Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Јединство православних народа  (Pročitano 5621 puta)
27. Jan 2010, 19:20:44
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 183
OS
Windows XP
Browser
Mozilla MRA
Јединство православних народа - награда Емиру Кустурици
Ових јануарских дана култни српски режисер Емир Кустурица је поново посетио руску престоницу. Овог пута мајстор филма имао је за то посебан повод – уручење престижне награде за исткнуту делатност на јачању јединства православних народа која носи име Његове светости Патријарха Алексија Другог, коју је утврдио међународни Фонд Јединства Православних народа.

Емир Кустурица – о словенској иронији, хај-тек паганству и лекцијама Достојевског

Citat
http://ruvr.ru/main.php?lng=scr&q=18979&cid=185&p=26.01.2010
Емитујемо интервју са Емиром Кустурицом који је, да подсетимо, добио руску награду За исткнуту делатност на јачању јединства православних народа која носи име Његове светости Патријарха Алексија Другог за 2009. годину. Награду је утврдио Међународни Друштвени Фонд Јединства Православних Народа.
Све препреке у мом животу помажу ми да превладам дела Достојевског, рекао је на церемонији уручења награде Емир Кустурица. Један од ликова романа Браћа Карамазови, старац Зосима, каже да ће једном засијати звезда Истока. За мене лично, признао је режисер, ова звезда већ сија. Први пут то се десило са мном када је умро наш Патријарх. Тада су испливала вечита питања о животу и смрти, која се постављају у делима Достојевског. Смрт је постала друга форма живота за Патријарха Павла. Други пут ова звезда сија за мене данас, када добијам ову награду за допринос јачању јединства православних народа, рекао је Кустурица.
Наш извештач разговарао је са култним српским режисером о незапослености, везаној за крај ратова, хај-тек паганству и словенском духу филма.
Славенски дух са свим оним каратеристикама, којима обилује, рецимо, чешки филм, стари руски филм, а унеколико и српски филм, то је један јединствени језик, у коме смо ми склони црном хумору, оно што имамо у Гогољевој литератури, егзистенцијализму Чеховљевог типа, драмским обртима и снази, који има Достојевски у својој литератури, једној перцепцији историјској, односно документалистичкој, који има Андрић. Значи, ми имамо јасну основу, из које делујемо. Ја мислим да, рецимо, тешко може да се нађе савремени писац код Гогоља. Кад би узели његову причу „Нос“ и сад покушали да је снимимо, то би било сасвим модерно. Ми у славенској култури имамо врло јак знак и исцртане заједничке склоности. Иронија, та идеја да све између црног и белог ствара, један огромни културолошки корпус, који сада користимо.
А шта је по вашем мишљењу заједничко у српској и руској кинематографији?
Проблем нашег заједничког страдања је управо један збир историјских околности, у којима сте ви, Руси, били заправо од Наполеона до Хитлера. Ваша пространства и ваша енергија је била циљна група свих освајања. А страдања народа је у томе била велика историјска енигма, да ли је овај народ морао да толико страда или није. Али он јесте страдао. Исто тако и у Србији. Србија је изгубила скоро две трећине свог способног становништва у два рата. Значи, постоји једна, како бих рекао, историјска околност, која нас неизбежно вуче у ту трагедију. То је као да је судбинско питање, као да није питање наше одлуке, да ли ми то желимо или не желимо. Ми смо, рецимо, у време Другог Светског рата упали у једну клопку, у којој су наше правдољубље и наш историјски занос искористили Енглези. Ми смо изашли на улицу да протестујемо против Хитлера, јер је Черчил задао задатак да се у свим центрима у Еуропи прави велики нереди, који би реметили Хитлеру његов план. Па смо ми 27. марта заправо под диригентском палицом Енглеске обавештајне службе изашли на улицу да протествујемо против Хитлера, па су нас онда бомбардовали. И то не би било проблем. Свако мало нас бомбардују. Бомбардовали су нас на почетку рата, бомбардовали су нас савезници 1944е, бомбардовали су нас 1999е, бомбардују нас непрестано. Нажалост, свет је постављен као непрестано произвођење ратова. Рат изгледа, поред тога што у литератури доживљава своју оптужбу, рат је једно од најпатентнијих предузећа, једно огромно, велико предузеће, које доноси највећи профит. А онда, са друге стране, они, који производе ратове, имају и антиратне покрете. Тако је људска судбина заплетена у један неразмрслив чвор, у коме је од рата до профита, од профита до капитала, – један троугони круг, који непрестано затвара исту тезу. С тим што ето сад још драматичније, пошто сад се сви ратови, у нове време, изводе у име хуманости. Чак и акција, у коме смо изгубили Косово, се звала „Милосрдни анђео“. И нико се не пита о том занимљивом људском роду! Нико се не пита суштинска питања! А код нас су 4,5 милиона људи су страдали! У Ираку, ја мислим, да већина преко милиона. У Авганистану ниад нећемо сазнати ни број. А све то говори о томе, да је капитализам као једини систем, који постоји данас, једно ратно предузеће. Када би сутра Буш слетео и рекао да више нема рата, онда би сви остали без посла. Рат је произвео и велика технолошка достигнућа. Рат је, нажалост, као контраверзна поставка људског бића. Наравно ја нисам за рат, али ја га схватам не као посебну појаву, него као саставни део људске историје. Нажалост.
У чему је узрок кризе савремене кинематографије: у одступању од традиције или у неприпремљености гледаоца?
Данашње време ја називам време „Хај-тек-паганизма“. Не можемо да кажемо да је човек технолошке револуције бољи од ренесансног човека. Како не можемо да кажемо да је човек технолошке револуције бољи од овога данас. Односно, можемо да закључимо да човек, коме помаже технологија, није уопште добар човек. Он је управо изгубио своју централну духовну тачку. И као такав, он се у Србији после распада Југославије или у Русији после распада Совјетсог Савеза у суштини није много променио. Он је у ствари исти као и пре индустријске револуције. Исте су намере. Намере су зле и лоше. Технологија је довела у питање, да ли има Бога? Шта Бог обезбеђује човеку? Он обезбеђује човеку јединство, које је изгубљено у савременом животу. Толико је тај „хај-тек- пагански“ човек, који је склон биолошком животу, непромишљеном животу. Он се управо супротставио том Богочовеку или човеку, о коме је говорио Достојевски. Њујорк је пре три године правио анкету, који су најбољи писци свих времена. Па су ставили Толстоја на прво место, а Достојевског нема уопште. Јер у ствари њима смета тај људски конзервативизам, тај дубоки поглед у људску душу. Ја не кажем да Толстој није добар писац, али наравно не може да се упореди по снази са оним, шта ми откривамо у литератури Достојевског. Али кад се праве та вредновања, управо у тим анкетама сугеришу, што ваља, што не ваља, а односно ствара се тај нови човек, тај „хај-тек-пагански“ човек, који је у ствари један конзумент. Он не сме да поставља питања, он не сме да одговара на питања, он само све конзумира. Он иде ка том јединству, а иде ка разједињавању, све више и више. Утолико тај човек бившег Совјетског савеза или човек бивше Југославије данас прави од себе „хај-тек-пагана“, који ужива у технологији и у властитој средини. А онда кад схвата да у брзини не може да се ужива, онда долази до кризе, долази до нечег, што није само криза идентитета, него је криза општег постојања. И тако се ствара тај подељени, или неко, ко не само нема Бога, нема уједињавајућег фактора, него има самог себе као неко физичко својство. А то је велики проблем системски, како се то може вратити у неку меру, која ја неопходна да се уравнотежи људски живот. Имитација и подражавање тих образаца, који долазе са Запада, али не оног доброг, шта долази са Запада, него оног, што је у ствари погрешно. Тај конзумент хоће да живи још неко време, па ће онда полако да се коригује. Али нажалост у људском животу сви обрасци траже своје време, и оно мора да буде потрошено.

26.01.2010

Само јединствени православни народи могу се супротставити злу које смо сви ми, и у Русији и у Србији, осетили на својој кожи, не једном, а заједнички именитељ тог зла је запад, западњачки образац живота који покушавају да наметну на свакој тачки планете.
Шта ми, који смо већ схватили значај јединства православних народа, можемо да учинимо за све нас, не обазирући се ни најмање на ове прозападњачке муфљузе, једноставно да игноришући их идемо увек само према једном циљу...
IP sačuvana
social share
"Одбијам да бивам међу курјацима и нељудима" - Марина Цветајева
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Sreća je kada ti smrt zakuca na vrata a ti nisi tu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
Zastava Сремска Митровица
OS
Windows Vista
Browser
Safari 4.0.4
mob
Alcatel 
Ima tema o Kusturici, Nastjenka. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 183
OS
Windows XP
Browser
Mozilla MRA
Видела сам Перуђи, али немој стално да ме опомињеш, ниси у праву - ово није тема посвећена Кустурици, већ јединству православних народа - а награда коју је Кустурица добио је само повод.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Емир Кустирица је идиот.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2485
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7

Bice da se iza ovog nika krije Bus Vilis  Smile ...... ili onaj americki  reditelj sto mu Kusta saranjuje filmove .. Smile

Ovom jadnom  pokusaju  da jedan prononsirani forumski  glupan minira temu u zacetku uprkos  , moram da izjavim da jedinstvo pravoslavnih naroda nema alternativu .  Smile
« Poslednja izmena: 27. Jan 2010, 20:41:44 od Lepi_Bora »
IP sačuvana
social share
Slaba Engleska - jaka Srbija !

Jaka Rusija - jaka Srbija !

Volimo Francusku , kao sto je ona volela nas !

Nemce moramo naterati da klece !

Najsladje se smije onaj koji prvi puca !
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Све за Српство

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 7454
Zastava Добој, Република Српска, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.17

Bice da se iza ovog nika krije Bus Vilis  Smile ...... ili onaj americki  reditelj sto mu Kusta saranjuje filmove .. Smile

Ovom jadnom  pokusaju  da jedan prononsirani forumski  glupan minira temu u zacetku uprkos  , moram da izjavim da jedinstvo pravoslavnih naroda nema alternativu .  Smile

Невјероватно је колико ти и ја имамо на многим темама сличне ставове.
Видиш што се тиче савеза православних земаља од срца сам за ту идеју али удаљеност и
не могућност међудржавног контакта осим у билатералним односима ствара слику какву
ти наведе.Међутим,ја као "православни талибан" увијек ћу бити на страни Русије у случају
сукоба Русије са НАТО (који ће кад тада доћи).И у случају да Србија буде чланица НАТО пакта
ја ћу бити на страни Русије јер ја Србију не могу да видим у ситуацији гдје се бори против
Русије.Пошто су толерантни момци свакога ко није за НАТО прозвали "православни талибани"
без икакве сумње и без икакве љутње ја њима могу дати назив "Ватикански шупци".

Видела сам Перуђи, али немој стално да ме опомињеш, ниси у праву - ово није тема посвећена Кустурици, већ јединству православних народа - а награда коју је Кустурица добио је само повод.  Smile

Немој се љутити на Перуђија јер је он апсолутно исправан лик којем не дирај НОБ и партизански
покрет и од њега нећеш имати негативне или безобразне реакције.Он има своје разлоге и ја то
поштујем.У твом тексту има један одјељак о 27.03.1941,а рекох ти какав је "пргав" када му то
споменеш.Зајебан лик али у позитивном контексту. Smile
IP sačuvana
social share
Edit by yetyou: Maksimalno dozvoljeno koristenje potpisa je uredjeno od trenutnog "raspolozenja"  MOD-eratora.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Емир Кустирица је идиот.

а и џони деп чим се дружи са њим Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.12
ne dirajte Johhnyja.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 183
OS
Windows XP
Browser
Mozilla MRA
Немој се љутити на Перуђија јер је он апсолутно исправан лик којем не дирај НОБ и партизански
покрет и од њега нећеш имати негативне или безобразне реакције.Он има своје разлоге и ја то
поштујем.У твом тексту има један одјељак о 27.03.1941,а рекох ти какав је "пргав" када му то
споменеш.Зајебан лик али у позитивном контексту. Smile
Јесте да Перуђи није тема, али далеко било да се љутим на њега, поред толико, како их ти назва "ватиканских шупака", Перуђи је бре, ма колико се често размимоилазили, ипак наш човек, и ја озбиљно размишљам да му оставим путоказ до наше Руско-српске федерације... Smile Или ћу то препустити теби, а ја ћу да се правим, као љута сам, не знам ништа о томе. Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
mob
HTC One
Prvo jedan ultimate fight predstavnika svih pravoslavnih crkava, posto se drugacije nece odreci vlasti, pa onda da se porazmisli o jedinstvu.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.