Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 06:56:17
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Koliko Srbi veruju u boga?  (Pročitano 28939 puta)
Zvezda u usponu

Namćor&Namćor&Namćor

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1330
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Kakvo obilje stvari i narodni obicaji?
Ne razumem bas najbolje ,ako mozes da pojasnis.
Crkva nije zastarela nije ni moderna,ona je svevremena,
o tome je pricao jedan svestenik pre neki dan na TV-u.
Za Margaritu
Ne, ja govorim o nadgradnji.Hrist nije ukinuo ove dve starozavetne zapovesti,
on ih je ljubavlju nadgradio-Novi zavet.
A sto se tice promena u crkvi,ja licno bih uvek hteo da uvek u crkvi budu ovakve ikone -a ne neke druge,te molitve - a ne neke druge,jedino mozemo da diskutujemo o ponasanju ljudi u crkvi a o tome kazu netreba ni diskutovati(to pise na vratima jedne crkve,nebitno koje)
To je moje misljenje, ako dozvoljavate.

Slično razmišljamo, ali se očigledno neprecizno izražavamo.
Crkva nije zastarela zbog običaja, ikona, molitvi.
Zastarela je u načinu na koji se obraća i potencijalnim vernicima i vernicima.
Ne prihvata realnost koju nosi ovo vreme. Ne pokušava da se prilagodi u obraćanju narodu.
Smatram da širim temu , ali šta mogu.
Hajde da vidimo koliko pravoslavnih tribina ima.
Koje su teme?
Koliko su posećene?

Običan čovek veru nosi, a dela vidi.

Da je Crkva organizovala akciju sakupljanja novca za napuštene i zlostavljane i odvojila neki od parohijskih objekata za njihov smeštaj, mnogo bi uradila i za te ljude i za sebe.
Misliš li da prosečan Srbin ne bi imao daleko više poštovanja prema tako organizovanoj Crkvi i da ne bi vera u njemu jačala.
Jer hrišćanski je davati,pomagati, poštovati deset zapovesti , držati se Katihizisa a ne samo propovedati.

Mnogo toga Crkva zamera vernicima ,a dobro zna da prikrije  ako se ružno dešava u njenim redovima.
Ne može joj biti miliji "darodavac" prljavog novca i njegovo ime uklesati na ploču ktitora ( i oprosti, licemerno reći , to je znak njegovog pokajanja ) od siromaha koji ni sveću ne može da kupi.
Kako se oseća prosečan građanin Srbije kada vidi da njegov popa vozi dobra kola.
Sve su to neke "sitnice"

Vera je jedno i ona može postojati ili ne. Zaljuljati je najpre može Crkva
IP sačuvana
social share
Ne volem,
nikog, lutko, takva mi je narav
kao odžak star i garav
puno dima je kroz mene proslo.
Ne volem,
ujne, strine, šogore, komšiluk,
nataknem ih na čiviluk
od njih ništa dobro nije došlo
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Vera je jedno,a narodni brendovi (opanci,sajkaca,za marka ne znam) su drugo.
U crkvi postoji jutrenje,liturgija,vecernje,bdenje - tu se moli Bogu.
To je vera.Vladika Nikolaj je pisao o razlici izmedju religije(kod Njegoša) i vere(Dositej Obradovic).
Po njemu religija je mnogo dublji,istinitiji pojam.
Sigurno je da je bolje ogrnuti se srpskom zastavom doci u crkvu,nego americkom.
Hrist kao glava crkve treba da bude razlog dolaska u crkvu.
Veliki slovenski pisac Dostojevski je za Hrista rekao :"Ja verujem da ne postoji ništa divnije, dublje, simpatičnije, razumnije, ljudskije i savršenije od Hrista.Sa surevnjivom ljubavlju ja govorim sebi,da ne samo nema njemu slična, nego i da ne može biti.Šta više, ja izjavljujem: Kada bi mi neko mogao dokazati da je Hristos van istine,i kada bi istina zaista isključivala Hrista, ja bih pretpostavio da ostanem sa Hristom,a ne sa istinom."
« Poslednja izmena: 25. Mar 2007, 12:34:34 od bantu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Bosch ima centrifugu
A zasto bi se ogrtao bilo cijom zastavom kada ides u crkvu - da li imas potrebu da time prenosis neku poruku?
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ja mislim da ljudi imaju pravo da se obuku kako hoce,ako je to pristojno i uljudno.
Kakvu poruku prenosi srpska zastava,ne razumem šta hoćeš time da kažeš.Pojasni.
Lepše je kititi se svojim perjem nego tudjim.
Možda si ti neke druge nacije pa ti smeta srpska zastava.
Možda ne znaš da je Bog stvorio narode,jezike kulturu,pa tako i srpskom narodu je dao jezik,običaje
(za marka ne znam)
Nemam potrebu da prenosim poruku,u crkvu idem zbog svoje vere u Gospoda Isusa
,neogrćem se zastavom,samo kažem šta je meni lično lepše.
Ukusi su različiti.

« Poslednja izmena: 25. Mar 2007, 13:13:23 od bantu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

hehe

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 98
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
SonyEricsson K800i
Vera je jedno,a narodni brendovi (opanci,sajkaca,za marka ne znam) su drugo.
U crkvi postoji jutrenje,liturgija,vecernje,bdenje - tu se moli Bogu.
To je vera.Vladika Nikolaj je pisao o razlici izmedju religije(kod Njegoša) i vere(Dositej Obradovic).
Po njemu religija je mnogo dublji,istinitiji pojam.
Sigurno je da je bolje ogrnuti se srpskom zastavom doci u crkvu,nego americkom.
Hrist kao glava crkve treba da bude razlog dolaska u crkvu.
Veliki slovenski pisac Dostojevski je za Hrista rekao :"Ja verujem da ne postoji ništa divnije, dublje, simpatičnije, razumnije, ljudskije i savršenije od Hrista.Sa surevnjivom ljubavlju ja govorim sebi,da ne samo nema njemu slična, nego i da ne može biti.Šta više, ja izjavljujem: Kada bi mi neko mogao dokazati da je Hristos van istine,i kada bi istina zaista isključivala Hrista, ja bih pretpostavio da ostanem sa Hristom,a ne sa istinom."

Pa ti ocigledno brkas stvari. Ne raspravljamo (trenutno) o Hristu  nego o crkvi. Niko ne trazi da crkva recimo menja liturgiju, pojanje i sl. i nemislim da bi promene tih stvari modernizovale crkvu. Pogobu pa radi se o tome da "nemozes govoriti "jezikom" 12 veka (nemislim bukvalno na jezik, narocito ne na staroslovenski) ljudima u 21 veku i ocekivati da te oni shvate a narocito posle 50 godina komunistickog "verskog"mraka. Upravo se radi o tome da ideje Hrista (koje nasa crkva takodje 
propoveda) priblizis ljudima. Dzaba ti crkva koja to ne moze. Pa gde je onda smisao postojanja takve crkve. Razmisli bantu, nemojmo samo deklarativno biti Srbi nego daj da to ima i neki smisao, bas zbog nasega naroda.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ајде мењамо ствари у цркви.Шта би променили.Шта би ти променио?
И још нешто-пошто (тренутно )не распраљвљамо о Христу,шта би ти о њему расправљао?
Христ није идеја.Он је небески цар,Бог-син,или Бог Логос(реч).
Он је Господ,о њему се не расправља.
Слава му са свима светима,и пресветом мајком његовом-Богородицом у векове векова.Амин.
Пошто си рекао да црква треба ту идеју да приближи народу.
...
Све у свему,нема везе,само реци шта би мењао у цркви и у народу.
« Poslednja izmena: 25. Mar 2007, 16:26:58 od bantu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Sta bi trebalo promeniti u crkvi?   Smile Smile Smile

Pa, odakle da pocnem?  Smile

Izbaciti sve one silne stolove i "rekvizite" koji sluze brzem prilasku Bogu i sl. Koji se prodaju u okviru, skoro, svake crkve.
Ne nositi cenovnik sa sobom, kada se ide na krstenje, svadbu, sahranu... (odnosi se na svestenike)
Oduzeti istim svu imovinu koju su halapljivo uzimali u slavu Boziju.

I dosta jos toga, ali vec smo pisali o tome na brojnim temama u vezi sa crkvom   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

hehe

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 98
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
SonyEricsson K800i
Ајде мењамо ствари у цркви.Шта би променили.Шта би ти променио?
И још нешто-пошто (тренутно )не распраљвљамо о Христу,шта би ти о њему расправљао?
Христ није идеја.Он је небески цар,Бог-син,или Бог Логос(реч).
Он је Господ,о њему се не расправља.
Слава му са свима светима,и пресветом мајком његовом-Богородицом у векове векова.Амин.
Пошто си рекао да црква треба ту идеју да приближи народу.
...
Све у свему,нема везе,само реци шта би мењао у цркви и у народу.

Pa ako se deklarises kao vernik, a to radis , morao bi da znas da je misija crkve da "siri reci Hristove" da kroz 
njegove reci i dela siri u narodu veru u boga jedinoga (tumaci ovo kako hoces), ljubav i bratstvo medju ljudima itd... mnogo je nabrajati. A ja upravo govorim da zameram crkvi da je svojim "rekao bih ne cinjenjem" i krutim stavom u prihvatanju realnosti izgubila vezu sa ljudima. Pa koja je onda svrha te crkve? Moras shvatiti da ovo govorim za dobro te iste crkve i naseg naroda. Sto se samog naroda tice, pa nabrojati ono sto mi u njemu smeta ne bi stalo ni u ceo tom knjiga, a opet ne kao neprijatelj svog naroda nego suprotno u njegovu korist. Obecao sam i cim budem prekucao celu knjizicu dr. Arcibalda Rajsa stavicu je  na forum. Videces kako je o srbima kao narodu, i o nasim vrlinama i manama pisao jedan od naj vecih prijatelja SRBA.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Црквена заповест је црквене ствари неупотребљавати.
(погледати у црквени календар)
Ја сам мислио конкретно шта би мењао,ти си ми одговорио да имаш поштене намере
и замераш крутост.
Крутост је... супротно од мекоће колико ја знам.
Иначе народа је пуна црква било јутрос на литургији,све га је више.
Народ зна све ко је добар колико,да процени све непогрешиво.
Владика Николај је рекао -То што мисли народ и Бог то је демократија,а не оно што ради Америка,то је силеџијство.
Јел се слажеш да српски народ одлучи шта треба мењати у цркви а не ти и ја?
« Poslednja izmena: 26. Mar 2007, 00:18:02 od bantu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
mob
SonyEricsson k310i
Citat
Hajde da vidimo koliko pravoslavnih tribina ima.
ima dosta.A koliko su medijski propracene i koliko covek zna za njih_?

Citat
Koje su teme?
Reci ti temu koja te zanima.

Evo da prestavim jednu tribinu

Курс о православној вери

Покренут је са жељом да онима који се двоуме као и онима који би желели да боље упознају своју веру изложи веровање Православне Цркве, отклони неке недоумице и упути их да даље истражују, уче и примењују у свом животу.

Методологија рада: ће се заснивати на получасовном предавању на задату тему, паузе и разговора о теми -питања и одговори. На основу свих пријављених формираћемо групу до 20 људи, што ће омогућити да рад буде интерактиван и да сами учесници креирају ширину предавања на одређену тему. Саме теме курса ће одредити вероучитељи, у складу са структуром и општим интересовањима свих пријављених.

Динамика рада: једано предавање недељно, два месеца

Предавачи: су свештеници, асистенти и професори теолошког факултета, вероучитељи

Место: Канцеларија СОЗ, Господар Јевремова 42

Предност у пријављивању имају средњошколци,студенти и омладина.

Пријавите се како би формирали групу. На мејл пошаљите ваше податке: име и презиме, годиште, да ли сте крштени, да ли идете на литургију, наведите неке теме које вас интересују.

mijoa@ptt.yu

http://www.sozspc.org.yu/kurs%20o%20veri.htm
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 06:56:17
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.042 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.