Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 00:54:19
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Јесте – није ПМС  (Pročitano 928 puta)
22. Avg 2007, 15:19:26
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
Кад хормони полуде

Дође вам да баците његове кључеве кроз прозор? Или њега? Станите. Није (баш увек) он крив, понекад узрок могу бити ваши несносни хормони 

Покажите нам жену која не пати од пременструалног синдрома, и ми ћемо вам показати жену која је или трудна, или је прошла менопаузу или има много, много среће. Наиме, великој већини жена између 18. и 50. године ПМС загорчава живот.
Симптоми,  који се појављују кад ниво хормона падне (на најниже гране)  негде између 21. и 28. дана после менструације, варирају од осећања благог умора и мањих промена расположења, тешке депресије, надимања, болова у грудима, преждеравања, агресивности, до напада плача ако не можете да нађете карту за аутобус.
Непријатни симптоми ПМС-а погађају   прилично велики број жена, а у неким најтежим случајевима су довели и до трагедије.  Пре неколико година се, на пример. у Енглеској догодило да је жена колима прикуцала мужа за телеграфски стуб  и усмртила.  Проглашена је кривом за убиство, али је ПМС узет као олакшавајућа околност.

Нека нова истраживања су показала да 45 одсто жена, које пате од ПМС-а,  верују да је у тим данима и њихова емотивна веза доведена у питање.  Многе жене које пате од ПМС-а објашњавају своје стање као да их је обузело нешто што не могу да савладају.

Кад симптоми везани са понашање и психолошка стања  почну да надвладавају,  лако их је искалити на ономе ко је жени најближи.  Заправо, ПМС је скривени проблем, нарочито кад мушкарац не разуме о чему се ради.  Он само види да се расположење његове драге мења.

И шта се ту може учинити? Ако знамо праве узроке ПМС-а, онда ћемо можда моћи да објаснимо зашто погађа неке жене а друге не.  Сматра се да је ниво серотонина у мозгу нижи код жена које имају изражене симптоме ПМС-а , а подстицање лучења тог хормона уз помоћ таблета, као што је прозак, деловало је само на неке жене. Међутим, има много оних сматрају узимање антидепресива као својеврсну казну.

Природни лекови помажу неким женама,  међутим, неке верују да би разумевање њихових емоција и  решавање емотивних проблема могло да буде од велике помоћи,  као и психотерапеутско саветовање.

ПМС или лоше расположење

Један од начина да направите разлику између ПМС-а и зловоље јесте да водите дневник.  Редовност је кључ разумевања. Водите дневник два-три месеца. Ако се одређени симптоми понављају увек у другој половини циклуса, реч је о ПМС-у.

Др Џекил или мр Хајд?

Психолошка промена личности настаје за време ПМС-а. Жене то називају др Џекил и мр Хајд синдром. Љубазне, благе, пуне разумевања, и веома стрпљиве, неке жене изненада  постају чудовишта. Многе жене које пате од ПМС синдрома објашњавају да се оних дана када су у пременструалном периоду осећају  као да нису оне и да губе контролу.

Распламсавање симптома?

Многа стања која нису у вези са ПМС-ом у овом делу циклуса се погоршавају, на пример астма, поленска грозница,  епилепсија, мигрена и раздражљива црева. Наравно, то додатно погоршава женино расположење.

-----------------------------------------------------------

Четири начина да пребродите месечну мору

Пазите на исхрану – смањите унос соли, брзе хране, кофеина, алкохола и дувана. Највећи проблем је у томе што управо за тим жене имају највећу потребе у пременструалном периоду.

Једите редовно – избегавајте да правите паузе дуже од три сата између оброка, односно поједите нешто за ужину пре подне и по подне да бисте одржали потребан ниво шећера у крви. Једите доста свежег воћа, поврћа и скроба да бисте довели унос угљених хидрата на потребан ниво.

Не заборавите есенцијалне масне киселине – Ове киселине помажу да се ублаже симптоми ПМС-а. Њих има у биљкама као што су јагорчевина и црна рибизла. Додаци на бази ових биљака налазе се и у таблетама.

Потражите савет лекара – Неким женама таблете могу да помогну. У извесним случајевима, током ових дана, лекар може прописати благу естрогенску терапију. Ако бринете због своје емотивне везе, потражите савет психотерапеута.

-----------------------------------------------------------

Пременструални дисфорични поремећај (ПМДП) јесте есктремни облик ПМС-а  за који су карактеристичне екстремне промене расположења и физички симптоми који угрожавају свакодневни живот, нарочито односе у породици и са пријатељима. Разлика између ПМС-а и ПМДП-а је описана као разлика између обичне главобоље и мигрене.

В. О. К.

Izvor: Politika

[објављено: 21.08.2007.] 
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla ImageShackToolbar
mob
Apple 15
A, ne.. greska.. uvek je on kriv...
Muskarci mogu da pricaju sta hoce, a verovatno ce biti puno pametnih i strucnih komentara, ali.. dok ne osetis to na svojoj kozi...  Smile

Zene se mucenice... ali, stvarno... robovi hormona...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

I observe people.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1236
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12;
Razdrazljiva, zlovoljna, besna...uh Smile Kad je u PMSu - ne prilazim joj Smile
IP sačuvana
social share
Doctor, doctor, People keep ignoring me!
-Next please!

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
LG 4X HD
Citat
Kad je u PMSu - ne prilazim joj Smile

Ne znam iz kog razloga,ali imam opasnu po mene naviku da "maltretiram",  chachkam i zajebavam svoju lepshu polovinu kada je u PMS-u.Jednog dana ce me ubiti zbog toga ali ne mogu da odolim.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Citat
Kad je u PMSu - ne prilazim joj Smile

Ne znam iz kog razloga,ali imam opasnu po mene naviku da "maltretiram",  chachkam i zajebavam svoju lepshu polovinu kada je u PMS-u.Jednog dana ce me ubiti zbog toga ali ne mogu da odolim.  Smile

Možda njeni feromoni deluju na tebe  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
LG 4X HD
moguce,a i volim da zivim opasno   Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
Као што лептир лети на сијалицу...тако и ти. Спржиће те својом моћним ПМС оружјем једног дана.
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Neće te ni prase odbraniti  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
LG 4X HD
 Smile Smile

Kaze meni devojchica kako je neverovatno koliko joj se u toku PMS-a razmishljanje promeni,znachi svesna je da nije skroz sama svoja u tim trenutcima (danima).Zar nije moguce dosetiti se toga u datom momentu i iskulirati se?

Ok,verovatno nije moguce ,pitam samo onako u nadi da me moja draga ipak nece jednog dana zakucati kolima u banderu ili neshto slichno?  Smile Smile Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Nokia 
hm...da....neke zene se ponasaju kao da su 25 dana mesecno u pms/u..... Smile

a neke svoje frustracije opravdavaju istim ...

iako sam zena ne verujem u pms....
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 00:54:19
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.048 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.