Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ispovest mornara kog su dvaput oteli gusari  (Pročitano 1576 puta)
22. Nov 2014, 13:43:02
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Safari 600.1.25
mob
Apple 15
Ispovest mornara kog su dvaput oteli gusari

Tanjug   | 22. 11. 2014. - 11:52h | Foto: AP   

Nigerijski mornar Kings Nehemija Okoje postao je poznat ne samo u svojoj zemlji, već i u svetu, po tome što su ga dva puta oteli gusari: najpre nigerijski, a dve godine kasnije i somalijski.

Okoje, brodski inženjer, plovi morima već 25 godina, prenosi britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si.

Oktobra 2010. godine, kada je radio za naftnu kompaniju "Šel", brod na kojem se nalazio otet je kod obala Nigerije.

Okoje je rekao da su gusari ubili svih 16 pripadnika snaga bezbednosti koji su pratili brod, a potom su zarobili mornare i opljačkali plovilo.

- Zauzeli su brod i ukotvili se na obali, gde su nas odveli u šumu i držali tamo četiri dana. Tukli su nas i terali da ležimo na zemlji dok oni gaze po našim telima. Rekli su da nisu došli da nas ubiju, već da uzmu našu naftu. Pošto su izvukli sav dizel s broda, otišli su. Bio sam slobodan - ispričao je Okoje za britansku televiziju.

Nigerijski moreplovac je, međutim, dve godine kasnije ponovo otet, a ovaj put su napadači bili somalijski gusari.

- Bio sam na tankeru koji je prevozio hemijske proizvode. Tog 28. februara 2012, bili smo oko 150 nautičkih milja od obale Pakistana. Sve se dogodilo iznenada - priča Okoje.

- Bio sam u potpalublju kada se oko 12 njih popelo merdevinama na brod. Pucali su na sve strane i naterali nas, pod pretnjom oružjem, da zaplovimo ka Somaliji.
Plovidba je trajala šest dana, a kada su stigli na odredište, gusari su od posade zatražili da stupi u kontakt s vlasnikom broda radi pregovora o otkupnini. Držali su nas kao taoce na brodu više od godinu dana. Pirati su imali specijalnog pregovarača, Mursala, koji je svakog meseca dolazio iz Kenije. Učestvovao sam u tim pregovorima u ime kompanije jer je vlasnik broda bio Nigerijac - rekao je Okoje.

Gusari su, prema njegovim rečima, prvobitno tražili otkupninu u iznosu od 25 miliona dolara, ali su pristali na oko 1,5 miliona.

- Ponekad se Mursal ponašao kao da smo prijatelji i često me je pitao da li bih mogao da mu nađem posao u Nigeriji kada otkupnina bude isplaćena i mi budemo oslobođeni - rekao je Okoje.

- Mogao bi da naučiš da voziš i da postaneš vozač autobusa u Nigeriji. To je bolje nego nositi oružje - odgovorio mu je Okaje.

Gusari nasilnici

- Ponekad su me vezivali kao jarca. Ponekad su me tukli dok se ne onesvestim. 'Hajde da ga premlatimo pošto je Nigerijac. Ako ga pretučemo ispričaće to vlasniku broda i ovaj će platiti otkupninu', govorili su - ispričao je Okoje.

Mornari poreklom iz Indije, Bangladeša ili Pakistana imali su, prema njegovim rečima, više sreće pošto njih nisu tukli.

Okoje je rekao da su gusari doneli na brod razno oružje, uključujući artiljerijsko, iz kojeg su otvarali paljbu na svako plovilo koje bi im se približilo.

Ako bi posumnjali da neka suparnička grupa gusara planira napad na brod ili da se približava pomorska patrola, izmestili bi tanker preko noći na drugu lokaciju.

Mnogi taoci su se tokom dva meseca zatočeništva razboleli, te su gusari doveli na brod lekara iz jedne arapske zemlje.

Lekar nije bio jedini stranac koji je dolazio na broj - ponekad su pristizali i čamci iz arapskih zemalja koji su isporučivali hranu.

- Hrana mi je bila veliki problem. Gusari nisu imali nigerijsku hranu, već samo pirinač i brašno, na šta su azijski taoci bili naviknuti, ali ne i ja. Gusari su nam govorili da budemo vrlo racionalni s hranom jer je nije bilo mnogo te bismo se mogli naći u situaciji da gladujemo - rekao je Okoje.

Jedan mladi indijski član posade uspeo je da sakrije mobilni telefon od gusara, te smo povremeno mogli da razgovaramo s porodicama, dodao je on.

- To mi je bilo teško jer kada sam rekao ženi šta se dogodilo, pozlilo joj je i morala je da bude prebačena u bolnicu - rekao je Okoje.

On je kazao i da gusari nisu voleli da ga vide s Biblijom, koja mu je jedino pružala utehu, kao i da nisu govorili engleski i da je komunicirao s njima jedino pokretima.

- To je bilo drukčije nego s nigerijskim gusarima jer s njima smo makar govorili isti jezik - rekao je Okoje.

Smejanje sa piratima

On je priznao da je došao u fazu kada je priželjkivao smrt i da je ponekad zamišljao kako skače u more i utapa se.

- Ponekad su mi gusari davali lišće s narkotičkim delovanjem, koje su sisali i žvakali, i tada bih sve zaboravio. Osećao sam se kao da više nisam u ropstvu i čak sam se smejao zajedno s piratima - rekao je Okoje.

Gusari su im jedne večeri, u martu ove godine, iznenada rekli da su slobodni i da mogu da pokrenu brodski motor i otplove.

To je bio fantastičan dan, kaže Okoje. "Nismo mogli da jedemo od radosti. Bilo nam je teško čak i da dišemo, posle 13 meseci u zatočeništvu."

Kada je posada konačno stigla u Port Harkur, priredili su zabavu.

- Moji prijatelji i porodica su slavili, ali ja se nisam osećao tako srećno jer sam mislio na svog bliskog prijatelja, inženjera koji je umro na brodu, i na njegovu porodicu - rekao je Okoje.

Našao jednog gusara na Fejsbuku

Nigerijski moreplovac je naveo i da je mnogo kasnije našao jednog gusara na Fejsbuku.

- Zvao se Muhamed. Pisao sam mu kako bih ga naveo da promeni život, ali nije mi odgovorio - rekao je on.

Okoje je ocenio da se ljudi bave gusarenjem delimično zbog siromaštva u zemlji, ali da to ne opravdava njihovu nasilnost, koju on objašnjava neobrazovanošću zbog koje su "kao životinje".

On je rekao i da nije bio u stanju da radi otkad je oslobođen.

- Duguju mi 14 mesečnih plata, koje vlasnik broda još nije namirio, već nam je samo plaćena odšteta. Teško preživljavamo. Moja porodica želi da prestanem da plovim, ali počeo sam da tražim posao kao brodski inženjer. Volim more - rekao je Okoje.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.11
jadnik..nema on pojma kako je to ....kad  te otmu guslari  Smile e onda si najebo  Smile
a ti neki gusari su maciji kasalj ...cim je dvaput prezivio   Smile
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 33.0
Citat
Nigerijski moreplovac je naveo i da je mnogo kasnije našao jednog gusara na Fejsbuku.

- Zvao se Muhamed. Pisao sam mu kako bih ga naveo da promeni život, ali nije mi odgovorio - rekao je on.
Smile
« Poslednja izmena: 23. Nov 2014, 13:02:54 od Raven_Claw3190900 »
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4015
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 33.0

Dobro je prosao, kako je moglo.
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 39.0.2171.65
mob
Samsung GT-S7580
Ја кад чујем "исповест" очекујем еротску причу.

Citat

Smile

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

comics-suicide-how-to-nsfw-533590.gif
(28.33 KB, 280x500)
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.