Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 51 52 54 55 ... 68
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ko je Srbin? (ili stepen povezanosti pravoslavlja i srpskog identita)  (Pročitano 104325 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0b2
Citat
Sta je "Jedan" i kako bilo sta "nastaje iz ljubavi" ?

Ako ovako nešto uopšte možeš da pitaš, nijedan odgovor te neće zadovoljiti.

Apsolutno tacno  Smile - sto bi moj prijatelj BF rekao - sad bi te zen majstor lupio stapom po glavi i ti bi se prosvetlio (mozda). Ali posto ja nisam zen majstor i nemam stap pri ruci (a i da imam suveise si daleko) da ogovorim ne bili i ja naucio ono sto propovedam - Jedan je ono sto nije mnostvo. Jedan je onaj koji da bi upoznao sebe je dozvolio percepciju mnostva ne bi li kreiraro iskustva samospoznaje - za nas , a korz nas i njga samog. Jedan - kao univerzalni apsolutni kreator svega. Sustina njegove emanacije u mnostvo je ljubav - jer je mnostvo stvoreno iz ljubavi i kroz ljubav zivi sopstvena iskustva. Ljubav JESTE kreacija sama po sebi a iz nje nastaje ona sama jer nista osim nje nemoze postojati. Nas "posao: je da vidimo kroz obsenu dualnosti i shvatimo da je ono sto stoji iza nje beskonacna ljubav univerzalnog Kreatora i da smo mi  On a On mi - jer uvek i svuda moze postojati samo Jedan.

da li sam uneo vishe kofuzije ili sam uspeo nesto da pojasnim?

Ne znam za druge, meni je savrseno jasno i sllazem se.
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
mob
Bosch ima centrifugu
Пошто нисам упознат ко је дотични Don Elkins,молим за више информација.

A sto se tice tih na slici - njih sam i ocekivao da ces pomenuti na ovaj ili onaj nacin - znam da ti je tesko da shvatis ali i oni su radili sve sto su radili i jos uvek rade iz ciste ljubavi prema sami sebi - videci sebe kao superiorne nad inferiornima koje su ubijali, milseci da ih ti inferiorni ugozavaju na neki nacin. Da li postoji veca ljubav od te koju nam Kreator daje kada nikada ne sprecava slobodnu volju jer zna da svaka akcija i svaka kreacija kad tada vraca sve ono sto je uzela. Svaka ljubav - bila prema drugima ili prema sebi uvek ide ka izvoru odakle je nastala - Kreatoru svega. Svi su jednaki i pravoverni i krivoverni i neverni - jer ko sto rekoh - nema nas ima samo Jedan.

Svaki put kada vidis mnostvo i u njemu nesto sto ti se ne svidja zapitaj se koji je deo tebe kreirao takvu percepciju - jer to je jedino sta mozes da promenis. Kada vidis jedno u svemu nemoguce je da ti se bilo sta ne sviidja jer ces u jednom uvek videti sebe kao deo Kreatora, kao sto ces i videti drugoga koji je Jedan opet kao deo Kreatora.

@Simijon

Realni svet .....hmmmm.....skup perceptivnih elektro stimulansa ofarbani sopstvenom memorijom i percepcijom - da citiram Matrix - Do you think Neo that me, being faster or stronger, has anything to do with my muscles in this world?
« Poslednja izmena: 26. Avg 2010, 16:27:39 od decky999 »
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2
mob
Nokia 

@Simijon

Realni svet .....hmmmm.....skup perceptivnih elektro stimulansa ofarbani sopstvenom memorijom i percepcijom - da citiram Matrix - Do you think Neo that me, being faster or stronger, has anything to do with my muscles in this world?
Paradoks je govoriti o virtuelnosti objektivnog sveta a bazirati se na sopstvenom subjektivnom uverenju . Smile

Matriks baš i nije mnogo pametan film.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Chrome 5.0.375.127
mob
Nokia 
Бог, пред којим ми стојимо из поштовања, нас не сили; из слободе Му служимо врлином, не дрхтањем и јадом. Себе стога не сматрамо створеним из блата, нити глибу стремимо. Наш понос није гордост већ радовање Творцу у себи. И земност нам је божанска, будући да тренове љубимо као и Вечност. Јер, где су свет и време безвредни, ништавно је и остало. Бог се наш не бави трицама; нашим псалмима, спеваним десетерцем, ми славимо чојство и јунаштво.

И мада су и Нови Завет Римљани и Ромеји устројили у још један Закон, ми смо га срцем прихватили јер нам милује душу. Шта год био крвљу Исус је Србин, и зато га је Санхедрин осудио. У том игроказу, свако је радио свој посао, што казао Свети Вукашин из Клепаца.

Нажалост, преко Библије нам је српски клир у недра припустио Грке и Јевреје. Но њихова величина није наша, нити њихова судбина нама поука или путоказ. Имена им нису српска; бар нама не недостаје примера чојства и јунаштва. Наши су певали с колца, а Ђакон Авакум кликтао “Срб је Христов, радује се смрти!” Али, и у њему Библија беше оставила трага: младић се заправо радовао животу, тражећи га где му га Господ рођењем не беше подарио. Јер, љубећи и поштујући Овај Свет, ми бранимо и Онокрај у вечном, космичком рату, о коме поје и Владика Раде.

Момчило Селић
« Poslednja izmena: 26. Avg 2010, 22:29:37 od Nksamsj »
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
mob
Bosch ima centrifugu

@Simijon

Paradoks je govoriti o virtuelnosti objektivnog sveta a bazirati se na sopstvenom subjektivnom uverenju . Smile

Matriks baš i nije mnogo pametan film.

E vidis ubola si ga ko prstom u pekmez - virtualtost sveta oko nas stoji na cinjenici da on NIJE objektivan vec da je uvek subjektivan. Ako definises objektivnost i subjektivnost kao dva kvaliteta sveta oko nas, upadas u zamku podvajanja coveka kao tvorca sopstvene sudbine i oduzimas mu slobodnu volju kao sustinu njegovog postojanja. Svet je uvek kreiran iz nas u suprotnom bi trebalo da postoji nesto sto mi nismo sto kreira svet ili realnost u kome zivimo. Posto nepostoji nista sto mi nismo u ovom univerzumu sam pojam "objektivnosti" pada u vodu. Iz perspektive Jednog - uvek postoji samo jedna realnost. Sve drugo je samo alat za samospoznaju.

Ono sto kreiras (zelis) uvek dobijas - svesno ili ne - nema nikakve razlike.

@Nksamsj

Hvala na citatu - veoma lepo opisuje tragicnu ksenofobicnost srpskog naroda ili bar onog njegovog dela koji se identifikuje sa takvim razmisljanjem.
« Poslednja izmena: 27. Avg 2010, 04:47:23 od decky999 »
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2
mob
Nokia 
Znači ti dobijaš od sveta ono što želiš, a kad dobiješ suprotno od onog što želiš to je zato što si bio glup pa si naopako želeo  Smile

U svakom slučaju zabavan koncept, malo klimav ali valjda nisam ispravno želela neke stvari do sada.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
Nokia 
Citat
Hvala na citatu - veoma lepo opisuje tragicnu ksenofobicnost srpskog naroda ili bar onog njegovog dela koji se identifikuje sa takvim razmisljanjem.
Шта ћеш... Smile Живимо у свету,у ''коме свако ради свој посао''.
Citat
U svakom slučaju zabavan koncept, malo klimav ali valjda nisam ispravno želela neke stvari do sada.

Српској капи свуд име погибе.
Постадоше лафи ратарима,
истурчи се плахи и лакоми -
млијеко их српско разгубало!
Што утече испод сабље турске,
што на вјеру праву не похули,
што се не хће у ланце везати,
то се збјежа у ове планине
да гинемо и крв проливамо,
да јуначки аманет чувамо,
дивно име и свету свободу.
 Smile
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
mob
Nokia Luvmya 520
Citat: decky999
da ogovorim ne bili i ja naucio ono sto propovedam
To sto propovedas niko ne moze da dozivi, spozna, nauci, posto nema nikakvog dodira sa stvarnoscu koju dozivljavamo, spoznajemo, naucimo.
Citat
Jedan je onaj koji da bi upoznao sebe je dozvolio percepciju mnostva ne bi li kreiraro iskustva samospoznaje - za nas , a korz nas i njga samog. Jedan - kao univerzalni apsolutni kreator svega. Sustina njegove emanacije u mnostvo je ljubav - jer je mnostvo stvoreno iz ljubavi i kroz ljubav zivi sopstvena iskustva. Ljubav JESTE kreacija sama po sebi a iz nje nastaje ona sama jer nista osim nje nemoze postojati. Nas "posao: je da vidimo kroz obsenu dualnosti i shvatimo da je ono sto stoji iza nje beskonacna ljubav univerzalnog Kreatora i da smo mi  On a On mi - jer uvek i svuda moze postojati samo Jedan.

da li sam uneo vishe kofuzije ili sam uspeo nesto da pojasnim?
Ne osecam nikakvu konfuziju posto ne razumem apsolutno nista od reci koje sam ovde procitao.
A jos manje razumem u kakvoj su relaciji bilo koje od tih reci i tema.
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"It is better to Burn Out then to Fade Awey "

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Apple 
Ko je Srbin? (ili stepen povezanosti pravoslavlja i srpskog identita)

Ovo pitanje je pogresno jer sugerira neraskidivu vezanost crkve i drzavne nacionalnosti
sto je nije slucaj u danasnjoj Srbiji ,

Ja volim Srbiju ,Volim nase reke ,sume,Banje ,Goc,Jastrebac,Kopaonik volim svoj rodni grad ,volim svoje selo,
volim svoje obicaje ali sve to nista ne bi znacilo da ne volim svoje ljude i prijatelje.
Tradicija je lepa svi slavimo slave ili bar vecina,svi smo vecinom krsteni ,svi iznosimo hranu na groblje,svi palimo svece u crkvi dole za mrtve i gore za zive,svi znamo oce nas ,svi znamo kako da presecemo slavski kolac svi nedeljom ujutru upalimo tamnjan u kuci ali sve to nema nikakve veze sa srpstvom osim toga da je crkva imala u proslosti vecu moc i bila je blize drzavi jer je svaki zemljoposednik i vladar imao svoga popa.

Kad vidim kako neki ljudi pisu gluposti koje nemaju vrednost sa realnoscu odmah mi se prikenja,

Citiram

"И мада су и Нови Завет Римљани и Ромеји устројили у још један Закон, ми смо га срцем прихватили јер нам милује душу. Шта год био крвљу Исус је Србин,."

zavrsen citat
Nije nego je bio Obrezani Jevrej koji je nosio ljubicaste haljine i obracao se samo svom narodu,
Ko od koga ovde uci drzava od crkve ili crkva od drzave
Na srpskom Sudu osudjenik ima pravo da laze da bi zastitio sebe i svoj interes
to nema nigde na svetu .Da li  se crkva oseca ugrozenim i nije u skladu sa vremenom?
Kada ce da prestanu da se igraju recima i da se sluze lazima ,ovaj narod nece vise da slusa lazi .
U Svetom pismu se nigde ne pominje spasenje srba vec spasenje jevreja

Pravoslavnim svestenicima koje je Crkva poslala iz Vizantije u 7 veku da nas prekrsti u hriscane uzelo je 150-200 godina da to urade pre toga i za vreme toga ubijali smo hriscane i muslimane kako smo stigli.
Tek je U devetom veku prema crkvenim podatcima je zabelezen prvi srpski vladar koji je Hriscanin i Pravoslavac ali nije bio dugo jer ga je ubio rodjeni sin da bi uzeo vlast.
Uzelo je jos puno puno vekova do Vuka Karadzica i Srpske azbuke pa cak i onda sveto pismo nije prevedeno na srpski jezik sve do proslog veka.
Religija bilo koje vrste ojaca za vreme teskih dana,ekonomske krize i drustvenih nemira i ratova.

Genetski ko je Srbin ? Nista nema specificno sto odvaja nas narod genetski od drugih ,
Nas jezik pripada grupi Indo-Evropskih jezika ali pre dolaska u Evropu u 5 veku bio je kompletno drukciji.
Najmanje smo se 5 puta mesali krvno na velikoj skali sa drugim kulturama i delimo njihove gene ,

Danas je Srbija zemlja i svako ko je rodjen u njoj moze sebe nazvati srbinom ,e sada kog je porekla to je vec druga stvar u Srbiji zivi 50-tak manjina koje su u mesovitim brakovima sa srbima svi oni imaju podjednako pravo da se zovu Srbi ,Takodje Srbija dostize novo budjenje svesti i interesovanje za duhovne kulture drugih korena osim hriscanstva to je pravo garantovano statutom zemlje ,svako ima pravo na svoj izbor vere i praktikovanja religije.

A za nas koji sebe zovemo Srbima bar zadnjih 500 godina ne ostaje nista drugo nego da se pomirimo sa cinjenicom da mi pripadamo ovom svetu koliko i ovaj svet pripada nama ,
jer ideja da se sprovede neki lov na vestice za one koji nisu cisti srbi ili nisu rodjeni u Srbiji ili ne praktikuju pravoslavlje ima ime ali je neizvodljiva jer osim crkvenih knjiga koje su samo delimicno sacuvane
krvni test ne postoji,A nas ima svakakvih i boja kose i boje tena i boje ociju. 
« Poslednja izmena: 19. Sep 2010, 10:54:09 od Alex616 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.10
mob
Nokia Luvmya 520
Ko je Srbin? (ili stepen povezanosti pravoslavlja i srpskog identita)

Ovo pitanje je pogresno jer sugerira neraskidivu vezanost crkve i drzavne nacionalnosti
sto je nije slucaj u danasnjoj Srbiji ,
To nije pogresno pitanje i blage veze nema sa crkvom ili "drzavnom nacionalnosti" ( sta god to znacilo )
Citat
Genetski ko je Srbin ? Nista nema specificno sto odvaja nas narod genetski od drugih ,
Nas jezik pripada grupi Indo-Evropskih jezika ali pre dolaska u Evropu u 5 veku bio je kompletno drukciji.
Najmanje smo se 5 puta mesali krvno na velikoj skali sa drugim kulturama i delimo njihove gene ,

Danas je Srbija zemlja i svako ko je rodjen u njoj moze sebe nazvati srbinom ,e sada kog je porekla to je vec druga stvar u Srbiji zivi 50-tak manjina koje su u mesovitim brakovima sa srbima svi oni imaju podjednako pravo da se zovu Srbi ,Takodje Srbija dostize novo budjenje svesti i interesovanje za duhovne kulture drugih korena osim hriscanstva to je pravo garantovano statutom zemlje ,svako ima pravo na svoj izbor vere i praktikovanja religije.
Pripadnost jednom definisanom narodu nema nikakvog znacaja, ali je narodnost nepobitna cinjenica za sve one koji znaju svoje poreklo, sa cim mesto rodjenja, prebivalista, drzavljanstva nema nikakve veze.
Niko ziv ne zna poreklo Srba i teorije ( koje je uglavnom kreirao zapad ) kojima se ispiraju usta nemaju nikakve veze sa cinjenicom o pripadnosti Srpskom narodu danas.
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 51 52 54 55 ... 68
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.