Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 03:21:06
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Istrebljivanje jevreja  (Pročitano 54300 puta)
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Hoce li ovo nekada proci?

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 3760
Zastava Beograd
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5
mob
BlackBerry 
Sreca da Danilo Kis vise nije ziv, pa ne moze da se potrese kada ga nazovu "onim Jevrejinom".. btw. otac mu je bio Jevrejin, majka iz Crnogore, a on jedan od najvecih domacih pisaca...

Voleo bi da se malo bolje raspitas... Ja uvek stojim iza onog sto napisem...
IP sačuvana
social share
Ко рескира профитира... Србија Србима, Европа Европљанима...
Heart Breaker...

U kafileriji se neprekidno ubijaju psi i to ne agresivni,
već SVI.
Štenci stari mesec, dva, veliki, mali, mešanci i rasni, bez izuzetka, posle sedam dana biće ubijeni injekcijom otrova!
U proseku između 50 do 200 pasa ubiju nedeljno!
Više od 7 000 pasa ubiju godišnje u kafileriji u Beogradu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple 15
Iako ovo nije mesto na kome bi trebalo da rasspravljamo o zivotu i delu Danila kisa, za to je predvidjen forum Knjizevnost ~ Umetnost... evo nekoliko redova u kojima je Kis opisao samog sebe Wink

Citat
Danilo Kis (1935-1989): "Moj je otac ugledao sveta u zapadnoj Madjarskoj a zavrsio je trgovacku akademiju u mestu rodenja izvesnog gospodina Viraga koji ce, miloscu gospodina Dzojsa, postati slavni Leopold Blum (Bloom). Mislim da je izvesna liberalna politika Franje Josipa II kao i zelja za integracijom navela moga dedu da svom jos maloletnom sinu madjarizuje prezime; mnoge pojedinosti iz porodicne hronike ostace, medutim, zauvek nerazjasnjene: godine 1944. moj otac kao i svi nasi rodjaci bice odvedeni u Ausvic, odakle se skoro niko od njih nece vratiti.
Medu mojim precima sa majcine strane nalazi se jedan legendarni crnogorski junak, koji ce se opismeniti u svojoj pedesetoj godini i slavi svoga maca dodati slavu pera, kao i jedna "amazonka", koja je iz osvete posekla glavu turskom nasilniku. Etnografska retkost koju predstavljam izumrece, dakle, sa mnom.
U mojoj cetvrtoj godini (1939), u vreme donosenja antijevrejskih zakona u Madjarskoj, roditelji su me krstili u Uspenskoj crkvi u Novom Sadu u pravoslavnu veru, sto mi je spaslo zivot. Do svoje trinaeste godine ziveo sam u Madarskoj, u ocevom rodnom kraju, gde smo pobegli 1942. posle novosadskog pokolja. Radio sam kao sluga kod bogatih seljaka, a u skoli sam slusao katehizis i katolicku biblijsku egzegezu. "Uznemirujuca razlicitost", ono sto Frojd naziva Heimilchkeit bice mojim osnovnim knjizevnim i metafizickim poticajem; u svojoj devetoj godini napisao sam prve pesme, na madarskom; jedna je govorila o gladi, druga je bila ljubavna pesma par excellence.
Od svoje sam majke nasledio sklonost ka pripovedackoj mesavini fakata i legende, a od svog oca patetiku i ironiju. Za moj odnos prema knjizevnosti nije bez znacaja cinjenica da je moj otac bio pisac medjunarodnog reda voznje: to je citavo kosmopolitsko i knjizevno nasledje.
Moja je majka citala romane do svoje dvadesete godine, kada je shvatila, ne bez zaljenja, da su romani "izmisljotina" i odbacila ih jednom zauvek. Ta njena averzija prema "pustim izmisljotinama" prisutna je latentno i u meni.
Godine 1947. posredstvom Crvenog krsta repatrirani smo na Cetinje, gde je ziveo moj ujak, poznati istoricar, biograf i komentator Njegosa. Odmah po dolasku polagao sam ispit za likovnu skolu. U ispitnoj komisiji bili su Petar Lubarda i Milo Milunovic. Volterova bista koju smo crtali - gipsani odlivak Hudonove portretne statue - licila mi je na jednu staru Nemicu koju sam poznavao u Novom Sadu; tako sam ga i nacrtao. Ipak sam bio primljen, valjda zbog drugih mojih radova. Trebalo je da sacekam godinu-dve kako bih mogao imati potrebnu gimnazijsku spremu. Za to vreme odlucio sam da ipak zavrsim maturu.
Dve godine sam ucio violinu u muzickoj skoli, gde mi je predavao Simonuti stariji, koga smo prozvali "Paganini", ne samo zbog izgleda, nego i zato jer je obozavao tremola. Upravo kada sam bio stigao do druge pozicije, muzicka se skola odselila u Kotor. Tada sam nastavio da sviram bez nota, cigansku muziku i madjarske romanse, a na skolskim igrankama tango i inglis-valcere.
U gimnaziji sam nastavio da pisem pesme i da prevodim madjarske, ruske i francuske pesnike, u prvom redu radi stilske i jezicke vezbe: spremao sam se za pesnika i izucavao knjizevni zanat. Ruski su nam predavali beli oficiri, emigranti iz dvadesetih godina, koji su, zamenjujuci odsutne profesore, drzali s jednakom spremom predmete kao sto su matematika, fizika, hemija, francuski, latinski.
Posle mature upisao sam se na Beogradski univerzitet, gde sam diplomirao kao prvi student na novootvorenoj katedri za Uporednu knjizevnost.
Kao lektor za srpskohrvatski jezik i knjizevnost boravio sam u Strazburu, Bordou i Lilu. Poslednjih godina zivim u Parizu, u desetom arondismanu, i ne bolujem od nostalgije; kad se probudim, ponekad ne znam gde sam: cujem kako se nasijenci dozivaju, a iz kola parkiranih pod mojim prozorom sa kasetofona tresti harmonika." (Danilo Kis)

I moja greska se sastoji u...?

Izgleda da i njega kao i mnoge druge ljude prati vecito prokletstvo - Nomen est Omen!

@babalu6
Potseti nas... da li je to ona prica u kojoj se nalazi fantasticna recenica koja pocinje recima: "Citanje samo jedne knjige..."
ili sam ja pomesala sa "Grobnicom za Borisa Davidovica"... ipak sam citala obe knjige pre nekih 6-7 godina i nikako da ih  kupim...  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Aum Namah Shivaya

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 278
Zastava Nikšić
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
mob
Apple iPod Touch
@proxy Послао сам ти књигу.
Ralf Epersoma - Nevidljiva ruka, чуо сам за ово али је нажалост нисам читао.. Има ли неко електронско издање на по могућности на српском?
IP sačuvana
social share
Peace, Love, Unity, Respect
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 3760
Zastava Beograd
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5
mob
BlackBerry 
Nazalost ne brate... Probacu da ti nesto nabavim... Jesi li chitao protokole sionskih mudraca? P.s. hvala za knjigu..
IP sačuvana
social share
Heart Breaker...

već SVI.
Štenci stari mesec, dva, veliki, mali, mešanci i rasni, bez izuzetka, posle sedam dana biće ubijeni injekcijom otrova!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 178
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Nemam Epersona u elektronskoj verzijiu, mozda i postoji ali tesko, valjda si uclanjen u neku biblioteku! Za kisa neznam sta bi vam rekao, ni kako se on izjasnjavao, mnogo je bitnije kako je on svoju licnost gradio kroz svoja djela, @anea taj citat bi trebalo da bude iz Grobnice Borisa Davidovica, Enciklopedija mrtvih se sajtoji iz vise prica, prva prica je ona o Simeonu Cudotvorcu (koja me podseca na Borislava Pekica - Vreme cuda), ali nema veze opet je dobra i uvijek me nasmije kad je citam! Zadnja prica je u toj knjizi je posvecena Sergeju Aleksandrovicu Nilusu, on je (u prici) napisao knjigu koja se zove "Zavera" i koja predstavlja pretecu Protokola sionskih mudraca! U toj prici izneseni su inzvaredni citati o drzavi i upravljanju njoj! Kis je pisao o zavjeri, zapravo on citira tu knjigu ali ja nisam nigdje nista uspeo da nadjem od tog Sergeja Aleksandrovica Nilusa! Protokola ima nekolike verzije, ti si vjerovatno citao onu sto moze da se nadje all over internet, ja imam neku pisanu knjigu tog cuda, razlikuje se od one na netu, ali se opet na isto svodi! Te knjige najvise pisu, a najmanje govore!

E @anea Poslacu ti ja enciklopediju, jer ti svako dodjem uslugu za film! Smiley
Taj citat se nalazi na vecini knjiga Danila Kisa, bar ovih novije izdatih! Samo neznam ko je izdavac, mislim da su Novosti!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 3760
Zastava Beograd
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5
mob
BlackBerry 
Kish,kish,kish....... Ok, ajde da predpostavimo da je on ok lik. Kada je vec takav stav ovde na forumu...
IP sačuvana
social share
Heart Breaker...

već SVI.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple 15
I da.. gde sam ja pogresila kad je u pitanju Kis?

@babalu6
Thnx...
Ali, stvarno ne treba nista... i onako se spremam da odem i kupim i Enciklopediju i Grobnicu Wink
(p.s. odogovoricu na pm samo da se malko koncentrisem  Smile)

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 3760
Zastava Beograd
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5
mob
BlackBerry 
Smiley
Misljenja su razlicita zar ne? Npr. Kish je za mene najbolji sada kada je mrtav.... Ali to nije tema... Dakle nazad na temu...
IP sačuvana
social share
Heart Breaker...

već SVI.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple 15
Da si procitao bar jednu njegovu pricu, bar nesto... da znas koj je bio taj covek... ne bi tako mislio.. i to jeste topic..
Znaci.. samo mrtav Jevrejin je dobar Jevrejin.. za ko Indijancie... za tebe?
Dobro.. to mnogo sto sta odbjasnajva...

I rest my case Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 3760
Zastava Beograd
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5
mob
BlackBerry 
Anea ja se izvinjavam ako sam te uvredio,tj. ako si jevrejskog porekla. Jednostavno ne volim te price o toleranciji. Bicu tolerantan na forumu i na jos par mesta i sa jos par prijatelja koji mi znace,ali ovo sto ti govoris mi je nepomljivo. Draga si mi, i prema tome neka ostane na tome.
IP sačuvana
social share
Heart Breaker...

već SVI.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 03:21:06
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.