Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 04:50:15
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 86
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Josip Broz-Tito  (Pročitano 207493 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
Šta reći... Meni je kompliment što se brineš za mene. Smiley  Smile  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Citat
Prijatelju, udahni malo vazduh, tresnuće te srčka... čemu nerviranje ako si ubedjen da su ti argumenti ok, a??? Obično se nerviraju ljudi čiji su argumenti slabi... Cool Cool Cool

Zasto se nerviram, ma ne nerviram se vec pokusavam ispraviti krivu drinu ali ne ide. Valjda ako je kriva onda ce i ostati kriva. Brojim dane kada cu napustiti balkan i vise nikada necu misliti ni o tome ko je heroj, ko je izdajnik koje bolji, da li kralj, tito, Draza, slobo, Djindjic, Tadic, radikali, kada je bilo bolje kada losije, sta danas, sta sutra. Ma svi su bre isti. Bas sam se pre neki dan raspravljao sa mojim kolegama oko komunizma. I tako u raspravi nesto mi rece jedan od njih. Uh bilo je kao hladan tus da me je oblio, pa reko covek je upravu. No pre nego sta kazem sta je, reci cu da kada sam dosao iz Banja Luke u Suboticu, ja sam ti bio totalo zagrizeni titovac, nacionalista. Ali to je najstrasnija kombinacija titovac i nacionalista, to moze samo na balkanu. Valjda se to ukoreni u coveku, jer za vreme rata u Banja Luci sam proveo od 1990-1997 punih 7 godina u gradu. I tu sam slusao svakojake nebuloze, srbi su najpametniji, srbi su najmocniji, srbima niko nista ne moze, amerika zeli da unisti srbe jer su oni ratoboran i ponosan narod, onda se tu ukljuci pravoslavna crkava i vice oni ne vole ni pravoslavlje oni su satanisti....blabla do beskonacnosti. Cak sam i cirilicom bio pisao kada sam dosao u Suboticu.  Ameriku sam toliko mrzeo da sam znao raci kada grmi napolju da su za to odgovorni amerkinaci i tako nesto. Evropa je bila za mene trula, tito je bio heroj, slobo i radikali su bili zlato. Kada samo na to pomislim kakav sam bio bude me lose. No, kod mene ti je to obicno tako da kada nekoga neopravdano mrzis nakon izvesnog vremena ga zavolis. I da se sad vratim na ono sto mi ej kolega rekao, i tako posle burne rasprave kaze. Pa dobro, on je imao dedu koji je dosao iz neke vukojebine gologlav, gologuz i bosonog. I tito je njemu dao stan i zemlju posto je bio u partiji. I eto ti sto on ne bi bio zadovoljan titom. Kaze on, sta ces takav smo narod uvek nam je trebala palica da nas smiri i uvek ce i trebati.  Gledam ga i mislim se pa da kako mi to nije palo napamet ranije. Koliko je samo bilo ljudi kada je tito sve to zakuvao kao sto je njegov deda, pa gotovo svi. Cela partizanska nacija i nasi dedovi su gorstaci koji pre dvadesete godine nisu ni videli civilizaciju, 20 vek!! Sve mi je bilo jasno! Socializam, komunziam, marksizam.Ideologija do ideologije. Tacno je to, srbima posle drugog svetskog rata je izgleda samo socializam trebao kao lek. Zadovoljavamo se kocakastim zgradama, jeftinom tehnologijom, nula klasnim proizvodima koji su krasili ondasnju SFRJ, a za hranu pasemo travu i jedemo bukovu koru. . Hm..izem ti narod kome socialziam treba da bi se doveo u red. Zar treba da se ponosim time sto sam pripadnik naroda kome socialziam treba.  Sta smo mi bica nize rase??  Ne gospodo ovo je 21 vek, a ne 15. Samo budale ginu za ideale. Ovaj narod je puko definitivno izgleda da mu nece neki socializam trebati u buducnosti , vec nesto jos nize.  Danas sam drugaciji, vise mi tito nije ideal, nisam nacionalista, volim ameriku i evropu i postujem to sto je kapitalizam stvorio. Kapitalizam je pokrenuo ovaj moderan svet, bez kapitalizma ne bi ni zazivio taj vas socializam. Pricajte sta hocete ali kapitalizam je najvisi vid zivljenja i potpuna sloboda, kapitalizam je realnost.  Kapitalizam nije ideologija vec ekonomski sistem.
Treba da ostanem ovde na balkanu i da moja deca slusaju iste price o titu i njegovim dobrim delima, da docekaju jos neki rat, da se bore za za svoju zemlju, dok su na vlasti demagozi i ideolozi!? Ne hvala, dosta mi je animalnog zivota. Brojim dane kada cu da odem odavde u slobodu.

Sta da vam kazem za kraj osim:

ZIVELA AMERIKA, ZIVLEA EVROPA, ZIVELA DEMOKRATIJA, ZIVEO KAPITALIZAM I SLOBODA DELANJA, ZIVELA SLOBODA!!!!

Pozdrav svima na forumu i zbogom!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
Sloboda nije samo pričati šta misliš i osećaš, već i biti slobodan od bede, siromaštva, mržnje... Pomenuo si čini mi se 5.000 dolara u bivšoj Jugi, pa tada je to bio prosek za većinu ljudi, od koga se moglo u ono vreme solidno živeti. Da kapitalizam stvara veliko bogatstvo, u pravu si, ali za jako mali procenat ljudi i stvara još veće siromaštvo za sve ostale. Jer logika kapitalizma je: SVE ZA PROFIT, GAZITI I PREKO LEŠEVA ZA PROFIT I LIČNO BOGATSTVO. Mislim da u ovoj zemlji u zadnjih 10 -15 god imamo prilike da osećamo tu politiku. Smile  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Citat
Sloboda nije samo pričati šta misliš i osećaš, već i biti slobodan od bede, siromaštva, mržnje... Pomenuo si čini mi se 5.000 dolara u bivšoj Jugi, pa tada je to bio prosek za većinu ljudi, od koga se moglo u ono vreme solidno živeti. Da kapitalizam stvara veliko bogatstvo, u pravu si, ali za jako mali procenat ljudi i stvara još veće siromaštvo za sve ostale. Jer logika kapitalizma je: SVE ZA PROFIT, GAZITI I PREKO LEŠEVA ZA PROFIT I LIČNO BOGATSTVO. Mislim da u ovoj zemlji u zadnjih 10 -15 god imamo prilike da osećamo tu politiku

Hehehehe, mislio sam da se nevracam vise na ovu temu o raspravi kapitalizma i komunzima, ali dobro de.  Pomenuo sam 5000, da moj otac je za svog radnog veka od 35 godina ustedeo 5000 doalra? Velika mi suma za 35 godina. Ali hajde da napravimo jednu crtu. Vi ste za socializam, a ja sam za kapitalizam. Pre sevga u srbiji nevlada kapitalizam. Jer da vlada bilo bi nam bolje. U srbiji je trenutno anarhizam. Srbijom vlada organizovan kriminal, a to upravo cini anarhizam. No Dobro znamo da nismo upravu ni vi ni ja. Kapitalizam nije idealan priznajem, nije ni socializam, o komunizmu da negovorim jer je to utopija. Slozices se sa mnom shogun da ako izvucemo ono najbolje iz kapitalizma i socijalizma dobijamo nesto sto se zove SOCIAL DEMOKRATIJA! Znamo ko danas ima najbolji standard, najcistiju okolinu, najbolje moralne i estetske vrednosti,  a to su zemlje na engleskom poznate kao "welfare states". To su sve skandinavske zemlje, kanada, austarlija i novi zeland. Kanada manje vise, ali ove ostale sigurno.  Social demokratija upocetku je trebalo biti postepen prelazak sa kapitalizma na socializam putem demokratije, bez revolucije, ono sto je marks govorio. No social demokratija 21 veka je drugacija. Da sumiram, cist socializam teoretski nije moguc jer se pokazalo kroz istoriju da je sve propalo u vezi pokusaja sa socializmom. Cist kapitalizam nije moguc takodje. Ali ipak kapitalizam danas u velikoj meri opstaje jer ipak je to najrealniji ekonomski sistem.  Danas najbliza zemlja cistom kapitalzimu je Amerika. Ko god da mrzi ameriku moze da je mrzi ali samo iz zavisti. Amerikanci su uz podrsku zapadne evrope i u novije vreme japana podigli moderan svet. Oni su prvi imali naftu, a nafta je dosta toga ucinila. Oni su prvi zacetnici elektronske revolucije i masinske revolucije. Od njih nam je potekao prvi funkcionalan automobil, od njih su potekli racunari i internet. A znam sta racunari znace danas. Sve to ne bi bilo moguce da u americi vlada socializam.  U kapitalizmu niko masovno nije stradao,  ako je neko tu tamo zaradio srcku od prekomernog rada sta da se radi, ali to nije masovno Smile .  Kapitalizam je potreban covecanstvu zbog njegovog razvitka i napretka Potreban je za usavrsavanje nauke, za iznalaznje novih puteva ka ljudskom napreku i u usavrsavanju. Socializam je mozda pogodan za neku drugu planetu, gde na drvecima rastu zlatne poluge, gde ljudi zive vecno, gde nema bolesti, gde hrane ima u izobilju jednostavno receno gde NETREBA NISTA RADITI!.  Socializam je propao, Amerika je kapitalisticka zemlja, kao i Japan sad. Evropa se postepeno pretvara u social demokratsku i sve ide ka najboljem.   Smile

P.S.  Kada sam spomenuo slobodu, nisam se dobro izrazio. Nema apsolutne slobode jel! Ima raznih sloboda to sto kazes da nisam bedan, siromasan pun mrznje. Uh, ovde u srbiji ima puno mrznje prema svetu, i prema samima sebi. Kada sam rekao sloboda mislio sa na politicku slobodu. U SFRJ je tvoj polozaj u drzavi zavisio jesi li u partiji ili nisi. Kakva je to sloboda??
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
Znaš, ne želim da ispadne kako ja ovde nešto kao "pametujem"....  U pravu si kad kažeš da je kapitalizam dao mnogo toga u tzv. "ekonomskoj i društvenoj infrastrukturi ". On jeste bio velika prekretnica na prelazu iz kasnog feudalizma, industrijiska revolucija, ....itd. Ali marksizam se i javlja baš kao kritička svest kapitalističkih suprotnosti. Marks nikad nije negirao pozitivne strane kapitalizma. To su radili njegovi rusko-azijatski sledbenici(Lenjin, Staljin, Mao). Marks je i sam bio sin bogatog industrijalca. Mogao je mnogo bolje, iznutra da uvidi sve loše strane kapitalizma i da za njih pruži alternativu. To je bila kritika kapitalizma kakav je on bio sve do 50-tih godina XX veka. Tek tada na Zapadu i javlja "welfare state"-država blagostanja. A zašto??? Pa upravo usled uticaja učenja marksizma, spoznaje da kapitalizam mora u mnogo čemu da se menja! Ali, ono u čemu kapitalizam nikad neće moći da se promeni(na žalost) jeste logika profita, koja sve pa i ljudski život podredjuje sebi. SFRJ i Tito nisu bili isto što i zemlje Istočnog bloka(naročito ne posle 1948 i Informbiroa). Bili smo jedna solidna(nikako savršena), ali mnogo solidnija i naprednija zemlja nego danas, ili kao Kraljevina. Tebi je to možda prosečno, ali ja mislim da je mnogo bolji i solidan prosek dostupan većini, nego veliko bogatstvo dostupno samo manjini koja eksploatiše ostale. Jer kapitalista uvek ovako razmišlja:"Od 100 zaradjenih dinara, meni-70, radniku-30". Ovo je figurativan primer, ali poenta je da vlasniku kapitala ide uvek više, iako on u neposrednoj proizvodnji ne doprinosi lično. Njegova moć je u kapitalu i u organizaciji posla, a u samom poslu ne učestvuje. To je ta nepravilnost o kojoj govorim. On odlučuje, ako reši da zatvori firmu,preduzeće, fabriku zaposleni mogu da se slikaju-lete na ulicu. Ali od obrtnog kapitala poslodavac-vlasnik je i dalje i dobroj poziciji, nastavlja dalje, jer ima s čim, novac koji su mu drugi zaradili. Naša država prolazi kroz "početnu akumulaciju kapitala", tj. najgori oblik kapitalističke ekonomije. A to što kažeš za političke slobode u SFRJ... dok su šovinisti svih nacija dobijali 15-20 godina zatvora, bio je mir. Ok, bilo je preterivanja, ali kad dodjoše:Sloba, Tudjman, Šešelj, Tači,... sve je postalo mnogo gore.  PS. I naravno, smo ćaskamo, bez ljutnje.
Smile  Smile   Smile  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 1737
mob
Nokia N95
@ costa
Sretan ti put  Smile  :woowoo:

@ Shogun
Ne vrijedi, iako ti je svaka na mjestu likove poput coste to ne dotice ni najmanje.
Mislio sam mu odgovoriti na temi "diskriminisani Jugosloveni" ali nakon ovih komentara koje je postovao ovde stvarno nema svrhe.
Neka on samo sto prije ode da zivi u tom "divnom" kapitalizmu uz moje iskrene zelje da osjeti sve "blagodeti" kapitalizma na sopstvenoj kozi.  Smile  
IP sačuvana
social share
Everything that has a beginning has an end. Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Nisam ziveo u marksovo doba tako da ne znam kakav je kapitalizam bio onda. Mora da je bilo razloga zasto se bunio. Socijal demokrate su danas u mnogome odstupili od marksove ideje. Jer marksova ideja je bila da se u potpunosti predje na socializam. A ipak kapitalizam je civi veliki deo socijal demokratije. Ali ne mogu marksu oprostiti sto je postavio osnove komunizama. Komunizam ni kada bi ga predvodili dobri ljudi, a ne zlocinci poput kastra, staljina, pol pota i drugih opet ne moze da funkcionise jer nema jasno definisano kako se stvaraju materijalna dobra i kako se novac obrce. Ali ovo za 100 dinara od koga 70 otpada na vlasnika kapitala, a 30 na radnika je sasvim opravdana. Tako ti je danas i u welfare drzavama. Tamo je kapitalizam osnova ekonomskog sitema kicma drustava, a socializam je prisutan u nekim elementima, napr ako si radnik mozes da budes i politicar i to uspesan i cenjen, jednostavno ne moras da budes neka faca da bi ucestvovao u visim drustvenim slojevima. To jednostavno mora tako da bude, a zasto??Slusaj ovo, ne znam ja kakvu skolu ko oda vas ima i ko sta studira.  Ali u nekom procesu proizvodnje najmanju odgovornost imaju radnici, stoga je realno da budu i najmanje placeni.  Moje zvanje je diplomirani inzenjer hidrotehnike i u mom poslu ce biti neko ko ce mene da vodi, a to su menadzeri, a ja cu da vodim radnike. Ako nesto ne funkcionise sa objektima koje sam ja projektovao, a gde je neki radnik polu pripit zajebao stvar ja odgovaram vlasniku kapitala. A ako nesto ne funkcionise sa kompletnim procesom proizvodnje onda odgovara menadzer vlasniku kapitala. Radnik nikome neodgovara! I zato ne vidim razlog de se izjednace zarada radnika i inzenjera ili cak menazdera sto je nedopustivo.  U medicini doktori su odgovorni za zivote, oni i najvise rade i opet ne vidm razlog zasto bi se doktor izjednacio sa medicinskom sestrom. Dakle i menaderi i inzenjeri i radnici su danas u kapitalizmu realno placeni s obzirom na ekonomiju zemlje u kojoj zive, s obzirom na nivo poslovanja firme u kojoj rade. Jedina mana kapitalizma je jednio ta sto te vlasnik kapitala moze sutnuti kada mu nisi potreban ili ucenjivati. To je uspesno reseno u welfare state drzavama i nema sta vise da se komentarise. Socializam ima ogromnu manu koja ga sputava a to je manjak podsticaja i profit. Profit je dobra strana kapitalizma, jer taj kapitalista kada zaradi 100 dinara on ce hteti zaraditi 200 sledeci put, a to nece moci ako ne izadje sa kvalitetnim proizvodom na trziste, a to se moze postici usavrsavanjem proizvoda. To je ono sto stvara konkurenciju. I tako i nastaju nove stvari i sve sto je dosada covek postigao. Socializam je statican. Sta je SFRJ podarila svetu kao neki prozivod koji citav svet upotrebljava. Jel svet imao koristi od SFRJ, nije! Samo se zivelo i to je sve. Jednostavno ni socializam ni komunizam ni bilo koja druga ideologija kao i socijal demokratija ne moze da funkcionise bez kapitalizma! A kazete da kapitalizam stvara bogatstvo na jedno a siromastvo na drugoj strani.  To je normalno, tako ovaj svet i funkcionise. Na sta bi svet licio kada bi svi bili bogati i srecni.  To onda vise nije planeta zemlja i mi vise nismo ljudi nego neka druga planeta. Zivot bi bio dosadan!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Citat
Mislio sam mu odgovoriti na temi "diskriminisani Jugosloveni" ali nakon ovih komentara koje je postovao ovde stvarno nema svrhe

Odgovori ako imas nesto! A ti moji komentari su bili zato sto si me nazvao nacistom! :chainsaw:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

То сам ја.

Zodijak
Pol
Poruke 3256
Zastava
dirljivo. ovako treba raditi u životu. svaka čast momci !
IP sačuvana
social share
"Ljubav je mnogo vise od običnih osjećanja, ljubav je pozitivan elektroimpuls.
Ne postoji razdaljina koju ljubav ne moze premostiti, ne postoji bolest, koju snažno projektovana ljubav ne moze izlečiti, Ljubav može izvojevati sve pobede. Ona je koncentrisana kinetička energija, najjača sila u Prirodi. I samo kad biste mogli održati ljubav celog života, ne bi bilo sna koji ne biste mogli pretvoriti u stvarnost."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1867
kad je pre 40 godina moj deda rekao da veruje da ce doziveti da cuje kako ga blate,moja mama je pomislila da je svasta proziveo pa je prolupao
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 86
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 04:50:15
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.