупежи, који разграбљују духовно стадо "не улазе на врата у тор овчији него прелазе на другом месту", као што је рекао Господ, то јест, ући ће на незаконит начин, уништавајући насиљем Божије уставе. Господ их назива разбојницима.

Заиста, њихова права дужност је прогањање истинских пастира, њихово затварање, јер без тога се не може ни стадо разграбљивати. Зато, сине мој, кад у Цркви видиш поругање божанственог чина, отачкога Предања и Богом установљеног поретка знај да су се јеретици већпојавили, мада ће можда до одређеног времена скривати своје зловерје, или ће неприметно унакажавати божанствену веру, да би боље успели, обмањујући и варајући неискусне. Прогањаће не само пастире, него и слуге Божје, јер ђаво, који руководи јересју, не трпи благочашће. Као вукове у овчјој кожи препознај их по њиховој гордељивој нарави, сластољубљу, властољубљу - то ће бити клеветници, издајници, који свуда сеју мржњу и злобу, зато је Господ и рекао да ћемо их по плодовима познати. Истинске слуге Божје су - смирене, братољубиве и Цркви послушне.

Велике притиске од јеретика трпеће монаси и монашки живот тада ће бити изругиван. Осиротеће обитељи, смањиће се број монаха. Који остану, трпеће насиље. Ови мрзитељи монашког живота, који имају само изглед побожности, настојаће да иноке привуку на своју страну, обећавајући им заштиту и световна добра, а претећи изгнањем онима који се не покоре. Од ових претњи малодушни ће бити веома понижени. Ако доживиш то време, сине мој, радуј се, јер тада ће верници, који не буду имали других врлина, венце добијати само за стајање у вери, по речи Господњој: "Сваког, ко Ме призна пред људима, признаћу и Ја пред Оцем Својим Небеским".

Бој се Господа, сине мој! да не изгубиш припремљени венац, да не будеш одбачен од Христа у таму најкрајњу и муку вечну. Храбро стој у вери и, ако је неопходно, с радошћу трпи и прогоне и друге невоље, јер ће са тобом бити Господ. . . и свети Мученици и Исповедници са радошћу ће гледати на твој подвиг.

Али, тешко у те дане монасима који су се везали за имање и богатство и који због љубави према комфору буду били ради да се потчине јеретицима. Они ће успављивати своју савест, говорећи: " Сачуваћемо и спасићемо манастир и Господ ће нам опростити" . Несрећни и заслепљени, уопште и не помишљају на то да ће преко јереси и јеретика у манастир ући и демони, и тада они више неће бити свети манастир него - голе зидине, од којих ће занавек одступити благодат.

Али, Бог је јачи од врага и никад неће оставити слуге Своје и истинских хришћана ће бити до краја света, али ће они бирати усамљена, пуста места. Не бој се невоља, него се бој погубне јереси, јер она одгони благодат и одваја од Христа. Зато је Христос и заповедио да јеретика сматрамо као незнабошца и цариника.

И тако, крепи се, сине мој, у благодати Христа Исуса, са радошћу хитај на подвиг исповедништва и подношења страдања, као добри војник Исуса Христа (2. Тим. 11,1 - 3), Који рече "Буди веран до смрти и даћу ти венац живота" (Откр. 2,10). Њему са Оцем и Светим Духом част и слава и сила у векове векова. Амин.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
...
ali je to kasnije upropaЕЎД‡eno delima apostola i crkve koji
su ponovo uveli sistem ЕЎtapa i ЕЎargarepe.

Na koja Apostolska dela misliЕЎ kada ovo kaЕѕeЕЎ?

pventveno na sv pavla i njegov nachin organizacije crkve koji
zbog njegovog nachina razmishljanja isuvishe naginje ka
judaizmu .naravno tu su i ostali apostoli prvenstveno sv petar.

zahvaljujuci njima posle nekoliko vekova crkva je postala
veoma slichna onoj organizaciji koja je ubila isusa. uostalom
najbolje je chitati dela apostolska i poslanice i uporedjivati
sa isususovim zivotom.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Prventveno na sv Pavla i njegov način organizacije crkve koji zbog njegovog načina razmišljanja isuviše naginje ka
judaizmu.

Čudi me da tako misliš. Jer sv Pavle je bio kritikovan od strane prvovekovnih hrišćana-jevreja da on mnogo naginje ka Helenizmu (ponajviše zbog njegovog stava da se čovek ne mora obrezati da bi bio hrišćanin).
Pročitaj (ako imaš vremena) poslanicu Galatima gde on obrazlaže svoj stav upravo takvima.

Naravno tu su i ostali apostoli prvenstveno sv Petar.

U delima Apostolskim ima ona sekvenca kada Bog menja sv. Petra - da ne bude isključiv već uključiv Hristov Apostol.
Ne mogu da se setim gde beše, ali ako budeš insistirao... Iskopaću to. Kopam dakle postojim!

Zahvaljujući njima posle nekoliko vekova crkva je postala veoma slična onoj organizaciji koja je ubila Isusa. Uostalom najbolje je čitati dela apostolska i poslanice i uporedjivati sa Isusovim životom.
Dugo godina sam verovao kao i ti, da je crkva jednostavno ... odlutala od Hrista. I nisam išao u crkvu.
Čituckao Bibliju i po neku svetačku knjigu ... Laganica!
Onda se pojavilo pitanje: "Kakav sam ja to solo-vernik, koji praktično ne veruje da je Hrist Moćan da utiče na Njegovu crkvu?"

Šta da ti kažem? Naterao sam samoga sebe da krenem na liturgiju.
Onda sam video i preobraziteljsku moć Božiju u crkvi a i Sveto Pismo iz realnije perspektive.
Zaista i danas - zgrada crkve je siva spolja, ali bogata bojama kada si unutra.
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
 tvoj problem je shto ne vidish da crkva,
kao organizacija sa hijerarhijom,posedima,
pravilima stoji sasvim nasuprot isusu, i
nikad nije bila njegova. onaj ko veruje
u isusa bi chak morao logichno da zakljuchi
da je crkva djavolova organizacija.

shto se tiche sv petra i pavla i obrezanja
,taj njihov sukob je minornog karaktera.
jedino shto se moglo zakljuchiti je da je
sv pavle bio lukaviji pa je znao da grci i
rimljani nikad ne bi pristali na takvo divljachko
sakacenje . medjutim obojica su pravili svoju
crkvu po ugledu na judaistichku sinagogu.
pogledaj:

1. stroga hijerarhija sa tachno odredjenim
ulogama sveshtenstva koji su imali autoritet
nad ostalima.

2. potpuno iskljuchenje zena iz crkvenih poslova,
iako je sasvim izvesno da je npr isus vishe
cenio mariju magdalenu od ostalih uchenika.

3. uvodjenje crkvenih nameta (prvo dobrovoljnih,
a kasnije sve obavezujucih) za izdrzavanje rastuce
klase profesionalnih sveshtenika .

dakle zahvaljujuci njima kao shto reche niche
hrist je ostao jedini hriscanin ,odnosno crkva je
postala najveci neprijatelj hrista. ja sam chak
uveren da se hrist pojavio u srecna crkvena vremena
u srednjem veku da bi ga oni sa radoscu proglasili
za jeretika i spalili.Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 100
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
Da je djavolska organizacija bar bi se Bog do sad obratio ljudima i ukazao na to ali nasuprot Gospod je govorio ocrkvi!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
bog se neshto slabo obraca ljudima, a i kad
se obrati obichno toga kome se obrati strpaju u
ludnicu Smile

Shalu na stranu,ako se porede fariseji i knjizevnici
koje je isus napadao i danashnje sveshtenstvo vide
se iste odlike :licemerje,duge i prazne molitve ,
sklonost ka materijalnim dobrima ... jednom rechju
okrecheni grobovi.Smile:D
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Тvoj problem je što ne vidiš da crkva, kao organizacija sa hijerarhijom, posedima,
pravilima stoji sasvim nasuprot Isusu, i nikad nije bila njegova.
Ja povremeno idem u crkvu, uživam tamo, radujem se novim saznanjima i novo-upoznatim molitvama, ljudima i praksom, a ti to nazivaš problemom!  Smile
Da Bog da svi moji problemi bili takvi!  Smile

E sad, dal je Crkva ikada bila Isusova? I da li je On ... 'dovoljno' Gospod i Bog, dovoljno Moćan da ona bude i ostane Njegova...?

Moguće je da mi u svojoj mašti zamišljamo nešto što u realnosti izgleda sasvim drugačije.
Npr. crkvu možemo zamisliti na jedan .. SF način i ako se realnost ne poklapa sa našom maštom - reći ćemo da realnost nije realna. Naravno da nećemo pocepati sličicu u svojoj glavi.
Onaj ko veruje u Isusa bi čak morao logično da zaključi da je crkva djavolova organizacija.
Ne mislim da ta logika nije moguća, ali ... Kada pogledam praktično, iznutra, praksu ljudi crkve - ne drži mi vodu ta logika.
Kao što neprijatelj Hristov i ljudski i u crkvu može zaći (povremeno i/ili stalno), tako i Bog obitava svuda stalno. 
Koga tražiš, njega ćeš i naći.
Što se tiče sv Petra i sv Pavla i obrezanja, taj njihov sukob je minornog karaktera.
Da se nisu skupili i razgovarali o tome 'ko ljudi' (na crkvenom Saboru), moglo je biti svašta.
Jedino što se moglo zaključiti je da je sv Pavle bio lukaviji pa je znao da grci i
rimljani nikad ne bi pristali na takvo divljačko sakaćenje .
1. To nije jedino što se može zaključiti.
2. Razlog nije bio dal će neko na obrezanje pristati ili neće. Razlog je bio - da li je taj čin neophodan dodatak uz veru u vaskrslog Hrista.
Medjutim obojica su pravili svoju crkvu po ugledu na judaističku sinagogu.
Naravno da jesu. U pravu si.
Za njih je bilo bitno - kakav je odnos prema sinagogi Isus Hristos imao.
A sobzirom da Gospod nije kritikovao niti menjao sinagogalnu prasku kao takvu, već devijacije unutar nje - Apostolska želja je bila da se nastavi sa sinagogalnom praksom i da njen fokus bude na dočekanom Mesiji - na Vasrkslom Hristu.
Pogledaj:

1. Stroga hijerarhija sa tačno određenim ulogama sveštenstva koji su imali autoritet nad ostalima.
Vidim to i danas u mojoj crkvi. I vidim jednu ne-jevrejsku novinu (hrišćansku prasku) da smo svi mi - sveštenici, i to carski.
Premda, veruj mi, među nama najveći autoritet imaju oni koji najviše služe i podvizavaju se.
PAtrijarh Pavle, kao prvi.
Opet, govorim ti kao 'insajder'.
2. Potpuno isključenje žena iz crkvenih poslova, iako je sasvim izvesno da je npr. Isus više cenio Mariju Magdalenu od ostalih učenika.
1. Žene su veoma uključene u - kako ti kažeš - crkvene poslove. Otiđi i videćeš.
2. Ne mislim da je Hristos Isus više cenio niti nju na uštrb apostola, niti apostole na uštrb nje.
3. Uvodjenje crkvenih nameta (prvo dobrovoljnih, a kasnije sve obavezujucih) za izdrzavanje rastuce
klase profesionalnih sveshtenika.
Sv. Apostol Pavle je neki put radio za svoju hranu a neki put dobijao novac za svoju hranu.
Ja, i ostali ljudi u mojoj crkvi, nemamo obavezne crkvene namete i ako nešto i dam nekome, niko me ne prisiljava na to.

Dakle zahvaljujući njima kao što reče Niče Hrist je ostao jedini hrišćanin, odnosno crkva je postala najveći neprijatelj Hrista. Ja sam čak uveren da se Hrist pojavio u srećna crkvena vremena u srednjem veku da bi ga oni sa radošću proglasili za jeretika i spalili. Smile Smile

Teško da se srednji vek može nazvati srećnim po ikoga.
Raspad Vizantijskog hrišćanstva, Inkvizicija ubija hrišćane, muslimanska dela po tzv. hrišćanskom svetu ...

Ne slažem se sa tom Ničeovom izjavom.

'Šta bi bilo kad bi bilo je' ... diskutabilno.
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
lepo je shto ti odesh u crkvu da se druzish
sa ljudima,pa onda muzika,molitva i.t.d.
ali nazalost to su sve psiholoshki efekti kojima se
manipulishe masom. i to koriste i politichke partije,
i pop zvezde i naravno sve religije . znachi nishta
novo a chesto i nishta dobro...

shto se tiche isusa,pa on je nazalost imao problem
sam sa sobom . trebala mu je ta veza sa judaizom,
ali opet nije mogao da se uklopi u tu sliku mesije
koju donosi stari zavet . otuda ta natezanja i lazna
rodoslovlja koja ga povezuju sa davidom i sa onim
sveshtenikom (m... ne mogu da mu se setim imena
mislim da je malah,meloh .. nije ni bitno) .poshto je
isus umro a nije ostavio mnogo uputstava , njegovi
uchenici su se ugledali na sinagogu uz neke manje izmene
da bi uchinili stvar primamljivijom ostalim narodima . i
naravno crkveni zivot je postao isti onakav kakav je
bio u sinagogama ,dakle borba za vlast nad ovcama ,
hocu reci pastvom.

shto se tiche zena u crkvi - pa dosad nisam video
nijednog matrijarha (ako izuzmemo onog zenskog
papu) .obichni vernici ne uchestvuju u donoshenju
doktrina ,niti raspolazu crkvenim dobrima , a zene
su svedene na nivo obichnih vernika . shta vishe
postoji i ona odredba u poslanicama da zene ne smeju
da govore u crkvi,nego moraju da pitaju shta zele da
znaju svog muza. shta  mislish zashto su zene jedine
ostale uz hrista kad je bio raspet i zashto se njima
prvima javio?

shto se tiche crkvenih nameta,danas ne postoje vishe
kao zakonska obaveza ali postoji pritisak obichaja da
se plati svadba,sahrana,krshtenje . i naravno za te
"usluge" postoji tarifa. naravno da se onima najsiromashnijima
ponekad i neshto "pokloni" ali tako chine i druge zanatlije.

zeleo bih da te podsetim i na josh neke chinjenice: i
pravoslavna crkva je progonila jeretike (npr bogumile),
palila veshtice i imala tezak rat izmedju ikonoboraca i
ikonoljubaca
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 33
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 14. Avg 2025, 16:12:47
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.