Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Avg 2025, 19:25:00
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako reci detetu ?  (Pročitano 28266 puta)
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple 15
Ja ostavljam po strani da sam surova... verovatno jesam... ali... gledajuci moje prijatelje, mnogo je lakse saopstiti detetu od 10 tak godina da mu odlazi deda, nego da mu odlazi roditelj...
Ovi moji su imali po 20 godina, pa je sve proslo kako je proslo... katastrofalno...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
HTC Wildfire S
Ja ostavljam po strani da sam surova... verovatno jesam...

Ne mislim da si surova zbog ovoga. Mislim da pokušavaš da budeš realna, i da ti to uglavnom ide.
E sad u ovom konkretno slučaju mislim da grešiš.
Grešiš iz razloga što nikad nisam voleo to "može i gore".
Naravno, mogao je da premine roditelj umesto dede, ali tako gledano mogli su da preminu i roditelj i deda i ko zna ko sve istovremeno.. moglo je da mu poumire pola familije do 4 kolena u jednom danu... što je mnogo gore, zar ne? Smiley
To me podseti na mog druga iz detinjstva koji se smrtno plašio ćaleta, nekoliko puta je bežao od kuće i imam osećaj da je uvek negde imao spreman ranac sa egzistencijalnim i neophodnim stvarima za preživljavanje (kao što su... tetris, nekoliko šok žvaka, album sa sličicama, itd... ). Uglavnom, zaglavio je sa 2 keca iz ne znam kojeg predmeta a bliži se roditeljski, istraumiralo se dete. I sinula mu ideja da pola sata pre roditeljskog kaže unapred da ima 5 jedinica.  Smile I otac ode besan na roditeljski razmišljajući kako će ga olešiti kasnije... vrati se posle sat, dva... maltene srećan i kaže mu:
"Uff, dobro je. Imaš samo dva keca."   
 Smile

Ali problem i dalje postoji, samo si prevario svoj ili tuđi mozak da je sve u redu, moglo je gore da ispadne... i odložio problem za kasnije jer ta vrsta utehe je kratkoročna uteha. Ona ne traje dugo i već posle par sati... ili u nekim slučajevima...dana, vrati te u surovu realnost. I zapravo ništa nisi postigao, kupio si malo bezbrižnog vremena.

Zato uvek kažem... "može i bolje"  Smile

Ovo je primer toga i ovo si lepo rekla...
"Nemoj da tugujes, lepo je proziveo\la zivot i otisla na bolje mesto..."
Doduse, to nije bilo moje prvo iskustvo sa smrcu i pricom o smrti, ali je do dan danas ostalo da smrt ne mora uvek da bude tragicna (iako sami dogadjaji koji prethode smrti mogu da budu - teska bolest, nesreca i sve ostalo), vec da umiru i ljudi koji su ziveli i proziveli srecno svojih 50-60 ili u slucaju mog pradede, babe, dede,  - citavih 80+ godina plodnog, gorko-slatkog zivota...

Mislim da se kod dece treba drzati toga (kasniji sokovi su dokazali da i sa matorima treba postupati tako)... da smrt nije neki dogadjaj koji je uzasan... To je kraj fizickog zivota neke osobe, ali ona nikad nece umreti u nasim srcima i secanjima... Smiley
... znači lepo su proživeli svoj život... ostaće u našim srcima... a treba biti srećan jer su nam pružili život. Ako ih imalo volimo  nastavićemo tamo gde su oni stali, ako ih imalo poštujemo, trudićemo se da isto pružimo svojoj deci.    Smile Lepa i pragmatična poruka.   (osim ako su u pitanju potomci Hitlera ili Borisa Bizetića... ili tako nekog kretena...   Smile )

S druge strane... sad nešto razmišljam, roditelj ... deda... vrlo je nezgodno razmišljati... šta je bitnije?  Smile
Em ne priliči em imam neki osećaj da je malom detetu to isto.
Klinac se razboli od tuge i dehidrira od plakanja kad mu umre pas... a kamoli...  Smile Smile
A što se tiče godina i uzrasta.
Setih se jedne babe u Nemačkoj. Matora ima dobrih 80 godina. I pojavi se sva uplakana. Došla kod mog baksija. Ja krenuo napolje. Kad sam se vratio, pitam šta je bilo, kaže moja baba:
Umrla joj majka. 
Smile
Rekooo: Pa koliko je ta imala godina?  Smile
104!
Au jebote al se ta naživela... pa kolko je ona planirala još.  Smile
Kaže mi baba: Znam, razumem na šta ciljaš, ali nikad nije manja tuga kad ti umre roditelj, ako ti je stalo do njega...ma koliko godina imao.

Mnogi od nas nemaju nesto sto bi trebali imati... ali nam to zivot obicno kompenzuje kroz neke druge stvari...
Prijatelje recimo...

Kakve bre prijatelje. Njih imam za izvoz.
Pare! 
Prijatelji se mogu kupiti!   Smile

Smile   Smile

@srce28
Nadam se da si u redu i da ćeš biti dobro.  Smile

Smile
« Poslednja izmena: 05. Maj 2009, 18:40:18 od WhiteGoa »
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Joj al ste zakomplikovali i razvukli... forumasi...

al bi ovd sjeo jedan LOCK!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

volim mladena i bebana...

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
sto lock? Smile

ja ne znam inspirativnije teme od ljubavi(seks),zivota,smrti i Boga Smile....manje- vise...sve se vrti oko toga.

smrt i razmisljanje o njoj,suocavanje ili nemogucnost istog,obiljezava nase zivote...

sto se tice same teme...pitanje je koliko se teze suocavaju djeca sa smrcu,a koliko oni koji su navodno odrasli.

i to nije samo polje koje interesuje i sa kojim se bavi psihologija,vec i nauka,religija,filozofija...

s'tim u vezi ovo je jako interesantna tema,ako bi smo sad krenuli da je sirimo u nedogled...  Smile
IP sačuvana
social share
" moja filozofija je jednostavna.                                 
  napuni prazno.
  isprazni puno.
  i pocesi tamo gdje svrbi "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Joj al ste zakomplikovali i razvukli... forumasi...

al bi ovd sjeo jedan LOCK!
O tome ces odlucivati onda kad za to budes nadlezan. Wink
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Citat
pitanje je koliko se teze suocavaju djeca sa smrcu,a koliko oni koji su navodno odrasli.

zavisi od karaktera osobe.
neki to potisnu, neki placu dok ne isplacu, neki na intervale placu .. ja pricam o reakciji na smrt, ne na to kakve posljedice ostavlja kod ljudi tj djece.
djeca isto tako; placu ili potisnu, mada i to zavisi od godina.

zavisi i od toga sta nam je znacila ta osoba.

zavisi kako su nas u djetinjstvu ucili o smrti, kako da se s njom suocavamo, sta smrt znaci za svakog od nas.

reakcija ..
ima ih otprilike x razlicitih ..
IP sačuvana
social share

*Most gods throw dice, but Fate plays chess, and you don't find out til too late that She's been playing with two queens all along. *
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
http://forum.burek.com/index.php?topic=400634.0

Ovde sam ja o tome nasiroko i nadugacko, tj. ne pisala, nego postavljala deo moje literature za predmet Psihologija traume i gubitka. Smiley
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Malo ti je ono predugacko ne zamjeri  Smile
IP sačuvana
social share

*Most gods throw dice, but Fate plays chess, and you don't find out til too late that She's been playing with two queens all along. *
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

volim mladena i bebana...

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
jedno zapazanje...posto sam dugo aktivni ucesnik i to bas ovog dijela foruma.

da li ste primjetili da ovdje gdje se prica o problemima,gdje se trazi pomoc za razne zivotne situacije,vrlo rijetko se desava,da ne kazem nikako,da se neko javi sa problemom suoacavanja sa smrcu bliske osobe?

uvijek se,uglavnom i u vecini slucajeva,rijesavaju ljubavni problemi,seksualni i da ne nabrajam koji vec...a ima ih raznih i naravno da ih ne fali kroz zivot Smile...ali smrt je rijetko kada bila tema,barem ne konkretna,na nekoj temi ovdje.vrlo rijetko.ako je bilo,sumnjam da se rasplamsala i da je imala puno postova.

usudjujem se da tvrdim da ovdje ima puno onih koji su u tom smislu prosli kroz takvu vrstu iskustva...mislim,nemoguce je da nisu Smile...takva je postavka i pravilo igre u zivotu...i sasvim sigurno da nije bilo lako (da ne kazem da je bilo uzasno tesko) preboljeti i nastaviti dalje na najbolji moguci nacin...

ali...o tome se rijetko govori,rijetko se ima potreba,pogotovo kada se neke stvari ostave za sobom,dozivljavam nekad da je to nesto poput otvaranja pandorine kutije za mnoge,da je to jedan od nacina da se suocima sa smrcu...prezivjeli smo,sta tu ima da se prica?

misljenja sam da je to jedna od najlicnijih tema koje mogu postojati i da bi za mnoge...razgovor o tome bio i potpuno ogoljavanje kao osobe...ali potpuno!
« Poslednja izmena: 05. Maj 2009, 20:59:12 od sesircic »
IP sačuvana
social share
" moja filozofija je jednostavna.                                 
  napuni prazno.
  isprazni puno.
  i pocesi tamo gdje svrbi "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple 15
Bilo je ranije... vise ne...
Zato sam i ja pocela aktivnije da ucestvujem na forumu... a bilo je jos par prica...

Priznajem... tada su bili topliji savetnici koji nisu nudili puno filosofije i pogled odozgo Smiley
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Avg 2025, 19:25:00
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.