Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Tema za pitanja
o SMF forumu, phpBB2 i phpBB3 forumu, Wordpress i Joomla CMS sistemima!

Za vecinu drugih pitanja nacicete odgovor citajuci Top teme!

Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Javna rasprava o .RS domenu - Recite svoje misljenje!  (Pročitano 21731 puta)
Poznata licnost

Here I am, on the road again...

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 3818
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
HTC Touch Pro
da razjasnim ovom igorxxx
kad je trazen domen za bosnu htjeli su .bh ali je to bilo zauzeto pa su uzeli .ba i taj domen nema nikakve veze sa "sarajevom" ili "muslimanima" zato prestani pricati gluposti i pomiri se sa cinjenicom da smo mi dio BiH a ne Srbije... Smile
kao prvo zamisli da svi muslimani pocnu da traze svoje domene u bih i uzmu .mu.ba
pa na sta bi to pocelo da lici, rat na internetu ili sta

kao sto sf rece postoji .com .net .org i ostali domeni tako da molim te ne prosipaj ove price za mali djecu Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Linux
Browser
Mozilla Epiphany 2.14
mob
Ericsson T28
da razjasnim ovom igorxxx
kad je trazen domen za bosnu htjeli su .bh ali je to bilo zauzeto pa su uzeli .ba i taj domen nema nikakve veze sa "sarajevom" ili "muslimanima" zato prestani pricati gluposti i pomiri se sa cinjenicom da smo mi dio BiH a ne Srbije... Smile
kao prvo zamisli da svi muslimani pocnu da traze svoje domene u bih i uzmu .mu.ba
pa na sta bi to pocelo da lici, rat na internetu ili sta

kao sto sf rece postoji .com .net .org i ostali domeni tako da molim te ne prosipaj ove price za mali djecu Smile

Ovde nije riječ o .ba i meni je apsolutno svejedno hoće li prije toga ba stajti rs, mu ili hr,
nek stavlja svako ko ša hoće , i sluša li ti sebe kakav internet rat spominješ! Smile
Ja ima tri sajta koje sam krpio preko besplatnih domena tipa .tk , dok se nije pojavio rs.sr, a nisam hto ni .ba ni rs.ba i to je moja stvar izbora. Slažem se sa ovim komentarom da .rs više asocira na republiku srpsku  za mnoge internet korisnike laike to će biti baš to. Ali neće to biti nikakav problem , jer sam i ja mislio da je rs.sr nešto što nije.
@mikx oladi znam ja gdje se Srpska nalazi! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Here I am, on the road again...

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 3818
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
HTC Touch Pro
konacno si reko da je to stvar tvog izbora a ne citave nacije tako da... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Nepoznat
Browser
Opera 8.01
mob
Ericsson T28
Kada surfam netom malo svracam ili gotovo nikako na sajtove sa nacionalnim domenom, pa mi jako interesantno bilo kad sam naisao na informaciju da Njemacka ima samo .de a nikavu podhijerarhiju! Zasto kod nas nije postojala .yu sa izuzetkom .gov.yu? Time se moglo sprjeciti buduce nezadovoljstvo!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 7
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Kada surfam netom malo svracam ili gotovo nikako na sajtove sa nacionalnim domenom, pa mi jako interesantno bilo kad sam naisao na informaciju da Njemacka ima samo .de a nikavu podhijerarhiju! Zasto kod nas nije postojala .yu sa izuzetkom .gov.yu? Time se moglo sprjeciti buduce nezadovoljstvo!

Kod nas u vreme kada je počinjalo to nije bilo moguće (vidi istorijat na sajtu www.RNIDS.rs), a zatim nije bilo moguće promeniti pravilnike jer nije postojala organizacija koja bi mogla da radi posao kako treba.

Sada imamo tranziciju gde planiramo da otvorimo nacionalni domen, da omogućimo registraciju diretno u .RS, da omogućimo neograničeni broj domena i fizičkim i pravnim licima. Zbog nasleđa planiramo da ostavim domene co.rs, org.rs itd.

Danko
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 7
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Naša javna rasprava o predlozima načina ure­đenja se bliži kraju (zvanični predlozi se primaju do 8.10.2007. na www.rnids.rs Web sajtu). Ja sam pripremio malo širu PR informaciju, pa je šaljem i ovde kao neki rezime sadašnjeg stanja.

Ova javna rasprava je po mom mišljenju bila nešto što do sada nije viđ­eno u Internet zajednici Srbije kako po iskazanoj zainteresovanosti za rešenje problema od opšteg interesa, tako i po otvorenosti RNIDS za transparentni javni rad i sugestije.

Svima se zahvaljujem na učešću. Sledeći korak je analiza predloga koji su poslati preko zvaniŔkog sajta i predloga iznetih u ovoj i drugim javnim diskusijama. Zatim će Upravni Odbor RNIDS sačiniti sledeću verziju dokumenata, usaglasiti ih još jednom (me­đusobno i sa važećim zakonima u saradnji sa pravnom firmom) i dati ih na usvajanje skupštini RNIDS koja se očekuje krajem meseca.

Informacija o RNIDS i .RS domenu

Nedavno, 14. septembra 2007, ICANN (globalna organizacija za dodelu Internet imena i adresa) je dodelila upravljanje Internet domenom Srbije RNIDS-u. Internet domen .RS je određen odlukom ISO (međunarodna organizacija za standarde) na osnovu dvoslovne skraćenice „RS“ dodeljene Srbiji 26. septembra 2006.
RNIDS (Registar Nacionalnog Internet Domena) je stručna, nevladina i neprofitna organizacija sa misijom da organizuje upravljanje nacionalnim Internet domenom Srbije.  RNIDS je osnovan 8. jula 2006. okupljanjem predstavnika Internet zajednice, firmi koje se bave Internetom i predstavnika univerziteta uz učešće i punu podršku države.

Skupština RNIDS treba krajem oktobra da usvoji dokumenta koja će određivati buduće upravljanje .RS domenom i pravila prelaska sa .YU domena na .RS domen. Ovi dokumenti su rezultat dugogodišnjeg upravljanja .yu domenom, više reformskih inicijativi i dve ekspertske radne grupe, te predstavljaju odličan osnov za razvoj Interneta u Srbiji.

Predviđeno da će sva i fizička i pravca lica, srpski državljani moći da registruju neograničeni broj domenskih imena i da će pored .co.rs i org.rs adresnih prostora biti omogućena slobodna registracija domena i direktno u .rs domenu najvišeg nivoa. Za fizička lica je obezbeđen i poseban domen .in.rs u kome će cena registracije biti znatno niža. Stranci će moći da registruju domene samo preko zastupnika sa adresom u Srbiji.

Sama procedura registracija će se vršiti isključivo preko ovlašćenih registara jednostavno i brzo. Registri će moći da izvrše registraciju domena sigurnom Internet transakcijom, a da kopiju dokumenata vlasnika domena dostave RNIDS-u elektronski u roku od 30 dana. Očekuje se da ovlašćeni registri ponude uslugu registracije domena i za one koji žele samo da rezervišu ime na Internetu i u paketu sa drugom Web dizajn i hosting uslugama za one koji odmah žele da ostvare prisustvo na Internetu.

Odlukom ICANN je predviđeno da se postojeći domen .YU ugasi 30. septembra 2009. godine čime će prestati da rade svi Web sajtovi na .YU i sve email adrese na .YU. Zbog toga je RNIDS predvideo proceduru tranzicije, tokom koje će postojećim vlasnicima domenskih imena u .YU domenu, tokom prvih 6 meseci biti osigurana prednost u registraciji istog imena u .RS. Po isteku tog perioda i rezervisana imena će biti slobodna za registraciju.

Predloženi dokumenti se mogu videti na Web sajtu www.rnids.rs. U njima su precizno određeni uslovi i procedure registracije garantujući fer pristup i transparentnost u radu registra. Pripremljeni su i kriterijumi za eventualne buduće sporove koji se najviše očekuju oko registracije zaštićenih imena i trgovačkih žigova. Domeni od posebnog interesa za državu Srbiju će biti posebno rezervisani.
Upravo je završena javna rasprava o radnoj verziji dokumenata. Izuzetno plodonosna diskusija i sugestije pokazuju veliku zainteresovanost Internet zajednice, saglasnost oko osnovnih ciljeva, ali i visoka očekivanja oko liberalizacije nacionalnog domena i naročito omogućavanja registracije direktno u .RS domenu.

Danom početka registracije sva imena koja nisu bila prethodno registrovana u .YU će biti otvorena za registraciju po pristupačnoj godišnjoj ceni. Jako je važno da zainteresovane firme i građani požure da registruju imena koja su im potrebna, da ne bi došli u situaciju da kasnije to ime već bude zauzeto. RNIDS će obaveštavati javnost o sledećim koracima u ovom procesu. Očekuje se da registracija krene oko Nove godine.

Danko Jevtović danko@sezampro.yu, član Upravnog odbora RNIDS
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 8
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Dragi svi,

zahvaljujem se svim članovima Burek zajednice na učešću u procesu javne rasprave o pravilima registracije .rs domena, koja je upravo okončana. Tokom rasprave stigao je veliki broj dobrih i vrlo korisnih sugestija (oko 600 poruka putem svih kanala rasprave), koje će, siguran sam, biti usvojene od strane UO i Skupštine RNIDS.

Na redu je uobličavanje konačnih predloga tekstova pravilnika, koji će, nadam se, biti usvojeni od strane skupštine RNIDS na sednici krajem ovog meseca.

Nakon toga, svega nekoliko meseci nas deli od početka registracije .rs domena, so stay tuned!

Pozdrav,
Sloba
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Apple iPhone 6s
Hvala ekipi RNIDS-a sto nam se prikljucila i razjasnila sve pitanja koja su korisnici na celu samnom imali Smiley
Keep us informed Wink
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 79
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
uh malo sam zakasnio sa raspravom Smile
koliko vidim, glavna prednost domacih domena nestaje, a to je svako ce vam reci... pomucis se jednom mozda mesec dana sa birokratijom i cekanjem da neko tamo nesto uradi ali onda imas registrovan domen dozivotno (ili skoro tako Smiley
Sada je situacija takva, da to vise ne vazi, nego ko zeli moze ali da plati !
Ja sam fizicko lice i kao isto krivo mi je sto se ukida pravnim licima takva mogucnost. Neka fizicka lica placaju, ali zasto i pravna.... pa malo li je silni porezi, fiskalne (i onaj dodatak od 200 evra za istu) i gomila ostalih cuda za placanje a drzava nije ustanju da im da slovima 1 domen na koriscenje dok imaju tu firmu ???

Kakvo je vreme doslo uskoro i vazduh ima da se placa i to na broj disanja.... dve opcije postpadi (platis sledeci mesec za utroseno) ili flat koji nece meriti kolicinu potresenog kiseonika.

Stvarno sam se razocarao i opet da naglasim kao fizicko lice... meni ni iz dzepa ni u dzep !

p.s. naravno ovo samo ako se domeni placaju (a cinimi se da sam tako nesto procitao) i jos cinimi se da sam video da ce .rs da bude jos skuplji.... ja ovo smatram da drzava u stanovnicima vidi samo novac, a ne kao uslugu.... ponasate se kao zemlja Tuvalu sa .tv domenom.... ma dajte ga i strancima, ali njima za 50 evra i extra... pocne drzava da zivi i od toga kao pomenuta !
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1081
Zastava Prijedor
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
HTC Desire S
A nacionalno za Republiku Srpsku je .ba.

Da, jest nacionalno, ali kao sto je neko vec rekao, mnogi (80% srba iz RS) ce htjeti da registruju .rs domen a nece .ba...

Prvi ja, zelim domen tipa zuna.xyz... zuna.com .net .org su zauzeti, .ba je skuplji mnogo od ovih internacionalnih, a pored toga, Srbin sam iz Republike Srpske i Bosnu ne smatram kao drzavom u kojoj zivim, ne priznajem je, te ne zelim .ba domen. To je stvar mog izbora, znam da odskacem od teme, ali, moram da bih objasnio zasto zelim da registrujem zuna.rs domen. Imam registrovan zuna.rs.ba ali ipak postoji ono .ba koje me uzasno nervira (podsjeca me na muslimane i bosnu sto ne zelim)...

uh malo sam zakasnio sa raspravom Smile

Neka fizicka lica placaju, ali zasto i pravna.... pa malo li je silni porezi, fiskalne (i onaj dodatak od 200 evra za istu) i gomila ostalih cuda za placanje a drzava nije ustanju da im da slovima 1 domen na koriscenje dok imaju tu firmu ???

Nisi jedini koji je zakasnio, valjda nam nece zamjeriti... Smiley

Rekao si "Neka fizicka lica placaju, ali zasto i pravna" i recimo da se tu ne usaglasavamo... Meni se ne svidja ta ideja vec suprotna, da fizicka lica ne placaju (kao sto je slucaj za .rs.ba koji je besplatan svima) a da pravna placaju... Razlog, ekonomska situacija u Republici Srpskoj a i u Srbiji nije bas sjajna. Ljudi rade mjesec dana za 100Eur (znam nekoliko), ako uopste i rade, i kako on sad da odvoji 10 ili 20eur za registraciju nekog domena jer bas zeli da nesto napravi za sebe? Zeli da ostavi nesto iza sebe, neki trag, da moze reci da ima nesto, da je nesto napravio?? Pravnim licima dati besplatno je po meni apsurdno (smijesno)!!! Ako neka firma, ne moze da izdvoji par eura (10,20 ma i da je 100) za domen koji ce predstavljati tu firmu na internetu, sto ce im onda internet prezentacija? Nek zatvore tu firmu ako nisu u stanju odvojiti ta sredstva... Fizicka lica imaju i do 20x manje mjesecne prihode i da oni placaju dok pravna ne?? Zar nije to smijesno?

Mislim, nisam zelio nikog ali to je moje misljenje...

Pozdrav,

ZunA
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.081 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.