-250 gr margarina, -250 gr mlevenih lešnika ili oraha, -200 gr. prah šećera, -1 žumance -250 gr brašna. Zamesiti i vaditi kao vanilice. Peći u podmazanom plehu na umerenoj temperaturi.Pečene išlere filovati sa sledećim filom:
-4 žumancan kuvati na pari sa 150 gr šećera,3 štangle čokolade.Kada se prohladi dodati 200 grama putera i sve umutiti.Filovane išlere odozgo ukrasiti sa glazurom od čokolade.
Ovo nije za nas sladokusce, proradio mi zeludac samo na pomen kolaca, a jos kad sam video sve recepte... sad bih se zaleteo u neku poslasticarnicu da nisam na poslu... videcemo za kasnije...
4 žumanca 150 grama kristal šećera sok i kora 1 limuna 250 grama margarina 100 grama prah šećera pakovanje malih oblandi
Način pripreme
Na pari umutiti 4 žumanca, 150 grama šećera, sok i koru jednog limuna. Kada se zgusne, ostaviti da se ohladi. Odvojeno umutiti margarin sa prah šećerom i pomešati sa skuvanim kremom. Time nafilovati 4 male oblande. Seći na štangle.
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik
Jeste li probali da oblande punite sladoledom ? Prosto: kupite sladoled u prahu i izmutite sa mlekom pa na oblande. Kad se zamrzne, sečete nožem. Kuvam već 37 godina i mrzim to!!! Ovo je jedan od načina da se jednostavno zasladi bez muke a nema ni puno posuđa za pranje.
Za premazivanje 1 šoljica mleka (50 grama ) 1 kašika kristal šećera 50 grama margarina Način pripreme
U dublji sud sipati brašno. Napraviti udubljenje u sredini i tu staviti izmrvljen kvasac i šećer. Naliti mlakim mlekom i ostaviti da kvasac kisne. Kada kvasac krene, dodati vodu, ulje i narendanu koru limuna. Lepo izraditi testo i podeliti ga na dva dela, tj. napraviti dve lopte. Ostaviti testo da narasta dok ne udvostruči zapreminu.
Dok testo kisne, pripremiti fil za štrudlu. Na šporet staviti posudu sa pošećerenim mlekom da provri. Potom dodati mak i kuvati 4-5 minuta. U ovaj fil možete dodati 50 grama suvog grožđa, a ja ga obavezno začinim sa malo strugane limunove kore i malo cimeta. Ostaviti da se fil ohladi.
Uzeti uskislo testo i razviti ga na pobrašnjenoj površini u koru debljine 1/2 cm. Koru tanko premazati uljem (ulje služi da se kora ne odvoji od fila) pa nafilovati polovinom fila. Uviti štrudlu i staviti je u veći podmazan đuveč. Tako uraditi i sa drugom korom. Obe kore premazati polovinom zašećerenog mleka i ostaviti da narasta 15 minuta. Preko jufki štrudle staviti na listiće isečen margarin.
Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 10 minuta. Potom temperaturu pečenja smanjiti na 200 i peći još 15 minuta. Kada se temperatura smanji, štrudlu malo premazati zašećerenim mlekom. Poslednjih 10 minuta štrudlu peći na temperaturi od 180 stepeni. Pečenu štrudlu premazati ostatkom mleka, prekriti čistom krpom i ostaviti da se prohladi, pa servirati.
Od ovog testa mogu se praviti i štrudle sa drugim nadevima. U mojoj kući posebno vole štrudlu sa orasima, pa sa višnjama, jabukama ili džemom. Ovako pripremljena štrudla, za razliku od drugih, ostaje dugo sveža i vlažna.
Sastojci 1 kg belog krompira 250 grama margarina 200 grama šećera u prahu 140 grama mlevene plazme 100 grama mlevenih oraha 2 vanil šećera rum (ekstrakt) 4 štangle rastopljene čokolade
Glazura 5 kašika šećera malo mleka parče margarina 3 štangle čokolade Način pripreme
Obarite krompir i propasirajte ga. Kada se ohladi, dodajte plazmu, orahe, rum (po ukusu) i prethodno umućen margarin sa šećerom u prahu i vanil šećerom. Masu podelite na 2 dela, pa u jedan dodajte čokoladu.
Na tacnu nanesite prvo tamniju masu, preko nje belu i odozgo ukrasite čokoladnom glazurom.
Glazura 100 grama čokolade 2 kašike šećera 4 kašike vode nekoliko kapi ulja Način pripreme
Umutiti jaja pa redom dodavati sve sastojke. Dobijenu masu preručiti u podmazan pleh i peći na 220 stepeni dvadesetak minuta. Pred kraj pečenja testa pripremiti glazuru.
U šerpu staviti vodu, šećer, izlomljenu čokoladu i nekoliko kapi ulja. Ukuvati glazuru i preliti preko pečenog kolača. Kada se ohladi, seći na kocke. Ove kocke su ukusne i vlažne. Kombinacija jabuka, oraha i čokoladnog ukusa je izvanredna.
Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.
Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.