Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 02. Sep 2025, 11:43:23
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Da li ste vernik?

Glasanje završeno: 05. Mar 2005, 16:35:16

Da
48.1%  (13)
Ne
51.9%  (14)
Ukupno glasova: 27
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Koliko ljudi vjeruje u Boga?  (Pročitano 18147 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1867
Citat: SerbianFighter
Smatram sipanjem u glavu kad te od 2 godine vode svake nedelje u crkvu.

zasto??zasto je vodjenje u crkvu sipanje u glavu?zna se sta je sipanje u glavu

Citat

Bili bi drugaciji, to ne znaci da bi bili losiji. Mozda bi cak bili bolji, prirodniji, normalniji, zovi to kako hoces.

otkud ti ideja da bi bili prirodniji,normalniji Smile to su obicni ljudi.prirodniji od vecine,zato ih i cenim

Citat
Kad nekog od malih nogu navodis na neki put.. sta god bilo u pitanju.. on svakako ne odlucuje o svemu tome svesno.

ko kaze da je to lose?to je vaspitavanje Smiley ili smatras da je vaspitavanje uopste nesto lose
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
A da razgranicis pojmove kucnog vaspitanja i religije? Mislis li da sam ja ili bilo ko ko je odrastao recimo u komunizmu hendikepiran zato sto nije vernik? Kakve to pa veze ima? Ubica ima i sa jedne i sa druge strane, lopova isto tako, pedofila i drugih bolesnika takodje.
Danas oni koji su smireni, opusteni nisu normalniji od vecine. U ovo vreme biti takav nije bas sasvim normalno.
Sto se samog ucenja od malih nogu tice.. ako neko hoce da bude vernik to treba sam da proceni kad za to dodje vreme, kad dostigne zrelost da o tome zaista moze odluciti na pravi nacin.
Ako hoces da neko izgradi muzicki ukus, ne vodis ga od 2 godine u folkoteku nego ga pustis da kroz odrastanje sam proceni sta mu prija.
Izbor. Najvaznija stvar u zivotu, bar sto se mene tice.
Ako neko u 18-20 godina oceni da treba da ide u crkvu i veruje, to ima smisla.
Ako neko za rucicu ide od kad moze da hoda tamo, ne zna ni kad je poceo, ni zasto, a tako je generacijama ... to je sipanje u glavu.
Samo nemojte potezati kao tezu .. da ali oni su nakon detinjstva u 20 godina shvatili da je to to... ne nisu.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
Zastava tako blizu, a ipak tako daleko
@SF

Napisao sam puno toga u čemu sam prokomentirao tvoj post, uvažavajući neke napomene, no nešto se dogodilo i ode, pa ću zato samo u nekoliko riječi reći ono što je tamo pisalo opširno.
U pravu si da možda sam malo! zaslijepljen, no vjera je dio mene kao što je i ruka također. I možda u ocjenjivanju nekih stvari nisam, ono što bih ti rekao objektivan, no ja se ne bih složio, jer svi mi imamo nekakve predrasude, a one nisu ništa drugo do li slike, a stvarnost je možda drugačija. No glavno je da ti i ja i svi zajedno nemamo istu sliku stvarnosti i to treba prihvatiti, jer će inače, kao u prošlosti, biti samo sukoba i nevolja. A njih želimo izbjeći. Barem onih fizičkih.

A je li netko hendikepiran zato jer je vjrnik? Obično se takve prikazuje kao nazadne, kao one koji nisu emancipirani, koji žive u 15. st, kao što smo vidjeli. Bilo da netko vjeruje u Bga ili ne, mislim da nije hendikepiran. Zašto? ZAto jer priznajemo da postoji prirodni zakon koji je u svim ljudima jednak i koji daje uputstva za dobar i ispravan život, i to nam je svima točka za zajedništvo. To je ono što gledamo ili bi trebali gledati jedni u drugima. Dokle god poštujemo taj unutarnji zakon, svoje uvjerenje, bez obzira od kuda dolazile smjernice za taj život, moramo priznati da čovjek živi ispravno. No ispravno ne smije biti lagodno pod svaku cijenu.

Ne slažem se s tobom da se tek s 18-20 godina odlučuje. Zamisli da netko odluči postati nogometaš u 20 ili pijanista ili nešto drugo. Trebalo bi mu sljijedećih 10 godina da se usavrši i ne bi bio kao oni koji su ranije počeli. U svemu ulogu ima vježba i iskustvo. Zašto bi bio vrijedniji onaj koji u 20 odluči biti vjernik i ići u Crkvu, tj. prihvati biti vjernik? Objektivno treba priznati da su djeca slike svojih roditelja i da se u nekim stvarima ponašaju kao oni. Koliko god ja htio priznati to ili ne imam neke manire svoga oca, kao siguran sam i ti svojeg. Ne veli se badava "krv nije voda". Nama roditelji prenašaju neke stavove koje mi trebamo, po njihovom sudu, "nositi" u svijet: ne kopati nos, ne prditi, biti kulturan, itd., itd... Netko će tako svome djetetu prenijeti vjeru u Boga. Ne smije li on to? I je li dijete zato manje važno? Mislim da ono što primimo u djetinjstvu nas prati kroz cijeli život i čini nas takvim kakvi jesmo i zato ne osuđujem ako neki tata ili mama žele da dijete bude praktični vjernik. A pustiti ga da luta i čini sve i svašta samo zato da kad bude ozbiljni sam odluči, nitko ne čini i nije pametno, jer djeca se uništavaju kad im se dopušta sve što žele.
IP sačuvana
social share
\" Brini se više za svoj karakter nego za svoj ugled. Karakter je ono što uistinu jesi, a ugled je ono što drugi misle da jesi.\"
* John Wooden *

\" Kad bi rajčice poželjele biti dinje pretvorile bi se u farsu.
Strašno me čudi što toliki ljudi tako silno žele biti netko tko nisu.
Ima li smisla pretvoriti se u farsu?\"

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Prekidam diskusiju izmedju nas dvojice iz jednostavnog razloga sto smo u tom pogledu 2 sveta koji nemaju dodirnih tacaka..
Neke stvari ipak moram da naglasim...

U 16-20 godina covek odlucuje sta ce zaista biti.. sve do tada su eksperimenti... fudbal kosarka i sl, pocinju da se treniraju u 7-8 godina danas, ali je sto sve mesano do neke 15 godine kad se odlucuje.. a na 18 se vec pravi selekcija da li ce ta osoba zaista biti sportista ili ce raditi nesto drugo u zivotu.. U sustini na kraju srednje skole se 99% ljudi odlucuje sta ce u zivotu biti.. i to sto je moj otac ekonomsta ili sto mi je stric novinar ne znaci da ja to treba da budem... ja to recimo svakako necu biti.. ni jedno od navedenih.  Imam neke gestove kao otac, kao majka, ali recimo imam dijametralno suprotne stavove, kao i dosta prijatelja koje znam, doduse starijih jer ovi mojih godina uglavnom jos uvek ili nemaju stavove ili eksperimentisu.
Ne treba ni u cemu biti iskljuciv.. ne kazem ja baci dete na ulicu pa vidi hoce li ici u skolu, hoce li postati vernik... ali .. ni druga krajnost nije na mestu...
Treba nauciti dete da postuje zapovesti i neke druge zivotne istine ne zato sto to vera kaze vec zato sto to zaista tako treba bio ti musliman, budista ili hricsanin.. bio srbin, hrvat, albanac ili indijanac.

p.s. To sto ti se desilo se desilo verovatno zato sto si poruku kucao predugo.. Trajanje sesije je 30 minuta, nakon toga moras ili refreshovati stranicu ili se ponovo ulogovati da bi mogao pisati... Security reasons.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 1737
mob
Nokia N95
@ koni
Zaista nema potrebe da moje rijeci vadis iz konteksta i da tvrdis da sam te nazvao nazadnim samo zato sto si vjernik. Ja sam spomenuo period od 5-15 vijeka jer sam na osnovu tvojih rijeci o slabim ili losim rezultatima industrijalizacije shvatio da ti vjerovatno mislis da je navedeni period (5-15 vijek) bio mnogo napredniji nego sto je 20 ili 21 vijek.

Govoris da se ne slazes sa odlucivanjem u 18 ili 20 godini zivota. Pa po toj logici onda bi svako od nas trebao svoje dijete usmjeriti od samog rodjenja sta ce biti u zivotu bez ikakve mogucnosti izbora tog istog djeteta da samo odluci sta zeli i sta voli da radi ili da bude u zivotu. Zar to nije nametanje stvari bez obzira o cemu se radilo (a sad pricamo o religiji i vjerovanju u boga)?
Zasto su skoro svi zakoni svijeta prepoznali godine od 18 do 21 kao godine kada je neka osoba PSIHOfizicki zrela i spremna da donosi VLASTITE odluke u SVOM zivotu?
Zasto tada dobijamo pravo glasa a ne sa recimo 10 ili 12 godina? Zasto se u skoro svim drzavama svijeta sve osobe ispod 14 godina jos uvijek smatraju djecom i zasto su krivicno neodgovorne (ne moze im se suditi i za njihove postupke odgovaraju drugi)?
Pa zato koni sto im, po misljenju zakonodavca, svijest jos uvijek nije dovoljno razvijena da bi mogli shvatiti znacaj i vaznost svojih djela i postupaka. Zato postoje skole koje je drustvo osnovalo sa ciljem da se svijest djece razvije i da kroz organizovan proces uce o svijetu u kojem zive. U drzavnim (drustvenim) skolama uce o svim aspektima drustva dok recimo u skolama koje organizuje crkva uce najvise o religiji. Sta mislis, koji djaci ce imati sire vidike i siri pogled na svijet?
Naravno, tu je i kucni odgoj ali pod tim prvenstveno mislim na odgajanje u smislu postovanja OPSTEPRIHVACENIH moralnih vrijednosti u drustvu kao sto su npr. cast, postenje, porodica, postovanje drugih, ljubav, itd itd...(a za religiju i vjeru se ne moze reci da je 100% opsteprihvacena).
Djeca se trebaju usmjerevati da sami iskazuju svoje sklonosti ka odredjenim stvarima pa tako ako neko na primjer ima sklonost ka muzici zaista je van svake pameti tjerati ga da se bavi fudbalom ako ni na koji nacin nije zainteresovan za to.  
Ti kazes da svi veliki strucnjaci u odredjenoj oblasti (spomenuo si pijanistu i fudbalera) pocinju rano i to je tacno ali kao sto sam vec rekao, neko je prepoznao njihov talenat i zelju da se bave time i vodio ih je u tom smjeru bez nametanja drugih stvari koje ih ne zanimaju. Vjerovanje u boga (religioznost) nije sport i ne treba tu nikakav takmicarski duh niti je biznis pa da ti trebaju neke menadzerske vjestine (ili mozda jeste) vec je individualna stvar svakog pojedinca i stvar je njegovog licnog osjecanja. Zato covjeku treba omoguciti da sam odluci o tome kad za to bude dovoljno zreo a ne nametati mu to od rodjenja.
Da bi bolje shvatio sta hocu da kazem dacu ti jedan relativno svjez primjer. Skoro sam citao na internetu neki hrvatski casopis koji je sproveo anketu medju gradjanima Hrvatske o religiji i odnosu prema drugim nacijama.
Novinari su postavili par veoma jednostavnih pitanja kao npr. (ne sjecam se tacnih pitanja ali bilo je nesto otprilike ovako):
-da li ste religiozni?
-da li biste mogli prihvatiti da vam prijatelj bude ateista?
-da li biste mogli prihvatiti da vam komsija bude ateista?
-da li biste pristali da vam se dijete uda/ozeni sa nekim ko nije vjernik?
-da li biste pristali da vam se dijete uda/ozeni za nekog ko je druge vjere?
-da li bi vam smetalo da sa vama rade Srbi u istoj kancelariji/firmi?
-da li bi vam smetalo da imate Srbina za komsiju?
da li bi vam smetalo da vam Srbin bude clan porodice kroz zenidbu/udaju sa vasim djetetom?
-itd, itd...
Rezultati su bili zaista porazavajuci jer je ogroman broj gradjana izjavio da nebi volio da ima nista sa osobama koje nisu religiozne i da bi im to cak i smetalo, da bi im smetalo da im se djeca zene/udaju za osobe ateiste ili osobe druge vjere, da nebi voljeli da imaju bilo sta sa Srbima ili da rade sa njima niti da su im u komsiluku itd.
E sad, ti mi reci da li se stavovi te velike vecine stanovnista mogu smatrati naprednim ili nazadnim? I sta djeca takvih roditelja mogu nauciti od njih i kakvi ce sutra ljudi oni biti?

Sad malo o crkvi i njenim temeljnim stavovima.
Tacno je da je zvanicni stav crkve da je opredijeljena za mir i za dobrobit svih a protiv svakog nasilja, rata, ugnjetavanja i zlostavljanja. To je ono sto se danas zove dobar imidz ili jaka reklama i crkvi je veoma stalo da stvori takvu sliku o sebi.
Ali ono sto meni nije jasno je od kada je vazeci taj stav? Jer ako se vratimo kroz istoriju crkve unazad vidjecemo da je crkva skoro uvijek radila suprotno i da je ili sama direktno ugnjetavala, vodila ratove, zlostavljala, ubijala itd ili je sto direktno sto indirektno podrzavala one koji su to cinili. Kako drugacije objasniti inkviziciju, kako objasniti gusenje svih naprednih ideja kroz istoriju, lov na vjestice, lomace, krstaske ratove, pomaganje nacistima nakon poraza u WW2 i omogucavanje njhovog bijega u juznu Ameriku, kako objasniti nasilne metode privodjenja vjeri u novootkrivenim podrucjima, kako objasniti pokrstavanje stanovnistva tokom osvajanja ili tokom WW2, kako objasniti blagosiljanje zlocina od strane crkvenih velikodostojnika pa cak i njihovo licno ucestvovanje i predvodjenje, kako objasniti mnoge druge postupke koji nisu ni blizu da budu u skladu sa temeljnim stavovima crkve koji se ona "zvanicno" strogo pridrzava? Nemoj mi samo pricati o pojedincima u redovima crkve jer ispade da su ti pojedinci kroz istoriju bili jaci i uticajniji nego kompletan ostatak crkvene organizacije kao i da su bili praceni vecim brojem vjernika nego onaj "cisti" dio crkve. Dok ovo pisem pade mi na pamet pjesma Britni Spirs koja kaze "Oooops, I did it again" jer to obicno crkva kaze prije nego sto zatrazi oprostaj za neki prethodno ucinjeni grijeh.  

A sad malo i o industrijalizaciji.
Svjestan sam i ja negativnih efekata svega sto ODREDJENE INTERESNE GRUPE ljudi rade i kako time unistavaju planetu. Zasto sam naglasio neke rijeci? Zato sto zelim da pokazem i ponovi tvrdnju iz mog prethodnog posta da vecina ljudi ne unistava planetu vec to rade samo odredjene grupe ljudi u cilju sticanja vlastitog bogatstva. Pa tako USA kao zemlja koja se busa u prsa kao najdemokratskija, najslobodnija, najrazvijenija i jos mnogo kojekakvih NAJ nece da potpise protokol iz Kjotoa kojim se prvi put ozbiljnije pokusava prici rjesavanju problema globalnog ugrozavanja planete. A istovremeno su oni najveci zagadjivac ove planete. Oni vode osvajacke ratove i napadaju druge i otimaju od njih da bi oni imali a sve to pod plastom navodne "demokratije" i borbe za "ljudska prava i slobodu". Kao sto sam rekao, velika vecina pronalazaka je stvorena sa ciljem da covjeku omoguci bolji i laksi zivot, da se covjek razvije u pozitivnom smjeru ali uvijek su postojale grupe ljudi ciji licni interesi su bili iznad opsteg dobra i koji su sve te pronalazke zloupotrebljavali prilagodjavajuci ih svojim potrebama. Zasto danas recimo nijedan novi pronalaza u Velikoj Britaniji ne moze ugledati svjetlost dana sve dok ga Ministarstvo Odbrane ne ispita i ne vidi kako se moze vojno primijeniti? Vjerujem da je ista situacija i u Americi kao i u jos nekim zemljama. Cemu sve to?  Zasto su lijekovi za najteze bolesti tako skupi te ih najveci broj ljudi kojima su potrebni ne moze sebi priustiti (a da ironija bude veca lijekovi se i prave da bi se ljudi lijecili), zasto su operacije tako skupe kada se medicina razvija u tom smjeru da se ljudi lakse lijece i da bude sto manja smrtnost? Znaci, sve se zoupotrebljava jer umjesto da lijekovi i operacije budu jednako dostupni svima dostupni su samo onima koji imaju dovoljno novca da to plate (a takvih je malo u odnosu na ukupno stanovnistvo). Kompjuteri su izmisljeni da bi se ljudima omogucio laksi i brzi rad a stvaranjem interneta i laksa i brza komunikacija ali su se opet nasli ljudi koji su ih zloupotrijebili za hakerisanje, unistavanje podataka na tudjim racunarima itd. Jednostavno, nema pronalaska, ma kako humano bio zamisljen koji se ne moze zloupotrijebiti. Dakle, stvar nije u pronalascima nego u odredjenim ljudima koji su nazalost na visokim funkcijama koji zloupotrebljavaju te iste pronalaske za ostvarenje vlastitih interesa ne vodeci pritom racuna o drugim ljudima, prirodi itd.
I religija pociva na zaista lijepim i dobro srocenim principima ali opet su tu ljudi (na visokim pozicijama) koji zloupotrebljavaju crkvu kao organizaciju koja siri religiju za vlastite ciljeve (kao i pomenuti politicari) a to su vlast, moc, novac, kontrola masa.
Ti zaista postavljas dobro pitanje kad kazes "ko smo mi da uzimamo sebi za pravo da unistimo planetu i ne ostavimo je nasim potomcima onakvu kakvu smo je i nasli, ko sam ja da unistim zivot" ali istovremeno zaboravljas da zapitas sebe sledece "ko sam ja da drugome namecem sta ce misliti i u sta ce vjerovati, ko sam ja da znam sta je bolje za drugoga, ko sam ja da odredjujem kakav ce neciji zivot biti, ko sam ja da unistim neciji zivot (nametanjem nekih stvari kao sto je religija i to moze da se desi)"?

I za kraj, nesto o kriznim vremenima.
Kao sto ti rece, na muci se poznaju junaci.
Lijepo receno ali izgleda da ti rjesenje te muke vidis u neprekidnom molenju bogu i da su takvi ljudi za tebe junaci. Za mene, u kriznim vremenima ili situacijama, junak je onaj ko se suoci sa problemom, ko ga realno sagleda i analizira a onda konkretnom akcijom pokusa da ga rijesi. Ako te neko npr. napadne molitva ti nece puno pomoci vec zauzmi gard i brani se kako znas i umijes ili izbjegni borbu ako ocijenis da za to imas uslove. Molenje bogu u kriznim vremenima za mene predstavlja bjezanje od problema i vracanje na onaj najprimitivniji nivo ljudske svijesti kada su se pecinski ljudi molili jer nisu znali da objasne vatru, munje, gromove, kisu itd. pa eto da sebi nekako olaksaju izmisljali su kojekakve bogove i molili se a kad bi prestalo grmiti mislili bi da je to rezultat molitve sto bi ih samo jos vise ubjedjivalo da su konacno nasli "rjesenje" problema. Tako i danas, neki ljudi se mole i kad se neki problem rijesi kazu kako je to bila bozija volja i da je molitva itekako "pomogla".
Znaci, nema tu vise ili manje iskrenog molenja bogu vec ima samo vise ili manje racionalnog sagledavanja problema i pristupa ka istima.
Jedina stvar sa kojom se slazem sa tobom je da se u kriznim vremenima sve vidi tj. ko je covjek a ko je necovjek i kakav je ko karakter. Tada se pokazu prava lica i tada vidis ko ti je prijatelj a ko ne.

Pozdrav i tebi koni.  Smile
IP sačuvana
social share
Everything that has a beginning has an end. Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
@SF

Slažem se da smo iz dva različita svijeta, s dva različita stava i dva različita mišljenja i da neke stvari gledamo specifično, no mislim da ne trebamo prekidati raspravu, pogotovo zato jer jedan drugog ne vrijeđamo, psujemo ili prijetimo, što mi je drago, ali se javlja onaj problem prvog svjetskog rata, tj. rovovskih bitaka. Ja sam u svojem rovu, ti u svojem i pucamo jedan po drugome ne slušajući i ne tražeći ono što nas spaja. Znam da ja tebe ili ti mene nećeš promijeniti, no mislim da to nije razlog da ne pišemo ono što mislimo i osječamo. Premda rezultata možda neće biti iako će ih biti samo ne instant.

P.s. Točno mi se to dogodilo. Dugo sam pisao obranu iz svog rova  Smile  i prekoračio vrijeme. Izgleda da je viša sila utjecala i izbacila ono što sam pisao. Tko zna, možda i nije bilo vrijedno pisanja. A mislio sam da sam ja kriv, a ustvari si ti. :x .... Šala.

Pozdrav.
IP sačuvana
social share
\" Brini se više za svoj karakter nego za svoj ugled. Karakter je ono što uistinu jesi, a ugled je ono što drugi misle da jesi.\"
* John Wooden *

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
@malaj

Možda ti i nisi mislio loše navodeći određeno vrijeme, no ja sam samo naglasio ono što se događa. Vjernici danas nisu poželjni jer nisu moderni, emancipirani, napredni itd., a to upravo želim staviti u pitanje. Koliko god svi moderni smatraju da su otvoreni ipak napadaju vjernike i tjeraju ih u drugi plan zato jer vjeruju u nešto što se ne može laboratorijski dokazati. I današnja je filozofija postala sluga sluge, jer se ne bavi direktno svojim poslom, nego se upliće tamo gdje joj nije mjesto. Istina je da je nekad filozofija bila temelj teologije, jer je odgovarala na "viša" pitanja i na taj način bila nekakav sluga, no danas je napustila svoju originalnu zadaću i okrenula se stvarima kojima se bavi druga znanost. Tako je ona iz temelja sve misli i svakog čovjekovog života, prešla u novu sferu, tumačenja i podupiranja svih sekundarnih znanosti. Mala digresija

Prije nego bilo što počnem pisati sam mala napomena. Čitajući tvojm post naišao sam na dvostruke kritetije. Dok gocvoriš o industrijalizaciji i svemu lošem govoriš da su to krive određene grupe, i s tim se slažem, no kad govoriš o Crkvi nigdje to ne spominješ, nego je uvijek cijela Crkva kriva za sve. Mislim da bi trebao priznati da sve loše ne čini cijela Crkva, kao naravno ni sve dobro, nego određene grupe. I u tom svjetlu treba gledati sve ono što si nabrojio. Zamisli da je cijela Crkva krenula u boj protiv vještica ili u inkviziciju. Bi li zaista samo toliko ljudi bilo pobijeno. Vidiš da pišem pobijeno. Zamisli da su u križarske ratove krenuli svi vjernici i ponašali se onako kako se ponašala ta grupa, koliko bi ljudi pobili i dokle bi došli. Zato moraš priznati da cijela Crkva ne sudjeluje u svim akcijama. Samo toliko. Inače se u načelu slažem sa svim oko tog problema, premda fali malo povijesnih činjenica i okolnosti.

Ne govorim da djecu treba tjerati na nešto, nego govorim da treba ostaviti otvorene sve izbore. Koliko god mi htjeli to priznati ili ne, djete od malih nogu pada pod mnoge utjecaje i razvija se voljeći ili mrzeći. Zato mislim da ne treba napadati ako netko svome djetetu omogući da vidi i crkvenost, tj. da u njemu probudi praktičnog vjernika. Kao što netko vodi svoje djete na tenis ili nogomet, zašto ga ne bi vodio na vjeronauk i u Crkvu? Jednostavno ne vidim razlike. Poslije neka odluči što hoće, ali neka mu pruži jednake uvijete. To je samo moje mišljenje.

Nisam naišao na ovu anketu, no reći ću ti neke stvari. Prva susjeda, koja kod mene dolazi svaki dan je pravoslavka. Njezin sin dolazi kod mene, kad dođe u Hrvatsku, popije pivo i kavu, iako se u ratu borio na srpskoj strani. Drugi susjedi su muslimani, kojima smo kad su se doseljavali kuhali kavu. "Obiteljski" zidar, zida sve što treba, je musliman. Upoznao sam muslimana na jednom tečaju i lijepo smo raspravljali o vjerskim stvarima, bez napetosti. Obiteljski prijatelj je uvjereni ateista, koji stalno napada Crkvu, no dobri smo si. Istina da su to rijetke iznimke i da imam više prijatelja i poznanika vjernika, no ima ih. Sve to izlazi zato jer je moj tata po Srbiji punoradio i veli da nakon zagoraca oni su najbolji i najsrdačniji ljudi. Radio je i kod muslimana na Kosovu i očito je i nas tako odgajao. Vodio nas je u Crkvu za vrijeme komunizma, učio nas moliti i poštivati sve ljude, bez obzira. Mislim da me dobro odgojio.

Da ne bih prekoračio oni pola sata, za sada tioliko i lijep pozdrav.
IP sačuvana
social share
* John Wooden *

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
Stvarno mi je glupo pisati tri poruke za redom, no tehnički problemi. SF je kriv... :x...Šala.

@malaj

O školama sam zaboravio nešto napisati. Pohađao sam osnovnu školu u komunizmu i roditelji su me vodili na vjeronauk, srednju sam išao u polu-privatnu crkvenu, a završio sam i katolički fakultet i nikad mi nigdje nisu rekli ili me odgajali da nekoga mrzim. Ako sam u Crkvi i oko nje prisutan 20-ak godina aktivno i spreman sam za odgoj drugih ljudi, po mišljenju iste Crkve, a nikad nisam naišao na govor o mržnji ili napadanju drugoga zbog različitosti, mislim da sa sigurnošću mogu reći da u Crkvi toga nema. Bar ne u službenom nauku. Ima ekstremnih grupa, kao i u svim drugim pitanjima, ali takav nauk ne prihvaćam kao općenit stav. I vjeruj mi da svoju i tuđu djecu nikad neću odgajati u mržnji protiv bilo koga, nego upravo suprotno, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, što je konačno i poslanje Evanđelja.

Oprosti na rascjepkanosti odgovora.

Pozdrav.
IP sačuvana
social share
* John Wooden *

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Tech tip Smiley
Pisi u notepadu, pa kad zavrsis, dodjes i posaljes Smiley Bar ja tako radim Smiley
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1867
Citat: koni
@SF

Slažem se da smo iz dva različita svijeta, s dva različita stava i dva različita mišljenja i da neke stvari gledamo specifično, no mislim da ne trebamo prekidati raspravu, pogotovo zato jer jedan drugog ne vrijeđamo, psujemo ili prijetimo, što mi je drago, ali se javlja onaj problem prvog svjetskog rata, tj. rovovskih bitaka. Ja sam u svojem rovu, ti u svojem i pucamo jedan po drugome ne slušajući i ne tražeći ono što nas spaja. Znam da ja tebe ili ti mene nećeš promijeniti, no mislim da to nije razlog da ne pišemo ono što mislimo i osječamo.

:yes:

a meni u mome rovu bas lepo  
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 02. Sep 2025, 11:43:23
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.088 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.