Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Krstenje u prvoj godini zivota; za ili protiv; obrazloziti  (Pročitano 28979 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 9210
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 19.0.1084.56
mob
SonyEricsson k 850i
A jel taj cin iskren ako pop gleda to kao na posao,samo da uzme pare? Kao sto i jeste na mnogo mesta Smiley
« Poslednja izmena: 26. Jun 2012, 10:22:42 od shke crew »
IP sačuvana
social share
Edit by kokota: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB

Zahtevam da mi se vrati potpis,pa pogledajte druge. Imaju duplo veci potpis! ! !!
Edit by kokota: Regulisana velika slova u potpisu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 19.0.1084.56
Da. Zato sto ja tako hocu. Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 6357
OS
Windows 7
Browser
Chrome 19.0.1084.56
Druga stvar je sto smatram da nismo "tabula rasa" kada se rodimo cak i sto se tice religije. Imamo porodicu, kulturu i ostale stvari koje i te kako odredjuju neki nas pogled na samu religiju i pitanja oko nje. Nismo van toga i itekako prihvatamo deo toga. Tako su npr. deca izrazito religijskih roditelja i sama izrazito religiozna dok deca roditelja koji i nisu bas religioni takodje ne pridaju previse paznje religiji. Tako da, sama religioznost i neka vera se u velikom broju slucajeva dobija samom kulturom i vaspitanjem. Htedoh reci, u neretkom broju slucajeva je izbor vec dobijen a ne ceka se da dete samo odabere i i to je deo zivota.

sam kazes da se vera dobija kulturom i vaspitanjem, sto znaci da jesmo "tabula rasa" sto se tice religije  Smile
dete ima mogucnost da nasledi odredjenu veru vise nego ostale, zbog uticaja sredine, tj. kulturom i vaspitanjem , ali na svakom je da odluci da li ce istu i preuzeti ili ne  Smile
zbog toga i smatram da je krstenje u tako ranom dobu pogresno, jer to treba da bude iskljucivo zelja pojedinca a ne zelja roditelja, kumova itd...

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.50

sam kazes da se vera dobija kulturom i vaspitanjem, sto znaci da jesmo "tabula rasa" sto se tice religije  Smile

Ako je dobijamo po rodjenju onda i nismo "tabula rasa" jer samu kulturu dobijas u odnosu na sredinu gde si rodjen. Tako bi npr. da si Amer verovatno bio katolik po rodjenju ili da si rodjen na Bliskom Istoku musliman.

Citat
dete ima mogucnost da nasledi odredjenu veru vise nego ostale, zbog uticaja sredine, tj. kulturom i vaspitanjem , ali na svakom je da odluci da li ce istu i preuzeti ili ne
Pa slazem se ja, samo sto kazem da je zbog ovoga sto navedoh u prethodnom postu to zaista redak problem. Isti problem bi mogao da dobijes da dete kada dodje u odredjene godine i zeli da se krsti a roditelji su hteli da mu daju mogucnost izbora pa da npr. smatra da su roditelji pogresili sto ga nisu krstili "na vreme". Ali kao sto rekoh, zbog samog uticaja kulture i vaspitanja takvi slucajevi su podosta retki.
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 13.0.1
mob
Samsung Galaxy S4 mini
Ја сам за крштење. Родитељи ти узму улазницу за рајске пашњаке одма, да се ти не замараш касније. Боље дати попу 100 евра кад се има и кад паре иду на све стране, него касније скупљати у тежа времена  Smile

I završena priča  Smile

Kada ljudi prestanu da veru i sve što ona podrazumeva gledaju kroz sveštena lica, biće im lakše da razvrstaju neke činjenice po prioritetu.
IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 19.0.1084.56

Ja sam krsten tek pre nekoliko godina i zahvalan sam roditeljima sto me nisu odmah krstili. Zahvalan sam sto mi ostavili mogucnost izbora.

Dakle, ja sam protiv krstenja bebe, jer to, po meni, treba da bude slobodan izbor/sopstvena odluka. Ne da bude nesto sto je nametnuto.

Citat
Sta vi mislite?

Da krenemo redom,

Prvo, termin sloboda misljenja: Ako ti zivis u nekoj zajednici (sticajem okolnosti, zivimo u zajednici naroda, koja se ogleda u drzavnosti, institucijama drzave itd), a zivis, onda, da bi bio deo te zajednice moras (odnosno, ako imas dovoljno uticaja, onda si ti taj koji odredjuje pravila, sto je karakteristicno za piramidalne drustvene odnose, kakvo je drzava....) da postujes pravila koja vaze unutar te zajednice (danas su to tzv pisani zakoni). Ako bi ti isao sa slobodom misljenja dovoljno daleko, onda postoje realne sanse da se tvoja pripadnost toj zajednici dovede u pitanje.

Sta to znaci? To znaci da ce velik broj individua slepo pratiti pravila odredjene zajednice, kako bi ostali deo te zajednice, znaci, prestace da dovode u pitanja uspostavljene vrednosti, sto dalje znaci da ce sustinski mozak biti u leru.

Konkretno, tvoj primer, ko tebi garantuje da sutra neces otkriti tajne budizma i pozeleti da postanes budista ili mozda protestant? Naravno, namece se pitanje okoline (kako bi tvoja okolina gledala na to?), pisani zakon o promeni veoirspovesti, da li on uopste dozvoljava tako nesto?

Drugo, sloboda izbora (pisao sam vec o ovoj temi i iluziji koju ljudi imaju kada misle da poseduju "slobodu izbora"), slicno kao i za prethodno definisani termin. Sam obred krstenja te po drustvenim normama svrstava u odredjenu grupu, dakle, jos jedna u veeelikom nizu podela. Te podele su nam nametnute. Slicno tome, ako si nereligiozna osoba, odnosno neverujuca po danasnjim shvatanjima, onda si ateista itd.

Verujes u odredjenog Boga? Ili u ono sto ti je ponudjeno? Naravno, slobodna volja ne postoji, to je iluzija. Do pre 300 godina, covek nije ni razmisljao o postojanju vanzemaljske inteligencije, tako da nije ni mogao da zamisli da bi mozda postojala i ta mogucnost da primi neku "vanzemaljsku relgiju". Danas, postoje i Dzedaji, pirati itd, bio je skoro popis.

Nije mi cilj da kaljam veru (odnosno religije), vec paznju usmeravam na to da je vera, u velikom broju slucajeva postala srz, identifikacija coveka, alfa i omega, razlog zbog kojeg se mrzimo, ubijamo, lazemo i mazemo. Verovatno i razlog zbog kog cemo tek da platimo cenu. Zasto je to tako, zahteva malo dublju analizu.
« Poslednja izmena: 26. Jun 2012, 17:57:29 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Linux
Browser
Opera 11.64
mob
Samsung Galaxy SII
@Kristal

Ne slazem se sa tobom. Sve i da se kasnije u zivtu odlucim za bilo sta, bitno mi je da sam u razlicitim etapama zivota ja odlucivao sta cu da radim sa sobom, ne drugi. Wink

Takodje, apsolutna sloboda izbora ne postoji, ali u nekim okvirima u kojima se nalazim ja zelim da odlucim sta cu sa sobom. Ja sam odlucio sta cu upisati, koji fakultet zavrsiti, ja sam birao sa kim cu se ozeniti, ja sam odabrao na kojim forumima cu pisati.

Tako, da, moj je izbor bio da se krstim i ne zalim sto sam to uradio. O tome sam dosta razmisljao, o cemu verovatno ne bih da sam kao beba bio krsten.

Pusti  sada drzavu i razna nametanja sa svih strana i to filozofiranje. Ja imam slobodan izbor i da odgovorim tebi. Mogao sam savrseno da te iskuliram. I to nije iluzija jer ces ti videti ovu poruku.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows 7
Browser
Chrome 19.0.1084.56
Sam proces krstenja nece od covjeka napraviti Vjernika.

Vise kako mu je Vjera predstavljena, i kakav je njegov odnos prema njoj.

Meni je majka krstena i umjerena vjernica otac nije ali ne prica uopste o tome.
Kroz skolu i Vjeronauku od treceg razreda nikad tu nisam nalazio nista za mene bitno. Iso sam i u Crkvu i pricescivao se par puta, jer nas je pop tjero Smiley

-
Meni nekrstenom ateisti apsolutno nista ne bi znacilo da sam krsten kao mali.
Sad da se krstim ne bi mi smetalo, ali bi to fakticki bilo laganje.. jer prihvatam a ne priznajem.

-
Dosta ljudi ulazi u Vjeru jednostavno iz pristojnosti, bez nekog velikog Philosophiranja Smiley  ali je lijepo da neko i o tome razmislja.
Dosta nekrstenih se krsti pred svadbu ili kumstvo.

-
Po meni je mozda bolje da dijete bude krsteno, al se vodim mojom logikom da meni ateisti ne bi smetalo da sam krsten.

A nekrstenom Vjerniku bi mozda i smetalo (mom bratu smeta sto nije krsten Smiley )..

Eto.
« Poslednja izmena: 26. Jun 2012, 19:40:09 od Slagvort »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows 7
Browser
Chrome 19.0.1084.56
Al opet i krstenje bebe je pretpostavka da su svi ljudi Vjernici. Mislim beba ne zna ni kako se zove, a kamoli o tako suptilnim stvarima.

Crkva je tu prilicno jasna - sve ljude krstiti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 19.0.1084.56
@Kristal

Ne slazem se sa tobom. Sve i da se kasnije u zivtu odlucim za bilo sta, bitno mi je da sam u razlicitim etapama zivota ja odlucivao sta cu da radim sa sobom, ne drugi. Wink
Da, ali u granicama koje su ti vec postavljene, kako u vezi religije, tako i svega ostalog. To sam zeleo da kazem : )

Citat
Pusti  sada drzavu i razna nametanja sa svih strana i to filozofiranje. Ja imam slobodan izbor i da odgovorim tebi. Mogao sam savrseno da te iskuliram. I to nije iluzija jer ces ti videti ovu poruku.
I da si me iskulirai i da nisi, imas jos jedino trecu mogucnost (privatna poruka). To su jedina 3 nacina, na koji ovaj forum omogucava komunikaciju, mozda postoji i jos, ali ja za te ne znam. Dakle, granice su tu, a mi se prilagodjavamo.

Pozdrav!  Smile

p.s. Ne, to nije filozofiranje. Radi se o cinjenicama.
« Poslednja izmena: 26. Jun 2012, 19:46:30 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.