Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 17. Sep 2025, 23:11:33
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 44 45 47 48 ... 66
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Како је Богу име?  (Pročitano 87147 puta)
Zvezda u usponu

ONAJ KOJI JE SPOZNAO SEBE!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke leet
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Ja smem da kažem da sam ALFA I OMEGA!
Početak i kraj,zato što govorim istinu!!!
I to ću reći celom svetu kada dođe vreme za to.
I šta sad???
Možeš da kažeš da sam lud???ili da prihvatiš istinu.
Treće ne postoji. Smile
« Poslednja izmena: 14. Dec 2009, 14:19:18 od slobadidi »
IP sačuvana
social share
Могу и мене да убију као ХРИСТОСА,али слободну мисао никада!
КО ГОД ЈЕ СПОЗНАО ОВАЈ СВЕТ ПРОНАШАО ЈЕ ТЕЛО,А КО ГОД ЈЕ ПРОНАШАО ТЕЛО,ЊЕГА ОВАЈ СВЕТ НИЈЕ ДОСТОЈАН!!!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung 111111
Ja prihvatam istinu  Smile
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.1
mob
Sony xperia
Slobo, nisu teme ovde zarad licne promocije. Nemojmo se oko toga vise natezati. Budi onoi sta mislis da jesi, ali se drzi teme. Ako mislis da je Bogu ime, Slobodan, Sloba, Slobadidi, ... to i reci, ne promovisi sebe vise na taj nacin.
Tvoja je stvar sta si i ko si. Ima vremena, ono ce razotkriti sve. Do tada, drzi se tema.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Господине пријатељу Слобо, зар није Творац Алфа и Омега свега, а не Бог?
IP sačuvana
social share
Сети се одакле си пао и почни да чиниш своја прва дела!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke leet
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Za treću dimenziju je Gospod Bog Alfa i Omega. Smile
On stvara nove svetove za biološki život. Smile
Oprosti prijatelju moj lightsoft nisam hteo da se promovišem,ali je čovek insistirao i sada zna istinu.
« Poslednja izmena: 14. Dec 2009, 16:30:08 od slobadidi »
IP sačuvana
social share
КО ГОД ЈЕ СПОЗНАО ОВАЈ СВЕТ ПРОНАШАО ЈЕ ТЕЛО,А КО ГОД ЈЕ ПРОНАШАО ТЕЛО,ЊЕГА ОВАЈ СВЕТ НИЈЕ ДОСТОЈАН!!!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Ma sve lepse od lepseg, vernici ne mogu ni da kazu njegovo ime a kamoli da ga napisu.
Tetragramaton je odgovor na sva pitanja, riiiiight

Oni koji budu znali ime Gospoda nece biti vernici nego oni koji znaju.
Vernici su ljudi koji u nesto veruju, oni nisu ljudi koji nesto znaju.
Istina. Sem sto znaju da veruju i da veruju sto znaju da veruju, jer verovati je znanje iako se ne odrzava na logici

Frazeologija,jer svi znaju ime Gospoda Boga Isusa Hrista.
Stvarno, znaju?  Jesi li siguran?
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke leet
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Tetragramaton je čuvar piramida po nekima,tačnije po kabalistima,i on je nula.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 198
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
 Smile

Evo kako neki od poznatih svetskih prevoda naglašavaju Božje ime u Psalmu 83:19 i kako je Karadžić preveo na srpski jezik:
"I neka znaju da si Ti, kome je ime Gospod, jedini najviši nad svom zemljom."

King James Bible
That men may know that thou, whose name alone is JEHOVAH, art the most high over all the earth.

American King James Version
That men may know that you, whose name alone is JEHOVAH, are the most high over all the earth.

American Standard Version
That they may know that thou alone, whose name is Jehovah, Art the Most High over all the earth.

Bible in Basic English
So that men may see that you only, whose name is Yahweh, are Most High over all the earth.

Darby Bible Translation
That they may know that thou alone, whose name is Jehovah, art the Most High over all the earth.

English Revised Version
That they may know that thou alone, whose name is JEHOVAH, art the Most High over all the earth.

Webster's Bible Translation
That men may know that thou, whose name alone is JEHOVAH, art the most high over all the earth.

World English Bible
that they may know that you alone, whose name is Yahweh, are the Most High over all the earth. For the Chief Musician. On an instrument of Gath. A Psalm by the sons of Korah.

Young's Literal Translation
And they know that Thou -- (Thy name is Jehovah -- by Thyself,) Art the Most High over all the earth!

Logično je da ako mi nesavršeni ljudi imamo ime, svakako je sasvim prikladno da je Božje ime postojalo pre našeg.

Smile
« Poslednja izmena: 15. Dec 2009, 04:52:18 od Čekić I »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Za treću dimenziju je Gospod Bog Alfa i Omega. Smile
On stvara nove svetove za biološki život. Smile
Oprosti prijatelju moj lightsoft nisam hteo da se promovišem,ali je čovek insistirao i sada zna istinu.
Хвала за одговор. Само још нешто, ако Господ Бог ствара нове светове за биолошки живот, шта ствара Творац? (Не знам шта долази од Творца, а шта од Бога. Smile) Smile

@Čekić I
А зашто онда у 2. Мојсијевој (3:13,14) не пише да је Бог рекао да Му је име Јехова када Га је Мојсије јасно питао за име?

Превод Даничић (2. Мојсијева, глава 3)
13. А Мојсије рече Богу: Ево, кад отидем к синовима Израиљевим, па им кажем: Бог отаца ваших посла ме к вама, ако ми кажу: Како Му је име? Шта ћу им казати?
14. А Господ рече Мојсију: Ја сам Онај што јесте. И рече: Тако ћеш казати синовима Израиљевим: Који јесте, Он ме посла к вама.

King James Version: Exodus Chapter 3
13 And Moses said unto God, Behold, when I come unto the children of Israel, and shall say unto them, The God of your fathers hath sent me unto you; and they shall say to me, What is his name? what shall I say unto them?
14 And God said unto Moses, I AM THAT I AM: and he said, Thus shalt thou say unto the children of Israel, I AM hath sent me unto you.

Мени се, због овога, намеће закључак да Бог није хтео да Га зовемо Јехова, него "Онај који јесте".
 Smile
« Poslednja izmena: 15. Dec 2009, 07:21:51 od bjbojan »
IP sačuvana
social share
Сети се одакле си пао и почни да чиниш своја прва дела!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 198
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0

@Čekić I
А зашто онда у 2. Мојсијевој (3:13,14) не пише да је Бог рекао да Му је име Јехова када Га је Мојсије јасно питао за име?

Превод Даничић (2. Мојсијева, глава 3)
13. А Мојсије рече Богу: Ево, кад отидем к синовима Израиљевим, па им кажем: Бог отаца ваших посла ме к вама, ако ми кажу: Како Му је име? Шта ћу им казати?
14. А Господ рече Мојсију: Ја сам Онај што јесте. И рече: Тако ћеш казати синовима Израиљевим: Који јесте, Он ме посла к вама.

King James Version: Exodus Chapter 3
13 And Moses said unto God, Behold, when I come unto the children of Israel, and shall say unto them, The God of your fathers hath sent me unto you; and they shall say to me, What is his name? what shall I say unto them?
14 And God said unto Moses, I AM THAT I AM: and he said, Thus shalt thou say unto the children of Israel, I AM hath sent me unto you.

Мени се, због овога, намеће закључак да Бог није хтео да Га зовемо Јехова, него "Онај који јесте".
 Smile

Pozdrav Bojane!  Smile

Biblija nam opisuje kakav je Mojsije bio nakon dugogodišnjeg boravka sa ovcama, naime izgubio je veštinu govora, nije mogao da se izražava kao nekad i, normalno je da nije bio spreman da govori pred najmoćnijim čovekom toga doba-faraonom.

U Izlasku 3:10 i 11 čitamo"Sada hajde da te pošaljem k Faraonu, da izvedeš narod moj, sinove Izrailjeve, iz Misira.
 A Mojsije reče Bogu: Ko sam ja da idem k Faraonu i da izvedem sinove Izrailjeve iz Misira?"

Dakle vidimo da je Mojsije oklevao da ide i jasno pokazao strah, što je normalno!

U 12 stavku čitamo šta mu je Jehova odgovorio i kako ga je ohrabrio:" A Bog mu reče: Ja ću biti s tobom, i ovo neka ti bude znak da sam te ja poslao: kad izvedeš narod iz Misira, služićete Bogu na ovoj gori.

Dalje u 13. stavku Mojsije još uvek nesiguran i uplašen pita Jehovu:"A Mojsije reče Bogu: Evo, kad otidem k sinovima Izrailjevim, pa im kažem: Bog otaca vaših posla me k vama, ako mi kažu: Kako Mu je ime? Šta ću im kazati?

U 14. stavku Jehova kaže:"A Gospod reče Mojsiju: Ja sam Onaj što jeste. I reče: Tako ćeš kazati sinovima Izrailjevim: Koji jeste, On me posla k vama.

Zašto mnogi osećaju odbojnost prema Božjem imenu? Časopis Practical Papers for the Bible Translator (1992, tom 43, br.4), u izdanju Ujedinjenog biblijskog društva, koje koordinira rad mnogih prevodilaca Biblije širom sveta, kaže: "Budući da nema sumnje u to da je JHVH tačno ime, u načelu, bilo bi najlogičnije da se ono transliterira." Međutim, članak daje i sledeće upozorenje: "Ipak, postoje i neke činjenice koje treba uzeti u obzir. Ako u tekst stavimo ime Jahve, to bi ljude (koji nisu hrišćani) moglo navesti na pogrešan zaključak da je Jahve neki tuđi bog, tj. neki novi, nepoznati bog, drugačiji bog od onog koga oni poznaju." Šta o tome kaže sama Biblija? U Isaiji 44:6-8, Novi svet prevod stoji: "Ovako kaže Jehova, Izraelov Kralj i Otkupitelj, Jehova nad vojskama: 'Ja sam prvi i ja sam poslednji, osim mene nema Boga. Ko je kao ja? Neka poviče, neka kaže i neka mi objasni! Neka oni objave ono što dolazi i ono što će još doći, kao što ja to činim još otkad sam osnovao narod drevni! Ne bojte se i ne plašite se. Zar nisam svakom od vas odavno to rekao i objavio? Vi ste moji svedoci. Ima li Boga osim mene? Ne, nema Stene. Ne znam ni za jednu.'" Dakle, Biblija vrlo jasno naučava da Jehova Bog jeste drugačiji od bogova koje obožavaju ljudi koji nisu hrišćani! (Vidi takođe Isaija 43:10-12).

Malo podrobniji i opširniji pregled i informacije o Božjem imenu i šta znači i kako se prevodi glagol "postati" može se pročitati na Wikipediji na srpskom jeziku b a š   o v d e 

Odmah zatim u 15. stavku Jehova objavljuje svoje ime:"Dalje reče Bog Mojsiju: "Tako javi sinovima Izraelovim: 'Jehova, Bog otaca vaših, Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev, posla me k vama.' To je ime moje na vijeke, i tako me se ima zvati kroz sve naraštaje.

Nemojmo ni slučajno zanemarivati Božje ime jer je Jehovi njegovo ime veoma važno, da je to tako, Božje jedinstveno ime se spominje više od 7000 puta u Bibliji! Sam Jehova je dao da se njegovo ime zapize toliko puta u Bibliji!

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 44 45 47 48 ... 66
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 17. Sep 2025, 23:11:33
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.