Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Konc. logori u srbiji za vrijeme 2.svj. rata  (Pročitano 34648 puta)
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
SonyEricsson k800i i D820
Kalasnikove,a sta kazes na sudjelovanju u zajednickim borbama Ustasa i Cetnika protiv Partizana..?
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Равна Гора победити мора!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 708
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.0
Давно сам престао да гледам партизанске филмове,за разлику од тебе!
IP sačuvana
social share
Нек се сваки Србин напије воде са чесме хајдучке,нека узме сабљу Милоша Обилића и топуз Краљевића Марка,па ће опет настати царство Душаново!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
HTC One
Da ne bude da nisam napomenuo, prvi sledeci makar i najmanji off, i tema ide pod lock.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1032
Zastava U pokretu
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Coolrunner nema druge nego da uzmeš zemljopisnu kartu i pogledaš kako je što izgledalo. NDH je bila negdje do Zemuna...a ostatak je bila Srbija. NDH nije zahvatila BITNO DIO današnje Srbije...MIlan Nedić i ekipa su imali istu poziciju kao i Pavelić. Hitler ih je instalirao SA ZADATKOM da provedu rasno i nacionalno čišćenje što je Nedić i radio. IMAO je faktičnu i stvarnu vlast da to provede jednako kao što je dr. Pavelić to činio na području NDH.

Ovako stoje stvari Vindex:

Za vreme II svetskog rata, Srbija je bila okupirana zemlja. Ne samo to, vec i podeljena izmedju Nemacke i njenih saveznika. Madjarima je data Backa, Hrvatima Srem i Baranja, Italijanima Kosovo, Bugarima jug Srbije, Nemci su opkupirali Sumadiju, dok je Banat postao teritorija Nemackog Rajha.

Milan Nedic je bio predsednik vlade slicno marsalu Petenu u Vishijevskoj Francuskoj, dakle nije imao slobodu delovanja, niti efikasnu kontrolu teritorija. Teritoriju su kontrolisali gorespomenuti nacisticki saveznici. Izjednacavanje Nedica sa Pavelicem je ili plod bolesne maste, ili posledica krajnje neukosti. U tio vreme Hrvati JESU imali svoju drzavu, a Srbi NE. Nije mi jasno ni zbog cega se prisutni Hrvati stide toga. No, jedini koji je svojom voljom pristao uz nemacke okupatore, bio je Dimitrije Ljotic.

Sto se tice konc-logora, nisu postojali SRPSKI konc-logori, nego konc-logori u Srbiji. Btw, u ovoj prici zaboravljen je logor u Nisu. Kroz logor na Banjici, proslo je mnogo Srba i Jevreja. Ono sto treba napomenuti, to je da je vecina Jevreja deportovana u logore smrti u Nemackoj i Poljskoj, dok je manji deo streljan kao taoci. Kroz Banjicu je proslo najvise taoca koji su se masovno uzimali i streljali po principu 100 za jednoga. Manjim delom su to bili zarobljeni partizani, zarobljeni pripadnici pokreta Draze Mihajlovica, kao i kriminalci, i pohapseni komnunisti i njihovi simpatizeri. Srpska policija je imala ingerenciju samo nad pohapsenim komunistima i njihovim simpatizerima, i zarobljenim partizanima i pripadnicima pokreta DM. Nakon policijske obrade, oni su mahom postreljani. Dakle, tvrdnja da je Nedic sprovodio "nacionalno ciscenje' je ista besmislica kao i izjednacavanje Nedica i Pavelica, ili izjednacavanje Jasenovca i Banjice.

Sto se tice Beograda kao prvog "juden frei" grada u Evropi, to je novost za mene. No, ako je to i tacno, onda su ga takvim nacinili Nemci, a ne Srbi.
IP sačuvana
social share
Jednom merim, tri put secem....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1032
Zastava U pokretu
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
faco evo iz ovih knjiga (uzeo sam sredinu ali isto je 100, 200 ili 300 tisuća, uglavnom puno previše):
Ivan Mužič: najmanje sto tisuća. (U knjizi Stepinac i Pavelić, str. 81)
Vinko Nikolić: Više od 200.000
Procjena na koju su se najviše pozivali Hrvati u emigraciji. I danas se najčešće spominje "200 do 300 tisuća žrtava".
Mate Šimundić: između 245.000 i 295.000.
Vidi članak: Bleiburški pokolj
Ivan pl. Jelačić: Više od 294.000
Zbroj svih brojeva koje su preživjeli svjedoci objelodanili u svojim izjavama.
John Ivan Prcela: 600.000
Procjena koju iznosi u knjizi Hrvatski holokaust (objavljeno na engleskom 1970. pod imenom Operation Slaughterhouse).

vlado pročitaj neku literaturu ili na netu o bleiburgu i o križnom putu, o masovnim grobnicama u sloveniji, jazovci, itd.itd. pa će ti biti jasnije.
hrvate su ubijali partizani, i to četnici koji su 44. prešli u partizane i partizani hrvati

@umorni

a koliko je Hrvatska tada imala stanovnika?

Izvinjavam se za dva uzastopna posta.
IP sačuvana
social share
Jednom merim, tri put secem....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Bog je kockar, Dokaz: kvantna mehanika

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4335
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
mob
Nokia 
Ja znam da je Beograd prvi grad u Europi koji je proglasen Juden Frei!! to znaci oslobodjen od jevreja,iz Beogradske radio stanice prvi puta je pustena ona cuvena pjesma od Marlene Ditrich koja je svakoga nacistu pratila na polozaje...

NDH je bilo nesto drugo,mi nismo Naciste gledali kao okupatore nego kao spasioce od Srbomanije koja je se pocela po cjelom Balkanu da siri i koja je zahtjevala i imala cilj Veliku Srbiju.
Takodje prvi partizanski pokret je nastao u Hrvatskoj i tu takodje bio veoma popularan kao i sto je NDH bila popularna,pa ljudi zamislite zemlju kao Hrvatsku jos samo do Zemuna pa tko to nebi volio Smile,salim se naravno.
1.dobro je poznato da su fasisiti u srbiji bili najgori prema nrodu. mnogo manje su imali obzira prema nama nego prema npr, poljacima, francuzima.........a postojao je zakon koji kaze da za svakog ubijenog fasistu u BG-u, sledi streljanje proizvoljnih 100 srba... nista ne cudi to sto su(ako je to istina) najpre ocistili BG.. to je bila teritorija njihove imperije i oni su je satrali svojom zemljom.

razlika izmedju nasih i vasih fasista je u broju, i u 'nacinu rada'...nasi su bili izdajnici jer su zeleli nekakvu moc, il novac, ili jednostavno, garanciju da ce ostati zivi, i nema ni jednog srbina danas koji ce da akze da je ponosan na nedica, a ogroman broj hrvata se sam kurci kako su oni ustase, i tim se ;dice' i zivela NDH....srbe na cengele...
dobili bi vi hrvatsku do zemuna da ste u I sv.ratu oslobodili celu srbiju od okupatora, ne mislis Smile

ovo za stradanje malog broja hrvata u hrvaskim logorima-pa to je nesto najnormalnije cega je bilo i u samom centru nemacke....svako ko se nije slagao sa time da neki jevrej ili srbin ili cigan budu odvedeni u logor(pomagao istim da pobegnu, ili ih sakrivao), i sam je tamo stizao...nebitno da li je srbin, hrvat, nemac, francuz...to opet ne znaci da nemacka i NDH nisu bile fasisticke zemlje, i ne pravda ubijane nehrvaata, ne-nemaca

odričem se ustaškog režima i njegovih vođa koji su samo jadni narod i jadnu vojsku odveli u propast. hrvati su htjeli samostalnu državu, da već jednom nakon 1000god. budu samostalni, mislili su da će to postići uz pavelića (hitlera) ali su se grdno prevarili, isto kao i slovaci, irci, finci itd.
da li se isto tako odrices i gadis Tudjmana?? Smile

puno vlado puno, o tome ti ja i govorim, jasenovac je zatvoren tek 48. ili 51. šta misliš ko je koga tamo u tom razdoblju ubijao?

nakon završetka 2.svj. rata ubijeno je 300.000 hrvata, nakon završetka rata vlado

pa ovo je nesto najnormalnije. zar ne? kad se zavrsi rat, svakom svoje...npr, 2000 izdajnika-srba je trebalo pobiti, i milion ustasa-takodje izdajnika, ali smo mi kao glup i tolerantan narod u medjuvremenu prihvatili da oni koji kazu da su se pokajali, budu postedjeni..ja stvarno ne vidim sta je to cudno da su srbi na kraju rata ubijali hrvate...pa znalo se da ce ziveti u istoj drzavi, ja bih pobio svakoga ko je u svojoj sobici sapnuo u jastuk onako tiho, tiho:'zivela NDH'
pa ne mislite da se preko 'vaseg' fasizma moglo lako preci..u sustini taj pokolj hrvata verovatno nije bio najbolje organizovan, moglo je verovatno da se desi da komsija djura ne voli komsiju antona i smo kaze:ovaj je ustasa, i ovaj sutra mrtav..ali svako ko je saradjivao sa fasisitima i docekao ih srecan je trebao biti kaznjena na neki nacin, a zna se koji je nacin kada se oslobadja zemlja od okupatora, pa ne mislis valjda da bi mi uhvatili svakog dokazanog ustasu da mu sudimo 44teili 45te?
U Srbiji je za vrijeme 2. sv. rata bila na vlasti PROFAŠISTIČKA vlada predsjednika Nedića...koja je funkcionirala po istom sistemu kao i NDH. Logika je ista...Nacisti...
salzem se, nacisti su nacisti, ali je stvarno velika razlika u tome sto je NDH imala podrsku u narodu(isto kako sada milo ima podrsku, pa sve sto uradi nije strasno ako ga narod podrzava, a nedica je nas narod mrzeo vise nego nemce...ti logori su bili nemacki i to je glavno, pa makar u njima radili sve sami ljudi srpske nacionalnosti, oni su radili po nemackom nalogu, i sigurno nisu ubiali srbe jer su ih mrzeli zato sto su mrzeli njihovu nacionalnost..

ovo nije off..nadam se?
ljudi moji dajte normalno pišite pa ne znamo svi ćirilicu...on tu nešto piše ja nemam blage...ovdje su ipak ljudi iz svih zemalja svijeta...
Smile
e, stvano sumi zanimljivi 'ovi' Smile
IP sačuvana
social share
U Srbiji 60 odsto ljudi voli Cecu Ražnatović, a više od 40 odsto ne znaju čime se bave ili ko su uopšte "Partibrejkersi". Više od trećine ne zna da navede ime omiljenog pisca, a dve trećine ne zna nijednog jedinog slikara. Čak 13,5 odsto ljudi nema nijednu knjigu u kući, dok još četvrtina ispitanih poseduje svega do 25 knjiga.
ponosni neprijatelji zapada:
Severna Koreja
Kina
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Yell samo oko toga Juden frei,to jeste zaista Beograd bio to sam ja cak ovdje u skoli ucio,mislim u Njemackoj...evo malo podataka iz Jevrejskom povjesnom muzeumu u Beogradu...

Regije      jevreji 1941    ubijanih 1941-45    pobijenih u procentu (%)

Banat                  4.200                   3.800                                   90.47

Serbien              12.500                 11.000                                   88.00

Hrvatska             25.000                 20.000                                   80.00

Vojvodina            16.000                 13.500                                   84.40

Bosna               14.000                 10.000                                   71.43

Makedonija          7.762                   6.982                                   89.95

Montenegro           330                      288                                   87.28

Slowenija            1.500                    1.300                                   86.67

Dalmatien              400                       148                                    37.00

Kosovo                  550                        210                                   38.18

Total                82.242                   67.228                                   81.74

Koncentracijski logor Banjica

Koncentracijski logor Banjica osnovan je u srpnju 1941., a zatvoren je u rujnu 1944. na prostoru vojarne Jugoslavenske vojske. Logor je imao dvije sekcije u kojoj je jedna bila u nadležnosti Srpske policije, dok je drugi dio bio u nadležnosti Gestapa. Prvi zatvorenici dovedeni su 9. svibnja 1941..i zatvorenici bili su: Židovi, Romi, protivnici Nedićevog režima, zarobljeni partizani. Banjica je bio sabirni i egzekucijski logor. Mnogi zatvorenici iz Banjice bili su prebačeni u druge koncentracijske i radne logore koje su Nijemci držali pod svojom kontrolom u okupiranoj Europi. Broj žrtava procijenjuje se na između 27.000 do 80.000, no broj nikada neće biti poznat zbog toga što je mnogo dokumentacije bilo uništeno 1943., a i mnoga tijela koja su bila pokopana na području logora bila su prebačena na druga mjesta ili su bila uništena.

In Belgrade, a concentration camp nearly slips away

Friday April 11, 2003

KATKA KROSNAR
Jewish Telegraphic Agency

BELGRADE -- Wandering around the vast, neglected site straddling Belgrade's Sava river, Aleksandar Mosic admits his project is ambitious.

Mosic, a former board member of the Federation of Jewish Communities in Yugoslavia, wants to recreate the Belgrade Fair exhibition ground and thus build a proper memorial to the victims of what he describes as "the forgotten concentration camp" -- the Sajmiste camp that the site was turned into during World War II by the occupying Nazis.

Within six months of the camp being set up in December 1941, all 8,000 Jews from Belgrade, as well as from Austria and Czechoslovakia, who had been rounded up and imprisoned there had been transported to gassing trucks and murdered at the site. Most of these were women and children, as thousands of men had been shot dead earlier.

None of the Jews sent to the camp survived. What made Sajmiste unique was its location in clear view of Belgrade's residents.

"It is the only camp in Europe which was so visible; the inmates were not hidden from the view of the rest of the population and that was the intention; to intimidate other Serbs by showing them what was going on inside because Serbs were much more courageous in resisting the Fascists than other nations," says Mosic, chairman of the newly formed Old Fair Memorial Association and author of the book "The Jews in Belgrade."

The first phase of the project would see the surviving tower reconstructed and converted into a Holocaust museum containing documents, testimonies and photographs of lost Jews from Serbia. "We want to rescue the memory of the camp and its victims," he says. "There is no monument to the Jews who died or no real education specifically about the Jewish Holocaust."

A monument was erected on the riverbank eight years ago to all 40,000 Serbs who died in the camp, but Mosic points out that there is no specific monument to the Jewish victims. One item that will definitely be missing from the museum, however, is a list of all those interned in Sajmiste, since all such lists were destroyed by the Nazis.

Before the war there were 10,400 Jews in Belgrade and roughly 16,000 in the whole of Serbia. Almost 90 percent were killed in the Holocaust.

Sajmiste was destroyed by U.S. bombers in raids, which killed 80 people at the camp and injured 170. The bombers' intended target was the nearby railway station.

Davor Salom, secretary of the Federation of Jewish Communities in Serbia and Montenegro, renamed following the disintegration of Yugoslavia as a country, says the Sajmiste project will be an important contribution to the memory process.

"We are forgetting the Holocaust too quickly, and this Holocaust Museum and the reminder of what this site was will help fulfill our obligation to the memory of thousands of Serbian Jews and millions of Jews worldwide who were killed during World War II," he says.

Malo podataka o desavanju u Srbiji i logorima..

Kraljevicu Marko,sta ti ono znaci dan danas se jos neki hvale sa Ustasama,pa to su neki i malim je broj a nasi glavni politicari pa i velika vecina naroda se od toga odrice..isto sto i kod vas mnogo mnogo veci dio ima simpatije i sami se zovu Cetnici,iako su Cetnici toliko zla samo vec u samoj Srbiji pocinili pa tako i Slavoniji i Bosni,a da nepricam i o 90-im godinama kada je se takodje nosila crna zastava sa mrtvackom lobanjom, to ti je samo odgovor na tu glupost sto si napisao...inace vracaj se na komentiranje logora u Srbiji da neidemo u Off..
« Poslednja izmena: 11. Nov 2006, 10:54:38 od tiger2005 »
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Bog je kockar, Dokaz: kvantna mehanika

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4335
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
mob
Nokia 
jos samo jedan mali off...izvinjavam se unapred...
problem je sto se kod nas cetnicima smatra svako ko je za kralja..moj drug ce na glasanju biti za vuka(mislim), on je rekao da je on za kralja, a nema nista protiv hrvata, bio je u dubrovniku, nahvalio ga ko da je u raju bio...tako da to sto su neki cetnici ne znaci da mrze sve zivo i da su naci nastrojeni za razliku od ustasa...
IP sačuvana
social share
U Srbiji 60 odsto ljudi voli Cecu Ražnatović, a više od 40 odsto ne znaju čime se bave ili ko su uopšte "Partibrejkersi". Više od trećine ne zna da navede ime omiljenog pisca, a dve trećine ne zna nijednog jedinog slikara. Čak 13,5 odsto ljudi nema nijednu knjigu u kući, dok još četvrtina ispitanih poseduje svega do 25 knjiga.
ponosni neprijatelji zapada:
Severna Koreja
Kina
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Ali meni je to nebitno sto tvoj drug misli ili kako se izjasnjava,ali mi u Hrvatskoj i ljudi u Bosni su samo kroz prosli rat mnogo zla ispod te zastave dozivili a i u proslom ratu takodje,i na Ravnoj Gori sam znas kakve ljudi nose majice sa koljim likovima...samo razlika je sto u Ustase veoma mal krug ljudi u Hrvatskoj sa njima moze da se slozi ili njihovom ideologijom a sa Cetnickom iako su mnogo sto ucinili imaju veoma veliku podporu u narodu,i poslje svega sto je sa njima bilo.

Necu vise da pricam javi mi se na pp jer samo mrljamo ovu temu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 283
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Moram vam reći jednu stvar...u Hrvatskoj se na ustaše ne gleda previše pozitivno iz jednog temeljnog razloga: a taj je što su prodali Istru i Dalmaciju talijanskim okupatorima..što je velik dio teritorija izgubljen i što su to učinili ne zato što su kao voljeli Hrvatsku već zato što su bili karijeristi i borili se za vlastiti probitak. Činjenica da su činili zločine jednako je strašna...no treba razlikovati uvijek MOTIV. Ako zločin činite iz uvjerenja, ma kako ono bolesno bilo to nije isto ako ga činite iz vlastite sebičnosti.

No s druge strane kod vas četnici uživaju veliku potporu...iako su bili fašistički pokret jednako kao i ustaše. Ima toliko dokumentata o suradnji talijana i četnika. Sjetite se samo popa Momčila Đujića...četnici su ekvivalent ustašama s jedinim razlikom što su imali drugačiji predznak i što su ubili manje ljudi jer nisu imali operativnu moć da ih ubiju više.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.109 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.