Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 14:03:13
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Koliko Srbi veruju u boga?  (Pročitano 28948 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 114
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
LG u8290
U zavisnosti od toga na koji nacin pristupamo pitanju Boga zavisi i nas odnos prema njemu, odnosno da li verujemo u Boga ili ne...
IP sačuvana
social share
silhouetting, complicating
whom to dare ? i do not care
what is form and exploration
everything is everywhere
increase time and spin around it
ready for another day
power up and memorize it
snap the mag and blow away.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Namćor&Namćor&Namćor

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1330
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
Nemoj ti crkvu da napadas-crkva je telo Hristovo.

Ne nego ću da hvalim pasivnost Crkve.
Samo što nisam, sprečava me zdrav razum.
Da se SPC uključila u probleme svog naroda , pojedinaca bili ili ne bili njeni pripadnici ( ne samo na političkom nivou ) i pokušala da pomogne ,pravih vernika bi bilo da ni u crkveno dvorište ne mogu da stanu, ovako sve to postaje velika šminka.
Reci mi da li je Crkva otvorila manastire za bolesne, umiruće,nepokretne.
Što manastiri na Fruškoj gori ne dovedu na letovanje decu čiji roditelji nemaju mogućnosti da im to priušte, bolesne , siročad.

Što se ne uključe sa centrima za brigu o bolesnim i starim???
Navedi mi jedan valjan razlog.

Samo znaju da plaše paklom i paklenim mukama.
I naravno da prepričavaju učenja svetih otaca.
Ajde pročitaj žitije Serafima Sarovskog ili Jovana Kronštatskog, pa da pričamo i o drugim aspektima hrišćanstva.
Gde su dobra dela, ono čemu uči hrišćanstvo.
Mnogo su se ovi naši pogordili.

Iz licnog iskustva mogu ti samo reci da (mislim na Srpsku pravoslavnu crkvu) ipak pomaze , da li je to dovoljno sto ona radi i u kojoj meri to radi ne znam. Moramo ipak shvatiti da je crkva jedna strogo hijerarhiska organizacija, kruta u prihvatanju nekih stvari i da je na njoj da se reformise i ide u korak sa vremenom. Mnogi se ovde na forumu i uopste u Srbije nece sloziti samnom da je i crkvi potrebno da se reformise. Vecina ljudi sa kojima sam diskutovao na ovu temu shvataju modernizaciju crkve kao nesto gresno. Ali kako je nasa crkva opstala tolike godine tj. vekove verujem da ce u buducnosti naci nacina da se vise priblizi obicnim ljudima i da ce njena uloga u buduce biti cisto duhovne prirode. Dakle drzava je drzava a crkva crkva.

Da Crkva mora da se modernizuje, da bude u skladu sa vremenom u kom postoji.
Modernizacija ne znači jeres.
Krutost ne znači dobrobit.
Život je mnogo bogatiji od njenih krutih pravila.
Svi protivnici modernizacije Crkve neka pročitaju obavezno ( ili ponovo )  Krmčiju sv. Save pa će drugačije razmišljati.
Tačno Crkva  pomaže, ali nedovoljno,bolje rečeno  veoma malo.

Trance_Master  veruj pravih ateista je veoma malo

« Poslednja izmena: 24. Mar 2007, 20:46:39 od MarMargita »
IP sačuvana
social share
Ne volem,
nikog, lutko, takva mi je narav
kao odžak star i garav
puno dima je kroz mene proslo.
Ne volem,
ujne, strine, šogore, komšiluk,
nataknem ih na čiviluk
od njih ništa dobro nije došlo
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
A i ovako zastarelo,nemoderna ona je telo Hristovo koji je rekao:
"Ljubi bliznjeg svog kao samog sebe" i
"Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim,svom dusom svojom i svom snagom svojom i svom mislju svojom" -2 najvece zapovesti.
Hristov lik treba gledati sto vise.On je spasitelj,u njemu je smisao,on je pobedio greh,smrt,lucifera.
On je svevremena paradigma naseg modernog vremena.Slava mu i hvala.
« Poslednja izmena: 24. Mar 2007, 21:48:51 od bantu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

hehe

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 98
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
SonyEricsson K800i
"Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim,svom dusom svojom i svom snagom svojom i svom mislju svojom"
Pa ova tema postaje diskusija o crkvi, no da ti kazem da narodi (pa i crkve) koje ne idu u korak sa vremenom sigurno na kraju price ili nestaju ili gube svoj identitet. Mislis li da ce nasa crkva ako bude i dalje kruta u svojim stavovima o modernizaciji ( a to je ocigledno, pogledaj samo izjave nekih episkopa) opstati? Pa sve je manje ljudi i onih koji odlaze u crkvu zbog vere. Tacno je laicki receno katolicka crkva svetovnija od pravoslavne ( nemojte misliti da sam zbog ovog misljenja manje srbin), ali ne moze se to misljenje banalizovati do te mere da se tvrdi (a kod nas je to cest slucaj) da katolicanstvo "nema veze" sa duhovnoscu. Pogledaj takodje judeizam, pa oni se dice verom starom sest hiljada godina, pa ipak im je crkva duboko podeljena izmedju onih koji bi da ostane isto kao i pre sest hiljada godina i onih koji su za to da crkva drzi korak sa vremenom. Sta mislis da su se jevreji drzali onih koji i danas "nose zulufe" da li bi oni imali svoju drzavu i veru staru tolike godine....?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 114
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
LG u8290
Ja verujem u Boga...a protv Ateista nemam nista...svako ima pravo da veruje u sta hoce...ali nema pravo da namece svoje misljenje drugima...
IP sačuvana
social share
silhouetting, complicating
whom to dare ? i do not care
what is form and exploration
everything is everywhere
increase time and spin around it
ready for another day
power up and memorize it
snap the mag and blow away.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Pravoslavne crkve koje slave po starom kalendaru su srpska,ruska,gruzijska,jerusalimska i vaseljenska patrijarsija.Koji su to narodi izgubili identitet sto im crkve neidu u korak s vremenom?
Daj,molim te...
Neozbiljan si.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Namćor&Namćor&Namćor

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1330
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
"Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim,svom dusom svojom i svom snagom svojom i svom mislju svojom" -2 najvece zapovesti.
Hristov lik treba gledati sto vise.On je spasitelj,u njemu je smisao,on je pobedio greh,smrt,lucifera.
On je svevremena paradigma naseg modernog vremena.Slava mu i hvala.

Govoriš o temelju.
Nadgradnja i razumevanje života ne znači odustajanje od osnovnih poslulata.

Pa ipak se nešto desilo za 20 vekova.
Ne možemo preskakati i zatvarati oči pred tom činjenicom.
IP sačuvana
social share
Ne volem,
nikog, lutko, takva mi je narav
kao odžak star i garav
puno dima je kroz mene proslo.
Ne volem,
ujne, strine, šogore, komšiluk,
nataknem ih na čiviluk
od njih ništa dobro nije došlo
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

hehe

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 98
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
SonyEricsson K800i
Pravoslavne crkve koje slave po starom kalendaru su srpska,ruska,gruzijska,jerusalimska i vaseljenska patrijarsija.Koji su to narodi izgubili identitet sto im crkve neidu u korak s vremenom?
Daj,molim te...
Neozbiljan si.

Pa rekao sam da narodi koji ne idu u korak sa vremenom polako gube svoj identitet, pod tim podrazumevam obilje stvari a ne samo "narodne obicaje". Drugo ako posmatramo crkvu od cuvenog raskola pa do danas nemislis li da su sve crkve koje navodis ipak izgubile u neku ruku trku sa katolickom takodje hriscanskom crkvom. I da jedna stvar bude jasna, nisam ateista, odlazim u crkvu (priznajem ne redovno) i takodje sam misljenja da je pravoslavlje kao deo hriscanstva duhovnije i ako tako mogu da kazem "bolje" od katolicanstva. Ovo je takodje samo moje misljenje, ostavljam drugima da imaju svoje. Smile Dakle bantu diskutujmo...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Kakvo obilje stvari i narodni obicaji?
Ne razumem bas najbolje ,ako mozes da pojasnis.
Crkva nije zastarela nije ni moderna,ona je svevremena,
o tome je pricao jedan svestenik pre neki dan na TV-u.
Za Margaritu
Ne, ja govorim o nadgradnji.Hrist nije ukinuo ove dve starozavetne zapovesti,
on ih je ljubavlju nadgradio-Novi zavet.
A sto se tice promena u crkvi,ja licno bih uvek hteo da uvek u crkvi budu ovakve ikone -a ne neke druge,te molitve - a ne neke druge,jedino mozemo da diskutujemo o ponasanju ljudi u crkvi a o tome kazu netreba ni diskutovati(to pise na vratima jedne crkve,nebitno koje)
To je moje misljenje, ako dozvoljavate.
« Poslednja izmena: 24. Mar 2007, 22:57:03 od bantu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

hehe

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 98
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
SonyEricsson K800i
Pa recimo ovako. Kod nas (Srba) kada se govori o indentitetu najcesce se misli da banalizujemo o " sajkaci, opancima, kraljevicu Marku, badnjaku, krsnoj slavi itd" Naravno da je folklor bitan deo jednog naroda a da li je i najvazniji? Crkva danas (ne mislim da je u pitanju cela crkva) upravo to forsira kao nas identitet. Pa udji u bilo koju crkvu u provinciji i videces. Ne nas identitet bi trebalo da bude hriscanska vera, slobodarstvo, covekoljubllje itd. Pa mi kao narod smo tipican primer kako je uskogrudost ljudi koji su vodili ovu drzavu, dovela do prakticno gubljenja identiteta a boga mi i veceg dela drzave. U Srbiji danas vlada bela kuga (znaci kao narod izumiremo), moralne vrednosti su srozane do najnize tacke (kulturni i moralni krah) itd i sve to jer kao narod nismo uspevali da drzimo korak sa svetom, nego smo se umesto na zdrav razum pozivali na krsnu slavu i sajkacu....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 14:03:13
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.