Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 04. Sep 2025, 05:59:17
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Da li ste vernik?

Glasanje završeno: 05. Mar 2005, 16:35:16

Da
48.1%  (13)
Ne
51.9%  (14)
Ukupno glasova: 27
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Koliko ljudi vjeruje u Boga?  (Pročitano 18162 puta)
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
@koni
Citat
Mi znamo da Bibliju nije On napisao, nego su je napisali ljudi koje poznajemo imenom, većinom, a koji su vođeni Duhom Svetim.

To je ono o cemu pricam.. sve si rekao o mom pogledu na to sa poslednjih nekoliko reci u toj recenici.
Citat
Prvo, ne tumači je svatko posebno, nego ima ljudi koji su istraživali, učili, molili i tražili odgovore i nađane odgovore predstavili mnogima i onda su se mnogi složili. Jedan možda i može biti u krivu, ali deseci, stotine i tisuće već teže.

Sto se gresaka tice.... Uzmimo primer Srbije.
Slobodan Milosevic, toliko omrazen od strane kako domace tako i strane javnosti je bez ikakvih problema skupljao 2 - 2.500.000 glasova na izborima, svi ostali nakon njega nisu mogli da nateraju toliko ljudi da uopste izadje da glasa. To navodim samo kao primer.
Koliko je puta u istoriji neka ideja smatrana genijalnom u jednom dobu a u nekom drugom odbacivana kao u potpunosti netacna?
Milioni su verovali da je zemlja ravna ploca...
Trenutno postoji bar stotinu sekti koje za svoju svetu knjigu koriste bibliju samo je prezentuju na drugaciji nacin.
Toliko je muslimana, budista, jel svi oni grese?
Citat
Crkva se nikad nije odricala temeljnog nauka. Mijenjao se samo izričaj i naglašavanje nekih aktualnijih problema. Nauk Crkve u glavnim pitanjima uvijek ostaje isti i ne može se mijenjati jer nama to odgovara. Taj je nauk utemeljen na Bogu i njegovim zapovijedima i ljudi ga nemaju pravo mijenjati.

Da su Bruno, Galilej i ostali naucnici tog vremena zivi, siguran sam da bi podrzali tvoju tezu.
Tada je ocigledno bilo previse uopste koristiti svoj mozak, a danas Papa kaze da je internet blagodet.. a internet je najveca baza znanja i najveca slobodna svetska mreza, jedina zaista slobodna i demokratska stvar na svetu. Jedino mesto gde zaista svako moze reci bukvalno sve sto mu je na pameti.
Citat
Možemo gledati različito na to, no mislim da Crkva nije kočila napredak.

?
Citat
Ona je upozoravala svoje vjernike da neke stvari ne treba raditi dok se više i bolje ne spoznaju posljedice tih čina. I to je glavni poziv Crkve. Navještati ljudima kad su na krivom putu.

Tacnije.. kad oni misle da su na krivom putu.. a posto su oni ti koji prenose bozije misli oni ne mogu pogresiti i nikad nisu.. zar ne? Smiley
Citat
Crkva nudi odgovore, pa tko ih nađe vrijednima slijedi ih, a tko ne ne.

Da li je uvek kroz istoriju to bilo tako? Imas mogucnost da izaberes pa ako mislis da je to to, ti izaberes biti vernik? Nisam primetio.
Danas to mozda bar u ovom delu sveta jeste tako, ali nisu retke scene u dokumentarcima, da razni misionari po africi i delovima sveta na slicnom stupnju razvoja sire hriscanstvo na malo napadnije i nasilnije nacine.
Citat
Što je loše ako su dečki otišli u manastir?

Losa je cinjenica da su to uradili jer ih je neko u to uvukao, da su se odrekli porodice i prijatelja koje su imali i otisli u manastir a otprilike 3 meseca pre toga nisu ni znali sta je to Sveto pismo.
Citat
Bog je stvorio čovjeka i dao mu je slobodu da sam odlučuje o svojim činima.

Bog je stvorio čovjeka po sebi i dao mu je slobodu da sam odlučuje o svojim činima. Sta nam to govori o njemu, ako smo mi danas ovakvi kakvi smo.

Postujem to sto verujes, ali... i pored toga sto imas veliko znanje iz ove oblasti, pojedine stvari gore su suva demagogija koju da nisi vernik da si samo objektivni posmatrac sa strane nikad ne bi izrekao. Ja imam daleko manje znanje i daleko manje mi to sve u zivotu znaci, pa mozda i nemam pravo diskutovati sa nekim kao ti.. ali jednostavno.. malo deluje kao da si zaslepljen... mozda gresim... ako ikad saznam da je tako, povucicu rec.. ali da verujem u nesto sto apsolutno nikako nije utemeljeno na cinjenicama.. nema cak ni neku blagu vezu sa njima.. ne mogu.. ko moze, slobodno.. do onog trenutka dok ne krene svoje verovanje nametati drugima
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1867
rekla sam da necu da se ukljucujem u raspravu jer nisam dovoljno kompetentna kad nisam vernik...na to sam mislila s tim da nisam dovoljno kompetentna.
a sto se ovih ljudi o kojima sam govorila tice,to sto su stabilne osobe deep down ima itekako veze s tim sto su vernici
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Da li bi ti bila zadovoljna sobom ako si ok osoba samo zato sto verujes u nesto sto nije realno, opipljivo, razumljivo?
Ako oni ne bi bili ok bez toga... to je prilicno porazavajuce.

To sto nisi vernik nema neke narocite veze da li si kompetentna za diskusiju.. ako te to zanima i ako si se ikada bavila proucavanjem toga jesi..
Nazalost.. ja sam prestao u 2. godini srednje skole da se za to zanimam.. tad je i poslednji valjan tekst od mene na tu temu napisan.. posle toga sam uglavnom bio prezauzet drugim stvarima i jebiga.. malo sam i zardjao..

Jos jedno razmisljanje...
Na svetu ima jako puno vernika.. ne gledam procentualno...jednostavno kad bi uzeli i stavili sve na jednom mestu bilo bi to mnogo velika masa ljudi...
Sta je vazno...
Koliki procenat tih ljudi je veru "nasledio" od svojih predaka, tj od malih nogu mu bilo sipano u glavu?
Koliki procenat tih ljudi veruje jer je izgubljen i ne zna sta bi drugo radio, bukvalno mora da se za nesto drzi da ne izgubi svaki orijentir u zivotu?
Koliki procenat tih ljudi je zaista "pronasao veru" prvi u svojoj porodici....
Prva dva su velika.. treci je vise nego mizeran... Svi mi znamo po neki primer.. ali to nije ni jedan u 1000 a kamoli cesce...

Takodje... u prirodi coveka nije da bude objektivan.. on samo moze da se trudi...
Ko sto jedan katolicki ili pravoslavni vernik koji u tu pricu veruje 50 godina ili X poslednjih generacija ne moze da sedne i da nevezano za proslost gleda to kroz neku bistru vizuru...
Mi nismo u stanju da gledamo fudbal i budemo 100% objektivni a fudbal je egzaktna stvar..

Barem za mene.. bilo koja religija od onih koje sam imao prilike na neki nacin izucavati je kao nedovrsena naucna teorija... ono sto fali moze ili da ucini da funkcionise ili da ucini da svi od nje dignu ruke.. Mnogo delica slagalice koji vise u vazduhu koje cak i kad bi sastavio ne bi imao celu sliku.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1867
Citat: SerbianFighter
Da li bi ti bila zadovoljna sobom ako si ok osoba samo zato sto verujes u nesto sto nije realno, opipljivo, razumljivo?
Ako oni ne bi bili ok bez toga... to je prilicno porazavajuce.

ko kaze da ne bi bili ok? Smiley ja sama mnogo toga nalazim u sebi sto nije nimalo opipljivo Smile  a nije mi bogami ni razumljivo,a opet osecam da vredi.je li porazavajuce ako ja ne bih bila ok bez toga?osecala bih se losije,naravno,ali sumnjam da bi me bas dotuklo kao osobu

Citat
To sto nisi vernik nema neke narocite veze da li si kompetentna za diskusiju.. ako te to zanima i ako si se ikada bavila proucavanjem toga jesi..

ima mnogo veze sto nisam vernik...ja govorim samo kao osoba koja je uocila nesto sa strane.a naucni pristup je za ovakve stvari kao sto je religija najmanje adekvatan

Citat

Koliki procenat tih ljudi je veru "nasledio" od svojih predaka, tj od malih nogu mu bilo sipano u glavu?

najbolja od mojih drugarica je bas takva,kojoj je to 'sipano' u glavu Smiley ona bi vidis rekla da je bilo dobro to cemu su je ucili  Smiley da li treba da istaknem da takva osoba nikada nista ne 'sipa' drugima

Citat

Koliki procenat tih ljudi je zaista "pronasao veru" prvi u svojoj porodici....

znam dosta takvih,ali mi je ona prva najbolja.uostalom ja samo govorim o 'pravim' vernicima,to je valjda sad jasno...o onima kojima je to iskreno jako vazno.ali da razumes,ne bi oni umrli bez vere
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Citat
ko kaze da ne bi bili ok?  ja sama mnogo toga nalazim u sebi sto nije nimalo opipljivo  a nije mi bogami ni razumljivo,a opet osecam da vredi.je li porazavajuce ako ja ne bih bila ok bez toga?osecala bih se losije,naravno,ali sumnjam da bi me bas dotuklo kao osobu

Ako kazes da to kakvi su oni, smireni, divni, ovakvi onakvi ima itekako veze sa time sto su oni vernici, onda je logicno, da nisu vernici da ne bi takvi bili.
Ko kad bih ja rekao Mihajlovic je dobar fudbaler, al da nikad nije video loptu, opet bi on bio ok.

Citat
ona bi vidis rekla da je bilo dobro to cemu su je ucili  da li treba da istaknem da takva osoba nikada nista ne 'sipa' drugima

To je malo kontradiktorno, ako je to dobro zasto to nece svom detetu "sipati" u glavu?

Citat
znam dosta takvih,ali mi je ona prva najbolja

Za nju si vec rekla da joj je sipano u glavu pa nikako ne moze biti u toj kategoriji.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Jet set burekdzija

niente paura

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 7714
Zastava Neptun
mob
Samsung Galaxy Ace Fleur
U sta ili u koga ce covek verovati nije bitno, bitno je da ima nesto u sta ce da veruje, nesto sto ce ga gurati napred, davati mi snagu. Za nekog je to bog, za nekog on sam, njegove sposobnosti i sl. Najtuznije je kad se izgubi vera u sve. Najkrace receno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1867
samo sam imala utisak da ucenje ljudi da budu religiozni smatras 'sipanjem u glavu' pa sam pricala u tom smislu.mozda sam pogresila,ali sad smo valjda razjasnili Smiley
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1867
Citat: SerbianFighter

Ako kazes da to kakvi su oni, smireni, divni, ovakvi onakvi ima itekako veze sa time sto su oni vernici, onda je logicno, da nisu vernici da ne bi takvi bili.

pa naravno da ne bi imali to sto im daje religija,tj. bili bi losiji od onog sto su sada.a ne znaci da bi bili saka jada

Citat

To je malo kontradiktorno, ako je to dobro zasto to nece svom detetu "sipati" u glavu?

naravno da hoce.'sipati' je malo ruzna rec jer podrazumeva beslovesno prihvatanje neceg a i silu.dakle obrnuto od toga

Citat

Za nju si vec rekla da joj je sipano u glavu pa nikako ne moze biti u toj kategoriji.

opet nesporazum Smiley ta osoba nije otkrila religiju u okviru svoje porodice jer su oni odavno religiozni
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1867
eto,mogu da pricam samo o drugim ljudima...
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Smatram sipanjem u glavu kad te od 2 godine vode svake nedelje u crkvu.
Citat
pa naravno da ne bi imali to sto im daje religija,tj. bili bi losiji od onog sto su sada.a ne znaci da bi bili saka jada

Bili bi drugaciji, to ne znaci da bi bili losiji. Mozda bi cak bili bolji, prirodniji, normalniji, zovi to kako hoces.
Citat
naravno da hoce.'sipati' je malo ruzna rec jer podrazumeva beslovesno prihvatanje neceg a i silu.dakle obrnuto od toga

Kad nekog od malih nogu navodis na neki put.. sta god bilo u pitanju.. on svakako ne odlucuje o svemu tome svesno.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 04. Sep 2025, 05:59:17
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.