Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 18:59:42
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 59 60 62 63 ... 86
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Josip Broz-Tito  (Pročitano 208251 puta)
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

S.P.Q.R.

Zodijak
Pol
Poruke 1608
OS
MacOS X
Browser
Mozilla AppleWebKit 531.2
po meni veca opasnost po nasu drzavu lezi u antinacionalizmu nego u nacionalizmu al ajde....mada nigde ne treba preterivati....
Veca ne lezi sigurno...
A i imas razlicite antinacionaliste
Druga stvar je neko ko se zalaze za ex-yu vrednosti,a druga stvar liberali i ldp
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.9
Citat/EmptyClip/

Али ипак та линија постоји. Нажалост данас се национализам поистовећује са шовинизмом због људи односно идиота који су уствари шовинисти а за себе кажу да су националисти. Данас у Србији националиста има јако јако јако мало.

Da, ali sta nam je i gde je garant da neko nece preci tu liniju??? Smile Da li ti znas koiliko puno ima ljudi u Srbiji koji sebe nevino deklarisu kao "pozitivni nacionalisti", i pricaju kako oni eto samo "vole svoj narod",  a vrlo im malo treba da recimo na fudbalskoj utakmici ili mitingu pocnu da urlaju:" Noz-zica-Srebrenica" ili "ubij zakolji da Siptar ne postoji"..itd. Ili oni u Hrvatskoj kad urlaju: "Ubij Srbina"..itd. I sad eto, kako odrediti tu liniju??? Jer pokazalo se da se linija izmedju mrznje na recima i mrznje na delu veoma cesto brzo predje. Osim toga,kada pominjemo filozofski pogled na nacionalizam u XX veku, ako pogledas npr klasicne teoreticare fasizma pocev od samog Musolinija ili npr klasicne teoreticare nacizma, videces da su svi oni pisali i govorili afirmativno o nacionalizmu, i propagirali su da je "osnovna duznost zadojiti siroke narodne mase nacionalizmom". Hitler cak to jos direktnije pise u knjizi Mein Kampf 1925. Hitler je explicite napisao da je:"sveta duznost buduce nacionalsocijalisticke politike u velikoj misiji obnove nemacke slave i dominacije, da najpre nemacke mase zadoji osecanjima nacionalizma". A znamo sta su u istoriji XX veka doneli i fasizam i nacizam. Nista dobro. Pa sad, kako onda imati pozitivan akademski, folozofski odnos prema nacionalizmu, kada ga npr afirmisu kao temelj, kao pocetno nacelo, osnivaci  fasisticke i nacisticke ideologije??? I kako ga odeliti od sovinizma?? Kako, kada se do sada na ovim prostorima balkanskim, ex jugoslovenskim pokazalo, ta linija se uvek brzo prelazila(bar sto se tice XX veka).  Mada i danas jos uvek. I uvek je nacionalizam na ovi prostorima sluzio kao kraci put ka nacionalnoj mrznji(sovinizmu) i put ka medjusobnim zlocinima, krvavim. Izuzetak od toga je bio jedino period od 1945-1980 u vreme Tita. I to bas zato sto je drzava pod vodjstvom KPJ(SKJ) ideoloski uzela stvar u svoje ruke i rekla: "Nacionalizam je put prema sovinizmu. E pa da vise ne bi se igrali nacionalistickih podela i sovinizma, i da bi bar malo ljudi odahnuli od svega toga, od danas nacionalisti i sovinsti idu zajedno na crnu listu i u zatvore i vise nemaju pravo glasa". Da li je to totalitaran stav? Jeste. Ali, sa punim rezonom i smislom. Pitaces me verovatno, na koji nacin? Pa lepo, htelo se postici nesto napredno: da se ljudima makar i autoritetom vlasti usadi u svest da treba da se vole kao ljudi, da ne gledaju na nacionalnost i veru, da odbace sve ono sto ih svadja i deli. A ne treba zaboraviti ni cinjenicu da Titov rezim protiv etno-nacionalizma i etno-sovinizma nije sve vreme koristio samo represiju vec i siroku bazu edukacije kroz skolske programe, kroz omladinske radne akcije, kroz sletove, kroz razne vidove edukacije, gde su pre svega mladi ljudi iz svih krajeva Juge, iz svih nacionalnosti i vera edukovani da se zblizavaju, da se druze, da se upoznaju, da se mesaju. I kroz sve to postojala je i nit ideoloske edukacije, naravno. Ti ces mozda reci da je to: "jugo-komunisticko ispiranje mozga". Ali s obzirom na pozitivan cilj: postici mir na duze staze, otrgnuti ljude od nacionalistickih, sovinistickih i klerikalnih podela, dakle s obzirom na taj progresivni cilj, svi ovi represivni metodi prema nacionalistima i sovinistima su bili nuzni. A pomenuti edukativni metodi i ideoloski uticaji prema ljudima, posebno prema mladima su bili razumljivi i pozitivni, po mom misljenju. Obnova etnickog nacionalizma i etnickog sovinizma na ovim prostorima od 1989 odvela nas je sve zajedno u rat, stradanja i haos. U regresiju. A to znaci da smo od 1989 pa sve do su trajali nesrecni ratovi, mrznja nazadovali kao ljudi kao socioloska bica daleko daleko vise nego ikad.
« Poslednja izmena: 24. Apr 2010, 07:16:10 od Shogun »
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.9
@EmptyClip

Btw jos nesto...ne znam zasto koristis termin "jugo-nacionalizam" kada govoris o SFRJ. To je kao sto ranije vec pomenuh contradictio in adiecto. Dakle nije adekvatno spojivo. Najpre zato sto je u SFRJ ideoloski i u praksi suzbijan svaki oblik nacionalizma. Dalje, u SFRJ je bilo priznato pravo nacionalne pripadnosti i nacionalne posebnosti(identiteta). A ne neka "integralna jugoslovenska nacionalnost". Zato se i upotrebljavala sintagma:"bratstvo-jedinstvo ravnopravnih naroda(nacija) i narodnosti(nacionalnih manjina) Jugoslavije". Znaci nije se propagirala neka "jugo-nacija" kao homogen, integralni oblik. Pored toga, vec sam ti pokusao da pojasnim da je termin "jugo nacionalizam" neadekvatan za period SFRJ i zato sto se ne moze reci da je bilo ko velicao supremaciju "jugo-nacije" u odnosu na druge drzave i druge nacije. Niti se govorilo o nekoj "jugoslovenskoj naciji"(u etnickom smislu). Govorilo se vise o jugoslovenstvu kao nekoj siroj pripadnosti drzavnoj zajednici Jugoslaviji a ne kao etnickoj nacionalnoj pripadnosti. Biti 'jugosloven" nije znacilo negiranje postojanja nacionalne pripadnosti unutar Jugoslavije. Svako ko je zeleo mogao je upisati na popisu da je Srbin, Hrvat, Slovenac, Makedonac, Crnogorac..itd. I mogao je nositi to nacionalno osecanje sam za sebe, ako je zeleo. Osim toga zato je SFRJ i bila federativno uredjena, gde je svaka od federalnih jedinica predstavljala i nacionalnu republiku. Izuzetak je bila SR BiH zbog svoje izrazite nacionalne mesovitosti, gde je u ustavu pisalo da je " SR BiH jednako i muslimanska i srpska i hrvatska..". Mada i u Ustavu SR Hrvatske(do 1990) je pisalo da je:"SR Hrvatska drzava hrvatskog naroda i ravnopravnog srpskog naroda u Hrvatskoj". Ali ok, da ne sirim temu.  Prema tome, u SFRJ, nacionalna posebnost(identitet) nije zabranjivana nikom. Zvanicno nije. Suzbijao se nacionalizam, tj preterano javno velicanje nacionalnih pripadnosti i suzbijao se sovinizam, tj iskazivanje nacionalne netrpeljivosti. Sto je sasvim logicno i razumljivo s obzirom na cinjenicu da je trebalo tolike godine odrzati vesenacinalnu drzavu na okupu, zajednistvu i u miru. To nije za potcenjivanje. A to sto su se npr neki na popisu i nacionalno izjasnjavali kao "Jugosloveni", to je vise bio slucaj za one iz mesovitih brakova. I jos nesto, ne kapiram zasto mene etiketiras kao "jugo-nacionalistu"? Kao prvo nisam pristalica ni jednog nacionalizma. Kao drugo, ne deklarisem se nacionalno kao "Jugosloven", naprosto zato sto se nacionalno osecam kao Srbin. Meni su bliske i drage vrednosti Titove Jugoslavije, ali to ne znaci da sam po nacionalnosti "Jugosloven". Po nacionalnosti sam Srbin. Ali isto nikako ne odobravam velicanje velikosrpstva. Ne odobravam, jer mi je svaki oblik nacionalizma, nacionalisticke sebicnost i nacionalisticke supremacije neprihvatljiv. To je ono sto kod nas ljudi nikako da shvate sledece: moze se biti Srbin po nacionalnosti a ne mora se biti velikosrpski nacionalista i sovinista. I isto tako, mogu se postovati, voleti i ceniti vrednosti iz Titove Juge a ne mora se biti "Jugosloven".
« Poslednja izmena: 24. Apr 2010, 08:06:26 od Shogun »
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.9
@ BoraBoraSs

u svemu onom sto si opisao kao "bolji zivot" i kao "prednost danasnjice" mislim da opet nisi uzeo dovoljno u obzir sta za vecinu obicnog prosecnog sveta na prostoru ex yuge znaci solidan zivotni standard. Za vecinu obicnih ljudi kada porede stanje recimo 1969-1981 u Jugi je daleko daleko daleko bolje, stabilnije i solidnije po vecini parametara svakodnevnog zivota nego npr 90-ih. Pa cak i stagnacija u Yugi iz 80-ih je bolja i mirnija od haosa 90-ih. A ovo neo-liberalno kapitalisticko eksperimentisanje recimo od 2000 do danas(bar u Srbiji) donelo je jos vec ekonomski i socijalni haos. Jedino eto za utehu nema vise rata i sankcija. Ali sve ostalo je jos vise nazadovalo. Po svim parametrima. Ja npr cak mozda i nemam razlog da se zalim. Bar ne jos preterano. Ali to ne znaci da sam nesvestan sta se dogadja sa masom ljudi oko mene, svakodnevno. I iskreno, potpuno ih razumem kad kazu mnogi da bi sve dali da se vrati makar samo deo onog zivota i standarda kao sto je bilo u Titovo vreme, bar onaj period od 1969-1980. I putpuno ih razumem sto bi mnogi rado menjali ovakve "blagodeti demokratije" za "Titovu crvenu diktaturu". Pre svega onaj osecaj bezbriznosti za mnoge potrebe, svakodnevne potrebe i osecaj sigurnosti. Jer liberalni kapitalizam ovako kako se ovde primenjuje poznaje samo profit,profit, profit, surovu konkurenciju i rad do iznemoglosti, bez adekvatne zarade. Tamo gde jos ima posla. A uglavnom i taj posao sto ima nije sigurno radno mesto. Posla sve manje ima, nrp u Srbiji, jer drzava nista ne cini da pokrene privredu, proizvodnju, poljoprivredu..itd. pa se tako ljudi em nadju bez posla em troskovi zivota sve skuplji. A u nasim uslovima na to se dodaje jos i brutalni lopovluk svake vrste, sumnjiva privatizacija, korupcija, mutljanje svake vrste, odsustvo bilo kakvog osecaja solidarnosti. Pa sad ti izvoli, objasni prosecnom, obicnom coveku u npr Srbiji, Hrvatskoj, BiH(jer situacija je slicna) kako se eto "danas bolje zivi nego u Titovo doba"
« Poslednja izmena: 24. Apr 2010, 07:35:04 od Shogun »
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
shogun,
ima tu i sitine što ti pišeš.Ali ja ipak mislim da je današnja kriza manja nego se o njoj govori.Neki dan kaže jedan pametan čovjek da u Hrvatskoj ima 60% ljudi n ainternetu,1,5 mobitela po stanovniku a svi govore o krizi.
Ja u školi gledam učenike,svi imaju dobre trenerke,dobre tenisice,svi mobitel,pije se coca cola,bacaju se sendviči oko škole....Svi puni objesti i kriza se ne vidi bar na njma.Znam da je ima ali ne mislim da je baš toliko koliko se piše.U vas je sigurno slično
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32981
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
Šogune dragi ti bi ladno mogao roman da napišeš , još kada ne bi postovao 3x za redom i koristio dugme izmeni  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
Да не дужим много јер си на свако питање мени постављено сам себи одговорио..

Prema tome, u SFRJ, nacionalna posebnost(identitet) nije zabranjivana nikom. Zvanicno nije. Suzbijao se nacionalizam, tj preterano javno velicanje nacionalnih pripadnostii suzbijao se sovinizam...

Национализам супремација своје националности курац палац... ево ти сам си написао да је у Југославији сузбијано 'претерано' величање националне припадности. Неки су људи и страдали због тога. Југонационализам или чак југошовинизам. И ти кажеш да је по теби то нормално због неког тао циља јединства народа.... па то је човече и поента национализма, да би се народ ујединио! Дакле ти си класичан југонационалиста. Класичан!

Е сад, ти националисти и шовинисти ђавољи изасланици који су разбили по теби Југу нису дошли споља, већ су рођени у Југославији. Дакле они су продукт Југославије, што значи да се сама урушила. Покушано је да се на силу угаси 12 векова историје и многи су то платили животима. Неки су у то поверовали а неки нису. Ви који сте поверовали сте после били изненађени кад се то распало. Ал то је ваша грешка, ако се ви тако лако одричете своје националности и историје не мора да значи да су сви такви. Али они који су то одбијали су 'сузбијани' а ви сте били паметни и величали сте Југу. 12 векова су сви били глупи и коначно је Југа створена да би се паметни у њој разбашкарили и да би пробали да сузбију националне и верске поделе..

А што да се не делимо по националности и вери? Шта је ту лоше? 12 векова смо били подељени и ником ништа. И онда је неком прднуло да нас све стави у једну државу ал су му те поделе биле сметња па је решио да пребије разлике и Југословени интелигенција то прихватили, пљунули на историју да би неком направили државу. И још попили причу да су поделе по националној и верској основи лоша ствар и онда туци и убиј све оне који се и даље деле по тим основама. Убиј Србина нож жица.. су лоше ствари, ал убиј нејугословена и некомунисту нису. АЛ шта више очекивати од идиота којима је подела по националности или вери по дифолту нешто лоше. Цеп свет живи мање више сложно иако су љидо разграничени и по националности или вери ал ви сте измислили топлу воду и то ћете да сузбијете под плаштом пацифизма.. Сигурно, поздравио те Јово Капичић хуманиста светски Smile

Да ми је знати само колико је теби рођака и предака поубијано због џака брашна или због антијугословенства.

« Poslednja izmena: 24. Apr 2010, 13:08:22 od EmptyClip »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Monkey see, monkey do.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 25164
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung 
Citat
Да не дужим много јер си на свако питање мени постављено сам себи одговорио..

А видиш како је нама кад читамо твоје постове Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
shogun,
ima tu i sitine što ti pišeš.Ali ja ipak mislim da je današnja kriza manja nego se o njoj govori.Neki dan kaže jedan pametan čovjek da u Hrvatskoj ima 60% ljudi n ainternetu,1,5 mobitela po stanovniku a svi govore o krizi.
Ja u školi gledam učenike,svi imaju dobre trenerke,dobre tenisice,svi mobitel,pije se coca cola,bacaju se sendviči oko škole....Svi puni objesti i kriza se ne vidi bar na njma.Znam da je ima ali ne mislim da je baš toliko koliko se piše.U vas je sigurno slično

Pa danasnja kriza je drugacija. Svi ti mobiteli, nove trenerke i ostalo ne bi bilo moguce da se u zadnjih dvadesetak godina nije industrijski razvila Kina tako da sada ti proizvodi kostaju 5 puta manje nego recimo osamdesetih. Ko sto rekoh, osamdesetih je svako imao televozor kuci dok sezdesetih nije. I naravno kada se vidi koliki je spoljni dug, vidi se odakle dolazi taj novac. Eno Spanije, tamo ko da su rasli novi putevi, voze se novi automobili, gradile se stambene zgrade gde god je moglo gde da se nesto sagradi. Mladi ljudi dizali kredite i kupovali po dva stana, a pogledaj sada, jos malo ce ici da obradjuju njive. Kad pogledas zaduzenost, vidis odakle je to "bogatstvo"
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

-.- Hello I'm Johnny Cash -.-

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8916
Zastava Sarajevo
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.80
Proklet bio izdajica svoje domovine!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 59 60 62 63 ... 86
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 18:59:42
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.