Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 06. Avg 2025, 15:07:51
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 15 16 18 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Koliko Srbi veruju u boga?  (Pročitano 28354 puta)
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 5
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Mora se poci od pocetka, od jednostavnog.

Forme ne mogu da pomognu.

Zato je tu "Pure christianity", www.geocities.com/pure_christianity.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49724
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Samsung Galaxy S24
Znam da je tema dosta stara ali evo i konačnog odgovora koji rješava sve dileme i nedoumice...

Srbi najveći vernici u Evropi

Beograd -- Sa 95 odsto verujućih, Srbija je u samom vrhu Evrope po broju religioznih građana. Ateisti ne veruju u statistiku i kažu da je nevernika od 15 do 20 odsto.

U Patrijaršiji SPC objašnjavaju ovaj zapanjujući podatak time što je, kako kažu, srpski narod religiozan u svojoj osnovi.

“Posle decenija nametnutnog ateizma u društvu, narod se okrenuo crkvi. Tome naruku idu i iskušenja kojima je naša država izložena poslednjih godina, koja doprinose jačanju vere.”

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković kaže da je u srpskom narodu nacionalni i verski identitet izjednačen. On ističe da je uprkos svemu Srbija zemlja u kojoj su sada, a biće i u budućnosti, crkva i država odvojeni.

“Gotovo da nema sumnje da je broj onih koji se izjašnjavaju kao vernici veći od onih koji to zaista jesu”, kaže Srećković.

“U odnosu na decenije za nama to je, ipak, pozitivan pomak. SPC je već godinama institucija u koju građani imaju najviše poverenja”, dodaje Srećković.

Grci vernici, Francuzi ateisti

U boga ne veruje trećina Francuza, čak svaki peti Španac, Šveđanin ili Italijan. Među Mađarima je 14 posto neverujućih, a među Rusima 16 posto. Sa druge strane, religiji su najviše privrženi Grci, među kojima je svega tri posto ateista. Situacija je veoma slična i u Poljskoj, gde je verujućih 95 posto stanovništva.

U Udruženju građana ”Ateisti Srbije”, čije je sedište u Novom Sadu, osporavaju zvanični podatak i napominju da je broj nereligioznih ljudi u državi neuporedivo veći.

Broj onih koji se kunu u Darvina, a ne u Boga, kako ističu ateisti, u Srbiji je na nivou evropskog proseka.

“Između 15 i 20 posto naših građana je nereligiozno”, ističe Andrija Šrek iz ovog udruženja.

“Problem sa netačnim brojem ljudi koji ne veruju u Boga stvoren je nepreciznim pitanjem na prethodnom popisu stanovništva. Deo popisivača pogrešno postavlja pitanja tako što građanima sugeriše da se izjasne kao verujući”, kaže Šrek.

Ateisti očekuju da popis koji je u toku pokaže realno stanje, iako imaju suštinske primedbe na način na koji se pitanje o religiji postavlja.

Ustav Srbije garantuje verske slobode - navedeno je u izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama u zemljama sveta u 2010. godini. U njemu je navedeno da su gotovo svi religiozni građani pripadnici tradicionalnih crkava.

“Oko 85 posto stanovništva je pravoslavne vere, a rimokatolici čine pet posto. Muslimana je tri posto, a protestanti čine 1,5 posto”, navedeno je u izveštaju.

Među vernicima SPC poslednjih godina sve je više i stranaca, koji iz drugih vera prilaze pravoslavlju.

Tačan broj primljenih u SPC ne postoji ni u Patrijaršiji niti u Ministarstvu vera.

U SPC kažu da svake godine bar nekoliko Kineza koji rade u Srbiji prihvati pravoslavlje. Među novim pravoslavcima ima i Japanaca, ali i Amerikanaca i ljudi iz Zapadne Evrope.

Izvor: Večernje novosti
« Poslednja izmena: 16. Dec 2011, 11:27:24 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke leet
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
Elem, mislim da je kod Srba (ne svih) prisutan strah zbog koga veruju.  Smile

Srbi imaju sjajne duhovnike koji su sve ovo uspeli zahvaljujuci pre svega obrazovanju na polju religije ali i posvecenosti. Kod ovih ljudi postoji spoj razuma i duse koji zajedno streme spoznaji Boga.

Mislim da to obrazovanje nije kljucno jer mi moramo osecati potrebu za Bogom, ljubav prema Bogu i slicne stvari koje se ne mogu nauciti.

Ipak, ne bi bilo lose pomoci Srbima ,da se lise straha od pakla pomocu nekog vida obrazovanja o pravoslavlju u koje veruju. Pola ljudi u crkvi moze da veruje, ali kada bi ih neko pitao u sta oni to veruju, kako, gde i slicna pitanja, mali broj bi mogao da odgovori.

ima istine.deluje takav vernik kao da neko ode na fakultet,a ne zna ni osnovno,kako se zove taj fakultet i o cemu se na njemu propoveda.jeremija prorok kaze,ako ce te se vratit,meni se vratite,a ne vicite,crkva Gospodnja smo,crkva Gospodnja smo! tako je i sa nasim narodom. vratili su se cemu? Bogu i Reci? onda to je kao promasen fakultet. Bog je u svojoj reci. ali ko trazi Bozju rec? na cenei je pomodarska crkvena rec.to unutar i nema veze sa Bogom. kada je pre nekoliko godina moj prijatelj rekao mi,videcs sad idem u grcku i to u atinu u manastir na mesec dana i javicu ti se da se razuveris da je tamo odrzana pravoslavna vera u sjaju a ne kao ovde. ja sam kao hriscanin reci rekao mu,cuj,pre nego odes tamo i kako je rekao mi da ceposlati razglednicu sa utiscima,i rekao sam pre nego posljes te utiske,ja cu ti skratiti muke i ustedeti novce za razglednicu na posti,ima jedna stvar ,jedna razglednica koja sve vec zna,a to je Biblija i tamo stoji,moze li se covek okupavsi se u kaljuzi naci cist. ako je nauka losa,mozes ici na kraj sveta neces se ocistiti,nije do zemlje i manastira vec do nauke,do vode je li cista ili kaljuzasta. to kaze Pismo. vratio se bez razglednice poslate mi i to pre remena ,jer  je bio na smrt razocaran rekavsi mi kratko,bio si u pravu. vratitte se meni kaze Bog,ako ce te se vec vracati,meni-Reci. to znaci,pokaj se,ne kurvaj vise,ne lazi,ne drzi idole,niti im sluzi,ne ubij,ne mrzi,ne kradi . zene ne secite kose,nosite na molitvi pokrivala,ne nosite muske odece,ne ubijajte svoju decu po ginekologijama,ne vladajte muzevima,muzevi volite svoje zene kao same sebe i cenite ih kao slabiji Bozji sud. svestenici,ne prelivajte grobova mrtvih,ne kadite,ne bajite,ne palite svecice za mrtve,ne drzite trecine,devetine godisnjice jer je to Bogu gad kako je pisano. ako ce te se vratiti,meni se vratite,meni,kaze Bog. a Bog je u Reci,ne u crkvi! to je prvo i poslednje Njegovo slovo. amin.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
Browser
Nokia 070
mob
Samsung 
Izgleda nekima kvantitet važniji od kvaliteta. Istina to ne čudi pošto finansiranje verskih organizacija zavisi od broja vernika.
Kladim se da je od ovih 95% označenih kao verujući veliki deo onih koji su su to samo deklartivno.
Neki popisivači su navodili na tačan odgovor. Čak su i članovi porodice pogrešno označavali veroispovest svojih bližnjih.
Za ovu moju podatke je dao otac i naveo da je vernik, i ako to lično ona nije.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49724
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Samsung Galaxy S24
Izgleda nekima kvantitet važniji od kvaliteta. Istina to ne čudi pošto finansiranje verskih organizacija zavisi od broja vernika.
Kladim se da je od ovih 95% označenih kao verujući veliki deo onih koji su su to samo deklartivno.
Neki popisivači su navodili na tačan odgovor. Čak su i članovi porodice pogrešno označavali veroispovest svojih bližnjih.

Ako prihvatimo da vjera u Boga ne mora nužno biti podređena organizovanj religiji onda ovi podaci i jesu tačni.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia Luvmya 520
Logicno, religijsko parazitskim organizacijama koji su uticali da pitanje na popisu koje se tice verovanja ili neverovanja u bajke bude pogresno formulisano da bi dobili sto veci broj odgovora koji samo njima idu u prilog.
Time se otvara mogucnost da se kolebljive "zalutale ovcice" ( nakon sto im se mozak konstantno bombarduje neistinom da u Srbiji ima 95% vernika ) pokaju i "od sramote da ne budu crne ovce" ponesu svoje novcanike vracajuci se "pastirima".
Citat
"ova tvoja" ? Jel to novo parcence ili si se pomirio sa starim ?
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49724
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Samsung Galaxy S24
Требали су само поставити питање "Да ли Бог постоји?" и то би било то. Вјерујем да би добили сличне резултате.
« Poslednja izmena: 17. Dec 2011, 12:23:33 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia Luvmya 520
Требали су само поставити питање "Да ли Бог постоји?" и то би било то. Вјерујем да би добили сличне резултате.
A zasto su uopste trebali da pitaju ljude o bilo cemu nedokazivom ?!?
Kakav znacaj za normalno sekularno drustvo ima statistika o odraslim ljudima koji veruju u bajke ?
I zasto je za sve nas bitno sta ti verujes o onome sto ti mislis da je trebalo da se uradi ?
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49724
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Samsung Galaxy S24
A zasto su uopste trebali da pitaju ljude o bilo cemu nedokazivom ?!?
Kakav znacaj za normalno sekularno drustvo ima statistika o odraslim ljudima koji veruju u bajke ?
I zasto je za sve nas bitno sta ti verujes o onome sto ti mislis da je trebalo da se uradi ?

Какве бајке? Питање које сам навео тражи став људи о Богу, а не о бајкама. Мени није јасно зашто би некога било срамота да слободно изрази свој став?  Smile А ако већ јесте не мора уопште да се изјасни...  У коначници није праведно градити атеистичку државу на друштву у коме 95% људи има повјерење у Бога.
« Poslednja izmena: 17. Dec 2011, 12:55:51 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia Luvmya 520
Какве бајке? Питање које сам навео тражи став људи о Богу, а не о бајкама. Мени није јасно зашто би некога било срамота да слободно изрази свој став?  Smile А ако већ јесте не мора уопште да се изјасни...  У коначници није праведно градити атеистичку државу на друштву у коме 95% људи има повјерење у Бога.
Religijske, vernicke nazovi ih kako god hoces.
Kako ljudi mogu imati stav o nepostojecem ( sto je temelj svih bajki ) ?
Nisam rekao da je sramota verovati u bajke ili sebe deklarisati kao normalnu osobu koja neveruje u bajke, nego da statisticki podaci tog tipa nemaju nikakvu vrednost za drustvo u kojem se sprovode.
IP sačuvana
social share
Jewpiter
Jewpiter

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 15 16 18 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 06. Avg 2025, 15:07:51
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.