Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 07:18:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 67 68 70 71 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kur`an ispred nauke  (Pročitano 177085 puta)
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49910
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.0.19
mob
Samsung Galaxy S24
Imamo ga svugdje, na slikama, na privjescima oko vrata, kad odemo (odete, ja ne idem Smile) u crkvu da se pomolimo Bogu, sjedimo i gledamo ne u Boga nego u njega itd itd.

А и то знаш иако никад ниси био на литургији ?  Smile

A sta bi bilo da, npr. imamo sliku Muhammeda a.s.??

Постоји слика Мухамеда и његове ћерке. Мислим да има негдје у Албанији, сад не знам гдје али распитајте се. Тај муслиман који их је насликао лијепо рече да су они његова породица, па ако јесте тако нормално је и да има њихове ликове.  Smile

Али ниси ми одоговорио на питање.  Smile Ако је култ личности лош, зашто сте повјеровали у Тита као у неко божанство ?  Smile (пошто не желим сада да се бавим култовима, и немам времена да о томе пишем, постављам само ово питање)...  

« Poslednja izmena: 18. Avg 2010, 14:03:50 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.61
mob
Nokia 
Uh ispustio sam jedno slovo Smile Izvinjavam se ako se neko zove ZulkarNejin, a ja mu oskrnavio ime Smile Ne znam, ja sam tako citao o tim paralelama izmedju Kur'ana i Biblije, i to su prvi primjeri koji su mi sada pali na pamet... Ima ih jos mnogo, ali uglavnom i iz ovih se vidi sta sam htio da porucim

Ne , ne , ne radi se o slovu , naime Zul-Karnejn je bio poslanik , i od Boga odabran čovjek dok je Alaksandar Veliki paganin i mnogobožac i to nemože nikako biti ista osoba , mada sam čitao da su čak i neki muslimani stavljali neke relacije izmežu ove dvije osobe , inače  ovo ne menja suštinu onoga što si htio rijeći.

Što se kulta ličnosti tiče , kod muslimana se takođe Muhamed savs smatra kao potpuno posebnim ljudskim bićem , on doduše nikako nije Bog niti ima ikakav božanski atrubut , ali je zato daleko najbliži Bogu od bilo kog drugog bića u Univerzumu  , on je ideal , uzor , primjer koga treba slijediti i kopirati i td.
« Poslednja izmena: 18. Avg 2010, 14:12:23 od konankos »
IP sačuvana
social share
Ovde će stajati vaša reklama za samo 10 KM !
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

-.- Hello I'm Johnny Cash -.-

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8916
Zastava Sarajevo
OS
Windows Vista
Browser
Opera 10.60
Eh, pa mogu i ja sad da naslikam dvoje ljudi i da kazem evo ga Muhammed i kcerka Smile Nije mi to bas nesto relevantno, ja koliko znam iz zvanicne historije, takve slike ne postoje, a ako neko tvrdi da ima takvu sliku, onda vjerovatno hoce samo da zaradi pare Smile
A sto se tice Tita, to nije isti kult, jer pravi kult sa sobom nosi i odredjene obrede u njegovu cast. Tako gledajuci, kult je i Kobe Bryant i Michael Jackson i Tose Proeski i svi drugi o kojima se prica i koji imaju veliki broj obozavatelja. Religijski kult je nesto drugo od modernog kulta licnosti. Upravo u recenici da se gledalo u Tita kaou bozanstvo, sam si sebi odgovorio na pitanje. Niko nije vjerovao da kada pred spavanje kaze "Druze Tito pomozi mi da ozdravim" moze ocekivati ozdravljenje ujutru kad se probudi, dok se od religijskih obreda Krscanstva, Pravoslavlja i Judaizma itekako ocekuje da odredjenim djelima u cast tih licnosti, svetaca, Isusa, Bogorodice, Djevice Marije ili koga vec, covjek moze dobiti ono sto trazi...

A sto se tice liturgije, nisam bio na njoj kao ni na nekom namazu, kao pretpostavljam i ti, ali ne vidim zasto bi me to diskfalivikovalo iz ove diskusije Smile Smile Uostalom, valjda znas da svako ko zavrsi teoloski fakultet cak na prvoj godini studija mora procitati mnoge vjerske knjige, ne samo svoje religije nego i svih ostalih, ali ne mora prisustvovati obredima tih religija da bi polozio ispit. Kad moze tako na fakultetu, ne vidim zasto nebi moglo i ovdje. I ne mora se biti na liturgiji da se vidi unutrasnjost crkve i iz toga izvedu zakljucci, kao ni na namazu da bi vidio kakva je unutrasnjost dzamije i zakljucio da tu nema nikakvih fizickih manifesta kojima bi se klanjalo...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.61
mob
Nokia 
Mislim da zabrana slikanja ljudski likova u islamu ima mnogo dublje , metafizičko značenje koje i meni nije baš najjasnije .  Naime pretpostavljam da se zbranjuje slikanje ( fotografija recimo nije zabranjena)zato što je to imitacija stvaranja novog ljudskog bića ili tako nekako , a Allah je jedini Stvoritelj i on je to pravo zadržao za sebe , tako da nije dozvoljeno čak ni " stvaranje u pokušaju " , ako neko ovo bolje zna , bujrum ?

Osim onog starog razloga , idolatrija , parvljenja sebi bogova od drva , kamena .......
« Poslednja izmena: 18. Avg 2010, 14:20:10 od konankos »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nepoznat -
mob
Samsung 
Kad  se dotakoste Zul-Karnejn-a.

Kuranski ajeti koji govore o njemu opisuju dosta čudne i interesantne događaje.
Istoriji ta ličnost nije poznata. Pohodi na koje je krenuo nisu nigde zabeleženi. Deo o jedžudžu i medžudžu i podizanju brane je fantastičan. Zanima me kakvi su stavovi najistaknutijih islamskih učenjaka o ovome, jer
Kuran i neki hadisi bukvalno shvaćeni daju danas teško prihvatljivu priču.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.61
mob
Nokia 
Kuran takođe govori o kamili koja nastaje od stijena na očigled hiljada ljudi , što je takođe nekome danas teško prihvatljivo , a ako bolje pročitamo Kuran videćemo da je to bilo teško shvatljivo i tadašnjim ljudima , da su tražili od Saliha da se ovo dogodi upravo zato jer su smatrali da je nemoguće .

Svašta nešto piše u tom Kuranu , ali nauka napreduje , tako da za neko vrijeme ćemo skontati kako su to kamen+voda +zrak = priroda =superinteligencija=razum . 

Ja kod kuće pokušavo da kolica zemlje pomiješam sa vodom ali dobivena smesa nije imala nikakve stvaralačke mogućnosti , verovatno je u pitanju količina , probaću sa troja kolica i buretom vode pa bum vam javil .  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nepoznat -
mob
Samsung 
Teško da nauka može potvrditi postojanje jedžudža i medžudža. Jedan hadis kaže da je samo predhodnica njihove vojske tolika da će popiti more. Gde se tolika vojska može smestiti? Na površini planete sigurno nije, videli bi je. Za ogromnu šupljinu u zemlji, do sad bi znali.
Kolika mora da je pregrada koja ih je odvojila, gde se nalazi? Kaže se da će nas oni lako savladati, jes da imaju strele koje mogu dosegnuti nebo, ali i mi imamo puške, tenkove, avione, rakete, nuklearno oružje... I još je puno pitanja na koja je, ako se držimo doslovnog tumačenja, nemoguće dati odgovor.

Što se kamile tiče, takve priče ne smatram istinitim događajima. Ali stoji da one dobro pokazuju ljudsku prirodu i posmatram ih u tom smislu.
Čovek je takav da neda svoju zabludu i pored jakog dokaza. On je u stanju i uništiti ga, samo da nebi napustio svoja verovanja. Pogledaj samo sve  na ovom forumu. Koliko nas žmuri na neke dokaze samo zato što se ne uklapaju u naša verovanja. Koliko puta od sagovornika tražimo dokaz za neku tvrdnju a posle se svim silama borimo protiv njega.
Mislim na sve učesnike foruma, uključujući i sebe, jer svi mi imamo neke zablude, ne vezano za oblast.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.61
mob
Nokia 
Meni kao i tebi podjednako fantastično zvuče kazivanja o jedžudžu u medžudžu  , i logično je da svakom normalnom čovjeku djeluju tako , ja međutim vjerujem da je Allah svemogući , i ovaj njegov atribut shvatam doslovno , direktno ili kako god već hoćeš . 

Opet treba razlikovati Kuran i Hadis jer , niti jedan vam islamski autoritet nikada neće osporiti niti jedno slovce iz Kurana , dok je što se hadisa tiče postoji čitav niz velikih učenjaka koji su provjeravali autentičnost hadisa , i to se radi i dan danas , pogotovo su diskutabilni ovi o smaku svjeta , antihristi u tako to , ali ja baš i nisam neki stručnjak za hadis.

Inače zar nije nafantastičniji događaj od svih , stvaranje čitavog univerzuma od NIŠTA , pa ga ipak nauka uzima sasvim ozbiljno !  Smile
« Poslednja izmena: 18. Avg 2010, 18:17:22 od konankos »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 202
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 5.0.375.126
Sto se tice Je`dzudza i Me`dzudza, to je mnogobrojan narod spomenut u Kur`anu dva puta, jednom u suri Kehf (vec sopmenuto u prici o Zul-Karnejnu), a jednom u suri Anbija, gdje se kaze:
 I kada se otvore Jedžudž i Medžudž i kada se ljudi budu niz sve strmine žurno spuštali
i približi se istinita prijetnja, tada ce se pogledi nevjernika ukociti. "Teško nama, mi smo prema ovome ravnodušni bili; mi smo sami sebi nepravdu ucinili!"

Postoje misljenja da su Jedzudz i Medzudz zapravo Kinezi i Mongoli, zato sto veoma slice njima u opisu Bozjeg Poslanika a.s., a i zbog mnogobrojnosti.
Postoji takodje misljenje da je prolazak Huna kroz "Vrata naroda" bio jedan od otvaranja ova dva naroda, a takodje i Mongloska osvajanja predvodjena Dzingis Kanom su bili od otvaranja Goga i Magoga.

U narodu stalno cujemo da ce "svijet preplaviti zuti mravi" tj. Kinezi. Zato je moje misljenje da se radi o njima.

Sto se tice njihovih napada sa strijelama, pored svih modernih oruzja koje posjedujemo, pa Allah je svemocan, i njemu je sve lahko.
Cujemo po TVu apokalipticne tvrdnje da ce uskoro da udari Sunceva Oluja nakon koje ce da se prekine elektricnog napajanja u svijetu. Ostacemo bez telefona, kompjutera, vraticemo se 600.godina unazad za 2, 3 dana. Te tvrdnje naucnici smatraju veoma mogucim.

Ako je to moguce, pa moguce je i da ostanemo bez sveg svog modernog naoruzanja i ponovo se vratimo na borbu strijelama. 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.61
mob
Nokia 
Brate , sve je moguće ali ova tvoja teza o strijelama mi djeluje malo nategnuto.  A i nevidim razloga da se vraćamo borbama , što je nužno da se borimo  , nužan je zrak , voda , žene , sloboda , ... nevidim nikakvu potrebu da se ljudi vraćaju borbama bilo srijelama bilo kuburama. Smile
« Poslednja izmena: 18. Avg 2010, 23:31:45 od konankos »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 67 68 70 71 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 07:18:25
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.