Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 06. Sep 2025, 12:13:33
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 41 42 44 45 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kur`an ispred nauke  (Pročitano 177482 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 202
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Safari 5.0.375.70
Miles Teg,
Citat
Bio sam par puta službeno u Dubaiju i znam sta sam video i kako sam morao da pazim na sopstveno ponašanje i na ponašanje mojih kolega sa kojima sam putovao. A to je bio Dubaji... 

Pa zar nije bolje da pazis na svoje ponasanje u javnosti nego da radis sta hoces i kako hoces bez obzira da li te na ulici gleda ili slusa neko stariji, ili pak, neko mladji.
A cuo sam da su skoro u Arapske Emirate dozvolili i upotrebu alkoholnih pica..

U ovom drustvu vlada tzv demokratija, gdje je dozvoljeno svakom da iskazuje svoje misljenje na svoj nacin.
Kad mogu na internetu to da cine darvinisti, homoseksualci, sovinisti, ultranacionalisti, e pa moze da se cuje i glas ponekog muslimana.

A i da je tacno ono sto si naveo u  prethodnim postovima, ne vidim kakve to veze ima sa nasom temom?!

Sto se tice takozvanog "wehabizma", taj pojam ne postoji u fikhu niti u akaidu (vjerovanju).
Taj pojam su uveli protivnici reformatorskog pokreta Muhammeda ibn AbdulWehhaba (XVII vijek), da bi njegove pristalice poistovetili sa pripadnicima jedne haridzijsko-ibadijske sekte koja je harala stoljecima prije njega a koja je sebe zvala "vehabijama".
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 39
OS
Windows XP
Browser
Safari 5.0.375.86
Molio bih administraciju da svaki offtopic sankcionisu. Ima dosta stiva koji se tice teme Kur'an ispred nauke i civilazacije za diskusiju, pa bujrum. Filozofe i filozofiranje ostavite za neku drugu temu.
Ukoliko nemate nista da dodate nemojte skretati sa teme.

Allah je prije 14 stoljeća na Zemlju spustio Kur'an, knjigu koja služi kao vodilja ljudima. Cijelo čovječanstvo je pozvano da se pridržava normi koje su propisane u ovoj Knjizi da bi konačno našli svoj spas i oslobođenje. Ova posljednja Božija objava je ujedno i jedina uputa čovječanstvu od trenutka objavljivanja pa sve do Sudnjeg dana.

Jedinstveni Kur'anski stil i izvanredna mudrost koja je sadržana u njemu su nepobitni dokazi da je Kur'an Allahova riječ. Osim toga, postoji i još niz čudotvornih specifičnosti koje dokazuju da je Kur'an objavljen od strane Allaha. Jedna od ovih specifičnosti je činjenica da se u Kur'anu, objavljenom prije 1400 godina, nalaze određene naučne činjenice do kojih smo mogli doći jedino savremenom tehnologijom dvadesetog stoljeća.
Svakako, Kur'an nije naučna knjiga. Međutim, određene naučne činjenice, koje se na jezgrovit i mudar način izlažu u različitim Kur'anskim ajetima, čovjek je uspio otkriti tek korištenjem tehnologije XX stoljeća. Ove činjenice, koje nije bilo moguće naučno utvrditi u periodu kada je Kur'an objavljen, još jednom savremenom čovjeku dokazuju da je Kur'an Allahova riječ.
Radi razumijevanja naučnog čuda Kur'ana, potrebno je, prije svega, baciti pogled na naučni nivo vremena u kojem je Kur'an objavljen.
U VII stoljeću, kada je Kur'an objavljen, Arapi su gajili bezbroj praznovjerja i neosnovanosti o pitanju naučnih tema. Arapi, koji nisu posjedovali tehnologiju za istraživanje prirode i kosmosa, vjerovali su u legende koje su se prenosile sa generacije na generaciju. Vjerovali su, naprimjer, da se nebo održava na visini, zahvaljujući brdima. Prema ovom vjerovanju, Zemlja je ravna i na svoja dva kraja ima brda. Smatralo se da ova brda, poput stubova, na sebi drže nebeski svod.
Dolaskom Kur'ana, međutim, uništena su i sva ova daleko primitivna vjerovanja, a ajetom "Allah je nebesa, vidite ih, bez stubova podigao..."(Ar-Ra'd, 2) okončano je sa njihovim dotadašnjim vjerovanjem da nebesa stoje na brdima. Iznesen je niz saznanja o još mnogim pitanjima koja su tada bila apsolutno nepoznata. U Kur'anu, koji je objavljen u periodu kada je čovječanstvo raspolagalo veoma malim saznanjima iz oblasti astronomije, fizike ili biologije, sadržani su mnogi ključni podaci o mnogim pitanjima od stvaranja kosmosa do nastanka čovjeka, od sastava atmosfere do ravnoteže koja vlada na Zemlji.
IP sačuvana
social share
Kad ih pogledas, njihov izgled te ushicuje; a kad progovore, ti slusas rijeci njihove, medjutim, oni su kao suplji naslonjeni balvani, i misle da je svaki povik protiv njih. Oni supravi neprijatelji, pa ih se pricuvaj! Allah ih ubio, kuda se odmecu?!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla AskTbUT2V5 3.8.0.
mob
Nokia Luvmya 520
Molio bih administraciju da svaki offtopic sankcionisu. Ima dosta stiva koji se tice teme Kur'an ispred nauke i civilazacije za diskusiju, pa bujrum. Filozofe i filozofiranje ostavite za neku drugu temu.
Na ovoj temi diskusija ne postoji, postoji stav "kuran je najpametnija knjiga i ko god ne bude verovao u ono sto kuran nalaze da se veruje - gorece u paklu." Na ovoj temi ne postoji racionalna diskusija koja bi razgranicila istinu
od iluzija posto se ono sto se nalazi u kuranu a predstavlja fantaziju a ne stvarnost tvrdoglavo natura kao stvarnost.
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

create...destroy...enjoy!

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 2941
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.6
mob
Nokia ????
Na ovoj temi diskusija ne postoji, postoji stav "kuran je najpametnija knjiga i ko god ne bude verovao u ono sto kuran nalaze da se veruje - gorece u paklu." Na ovoj temi ne postoji racionalna diskusija koja bi razgranicila istinu
od iluzija posto se ono sto se nalazi u kuranu a predstavlja fantaziju a ne stvarnost tvrdoglavo natura kao stvarnost.

Smile Smile Smile bravo eyepheel!

Citat
Jedinstveni Kur'anski stil i izvanredna mudrost koja je sadržana u njemu su nepobitni dokazi da je Kur'an Allahova riječ
ovo je argumentovano preko svake mere Smile
IP sačuvana
social share
Edit by chelavi1: Potpis uklonjen zbog duzine!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 39
OS
Windows XP
Browser
Safari 5.0.375.86
Ako vi tako mislite onda nema sta da trazite na ovoj temi a ja vas necu pokusavati ubedjivati da ostanete.
Ukoliko nemate nista da kazete povodom teme Ku'ran ispred nauke ili da opvrgnete neku od ovih tvrdnji  Smile
« Poslednja izmena: 01. Jul 2010, 23:59:04 od rime777 »
IP sačuvana
social share
Kad ih pogledas, njihov izgled te ushicuje; a kad progovore, ti slusas rijeci njihove, medjutim, oni su kao suplji naslonjeni balvani, i misle da je svaki povik protiv njih. Oni supravi neprijatelji, pa ih se pricuvaj! Allah ih ubio, kuda se odmecu?!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 202
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
eyepheelYU
Citat
Postoji diskusija ali ti ne zelis da ucestvujes u njoj.
Trebalo bi da dokazujes da kuran nije najpametnija knjiga tj. kada te pitam odkud one naucne cinjenice koje smo navodili u Kur'anu ti da odgovoris pa ili kazes slucajnost ili kazes arapi su imali teleskope i mikroskope i dr tehnologiju a ne da pricas kako su to iluzije, kako ovo kako ono.
Reci brate ko je to bio pametan da napise ovakve cinjenice prije 1400.godina
Tacno  da je Kur'an najpametnija knjiga a sve sto se kaze u njoj je istina, ali posto za tebe, koliko sam razumeo nepostoji Bog Dz.s  je sve iluzija jer ti si "racionalan" ti vjerujes samo u ono sto vidis svojim ocima.
Znam da ti je jasno ali ono sto su za tebe iluzije za druge nisu bez obzira bili krscani ili muslimani, svi oni vjeruju u ono sto ti smatras fantazijom.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

create...destroy...enjoy!

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 2941
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.6
mob
Nokia ????
Citat
Tacno  da je Kur'an najpametnija knjiga a sve sto se kaze u njoj je istina

Licno, i dalje nisam uveren u to, a kad budem imao vremena, pozabavicu se detaljnije ovom temom.. Smile
IP sačuvana
social share
Edit by chelavi1: Potpis uklonjen zbog duzine!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.4
mob
Nokia 
Ja bih rekao da si ti suviše pametan za ovakvu knjigu ili temu , pusti ovo i odi na neku ozbiljniju temu  , mi muslimani smo ti mnogo zaostali i nepismeni , šta ćeš nemogu biti svi pametni kao onaj sa kerom , eto mi se zabavljamo ovim trivijalnostima i ako Bog da umrećemo kao muslimani , zadovoljni smo time pa makar bili i primitivni i zaostali zbog toga !  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Ovde će stajati vaša reklama za samo 10 KM !
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 314
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Ja se već neko vreme nosim sa idejom da napustim ovu temu i da više ne postujem.
Razlog za to nije zato što mislim da su originalni poster i njegovi istomišljenici u pravu, već zato što sam uveren da ništa što ja, ili neko drugi, napišemo neće biti dovoljno da ih razuveri.

Nisam hteo da se sa teme udaljim bez nekog komentara da neko ne bi to protumačio kao pobedu, zato evo par misli o svemu ovome i onda, kraj.

Problem koji nas ovde stavlja u suprotstavljene položaje vuče korene ne samo od osnivanja Muslimanske religije, već verovatno po početka ljudske vrste.
Nekada su svi ljudi mislili isto, jer su delili podjednako neznanje. Medjutim, vremenom, količina znanja se povećavala i ljudi nisu više obavezno mislili isto o istim stvarima.
Ono što nisu znali, objašljavali su kroz Bogove i njihove moći. Kako su ljudska društva nastajala, menjala se i nestajala, sa njima su nastajali, menjali se i na kraju nestajali i njihovi Bogovi.

Da li je samo neznanje bilo okidač za nastanak Bogova ili je delimično bio i strah?
Strah od nepoznatog, od sutrašnjice..., strah zato što nismo znali kakav je smisao života i nas samih.

Danas znamo daleko više od naših predaka. Munje, gromovi, kiša, sneg... nisu više posledice Božijeg gneva, već objašnjene i predvidive prirodne pojave. Ali, strah i dalje postoji.

Suočeni sa ogromnim prostorom Univerzuma i našom sitnoćom u poredjenju sa svim tim stvarima van našeg (trenutnog) domašaja, normalno je da postoji odredjena strepnja u vezi sa našom sudbinom i budućnošću.

Medjutim, tu se razilazimo.

Dok religiozne ljude strah od tog nepoznatog, primorava da spas potraže u svojim božanstvima, oni drugi, koji ne robuju takvim predrasudama, spremni su da potraže objašnjenje čak i takvih pitanja kao što su Život, Razum i Smisao.

Prvi će sa pokličem na usnama da propagiraju svoje ideje i svoje Bogove, istovremeno odbacujući ideje nas drugih, ali ipak se koristeći plodovima našeg rada i naših istraživanja.
Kada se razbole, pomoliće se a zatim uzeti antibiotik. Kada im pukne guma na autoputu, pomoliće se a zatim nazvati AMSS pomoću svojih mobilnih telefona. Kada krenu na hadžiluk, pomoliće se a zatim ući u mlazni avion.

Meni bi njihove ideje i način razmišljanja koji odbacuje sve što nije u skladu sa njihovim svetim knjigama  (bez obzira koliko tačno to nešto bilo), bile simpatične (kao kada deca veruju u Deda Mraza) kada ne bi postojala ta želja da se svi oko njih nateraju da misle isto što i oni.

Da li je Kuran reč Boga?
Ne verujem da Bog postoji, zato mislim da nije.

Da li Kuran sadrži naučne činjenice?
Kao što sam ranije rekao, da - ali samo one koje su u to vreme bile poznate a koje su trgovačkim putevima stigle do njih.

Da li Kuran sadrži naučne činjenice koje u vreme pisanja nisu bile poznate?
Ne. Tumačenja koja ovo tvrde, su nategnuta i koriste se komplikovanom strukturom arapskog jezika kao i slobodnim tumačenjem pesničkih fraza upotrebljenih u tekstu. Kao što su u Nostradamusovim kvatrenima prepoznavane razne stvari, ljudi i dogadjaji, samo zato što je Nostradamus zakukuljio i zamumuljio svoje reči kompleksim slikama i opisima.

Da li je Kuran bez kontradikcija?
Nije. Čak i površno pretraživanje interneta otkriće desetine sajtova na kojima se navode desetine, čal i stotine kontradikcija. Čak smo i mi, laici sa Bureka, uspeli da pronadjemo jednu – Planine.

I pored svega ovoga, vi ćete nastaviti da verujete u svog Boga, a mi ostali u Čoveka i Nauku.
Jednog dana, možda uskoro, a možda daleko u budućnosti, kada Čovek bude otkrio da pored njega u univerzumu postoje i drugi ineligentni oblici života, možda ćete promeniti svoje mišljenje, jer vaš Bog tvrdi da je čovek njegova jedina tvorevina. Šta su onda ti Nepoznati?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nokia6070 2.0
mob
Samsung 
I za vanzemaljce ima leka. Alah sebe naziva gospodarem svetova. Zatim gospodarem svetova sa dva i više sunca (na jednom mestu se pominju dva istoka i zapada na drugom više istoka i zapada) Ubrzo bi nekom palo na pamet da protumači kako se govori o vanzemaljskim svetovima.
Ako dođe do rata sa njima, nekom će se setiti jedžudža i medžudža, moćne rase koja predstavlja misteriju tumačima Kuran, koja je nekad mučila ljude i koja će nas ponovo napasti, i razbiti...

Kuran je takav da ga možeš tumačiti kako poželiš.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 41 42 44 45 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 06. Sep 2025, 12:13:33
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.