Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3 4 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Konkurs za uređenje gradskih trgova, odabrano ''najbolje'' idejno rešenje  (Pročitano 5814 puta)
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.152
Niko nema ništa protiv razdvajanja pješaka i automobila, naprotiv, samo zašto se to uvijek radi tako da prvi najebu.

Ja ti dam kolica sa bebom i dijete od 3 godine, izaberi sam bilo koju pasarelu ili podzemni prolaz i ti prođi koristeći pri tome snagu koju ima prosječna žena od 30 godina i 65 kg i ja ti skinem kapu i odmah povučem sve što sam rekla.

Imam sasvim dovoljno kontakta sa osobama sa posebnim potrebama (a i onim koji to nisu, prosto svakom se desi da ugane nogu) i znam da oni ne mogu da koriste ništa što je izgrađeno, nego se šetaju do prvog pješačkog.

Ti tvrdiš da je moguće napraviti podzemni prolaz ili pasarelu tako da ona funkcioniše - ja ti kažem važi, hajde mi pokaži 1, samo jednu u Beogradu koja može da zadovolji moj test:
- da je koristi čovjek na štakama (odmah u startu otpadaju pokretne stepenice)
- žene sa kolicima i malom djecom pride
- invalidi u kolicima
I vidjećeš i sam da jedino što zadovoljava ovaj test je lift, ali pravi i to tako da postoji sa obe strane, a ne samo sa jedne kao na Terazijama i sam ćeš shvatiti zašto je to preskupo i neodrživo rješenje.
A pride čak i da ga naprave - treba to održavati, a znamo da gomila podzemnih prolaza nema ni sijalicu, a ne nešto više i onda ćeš možda shvatiti otkud toliki otpor prema "modernizaciji"

Prije ili kasnije svi vozači i korisnici gradskog saobraćajnog postaju pješaci i zato je bitno da grad i gradske saobraćajnice budu ravnopravno dostupne svima.
IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.90
Nije tačno, na Terazijama postoje liftovi na obe strane. Znam tačno i gde koji stoji trenutno. Sad, za to što su oni bili u funkciji svega nedelju dana, a posle su postali samo još jedan primer bačenih para i nečije ugradnje, za to se treba obratiti gradskim vlastima i službama. Ali rešenje postoji. To su upravo ti liftovi koji se vide na početku prolaza kod Terazija i koji može da se koristi za spuštanje i dizanje kolica. Za sve ostale, tu su pokretne stepenice.

Rešenja dakle postoje, samo što pojedina puvala od urbanista i gradskih arhitekata neće nikad da kažu gorku istinu, a to je da su oni i njihove kolege, kao i gradske službe i vlasti, zaslužne za haos i loše funkcionisanje svega u gradu, pa se brže bolje krivica prebacuje na saobraćajce, građevince, vozače, stanare i ostale, i izmišljaju se debilozne priče kako su automobili najveći problem svega, samo zato što neko nije imao mozga i herca da uoči problem, napravi rešenje i sprovede ga u delo, pa da budemo mirni narednih 20 godina i uštedimo mnogo para.

Citat
Prije ili kasnije svi vozači i korisnici gradskog saobraćajnog postaju pješaci i zato je bitno da grad i gradske saobraćajnice budu ravnopravno dostupne svima.

I bile bi dostupne svima i sa podzemnim prolazima, samo što bi se do željene tačke stizalo prolazom i to za najviše 2 minuta, umesto da se 10 minuta, na najgoroj vrućini ili najvećem snegu i bljuzgi, lomataš po rupčagama i guraš među krdima pešaka i automobilskih kolona. Pritom, sa podzemnim prolazima, centar trga bi postao dostupan i sređen, što trenutno nije slučaj.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.90
Ajd ovako, opklade radi, ja ti stavim gips na jednu nogu i dam ti dvije štake, a ti se laganice popni i spusti pokretnim stepenicama - nagradu podižeš na Ortopediji Banjica.

Trudnice u 3 trimestru su takođe veliki obožavaoci istih.
A i ona majka sa kolicima i malim djetetom.

Liftovi koji postoje služe samo i samo onima koji su u kolicima i to ako postoje na svim ulazima / izlazima i ako  rade.

Hoćeš da kažeš, da je jeftinije od po 1 običnog lifta na svakom ulazu, bolje postavljanje pokretnih stepenica i lifta za osobe sa kolicima i zvučne signalizacije za slepe i običnih stepnica za slučaj nužde ...
Moguće, priznajem da ne znam. Ono što znam je da takav podzemni prolaz u Beogradu ne postoji.

Urbanisti, saobraćajci, kurci, palci - živimo u XXI vijeku i idalje je najbolje rješenje za ljude sa bilo kakvim problemom u kretanju da se zatvore u svoja 4 zida i ne izlaze nigdje i ne smetaju nikom.

Mi govorimo o zamjeni jednog lošeg rješenja za jedno - neupotrebljivo.

Ja te opet pozivam da mi kažeš, uzimajući u obzir 3 konkretne životne situacije, da li u Beogradu postoji i jedan jedini podzemni prolaz koji bi im dozvolio da bezbjedno pređu ulicu, sa oba kraja.
Ja tvrdim da ne postoji i takođe tvrdim da nijedno od rješenja za Slaviju nikad nije omogućavalo isto.
Takođe tvrdim da je danas to moguće uraditi svima.
Teško - da
Opasno - da
Ali ne i nemoguće.
Kad urbanisti / saobraćajni inženjeri završe sa istom - neće mogći i to je suština onog što pokušavam da kažem
IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Blejac u kraju!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26936
Zastava Vozdovac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.152
mob
Samsung SGH-E590
Samo da napomenem jednu bitnu stvar... cisto uklanjanje pesackih prelaza ne bi rasteretilo Slaviju. Naravno da bi znacilo i to, ali to ne bi bilo dovoljno. Prvo i najjednostavnije sto mogu da urade je bolje obelezavanje kruznog toka. Lepo ucrtati trake i mozda cak postaviti nekakva ostrvca i manje su sanse da ce doci do gluposti, a na Slaviji sam video mnogo nerealne voznje gde moras i levom da se prekrstis. Jos jedan problem su stanice oko toka, ali i u samom toku, sto doprinosi guzvi, ali i "pesackom" problemu, jer se na slaviji mnogo preseda. Premestanje stanica i generalno unapredjivanje/rekonstrukcija (ili kako god hocete) gradskog saobracaja je potrebna Beogradu, pogotovo centru. Al da ga ebem to bi ispalo mnogo skuplje od nadzemnog/podzemnog prolaza... Smile

Naravno o samom rasterecivanju Slavije slanjem saobracaja na alternativne pravce se prica vec xx godina, ali od toga nema nista. Smile
IP sačuvana
social share

Realnost je iluzija koja nastaje usled nedostatka alkohola.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.90
I opet netačno. Liftovi mogu da služe i drugim ljudima, na primer majkama sa kolicima. Samo što kod nas ne rade. Ali kao što rekoh, za to se obrati lopovima u gradskoj vlasti i službama, a ne inženjerima. 

Citat
Hoćeš da kažeš, da je jeftinije od po 1 običnog lifta na svakom ulazu, bolje postavljanje pokretnih stepenica i lifta za osobe sa kolicima i zvučne signalizacije za slepe i običnih stepnica za slučaj nužde ...
Moguće, priznajem da ne znam. Ono što znam je da takav podzemni prolaz u Beogradu ne postoji.

Bojim se da postoji, i to minimum sedam komada. Što se signalizacije za slepe tiče, nema potrebe za zvučnicima već su dovoljne i posebne ploče ili podloge kakve se već i stavljaju u Beogradu.

Samo što se ovaj put ne uzme ŠNJ kategorija od nekog prevaranta i koje će se raspasti posle 3 godine, nego se uzme nešto boljeg kvaliteta što će da traje. I naravno, održava se. Opet, o tome na kraju odlučuju invetitori, vlast i menadžeri, a ne inženjeri.  Smile Ali hoću da kažem za sve postoji rešenje, samo što nema ko da ga primeni.
I da, takvo rešenje sa prolazima je opet jeftinije i bolje nego ovaj postojeći pičvajz na Slaviji. Jer obuhvata dugoročno planiranje, nešto što domaći urbanisti takođe često zanemaruju.

Citat
Ja te opet pozivam da mi kažeš, uzimajući u obzir 3 konkretne životne situacije, da li u Beogradu postoji i jedan jedini podzemni prolaz koji bi im dozvolio da bezbjedno pređu ulicu, sa oba kraja. Ja tvrdim da ne postoji i takođe tvrdim da nijedno od rješenja za Slaviju nikad nije omogućavalo isto.  Takođe tvrdim da je danas to moguće uraditi svima.

Super. Ja tvrdim da postoji, i to sedam komada, i to sam objasnio u pasusu iznad. Što se Slavije tiče, ima rešenja kolko oćeš, eno ljudi slali i radove na konkurs pre par godina, sve lepo skockali i prezentovali al džaba kad nema ko da ga usvoji jer političare boli paja a urbanisti moraju nekako da izmisle toplu vodu.  Smile

Citat
Urbanisti, saobraćajci, kurci, palci - živimo u XXI vijeku i idalje je najbolje rješenje za ljude sa bilo kakvim problemom u kretanju da se zatvore u svoja 4 zida i ne izlaze nigdje i ne smetaju nikom.
Citat
Kad urbanisti / saobraćajni inženjeri završe sa istom - neće mogći i to je suština onog što pokušavam da kažem

Prvo, saobraćajni inženjeri i ovi domaći urbanisti/gradske arhitekte ne mogu biti dalji jedni od drugih, jer se od prvih traži praktičnost i funkcionalnost, dok se kod drugih najviše ceni onaj sa najbujnijom maštom i najboljim renderom, koji obično nema veze sa realnošću.   Smile  Al znam ja da uzalud pričam jer očigledno ne znaš sve činjenice nego samo prekucavaš prazne priče karijerista i lelemuda kojima je kao stalo do tebe kao pešaka, a oni sami nikada neće ni proći Slavijom kao pešaci jer svi voze kola.  Smile Al eto, mora da se izgradi karijera pa šta ćemo kako ćemo, ajde da lupamo gluposti o automobilskom lobiju i genocidu nad pešacima i useravamo tuđe ideje kad već nismo u stanju da smislimo nešto bolje. 

Svi revolucionari slobodno neka smisle dobro rešenje (al nešto što je zaista moguće i praktično, ne proseravanja sa renderima i maštarijama) pa nek ga predstave. Niko im ne brani, evo ja ću ih prvi podržati.
« Poslednja izmena: 18. Maj 2015, 20:36:41 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.90
Samo da napomenem jednu bitnu stvar... cisto uklanjanje pesackih prelaza ne bi rasteretilo Slaviju. Naravno da bi znacilo i to, ali to ne bi bilo dovoljno. Prvo i najjednostavnije sto mogu da urade je bolje obelezavanje kruznog toka. Lepo ucrtati trake i mozda cak postaviti nekakva ostrvca i manje su sanse da ce doci do gluposti, a na Slaviji sam video mnogo nerealne voznje gde moras i levom da se prekrstis. Jos jedan problem su stanice oko toka, ali i u samom toku, sto doprinosi guzvi, ali i "pesackom" problemu, jer se na slaviji mnogo preseda. Premestanje stanica i generalno unapredjivanje/rekonstrukcija (ili kako god hocete) gradskog saobracaja je potrebna Beogradu, pogotovo centru. Al da ga ebem to bi ispalo mnogo skuplje od nadzemnog/podzemnog prolaza... Smile

Naravno o samom rasterecivanju Slavije slanjem saobracaja na alternativne pravce se prica vec xx godina, ali od toga nema nista. Smile

Zato je većina predloga za Slaviju podrazumevalo izmene i na samom toku. Elem, postojala je do skoro ideja da se Slavija delimično rastereti i tako što će se tramvaji kretati kroz ulice oko Slavije - Birčaninovom, Kralja Milutina i Svetozara Markovića. Ali se od toga odustalo.
Novo raspoređivanje stanica će takođe kad tad morati da se obavi, jer neke linije tu imaju duple stanice, a neke ih imaju na potpuno lošim mestima, što usporava a nekad i blokira saobraćaj oko njih.

Što se tiče generalne rekonstrukcije saobraćaja u centru, to jeste veliki poduhvat,ali nije toliki bauk koliko ga useravaju baš ovakve pojave kao u slučaju Slavije - neko napravi prosto, praktično i jeftino rešenje, i odma doleće ekipa lelemuda koji laju kako tu ništa ne valja. I onda se napravi konkurs na kome se prijave isti ljudi sa istim dobrim idejama, al naravno ne pobeđuju oni nego pobeđuju ovakve maštarije koje stvaraju više problema nego što rešavaju. I onda se 5 godina ide ka tome, bacaju se pare bezveze na pripreme i privremena rešenja, pa onda neko shvati da ta priča ipak ku*cu ne valja, pa ajde onda pravimo opet novi konkurs, pa sve tako ispočetka po nekoliko decenija.  A u međuvremenu lete milioni u prazno, odnosno u nečije džepove.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.152
Kad budu stizali ti racuni (svake vrste) na naplatu (a stici ce, nema greske) a problemi ostajali, videcemo tad komentare. Samo je problem sto ovde obicno normalni ispastaju i dele taj racun Smile

Patak Dugoprugas, nije tvoj problem ovde ni saobracajno niti urbanisticko resenje - tvoj problem je losa realizacija koja je u ovim slucajevima rezultat ili pranja ili uzimanja kesa - sto ti negde i sama kazes (jedan od najlaksih nacina za uzeti kes su ovakvi "projekti"). Tako da, lajes na pogresno drvo Wink A zahvaljujuci tom problemcicu, i ta rekonstruisana Slavija, ako dodje do nje, verujem da ce biti "drzi vodu dok majstori odu".

Hkj, mnogo bwe mrzis arhitekte, - ja ih znam par, ali me svaki put, iskreno, mrzi da ti pisem sta oni misle za radove, eto npr. taj, ili one koji smo imali na temi za konkurs, na kom je lepo uslov i bio podzemni prolazi. Hoces da mi kazes da su saobracajci koji su na poziciji da odlucuju zlatni? Pa u Gradskom sekretarijatu za saobracaj (ne znam da li jos uvek) je sedeo lik koji se bavio kriminalnim radnjama  Smile

« Poslednja izmena: 18. Maj 2015, 22:55:45 od krouli »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.90
Ap pap pap... Trenutak molim!  Smile Ja sam lepo napisao ''pojedina puvala od urbanista i gradskih arhitekata'',  misleći na ove što se bave tim nameštenim konkursima i sejanjem pešačkih zona i ubavih rendera koji nemaju nikakve logike.  Smile  I što ne izbijaju iz guzova gradskih vlasti i institucija.

Ja sam imao urbanizam kod jedne prof. sa Arhitekture koja zna znanje i od nje sam naučio dosta stvari. Ali svi ostali urbanisti i GA koje sam posle video, su bili više slikari i sanjari nego neki naučni ljudi. Otkako pratim to, vidim da kod mnogih naših urb. i GA vlada škola Đorđa Bobića, po kome se urbanizam svodi na lupanje pešačkih zona.  Smile  To je naravno glupost. Ne zato što ja volim saobraćaj, nego zato što je to prosto iracionalno i zato što ne rešava, već stvara probleme.

Da napomenem da i ja imam arhitekte u okolini. Oboje veterani. Jedan je bio u nekom nadzornom odboru, a drugi je u vreme Juge gradio po Bliskom Istoku. Kad je počinjala priča o ovom konkursu, nas par je imalo ideju da učestvuje. Ne zbog kinte, ja tada nisam ni znao da se to plaća, niti kako to izgleda, a i razgovore smo počeli pre objavljivanja iznosa nagrade. Nego smo hteli da damo dobar predlog, jer svi dobro znamo taj deo grada. E onda su mi njih dvoje objasnili da se tu ne pitaju razum, logika i struka, nego veze, pare i maštarije... i onda smo batalili celu priču. I zaista je i bilo kako su i najavili - na konkursu koji je pravio DAB, pobedio je član Upravnog odbora DABa, i to tako što je onako umetnički klepio par rendera. I to profesor urbanizma na Megatrendu. Koja je uradila isto ono što je i Bobić hteo da uradi pre 10 godina - da klepi jednu veliku pešačku zonu i da time šatro reši sve probleme centra. Pa ako će konkurs da bude namešten, i da se odabere najgluplje rešenje, koja je onda poenta istog?  Smile

I kao da to nije dovoljno tragično, sada imamo i ovaj cirkus sa Slavijom, gde opet ista ekipa urbanista i GA minira logično i očigledno rešenje - a to je razdvajanje pešaka i vozila - i huška narod, zato što nemaju posla pa ajde da se prave karijere obaranjem tuđih predloga. A sve pod nekom lažnom pričom o brizi za pešake, iako većina njih uopšte ni ne pešači i ne vozi se JGP.  Smile Svaka čast tim tvojima ako znaju znanje i ne nasedaju na ove šarene laže, i ja protiv njih nemam ništa. Al ovo što radi ova aktuelna ekipa, i to već više od decenije, to je stvarno strašno i jadno.

P.S. Naravno da ne mislim da su sve moje kolege cvećke, daleko od toga.  Smile Da sutra neko ispiše neku (osnovanu) kritiku na račun Direkcije za saobraćaj, GSPa, ili neke slične institucije, ja ne bih reagovao. Svakako da i tu ima svega i svačega.
« Poslednja izmena: 18. Maj 2015, 22:46:57 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.152
Procitano  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.90
 Smile Malo sam se raspisao, al moralo je da bih lepo obrazložio.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3 4 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.