Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Sep 2025, 22:48:55
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kreacionizam ili Evolucija?  (Pročitano 34238 puta)
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
A to je kako je Bog udahnuo coveku zivot. Kako evolucija objasnjava covekovu svest, covekov razum, covekova osecanja? Meni je logicno zakljuciti da zbog ovakvih stvari covek ima mnogo vecu sustinu nego kako kazu evolucionisti samo je skup atoma.
Otkud razum? Jel moguce da je ovaj superkompijuter u nasim glavama nastao tek tako, ali um je mnogo vise od kompijutera, jer za razliku od kompijutera koji je samo mehanizam (kao i sva priroda), um moze da shvata, uci i razvija se. Kompijuter, koga je covek stvorio, isto kao i priroda koju je Bog stvorio, je neziv i moze samo da se rukovodi po zakonima koji su mu nametnuti.
Kako objasniti covekova osecanja? Nekakvi biohemijski procesi koje mi tripujemo kao ugodne ili neprijatne? Ne bih rekao, meni cokolada ne stvara isti osecaj kao sto mi stvara ljubav.

Пошто видим да човека одвајаш од природе, ја те питам како животињски ум исто тако може да shvata, uci i razvija se?

Sto se tice slepog creva, naravno da Bog ne stvara nista sto nema funkciju. Biolozi su u proslosti jos za razne organe mislili da su pespotrebni, i da su ostatci iz proslosti, pa su kasnije utvrdili da oni ipak imaju svoju ulogu u organizmu. Uloga slepog creva samo jos nije shvacena.

Sto se tice vecnosti i vremena, arlekine, ne poznajes dogmu. Bog je vecan i bespocetan, a vreme ima pocetak. Bog ne zavisi od vremena, a covek i sva ostala bica, fizicka ili duhovna, zavise. Ne moras da mi serviras filozofiju kako je to ne logicno (jer ljudima to zaista i jeste), sta je bilo pre vremena, itd. to sve i sam znam. Neka saznanja su izvan ljudskog domasaja.

И да ли заиста очекујеш да ће здраворазумски човек 21. века поверовати у такве будалаштине и нелогичности? Само ти веруј у догму, која је ништа друго до синоним за бесмислицу. Ако хоћеш да верујеш у бесмислене ствари, слободно, само немој и друге да убеђујеш у то.

Истиче вам време, долази ера Водолије.

A koga zanima koga je Kain ozenio, nek procita Postanje.

Није ми Свето Писмо при руци па бих те срдачно замолио да нам копираш тај део.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 1763
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Arlekine, u teoretisanju o vremenu nema dokaza, bar ne fizickih. Mada koliko mi se cini, sustinu vremena nije moguce ni logicki shvatiti. Najveci svecki umovi su se bavili ovim pitanjem pa su ipak uspeli samo da utvrde neke crte koje su onda proizvele jos vise pitanja nego sto ih je bilo na pocetku. Po pitanju prirode Boga si u pravu, ne vredi ti da pokusavas da je shvatis, ni najveci svetci i teolozi nisu mogli da je shvate, samo su, kao sto se tice i vremena, izvukli iz Biblije neka njena osnovna svojstva.
Dakle ako hoces da imas dokaz o sustini vremena da bi stvorio svoje misljenje, nikad ga neces stvoriti.

Ja se u biologiju ne razumem bas mnogo, ne mogu da ti dam odgovor, ali ti je zato nemam pojma odgovorio (ne znam da li ispravno, ali uskladjeno sa onim sto sam pisao).

Decky ova nasa rasprava pocinje da lici na prozivku, ne zelim da se svadjam jer vidim da nisi zlonameran. O new age-u citaj na internetu, sajtova kolko hoces. A koliko upravo vidim Reloader moze da ti isprica ponesto o tome.

Reloadere ja zivotinju ne smatram delom prirode, vec bicem koje kao i covek zivi u njoj podvrgavajuci se i koristeci se njenim zakonima. Sto se tice mog ubedjivanja, mogu da ubedjujem koga hocu u sta hocu, isto kao sto mozes i ti. Zar ne mislis da kao sto ti smatras da su tvoji stavovi i ubedjenja ispravni, to isto smatram i ja.

Nemam Stari Zavet u kuci, ali cu prepricati da su Adam i Eva imali jos dece, medju kojima je bitan njihov sin od koga je kako pise postao Noje, a time i mi (ne mogu da se setim kako se zove, ime mu pocinje slovom S).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
LG 4X HD
U vezi slepog creva...raspitao sam se.....tachno je da do upale dolazi kada se hrana tu zadrzava,ali je poenta da hrana kod svashtojeda kao shto je chovek uopshte nema potrebe da se nalazi u slepom crevu.To je potrebno samo kod prezivara koji vishe puta vare jednu te istu hranu kao krave recimo.Dokaz za to je nebrojeno ljudi kojima je operisano tj. uklonjeno slepo crevo.

Citat
Arlekine, u teoretisanju o vremenu nema dokaza, bar ne fizickih. Mada koliko mi se cini, sustinu vremena nije moguce ni logicki shvatiti. Najveci svecki umovi su se bavili ovim pitanjem pa su ipak uspeli samo da utvrde neke crte koje su onda proizvele jos vise pitanja nego sto ih je bilo na pocetku. Po pitanju prirode Boga si u pravu, ne vredi ti da pokusavas da je shvatis, ni najveci svetci i teolozi nisu mogli da je shvate, samo su, kao sto se tice i vremena, izvukli iz Biblije neka njena osnovna svojstva.
Dakle ako hoces da imas dokaz o sustini vremena da bi stvorio svoje misljenje, nikad ga neces stvoriti.

Ako se stvari posmatraju samo kao shto ih posmatraju teolozi i svetci sigurno ne moze da se dod do zakljuchaka.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 337
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
Svakome ko nije ignorant je jasno da je Darwinizam pogrešan . Reći da smo mi plod slučaja je  kao da neko kaže da je ova planeta u obliku pice , usprkos svim dokazima koji su očiti da nije .  Ali razlog zbog kojega se ta teorija drži na životu nije zato što se nauka premišlja između 2 opcije . Zna se šta je šta i to je notorno . To je iz dva razloga : 1. Ideološka podloga kapitalizmu . Jer , normalno veća riba jede manju , jaki opstaju i tako dalje. Sve je to kao bajagi  deo prirode i to je kao-normalno . Rezultat je taj da imperija širi kult slobode ( di ima radne snage nafte i vode ) . Drugi razlog je praktičan : Teško bi bilo održavati nastavu biologije a i čitavi školsiki program morao bi da se menja . Osim toga puno ljudi ima glavu napunjenu time pa eto , ko će sad da krsti staro magare - nek misle šta oće . U stvari - linija manjeg otpora .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Reloadere ja zivotinju ne smatram delom prirode, vec bicem koje kao i covek zivi u njoj podvrgavajuci se i koristeci se njenim zakonima. Sto se tice mog ubedjivanja, mogu da ubedjujem koga hocu u sta hocu, isto kao sto mozes i ti. Zar ne mislis da kao sto ti smatras da su tvoji stavovi i ubedjenja ispravni, to isto smatram i ja.

Ја те не убеђујем ни у шта, ја ти само постављам питања и констатације које требају да те наведу на размишљање. Ако хоћеш да размишљаш. Ако хоћеш да верујеш у бесмислице које не смеш довести ни на који начин у питање (догме), опет твоја ствар.

Животињу не сматраш делом природе? Ти си пријатељу изгледа прескочио основе Природе и Друштва за 3. основне... предлажем ти прво о томе мало да се образујеш па да идемо даље...

И не рече ми је ли ти такође чудно/необично то што животиње могу да уче, осећају, схватају итд?

Nemam Stari Zavet u kuci, ali cu prepricati da su Adam i Eva imali jos dece, medju kojima je bitan njihov sin od koga je kako pise postao Noje, a time i mi (ne mogu da se setim kako se zove, ime mu pocinje slovom S).

Син се зове Сит.

Јесте, имали су и њега осим Каина и Авеља.

Него, не рече кога је то Каин оплодио па је наставио лозу? Није Сита ваљда?  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
LG 4X HD
Citat
Reći da smo mi plod slučaja je  kao da neko kaže da je ova planeta u obliku pice
Upravo to je crkva tvrdila do 18 veka,da je zemlja ravna plocha i da se sunce vrti oko zemlje i...

Citat
1. Ideološka podloga kapitalizmu . Jer , normalno veća riba jede manju , jaki opstaju i tako dalje. Sve je to kao bajagi  deo prirode i to je kao-normalno .

o chemu ti prichash? pa zar nije istina da velika riba jede malu,da lav jede antilopu.i da naravno napada najslabiju i najsporiju u krdu?nisi dovoljno gledao opstanak.Mozda smatrash da su i lavovi i antilope zavedeni od strane kapitalistichih propagatora. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Imamo novu teoriju Darwin je bio placenik CIA-a koji je radio na velikoj zaveri vatikana protiv Srba gde je ustvari hteo da sve kornjace sa Galapagosa da nastani na Kosvu - nasoj kolevci - i time ugrozi prava raznih zivuljki sa lokalnog podneblja.

Kakv kriminalac taj Darwin - c....cccccc Smile Smile
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 337
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 5.0
Extremno važna stvar za svako društvo je ideološki temelj ili filozofska podloga . Bez toga nema društvenog sistema . Dok je Rimljanima bio bog Jupiter sve je funkcionisalo izvrsno .Ti nisi mogo da radiš nešto što nije Jupiteru milo . Kad je došao car Teodozije i zapalio sve Jupiterove , Afroditine ... hramove počlo je rasulo Rimskog carstva . Nastupa totalno drugacija ideološka koncepcija gdje je totalni monopol na ideje imala crkva . Njezini oružje je bilo : drži narod u totalnom glupilu a ako neko digne glavu sa nekom novom idejom fino uzmeš pa ga živog zapališ . Pa ti sad mudruj . To je tako bilo sve do francuske revolucije . Onda , pomalo , počinje da puca i taj duhovni monopol . On definitivno puca po šavovima za jedno sto godina i ostavlja prazninu . Tu dolazi do velike konkurencije ideja , jer nije neka određena ideja srušila taj sistem nego je on puko radi toga što je ljudima dosadilo to glupilo . Onda je postavljaju temelji fašizma . Taj filozofsi temelj tvrdi da su švabe potomci specijalne rase koja je sa Atlantide . Navodno , kada je Atlantida propala samo malo ih se spasilo tako da je se popelo na Himalaju i preživelo potop . Onda su pomalo došli iz Indije , dali sebi ime "Arijevci " i  oni su ti , puno naprednija rasa i na osnovi toga su krenuli da naprave novi svet . Drugi konkurent je bio komunizam . O njemu znamo sve . Engleska imperija je tada bila u naponu snage i morali su da nešto izaberu . Komunizam im je zvučao primamljivo ali nisu hteli da uđu u nešto neprovereno . Onda oni osnivaju kolonije u Americi koje bi terbali komunizam da sprovedu u praksu , pa ako upali - ajmo u to . Međutim , pokazalo se da je to totalna pušiona . Oni odustaju od toga i velikodušno to prepuštaju Rusima. Tu pomalo nastupa Darwin . Njegova teorija evolucije kao ideološki temelj daje neograničene mogućnosti . Nema pravila , nema kodeksa , ukratko - jedi ili budi pojeden . Nema Boga da ti nešto zabrani . Nema narodnih običaja da se po njima ravnaš ( di su naši narodni običaji otkad je došla televizija ? ) . Budi jak i gazi ako nisi jak - plači ko te jebe . Možda neko ne vidi važnost te filozofske podloge . Možda je nekome filozofska podloga anarhizam . Ali to je sve neozbiljno . Zasad Darwinizam gazi . Dokad ? Videćemo . 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Једна стара радост - Зора Новог дана

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Донекле се слажем са пинотовим прегледом историје идеја. Истакао бих ипак једну чињеницу у вези дарвинизма. А то је да баш буквално нема правила. Теорија се у оригиналу зове Survival of the fittest. Најбољи превод би био - опстанак оних који се најбоље уклапају.
Дакле, нема ту места оном самозадовољном тепању како смо "ми" производ ланца еволуције - а како је пинот наслутио, то се односило често на политичке системе, империје које су основали људи. Не побеђује обавезно лепши, паметнији, чак ни јачи иако је то уобичајена представа. Побеђује онај ко се најбоље уклопио. А то ће моћи некад зато што је леп, паметан, јак, или брз... а некад рецимо зато што је довољно прост (у смислу да није компликован). Тако многе бактерије опстају тамо где човек не може и поред своје технологије. У друштвеној стварности аналогија би била сва она "примитивна" друштва чији припадници једноставно имају довољно мале захтеве, а у могу бити спремни на све...

U koju teoriju vise verujete kreacionizma ili evolucije, i koji su vasi argumenti za odredjenu teoriju.

Дарвинова теорија ми делује ОК у принципу, који сам горе образложио. Ипак поштено је да се у уџбеницима признају две ствари
1) Теорија не објашњава сам настанак живота, нити су теорије које то раде експериментално потврђене. До сада још се није десило да се нека примарна супица каква је наводно некада била у праокеанима избомбардује неким утицајима, па да изађе нешзо живо.
2) Торија не објашњава настанак интелигенције. Његов тачан моменат. Дате су неке назнаке. Овде смо истина нешто ближи него код настанка живота.

Сам креационизам ме није у нешто убедио, мада га нисам претерано изучавао. Чак мислим да је у Библији речено да Божји дан није исто што и људски. Такође, и многи попови су говорили да је Земља стара хиљадама година, још пре неколико векова. Већ преко 200 година се барата милионима година кад је у питању старост Земље. Занимљива је прича како се прешло на милијарде и планирам да је ставим на форум Наука.

Занимљива теорија "интелигентни дизајн". Ова теорија потиче од управо оне две нејасноће које сам навео горе.
Добра критика тога дата је на сајту
http://www.friesian.com/design.htm

Укратко, ова теорија не може бити научна. Наука се не бави стварима која не може разјаснити. Она једноставно покушава, мање или више, да их разјасни. Наравно, неки научник "у слободно време" може имати став да је Бог створио живот или интелигенцију. Од таквог става може зависити да ли ће се тиме стручно бавити. Али наука једноставно не узима Бога за сведока.
IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 337
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 5.0
Slažem se u potpunosti sa duhom sekire . Na strani broj 5 sam dao jednu usporedbu koja nas je ( ako pažljivo pratite ) korak po korak odvela u metafiziku . Tu apsolutno prestaje nauka . Znači ili počinjemo sa metafizikom ili prekidamo . ( Bar ja ) .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Sep 2025, 22:48:55
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.072 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.