Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Koliko treba platiti sveštenika da se ne bi uvredio?  (Pročitano 6741 puta)
22. Jun 2016, 19:50:33
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Safari 601.1.56
mob
Apple 15
Koliko treba platiti sveštenika da se ne bi uvredio?

Suma koju sveštenici dobijaju zavisi od mogućnosti građana, ali postoje retki primeri kada sveštenici imaju utvrđene tarife za ovaj svetovni čin.

Analiza 021 pokazuje da dobro poznate tarife postoje u manjim vojvođanskim mestima, dok se u Novom Sadu daje između 1.000 i 4.000 dinara, u zavisnosti od "usluge". Međutim, da li je uzimanje novca za jedan viši čin etički dobar potez, s obzirom na to da vera ne poznaje materijalne dobiti?

Iako ne postoje zvanični cenovnici, pojedini sveštenici znaju i da se uvrede ukoliko im za slavu ili drugu priliku ne date iznos koji je on očekivao. Novosađanin Svetozar I. krstio je ćerku pre nekoliko godina, a u znak zahvalnosti, kuma je svešteniku dala hiljadu dinara.

"On ju je pogledao, izgovorivši: 'Pa samo toliko?', pa je dodala još 500 dinara. Mislim da mu ni to nije bilo dovoljno, a da je znao koliko će dobiti, pitanje je da li bi i želeo da je krsti. Ako već treba da pogađate koliko košta neka usluga sveštenika, mislim da bi trebalo jasno definisati koliko šta košta, ili jednostavno ukinuti bilo kakvo plaćanje za osveštavanje", kaže naš sagovornik.

Predsednik Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević objašnjava za 021 da je osvećenja vode uoči slave tradicionalni čin, ustaljen kod pravoslavnih vernika. On predstavlja čin prizivanja Božijeg blagoslova za kuću i porodicu domaćina, osvećenje i "očišćenje oskrnavljenih stvari i predmeta za ljudsku upotrebu", kao i prisustvo članova porodice prilikom molitve sveštenika. On se kod pravoslavnih Srba tradicionalno održava nakon Božića.

Za ovu vrstu usluga ne postoji taksa, kao što je to slučaj sa venčanjima, opelima, parastosima, što ne znači da oblast ne bi trebalo urediti.

"Trebalo bi uvesti neku simboličnu sumu koju bi domaćin trebalo da plati, ukoliko je u mogućnosti. Ukoliko nije, to ne bi trebalo da bude razlog da se ista usluga ne izvrši, jer na kraju krajeva, to je deo svešteničkog poziva. Sa druge strane, sveštenik ima svoje obaveze i porodicu i treba imati u vidu da i on od pružanja usluga živi. Svešteničke plate, posebno po seoskim parohijama, nisu na zavidnom nivou", kaže Knežević.

Dok god je običaja, postojaće i naplata usluga sveštenika. Pri tome, trebalo bi uzeti u obzir činjenicu da se sveštenici ne pozivaju da dođu u dom i obave obred - oni to sami čine, najavom nedelju ili dve pred slavu, pri čemu retko koji pravoslavni vernik ovu ponudu odbija. Lakom računicom dolazi se do cifre koju za nekoliko minuta obreda sveštenik zaradi posetom kod svega nekoliko porodica.

Iskustva Novosađana sa kojima smo razgovarali svedoče da se sveštenici više "trude" da obave čin ukoliko znaju da će dobiti više novca, te da će ređe sesti u kuću domaćina, nazdraviti ili porazgovarati s ukućanima ukoliko uopšte ne bude plaćen. "Prevaspitanjem" sveštenika koji neprofesionalno obavljaju svoju svetu dužnost trebalo bi da se bavi Crkva, ali Knežević smatra da bi red u sistem mogao da uvede i uređen cenovnik.

"Mislim da je najtransparetnije utvrditi takse za sve vrste usluga, kako ne bi dolazilo do zloupotreba, kojih svakako ima. Ima i dobrih primera. Mi smo nedavno sahranili majku i kasnije držali 40 dana. Sveštenik nam je mnogo pomogao savetima, kako bi smo izbegli dodatne troškove. Ništa, osim utvrđene takse, nije tražio", zaključuje Knežević.

Podsetimo da je kontroverzno pitanje i obeležavanje krsnih slava u gradskim preduzećima. Iako član 11. Ustava propisuje da je Republika Srbija sekularna država, da su crkve i verske zajednice odvojene od države i da se nijedna religija ne može uspostaviti kao državna ili obavezna, "Vodovod i kanalizacija", GSP Novi Sad, "Čistoća", "Toplana", "Parking servis" i "Tržnica" samo su neka od preduzeća koja zvanično imaju slavu. Međutim, ne obeležavaju je sva javno (poput "Vodovoda"), već radno i/ili skromno, bez zvanica i velike pompe.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Izvor: 021
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Cudni smo ti mi pingvini!

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6178
Zastava srbija
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 47.0
mob
SonyEricsson k750i
za opelo pop rece obicno daju 6 hiljada.... i toliko smo mu dali... burazer je dao i 1000 momku sto je pevao sa popom...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

James Bond 007 MI6

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7630
Zastava Београд
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 46.0
mob
Samsung Galaxy Note 4
Зависи од свештеника до свештеника. Није свако исти
IP sačuvana
social share
"Човјека ћете најбоље упознати ако га проматрате како се понаша кад се нешто дијели бесплатно"- Иво Андрић
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows 7
Browser
Chrome 51.0.2704.103
mob
Qtek 小米

IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.84
Свештенику треба платити тачно 0 (словима: нула) динара...бар док не уведу фискалне касе и рачуне. Е онда коме треба да му свештеник нешто обавља нека плати по утврђеном ценовнику и лепо добије фискални рачун. Smile
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 51.0.2704.103
Свештенику треба платити тачно 0 (словима: нула) динара...бар док не уведу фискалне касе и рачуне. Е онда коме треба да му свештеник нешто обавља нека плати по утврђеном ценовнику и лепо добије фискални рачун. Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74298
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 47.0
Slazem se
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 3056
OS
Windows 7
Browser
Chrome 51.0.2704.103
mob
LG G3
Ja mislim da sam pisao na forumu ja sam izbacio popa sa gajbe uz obrazlozenje da smo privatnici i da treba da mi opravda tih soma din.Kolač ne sečemo u crkvi a uredno slavimo već 3 godine i evo nas živi i zdravi  Smile
« Poslednja izmena: 22. Jun 2016, 22:25:36 od EvilBlood »
IP sačuvana
social share
Edit by chelavi1: Linkovi i bilo kakvi drugi reklamni elementi nisu dozvoljeni u potpisima korisnika!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 4310
OS
Windows 7
Browser
Chrome 51.0.2704.103
Posto se vecina tih zatekne u crkvi jednom u dvadeset godina, nece se raspasti za koju hiljadarku.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 51.0.2704.103
Ne možeš tako da gledaš. I prosečan čovek nosi kompjuter u servis jednom u 5 godina pa to ne znači da serviser treba dijagnostiku da mu naplati 5.000 din.

I drugo, budimo realni - popovi imaju uglavnom lagodan posao, a naplaćuju ga vrlo skupo. Na sahranama, parastosima i svećenju vodice pred praznike u proseku potroše 15 minuta po ''klijentu'' a od svakog pokupe od jedne do nekoliko hiljada dinara. Recimo da za svaku službu pred slavu on uzima 1.000. Znači uzimam minimum minimuma. Kad su slave ili praznici u toku, u gradu, on za sat vremena može da obiđe tri kuće i pokupi 3000 dinara. 3000 dinara za sat vremena Ćiri-bu-ćiri-ba. Malo li je? Pa oni što crkavaju u malinjacima ne uzmu toliko za 20 sati rada. I pritom ja pričam o onom najgorem slučaju, kad bi popovi uzimali ''samo'' hiljadu po klijentu, a znamo da u realnosti uzimaju više. Još kad dođu svadbe i krštenja, pa na svakih sat vremena padne po par Čika Đoleta... I još uz sve to svi ti popovi imaju plate od crkve i dosta njih ima neke poslove ili prihode sa strane.

Ne bih sad da ispadne da svi popovi žive ko Rokfeleri i ne bih dalje da nagađam o kakvim je brojkama reč, ali mislim ovako sa zdravorazumskog i ekonomskog gledišta, popovi (generalno) rade prilično lagodan posao a usluge su im papreno skupe. Kada bismo napravili paralelu sa nekim drugim uslugama i zanimanjima, to bilo kao kada bi se haus majtori plaćali 5 soma samo zato što su došli, bacili pogled i ustanovili da je veš mašina crkla.  Smile
« Poslednja izmena: 23. Jun 2016, 02:14:15 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.