Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 980 981 983 984 ... 999
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kosovo i Metohija ~ Sve ili nista ~ Reagovanja u svetu ~ Vase misljenje 2  (Pročitano 1141126 puta)
Poznata licnost


ArijA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 4195
03. januar 2017. | 23:12 | Izvor: Tanjug

Tanasković: Ulazak KiM u Unesko bi imao nesagledive posledice

KOSOVSKA MITROVICA - Ambasador Srbije pri Unesko Darko Tanasković upozorio je da bi ukoliko bi Kosovo kojim slučajem postalo članica Uneska to imalo nesagledive posledice po srpski identitet i kulturno nasleđe u pokrajini.
U intervjuu za "Jedinstvo" on je rekao da bi se u tom slučaju u dokumentima ove organizacije naši srednjovekovni spomenici, crkve i manastiri, vodili kao kulturna dobra na teritoriji "države Kosovo", a ne više Srbije.

To, kako objašnjava ne bi automatski značilo promenu vlasništva nad predmetnim kulturnim dobrima, kao ni njihovo proglašavanje albanskim u kulturnoistorijskom smislu, na šta se obično misli kad se u javnosti pomalo panično najavljuje „otimanje" srpske kulturne baštine na KiM.

darko tanaskovicwww.mc.rs

Međutim počela bi nova faza planskog "kontekstualnog pritiska" na srpsko kulturno i duhovno nasleđe, i same temelje srpskog identiteta, sa nesagledivim posledicama, rekao je on.

Tanasković je upozorio da je cinično i smešno uopšte govoriti nekoj boljoj zaštiti toga nasleđa, što kao argument u prilog prijemu „Kosova" rado ističu vlasti u Prištini i njihovi zagovornici u međunarodnoj zajednici.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da srpska kulturna baština na Kosovu dobije eksteritorijalnost, istakao da zna da je bilo ideja da se status naše kulturne baštine na KiM funkcionalno i trajno reši uvođenjem nekog vida eksteritorijalnosti, po modelu Atosa i da su pojedinci čak pominjali i Jerusalim, Vatikan, ali da za to nema realnih uslova.

"Mislim da za to nema realnih uslova, jer bi svako takvo rešenje kao premisu podrazumevalo postojanje nezavisne države „Kosovo", u čijim okvirima bi eksteritorijalnost bila uspostavljena, bilateralno dogovorena, a međunarodno garantovana,"- rekao je on.

Za Srbiju je, nezavisnost „Kosova" neprihvatljiva i ona s njim ne može ulaziti ni u kakve međudržavne aranžmane, naglasio je Tanasković.

http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/tanaskovic-ulazak-kim-u-unesko-bi-imao-nesagledive-posledice_789213.html

IP sačuvana
social share
Ogranicenja su iluziona ideoloska prepreka ljudskog uma.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Tači: Kosovo želi poštene odnose s Rusijom


Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da očekuje "poštene i konstruktivne" odnose s Rusijom, bez obzira na činjenicu da Moskva ne priznaje kosovsku nezavisnost.

Tači je u intervju za tursku agenciju Anadolija ocenio da trenutne bliske veze Moskve i Beograda ne moraju da budu prepreka za bolje rusko-kosovske odnose.

"Kosovo nije neprijatelj Rusije", dodao je on.

Tači je rekao da Kosovo može da ima dimaničnu ulogu na putu mira i stabilnosti, kao i da bi promena stava Rusije prema Kosovu dalo pozitivan doprinos regionu.

Dodao je da je došlo vreme da Moskva i Priština uspostave direktne odnose.

"Sve predrasude moraju nestati. Kosovo u istoriji nikada nije naudilo Rusiji. Pa tako Kosovo nije zaslužilo nefer odnos i kažnjavanje", rekao je Tači.

Tači je rekao da je Kosovo deo medjunarodne koalicije za borbu protiv terorizma i da ostaje posvećeno borbi protiv terorističkih organizacija.

Kosovski predsednik se u petak tokom posete Turskoj sastao s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
ДВАНАЕСТ ГОДИНА ПОДРШКЕ И ПОМОЋИ СРБИМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Са хуманитарцем из Француске Арно Гујоном у Ораховцу


 Француска хуманитарна организација ,, Солидарност за Косово“ већ дванаест година за редом, помаже Србима на Косову и Метохији различитим видовима помоћи. Једна од традиционалних акција је и Божићни конвој који се организује сваке године последњих децембарских дана. Са Арно Гујоном, оснивачем и директором ове организације, без којег акције на Косову и Метохији не би могле да се замисле, разговарали смо приликом његове посете Ораховцу, 31. децембра.

Помаже Бог, Арно, и добро дошли у Ораховац. Ово је дванаести пут да нам долазите уочи Божићних празника?

   Бог вам помогао, и боље вас нашао! Да, ово је дванаеста година за редом да смо ту уз Србе на Косову и Метохији за време Божићних и новогодишњих празника. Ето, од 2004. године трудимо се да будемо уз овај храбар и племенит народ који живи усамљен, и до којег је ретко коме стало. Ми се трудимо да пружимо поред материјалне помоћи и мало моралне подршке што је свакако потребно. Поред мене је десеторо волонтера из Француске који сваке године долазе овде, који помажу током целе године рад наше организације и без њих ни један конвој, ни једну помоћ не бисмо успели да донесемо на Косово свих ових година.

 Данас је четврти дан вашег конвоја на Косову и Метохији?

   Да, четврти је дан овогодишњег Божићног конвоја. Кренули смо из Француске 26. децембра, стигли на Косово 27. и још мало завршићемо поделу помоћи по српским енклавама. Прва два дана смо били у новобрдском и косовско-каменичком крају. Тамо смо делили поред гардеробе и играчака за децу, и овце породицама које се баве сточарством, пољопривредом. То је значајно за њих, то је подстрек за економију тих села, тих породица. Свака породица је добила четири овце, једног овна и јагњад и мислимо да је то права помоћ која треба тим Србима, тим људима који су вредни и радни, који не траже социјалну помоћ, који не траже хуманитарну помоћ, већ само начин да би живели од својих руку, од свог рада.

 Која сте још места обишли ових дана осим села у новобрдском и косовско-каменичком крају?

     Јуче смо обишли у Метохији села Суво Грло, Бање, Осојане, Црколез... спавали смо у Високим Дечанима. Данас смо у Ораховцу и Великој Хочи.    

Са чиме сте се све срели на терену, какви су људи у тим местима?

Људи су гостопримљиви. Иако се види да је тежак живот, ти људи се труде, верују у будућност и верују у боље сутра. И кад се сусретнемо са таквим људима који нису имали много среће у животу, али који и даље имају осмех на лицу, који се и даље труде да раде и да верују да може да буде боље сутра и ми сами добијамо подстрек да наставимо наше активности и из године у годину, пунимо наше батерије на Косову и Метохији уз Србе.

 Приликом ваших посета српским срединама у оквиру Божићњег конвоја сусрећете се са децом и то, како сте нам у нашим ранијим разговорима рекли, на вас оставља дубок траг. У тим изолованим срединама има и стараца пуно, како ти сусрети са старцима, старицама на вас делују?

   Сусрети са децом су свакако најупечатљиви и најдражи, деца на најбољи начин показују своја осећања и радост. Али, осим са децом, ми се трудимо да разговарамо и са одраслима и старцима који живе изоловано и њима је значајно и лепо да нас виде, јер ретко ко иде до тих изолованих села. Пре три дана, тачније првог дана нашег конвоја, пут је био завејан снегом, ставили смо ланце и возили сат времена до једног изолованог села. Тамо сам се сусрео са једном баком, причао са њом и имао сам утисак да сам једини странац или један од ретких странаца, који је дошао овде да је види.   Кад кажем странац, не мислим само на стране држављане, већ уопште, на људе који нису из њеног села. Она је била срећна због тога и трудимо се да дајемо свакоме топли загрљај француских пријатеља.

   Сваки ваш долазак обележи и нека донација, нека помоћ. То доказује да вам народ у Француској верује, да има поверење у вас и даје вам новац, јер без поверења не би било подршке вашој акцији?

   Заправо то поверење је настало са временом. На почетку нам је било најтеже. Нисмо знали никога овде на Косову и Метохији и нисмо били познати у Француској у тим круговима. Сада нас људи знају, препознају, имају поверење. Већ дванаест година радимо, имамо око себе преко десет хиљада француских донатора, који новчано помажу нашим пројектима на Косову и Метохији, који се моле за Србе на Косову, који Србима у енклавама шаљу и поруке љубави, мира, пријатељства, солидарности. То је оно што уствари кажемо сваком човеку са којим се сусрећемо овде, он се не сусреће са десеторо волонтера, десеторо младића који су узели одмор у својим фирмама да би дошли да славе Божић са Србима, они представљају десет хиљада донатора, који су уз нас и то је онда још већа и још снажнија морална подршка.

Осим ваше помоћи у оквиру Божићног конвоја, ваша организација помаже и школама на Косову и Метохији?

   Да, пројекте помоћи школама радимо уназад пет година у сарадњи са Епархијом Рашко-призренском. У 2015/16. школској години, од септембра до септембра, реновирали смо дванаест школа и вртића у вредности од преко 230 000 евра и настављамо са овим акцијама. Школе су изузетно важне за нас јер су то места где деца провoдe највише времена у току године. Мислим да може да звучи много кад кажемо 230 000 евра. И јесте то много, јер то су мале донације од неколико хиљада људи који подржавају те пројекте, али то је мало у односу колико можемо да постигнемо тим новцем: толико кровова, толико грејања, толико тоалета, које смо направили. То је изузетно вредно за свакодневни живот те деце, да могу да иду у топлу школу која не прокишњава, да имају воду кад иду у тоалет, да, што се тиче хигијенских услова, имају нешто што макар личи на 21. век и зато радимо те акције.

Ви годинама сарађујете и са ХО,,Мајком девет Југовића“?

   Сваке године реализујемо пољопривредне пројекте попут изградње фарми, млекара. Ове године смо отворили фабрику за пастеризацију воћа и поврћа у Могили и све те пројекте реализујемо уз помоћ ХО ,,Мајке девет Југовића“ и Епархијом Рашко-призренском и заједно лепо функционишемо. Ми имамо поверење у њих, они у нас и сваке године имамо по један велики пољопривредни пројекат који не само да даје храну за народне кухиње него и запошљава људе. У фабрици за пастеризацију воћа и поврћа, нпр. ради дванаесторо људи. То значи дванаест породица, које не живе од социјалне помоћи, него од свога рада и то је пут којим треба да идемо у будуће и наставићемо са сличним акцијама.

 Пред нама су Божићни и Новогодишњи празници. Која је Ваша порука Србима на Косову и Метохији?

   Желим свим Србима на Косову и Метохији срећну Нову годину, срећан Божић! Надам се да ће предстојећа година бити боља и успешнија, у сваком случају мирнија од претходне и да ћемо се опет видети на Косову и Метохији, надам се пре следећег Божића. У сваком случају, бићемо увек ту, уз вас, уз њих, да им дајемо нашу братску подршку на лицу места, на делима, а не само на речима.



https://www.youtube.com/watch?v=IfnRAaqu8Cg

  Bog ti dao sreću i zdravlje.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
Otkazana poseta Tomislava Nikolića Kosovu i Metohiji



Kako "Blic" ekskluzivno saznaje, sutrašnja poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića Kosovu i Metohiji gde je u Štrpcu trebalo da prisustvuje obeležavanju Badnjeg dana otkazana je, a prištinski mediji su preneli da je Vlada Kosova odbila Nikolićev zahtev da poseti Kosovo.

Prištinske vlasti, naime, nisu danas dozvolile najbližim saradnicima Nikolića da pređu administrativni prelaz u Merdarima, kako bi se napravila bezbednosna procena i pripremio dolazak predsednika Nikolića, saznaje "Blic".

Saradnici predsednika bili su na Merdaru danas od 11 do 16 sati i nakon štio nisu dobili dozvolu da pređu administrativni prelaz, vratili su se u Beograd.

- Bezbednosna procena nije urađena i poseta je otkazana - naveo je naš izvor.

Sa druge strane, prištinska televizija KTV javila je večeras da je Vlada Kosova odbila zahtev predsednika Srbije da povodom pravoslavnog Božića poseti Kosovo.

Za sada nema informacija o razlozima odbijanja zahteva Nikolića da poseti Kosovo.

Tomislav Nikolić će se ujutro obratiti javnosti i saopštiti razloge zbog kojih je otkazana njegova poseta Kosovu i Metohiji.

Kako navodi naš izvor, čitava situacija povezana je sa hapšenjem Ramuša Haradinaja u Francuskoj po međunarodnoj poternici Srbije.

Ranije danas, Nikolić je izjavio da će, "ako i kada pređe Merdare, na Kosovu i Metohiji biti bezbedan toliko koliko su bezbedni Srbi koji tamo žive.

- Dužan sam i hoću da sledim njihovu sudbinu. Ako bih kao predstavnik svih građana ignorisao tu obavezu Srbija bi nosila težak greh i teret za sva vremen - rekao je Nikolić za "Sputnjik".

On je rekao je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da će učiniti sve da ta veštačka tvorevina, koju podržavaju i na njoj bjesomučno insistiraju neke države sa Zapada i neke islamske države, ne postane članica UN.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Бадњи дан на Космету


Срби на Косову и Метохији од раног јутра изашли су у сечу бадњака, чиме су почели прославу Бадњег дана и Божића. У сечи бадњака су углавном млади.

У околини Грачанице сеча бадњака обавља се без проблема, а не смета ни снег који непрестано пада дуже од 24 сата.

Полиција обезбеђује саобраћај на путевима у српским срединама.

Током дана у манастиру Грачаница биће организовано паљење бадњака.

IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Срби из Ђаковице нападнути пред православном црквом


Срби расељени из Ђаковице нападнути су у том граду када су аутобусом улазили у двориште православне цркве, преноси Б92. Аутобус је засут каменицама, а улазак у цркву је омогућен уз јаке полицијске мјере.

Како преноси овај медиј, тзв. косовска полиција је, пред доказак расељених Срба, ухапсила неколико Албанаца који су протестовали због њихове посјете православној Цркви Успења Пресвете Богородице.

„Протест је организован у такозваној ‘српској улици’ у Ђаковици, у непосредној близини капије дворишта православне цркве. Полиција обезбјеђује улаз у цркву, у којој живе и служе четири монахиње,“ преноси „Танјуг“.

„Данас, наша намера је да обиђемо православни храм и унесемо бадњак, и ништа друго. Нисмо дошли никога да провоцирамо, нити да их изазивамо. Дошли смо у своју цркву,“ рекао је предсједник Удружења расељених Срба из Ђаковице Ђокица Станојевић РТС-у.
Јевтић: Када ће се престати са сукобима, нетолеранцијом и нападима на Србе

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић позвао је представнике међународне заједнице на Косову* да реагују и изнесу јасан став.

„Веома сам забринут последњим догађајима и данашњи напад на расељене, пред Божић, посебно оставља лош осећај, али и питање када ће се престати са сукобима, нетолеранцијом, нападима и свему ономе што угрожава мир и стабилност,“ навео је Јевтић у саопштењу те питао гдје је граница толеранције и који је изговор да се Србима брани да на неколико сати посјете своју родну Ђаковицу:

„Питање постављам онима који треба да обезбеде мир, слободу кретања, онима који треба да на Косову обезбеде владавину права, а не улице,“ указао је Јевтић.

Он је нагласио да се у данима када Срби треба да славе и да се радују обиљежавању Божића, у 21. вијеку, у срцу Европе, после Мушутишта, још једном дешава напад на старе и дјецу, на оне који су већ 18 година ван својих домова, који су само хтјели да се у цркви помоле и обиљеже празник, преноси Б92.

Јевтић је закључио да ће они најхрабрији и упорни, расељени који су и данас били у Ђаковици, бити још храбрији и упорнији и да никада не одустану од намјере да једног дана поново буду у својим домовима, у својој Ђаковици.

„Та упорност нека буде једино а ја сам сигуран и најјаче ‘оружје’ у борби за повратком,“ поручио је Јевтић.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
У Ђаковици нападнут аутобус са расељеним Србима


Срби расељени из Ђаковице нападнути су у том граду, када су аутобусом улазили у двориште православне цркве. У нападу каменицама поломљено је стакло аутобуса. Улазак у цркву расељенима је омогућен уз јаке полицијске мере.

Пре доласка расељених у цркву, косовска полиција је ухапсила неколико Албанаца, који протестују због њиховог доласка и посете православној Цркви Успења Пресвете Богородице у Ђаковици.

Протест је организован у такозваној "српској улици" у Ђаковици, у непосредној близини капије дворишта православне цркве. Полиција обезбеђује улаз у цркву, у којој живе и служе четири монахиње.

Међу учесницима протеста су и представнице организације "Мајке Ђаковице", које и даље трагају за члановима својих породица, убијеним током сукоба 1999. године на Косову.

Демонстранти тврде да међу расељенима има и оних који су у Ђаковици починили злочине.

Председник Удружења расељених Срба из Ђаковице Ђокица Станојевић међутим демантује тврдње демонстраната и истиче да се међу расељенима који хоће да посете цркву налазе Срби који су живели у том граду до 1999. године.

Станојевић, који је у групи расељених, каже да они желе да се врате у своје куће и на имања која још нису продали.

"Данас, наша намера је да обиђемо православни храм и унесемо бадњак, и ништа друго. Нисмо дошли никога да провоцирамо, нити да их изазивамо. Дошли смо у своју цркву", рекао је Станојевић РТС-у.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Rama o "ujedinjavanju" Albanaca: Istorijska platforma...


Albanski premijer Edi Rama nazvao je "istorijskom" platformu za pregovore o formiranju vlade, koju su usvojile tri albanske parlamentarne stranke u Makedoniji.

On je na svom nalogu na Fejsbuku naveo da je to "istorijski korak" i poručio da Albanci ne pregovaraju zbog fotelja.

"Taj korak predstavlja istorijski izraz zajedničke volje albanskih stranaka u Makedoniji", rekao je Rama.

Tri albanske parlamentarne stranke u Makedoniji usvojile su danas zajedničku platformu za pregovore o formiranju makedonske vlade, saopštila je ranije Demokratska unija za integraciju (DUI).

U zajedničkom saopštenju DUI, pokreta Besa i koalicije Alijansa za Albance, traži se, između ostalog, uvođenje albanskog kao službenog jezika, rešavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himnu i grbu Makedonije, kao i ravnomerna zastupljenost Albanaca u državnim strukturama.

Poziva se i na usvajanje rezolucije o Sobranju kojom se, kako se tvrdi, osuđuje "genocid nad albanskim narodom u Makedoniji" u periodu 1912. do 1956. godine, navela je Telma.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


ArijA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 4195

January 9 at 11:18pm ·

Dačić: Albanci planiraju zauzimanje srpskih diplomatskih predstavništva zbog Haradinaja



BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ima informacije da se u albanskoj dijaspori planira zauzimanjem nekog od diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u SAD ili u Evropi, kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahtjeva za suđenje bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju.
Dačić je izjavio da su s tim obavještajnim saznanjima upoznate policije i bezbjednosne službe tih zemalja i sva diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova "To pokazuje na šta su sve albanski političari spremni - pa čak i na terorizam", rekao je Dačić.
Šef diplomatije je rekao da Srbija upozorava sve zemlje da su odgovorne za bezbjednost sprskih diplomatskih predstavništva DKP-ova i da "albanskim političarima skreće pažnju da se ne igraju vatrom". "Srbija neće odustati od gonjenja Haradinaja niti bilo koga ko je počinio zločine protiv srpskog naroda. I srpski narod, kao i svaki drugi, zaslužuje pravdu", rekao je Dačić.
Dačić je rekao da izjava ministra spoljnih poslova Albanije Ditmira Bušatija koji je rekao da poslije hapšenja Haradinaja treba revidirati dijalog Beograda i Prištine, pokazuje da je suština albanske politike da su zločini protiv Srba dozvoljeni i da je dijalog samo u cilju daljeg afirmisanja kosovske nezavisnosti.
Šef srpske diplomatije je rekao da je to "uvreda za sve žrtve OVK-a, zbog čijih zločina je nedavno osnovan i Specijalni sud".
"Srbija jeste za konstruktivni dijalog, ali se ne plaši i ne dozvoljava da je niko uslovljava i ponižava. Uvrede na račun Aleksandra Vučića, zbog stava o Haradinaju, pokazuju koliko Albaniji nije stalo do dobrih odnosa sa Srbijom‎. Ako Vučić, kako kaže Bušati, živi u prošlosti, u kakvom li tamnom vilajetu žive albanski političari u Albaniji i na Kosovu? Zato su rešili da daju nalog albanskoj emigraciji da demonstrira ispred naših i francuskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u svetu, kao što su danas učinili u Njujorku", rekao je Dačić\

(naslovi.net)
IP sačuvana
social share
Ogranicenja su iluziona ideoloska prepreka ljudskog uma.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Бивши функционер ЦИА: Београд треба да предложи поделу Косова


Бивши заменик шефа Централне обавештајне агенције (ЦИА) за Балкан Стивен Мејер оценио је да је време за нову политику Србије према Косову која би подразумевала излазак из бриселског процеса и нове преговоре у ефикаснијем оквиру уз обавезно укључивање питања суверенитета.

У ауторском тексту за нови „Недељник“ Мејер је навео да нову политику у вођењу преговора са Приштином треба да предочи српска влада, а да њен потенцијални правац деловања буде подела Косова по етничкој линији при чему би Србија имала потпуни сауверенитет на територији северно од Ибра.

По његовом мишљењу, то је могуће постићи споразумом Београда и Приштине чије би спровођење надгледале УН, и уз обимне преговоре из којих би „у сваком случају требало искључити САД и ЕУ“.

У опширном тексту под насловом „Време је за нову политику Србије према Косову“ Мејер је оценио да је мало вероватно да ће се у преговорима Београда и Приштине икада догодити неки значајан помак уколико им се и даље буде приступало као низу техничких питања. Он је додао да је „сваки покушај нормализације односа од 1999. пропао првенствено зато што нису решена фундаментална питања и јер се сваки прошли напор заснивао на покушају да се обе стране задовоље запетљаним, компликованим, неефикасним и комплексним шемама“.

Амерички аналитичар и познавалац Балкана навео је да „САД и поједине чланице ЕУ врше огроман притисак на Београд да ‘нормализује’ односе са Приштином, а прећутна сагласност Србије награђена је отварањем правних тековина ЕУ“, али да ипак „пристанак на ‘техничке’ одредбе Бриселског споразума није једини начин на који би се могли нормализовати односи, умирити ЕУ, а и даље служити српским интересима“.

„После скоро три године махом јалових преговора и напетих односа са Приштином, време је да Београд крене другим путем“ навео је Мејер али и додао да на „том другом путу не смеју да се понове пропали покушаји да се преговара о ‘техничким питањима’ већ је неопходно да Вучићева влада развије стратегију која ће се фокусирати на озбиљна политичка питања у којим је срж проблема“.

Вучићева влада, како пише Мејер, прво би требало да обавести ЕУ и Приштину да обуставља учешће у бриселском процесу, пошто после три године и непрекидног опирања косовских Албанаца и даље није постигнут значајан напредак. Београд мора да јасно стави до знања да је Србија вољна да се упусти у преговоре и да ће то и урадити, тек када се успостави нови, ефикаснији оквир и мора у томе да истраје без обзира на евентуалне притиске из ЕУ и САД.

Друго, додаје се у тексту, потребно је да Београд установи оквир за преговоре који ће служити српским интересима, али да истовремено буде фер и правичан према свим актерима. Укратко, Београд мора да преузме улогу лидера у овом процесу, уместо да пристане на позицију слабијег који преклиње, пише амерички стручњак додајући да је „Вучићева влада дефинитивно показала храброст пркосећи ЕУ и САД, одбивши да уведе санкције Русији и мора бити једнако храбра и по питању Косова“.

Београдска стратегија, како се наводи у тексту, мора да се ухвати укоштац са стварношћу на два фронта – прво, Београд мора да прихвати тешку чињеницу да Србија неће добити Косово назад и да би било какав покушај у том правцу неминовно потпалио рат који Србија не би могла да добије и друго – да на Косову и даље живи 150.000 Срба који заслужују подршку и заштиту Србије.

Мејер је навео да је српска влада та која мора да предочи нову политику у вођењу преговора а као потенцијални правац делања предложио је примену идеје о подели Косова по етничкој линији коју је 2008. предлагао Слободан Самарџић.

Сходно томе, Србија би успоставила пуну сувереност северно од Ибра, где Срби чине више од 90 одсто становништва, а област јужно од Ибра требало би да потпадне под суверенитет Косова. Сви Албанци северно од реке који не желе да живе под српском сувереношћу треба да се преселе на југ уз помоћ УН, а сви Срби који не буду желели да живе под косовском сувереношћу треба да се преселе на север или у Србију уз помоћ УН.

Албанцима који, ипак, желе да остану на северу, мора бити загарантовано право на сигурност и нормалан живот, једнако као што треба ефикасно да се регулише и положај општина са већинским српским становништвом, историјских и религијских знаменитости јужно од Ибра. ;Даље, свим Србима мора се осигурати слободан, отворен и безбедан приступ српским заједницама било где на Косову – а за то би такође биле задужене УН, пише Мејер. ;

То је, додаје, могуће постићи споразумом Београда и Приштине чије би спровођење надгледале УН а подразумевао би редовне контроле на терену са циљем да се осигурају безбедност и просперитет албанског становништва.

„Овакав приступ изискивао би обимне преговоре из којих би у сваком случају требало искључити САД и ЕУ, с обзиром на то да би њихово учешће произвело непотребне притиске, успоравало процес и закомпликовало коначно закључење проблема. Али када би се такав политички споразум заиста могао достићи, он би неминовно поплочао пут за вишеструке економске нагодбе које би једнако користиле и Србији и Косову, а тај пут отворио би се и између Србије и Републике Српске. И, наравно, испунили би се прохтеви Европске уније да се односи између Београда и Косова коначно нормализују“, оценио је Стивен Мејер у ауторском тексту за „Недељник“.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 980 981 983 984 ... 999
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.11 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.