Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 18:18:03
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kreacionizam ili Evolucija?  (Pročitano 34145 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 1763
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Svo ucenje koje crkva siri i sve sto je usvojeno na vaseljenskim saborima je izvuceno iz Novog Zaveta, iz recenica koje su potekle od Hrista i od apostola (koji su bili nadahnuti Svetim Duhom, prihvatili to ili ne), a vec sam objasnio zbog cega je razumu ovo znanje nedostizno. I jeresi koje su se pojavljivale tokom vremena u crkvi (ili uzmite razlike u shvatanju ako hocete) su potekle upravo od toga da se razumom spoznaju njime nespoznajna znanja, i pojavljivali su se ljudi koji su mislili da sve razumeju a opet njihove price su se medjusobno razlikovale.

Euridicat isto je tako i sa filozofima, svi oni misle da najbolje znaju, a opet im se price razlikuju. Nisam citao Kanta, ali recimo da sam malo citao Fopenhauera i o njemu, on je tako mislio da je popio svu pamet sveta, a opet bio je neurotican. Kako je recimo moguce da covek koji ima sva sustinska znanja zivi rastrojeno i nesrecno. Zar znanje sluzi za patnju? Samo pogresno znanje (tj. zablude) za to sluzi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50128
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
Sve sile u kosmosu su idealno podesene i ako bi samo jedan parametar bio ispo ili iznad ne bi bilo ni kosmosa ni zivota.

Ako bi recimo, elektromagnetna sila bila neznatno slabija nego sto jeste elektroni ne bi bili zadrzani u blizini jezgra atoma, i atomi se ne bi mogli zdruzivati. I obratno, ako bi ova sila bila malo jaca, jezgro atoma bi zarobilo elektrone. To znaci da ne bi bilo materije kakvu poznajemo.

Isto tako je podesena i gravitacija. Ona je: 10.000000000000000000000000000000 0000000000 puta slabija od elektromagnetne sile, ali ako bi ovom broju dodali samo jednu nulu gravitacija bi oslabila, zvjezde bi postale manje a pritisak gravitacije ne njihovu unutrašnjost ne bi podigao temperaturu toliko koliko je potrebno da bi se odigrala reakcija nuklearne fuzije. Sunce ne bi moglo da sija.

Jaka interakcija koja vezuje protone i neutrone u jezgru atoma omogucava da odredjeni elementi mogu biti laki ili teski. Kada bi ova veza bila za 2% slabija postojao bi samo H. Da je stvar suprotna bilo bi zlata i olova ali ne i vodonika, i nase sunce ne bi imalo goriva.

Slaba intreakcija kontrolise nuklearni raspad. Ona utice na termonuklearnu aktivnost sunca. Slaba interakcija je tacno takva da vodonik na Suncu sagorjeva sporo i konstantno. Ako bi postojeca brzina sagorjevanja bila veca samo za 1% sve na zemlji bi se pretvorilo u pepeo. Ako bi isto tako oslabila, sunce ne bi imalo sadasnjeg znacaja.

Ovako fina podesavanja zahvaljujuci kojima postoji zivot na zemlji, nikako nisu mogla nastati slucajno !  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 1763
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
A jeste culi da je boje u potpunom spektru moguce videti samo na nasoj planeti (ne znam kakve to veze ima sa ovom temom, ali me je masterova prica podsetila na ovu informaciju)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
@Boro

Opet problem - otkud znas da su recenice u Novom Zavetu potekle od Hrista i otkud znas da su SVI apostoli razumeli ucitelja onako kako je on hteo da se njegove reci razumeju. Ti verujes u to ali ne znas - samim tim verujes da te crkva vodi pravim putem ali ne znas u sustini 100% sigurno da si na pravom putu. Ali ako verujes treba da nastavis ipak nemoj druge nikada optuzivati (ne kazem da jesi) zato sto ne idu tvojim putem.

Inace boje u punom spektru mi ne mozemo videti nigde a bogami ni na zemlji.

@Magic

Smile

Izgleda da si i ti gledao dokumentarce na BBCu o teoriji struna.

Da bas ko sto si rekao - nema slucajnosti - ali uvek moramo da se zapitamo sta je to sto mi ljudi zovemo slucajnost. Zar to nije samo sled dogadjaja koje ne razumemo i ne mozemo da spoznamo zakone koje ih pokecu pa ih iz nase nemoci zovemo "verovatnocom" desavanja. Problem nas ljudi je bezgranicna arogancija i ne prihvatanje nase ogranicenosti u gledanju sveta oko nas. Ima toliko toga sto ne znamo i ne razumemo - fundamentalnih stvari - a u isto vreme nazivamo sebe gospodarima univerzuma, planete Zemlje i ne znam ni ja cega.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50128
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
@ decky999

Nisam nista gledao, ovo sam naucio iz knjige.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 1763
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Naravno da verujem, u to si potpuno u pravu. A sad jedno pitanje, koje se to znanje ne svodi na veru? Nijedno. Svaka informacija u nasem umu je prihvacena nasom osobinom uverenosti da je tacna. Evo, sad mi opet dodje na um onaj Sopenhauer koga sam danas spominjo, on lepo kaze, sav svet oko nas je nama samo jedna predstava.

U koju informaciju mozemo da budemo 100% sigurni da je tacna? Mozemo li biti sigurni da smo deca onih koje smo godinama zvali roditeljima, niko od nas se ne seca svog rodjenja da bi to potvrdio (a ne verujem ni da je neko sa ove teme isao na dnk test), mozemo li biti sigurni da u Kini ima preko milijardu ljudi kad nikad nismo bili tamo, mozemo li biti sigurni da je vazduh u Pancevu zagadjen kad ga nismo udisali... Mozemo sve samo da verujemo da je tako, jer verujemo ljudima koji su nam te informacije dali.

Svo znanje se svodi na veru, pa i sinonim za tacno, tj. rec verodostojno, potice od reci vera.

Ali reci ce neki - crkvi ne treba verovati jer ona samo pokusava da manipulise narodom, na to kazem da sam cuo mnogo ozbiljnije price zasto se teorija evolucije namece ljudima, od strane onih koji znaju da je pogresna. A kazem jos i zasto bi stvarno crkva morala da laze (i da prepravlja svete tektstove), ja sam video kako zive monasi od kojih i poticu celnici crkve. Zive uskraceni zemaljskih uzitaka, u postu, bez zena, prosto obuceni, ukrakto zivotom bez osecaja moci, za koji nije potrebna nikakva moc, narocito nad drugima.

Dakle ako me Decky pitas kako mogu da verujem u verodostojnost Biblije, ja tebe mogu kako mozes u bilo sta sto si procitao vezano za evoluciju, ili bilo sta drugo uopste a nisi sam iskusio.

A da, sto se tice apostola, vec sam napisao da su bili prozeti Svetim Duhom, da sad ne objasnjavam sta sve to znaci, reci cu da je jedno od znacenja da su dobili osobinu da shvataju u potpunosti hriscansku nauku (kao sto pise u jevandjelju po Luki :"Tada im otvori um da razumiju pisma") naravno svi na isti nacin.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Pa, ja ne mislim da sam gospodar univerzuma...

Cekam da stignu neki vanZemaljci...  Smile  Da drugujemo...  Smile

Znam, znam... Al` dobar je Sopenhauer... Pesimista, al` sta da se radi... On je objedinio Platona i Kanta.
(Ako si ga skontao, Kant je mnogo bolji.  Smile)

Da dodam- Svet je volja koja je postala neki objekat- predstava.

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50128
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
Sopenhauer je pesimista zato sto je promasio prfoesiju,

da je njegov rad zaista bio koristan za druge i kreativan on bi bio itekako optimistican,
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Nemoj!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 1763
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
gospodar si svog sopstvenog mikrouniverzuma
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 18:18:03
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.