Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 11. Avg 2025, 09:09:56
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 13 14 16 17 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Koliko Srbi veruju u boga?  (Pročitano 28431 puta)
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4306
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
Necu nista da ti kazem. Nisam ocevidac.
Ali ne i da idemo u pravcu da je pahomije kriv samo eto sto se nije dokazalo... i da ja dobijam neki obris vjerskog fanatka koji odobrava svestenicima da cine nedjela. Nit to da pripisujes crkvi. Sta rade katolicki biskupi u esade nema blage veze sa SPC i ne znam zasto ih dovodis u kontekst.
A zasto bi ga vjeso bas o crkveno zvono? To da oznacis crkvu kao postrekaca pedofilije ili cisto onako estetike radi?

Наравно да не... нити мислим да си ти верски фанатик, нити сам ја критиковао цркву генерално... А католичке бискупе сам довео у контекст зато што је тема о вери уопште, а не само о СПЦ, и није мала ствар у католичанству бити бискуп (тим значајније)...

А за звоно, да због естетике... због примера, наравно да су сви педофили исти (за осуду), али у сваком процесу постоје олакшавајуће и отежавајуће околности. То што је неко свештено лице, а ради нешто споменуто, била би јако отежавајућа околност, што је сасвим логично и разумљиво.
IP sačuvana
social share
"A great many people think that they are thinking when they are merely rearranging their prejudices."  William James
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 168
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6555
Не вјерују људи у свештеника, већ у Бога !

Narod veruje u ono sto im kazes. Narod nema dve blage veze o Bogu. Znaju samo ono sto im svestenici pricaju. Zbog toga svestenici MORAJU biti Njegovo otelotvorenje na zemlji.

[Crkva nije OZNA da vrsi unutrasnje kontrole 24 sata dnevno. Crkva zivi u Vjeri a ne u sumnji, kontrolama... zamisli kada bi onaj (crkva), ciji je smisao postojanja Vjera - zivio u NeVjeri (sumnji pa morao da kontrolise)?
A sve i da hoce da vrsi te kontrole kako ti zamisljas, zamisli koliko bi vremena potrosili da kontrolisu svakog svestenika? Mislim da ne bi nista drugo ni radili sem kontrolisali, i u tom slucaju bi od vjerske postali neka obavestajna sluzba.

Katolicka crkva je imala sistem potpune kontrole. Pravoslavna crkva nije morala da stvara sopstvenu inkviziciju, zato sto je na njenim prostorima, generalno gledano, narod mnogo vise verovao u Boga nego na prostorima katolicke crkve. Nasi popovi nisu morali da spaljuju vestice, zato sto su znali da ce ih njihove komsije pobiti pri prvoj pomisli da imaju malo crnila pod noktima. A to opet nije zato sto je pravoslavna crkva priblizavala narod Bogu mnogo bolje od katolicke, vec zato sto je pravoslavni narod bio u mnogo goroj poziciji od katolickog, pa su jedino u nebesa mogli da gledaju i da se nadaju da ce im biti bolje. A ta pozicija se do dana danasnjeg nije nimalo promenila...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Nokia 
 Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 19
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
А католичке бискупе сам довео у контекст зато што је тема о вери уопште, а не само о СПЦ,
А за звоно, да због естетике... због примера, наравно да су сви педофили исти (за осуду)
Smile tema je "Koliko Srbi veruju u boga"  Smile
Takodje, slozio bih se sa kaznjavanjem pedofila, ali bih "lijecenje" sprovodio kastriranjem - milsim da je mnogo produktivnije.
U svakom slucaju, tu pojavu svatam kao bolest drustva a ne crkve. Jednog, recimo, neurohirurga pedofila ne bih kacio na prozor klinike a jos manje o crkveno zvono. Jedino u slucaju da crkva svojim svestenicima odobrava pedofiliju onda bih se svakako slozio da crkvu oznacimo kao izvor neceg izopacenog.

Imam utisak da ljudi svestenike gledaju na malo pogresan nacin. Ocekujuci, valjda, da su oni supermeni... pa kad uvide da nisu onda dolazi do nekog bjesa prema njima.
Decenijama smo degradirali svestenike kao ljude, na indirektan i potsvestan nacin prikazivani su kao nekakva skrnavna cudovista, redovito izvrgavani ruglu i podsmejavanju (seti se samo nasih filmova i popova u njima).
Ja sam odrastao na principu da su popovi neki ludaci, zatupljeni tipovi koji mrze ceo svet i zive u nekim mracnim zaostalim uverenjima.. i bilo je vrlo sokantno ostvariti kontakt sa tim spodobama. Ali eto, zivot je nepredvidiv.. uverio sam se u totalnu suprotnost.
Mislim da ljudi na svestenike gledaju sa nekim iskrivljenim predubedjenjem.. i kao da jedva cekaju da se nesto lose cuje o svestenicima kako bi potvrdili sva svoja predubedjenja. Pa eto smeta nam i to sto imaju kucu, idu na godisnji odmor sa porodicom, koriste mobilne, voze auta, djeci kupuju najke, zenama biserne ogrlice... kao da je njima nekim nepisanim moralnim zakonom to zabranjeno.
Naravno da ih ima lopova i koji zloupotrebljavaju svoj polozaj... al toga ima u svakoj pori naseg drustva pa sto bi popovi bili izuzeti, jer oni su dio i slika naseg drustva. Stoji to da bi trebali biti u velikoj meri iznad drugih kao primjer, i kao neko ko vodi brigu o nasim dusama... al jbga ne moze se ocekivati da budu imuni i to svi do jednoga.

Posebno ne kapiram da neko svoju vjeru gradi na tome dal pop nosi odjelo od choje ili armanijev kostim   Smile   a pri tom upoznao je jednog ili nijednog popa.

« Poslednja izmena: 19. Apr 2007, 02:30:22 od WhoKilledBambi »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 19
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Zbog toga svestenici MORAJU biti Njegovo otelotvorenje na zemlji.
Svestenik nije ni Bog ni BogoCovjek, nego samo Covjek.

Ne znam sta inkvizicija ima sa unutrasnjom kontrolom  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svakodnevni prolaznik

xxxx

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 410
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
verujem u apachije..
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 168
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6555

Mislim da ljudi na svestenike gledaju sa nekim iskrivljenim predubedjenjem.. i kao da jedva cekaju da se nesto lose cuje o svestenicima kako bi potvrdili sva svoja predubedjenja. Pa eto smeta nam i to sto imaju kucu, idu na godisnji odmor sa porodicom, koriste mobilne, voze auta, djeci kupuju najke, zenama biserne ogrlice... kao da je njima nekim nepisanim moralnim zakonom to zabranjeno.

Opet cu da ponovim ono sto sam vec rekao. Isus nije bio materijalno bogati princ, vec duhovno bogati prosjak. Svestenici su njegovi sledbenici, oni koji nose njegovu rec. Ne kazem ja da i oni moraju da zive kao prosjaci, ali biserne ogrlice, mercedes E klase... Mislim da to i nije bas skromno. Oni i jesu moralnim zakonom vezani za skromnost, zato sto to propovedaju.

Ja ovo ne govorim zato sto sam od nekih ljudi cuo razne stvari, vec zato sto sam se licno uverio u razne stvari. I znam koliko narod neistina moze da nabaci popovima, ali uvek postoji razlog iz kog narod pocne da prica.

Inkvizicije se nisu plasili samo nevernici, vec i svestenici. Zato sto su znali da je dovoljna jedna pogresna rec, ili trac, pa da budu i oni proglaseni za nevernike.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 96
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Zbog toga svestenici MORAJU biti Njegovo otelotvorenje na zemlji.
Svestenik nije ni Bog ni BogoCovjek, nego samo Covjek.

Ne znam sta inkvizicija ima sa unutrasnjom kontrolom  Smile
Odakle ti da je Bog covek?
IP sačuvana
social share
"Osoba koja zna KAKO uvek ce imati zaposlenje.Osoba koja zna ZASTO uvek ce biti gazda."
"Ne morate biti bolji od drugih,budite samo najbolji sto mozete."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

hehe

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 98
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
SonyEricsson K800i
Mislim da se ovde vise raspravlja o crkvi nego o veri.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 19
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Isus nije bio materijalno bogati princ, vec duhovno bogati prosjak. Svestenici su njegovi sledbenici, oni koji nose njegovu rec. Ne kazem ja da i oni moraju da zive kao prosjaci, ali biserne ogrlice, mercedes E klase... Mislim da to i nije bas skromno. Oni i jesu moralnim zakonom vezani za skromnost, zato sto to propovedaju.

Inkvizicije se nisu plasili samo nevernici, vec i svestenici. Zato sto su znali da je dovoljna jedna pogresna rec, ili trac, pa da budu i oni proglaseni za nevernike.
Slazem se. Ali valjda pravis razliku izmedju monaskog i mirskog svestenstva? Nemoj mi rec da ih stavljas u jednakost i da znas monahe koji imaju mercedese e, a ili c klase?

Ajde brate... inkvizicija je bila najmanje u sluzbi vjere.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 13 14 16 17 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 11. Avg 2025, 09:09:56
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.