Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 04. Sep 2025, 16:25:08
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ислам  (Pročitano 37776 puta)
Moderator
Jet set burekdzija

Just be what you are.....

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Samsung S7
@holandjanin

Ala si se ti nalupetao druze moj.......uff pa ne znam odakle da krenem.Prvo Islam prihvata Isusa kao proroka (a ne kao sina Bozijega),jer se to kosi sa osnovnim principima Kurana u kome dalje kaze na prvoj stranici"Bog je jedan jedini ,niti radja,nit je rodjen" za to ti nije potrebna Wikipedija.

Citat
Ajd mi nadji makar jednu rec u bilo kom delu Biblije gde to tacno pise
To bih i ja voleo da vidim....

Citat
Ako Islam stvarno znaci Bibliju prihvata, onda je lako zakljuciti sta se misli, kad u njoj fino pise da je Hriscanstvo jedina prava vjera

Ne prihvata,i u Kuranu pise da je Islam jedna jedina prava religija.....

Citat
klanjaju se njegovim i ikonama svetaca sto ih po islamu cini idolo-poklonicima

Da to ovi novi kvazi Pravoslavci i rade....,a na primer  u samoj zapovesti kaze"Ne cini lika sem lika bozijega,i ne klanjaj se laznim svecima ...itd...ali to je kod nas normalno,ipak 50 godina komunizma je iza nas......elem kad sam krstio svoje dete trebao sam da poljubim ikonu....e sad koliko je to dobro....bem li ga.

Citat
Islam PRIHVATA Novi Zavjet kao jednu od Islamskih svetih knjiga. Neskreci sa teme

Pa dobro jel si ti normalan?
IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Srbiju moze spasiti samo Pravoslavlje

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 391
Zastava http://forum.burek.co.yu/index.php?action=mm
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
 :nospam: Samo MONARHIJA rodaci
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Samsung S7
:nospam: Samo MONARHIJA rodaci

Padobranac ............sta spamujes?
IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Bosch ima centrifugu
Ma ispio je pola kile neke manastirske brlje pa sad priziva kralja u pomoc. U WC pobratime pa prt u usta i bice ti lakse ...
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 2178
Zastava Srbija, Sjenica
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Apple iPhone 5
STAV ISLAMA PREMA SLIKAMA I KIPOVIMA

Islam strogo zabranjuje držanje slika, statua i kipova u kućama muslimana i uopšte. Prisustvo slika tj. kipova u kući spriječava da meleci ulaze u tu kuću. Buharija i Muslim bilježe slijedeći hadis: « Meleci sigurno neće ući u kuću u kojoj ima kipova i slika.»

Kipovi i slike tjeraju meleke iz kuća. Muslimanima je, bez sumnje, haram izrađivati kipove, čak i ako ih pravi za nemuslimane. Muhammed a.s. je kazao: « Među onima kiji će na Sudnjem danu biti kažnjavani najžešćom kaznom bit će oni koji se bave izradom kipova.», ili kako stoji u drugoj predaji: « ... oni koji imitiraju ono što je Allah dž.š. stvorio.» ( Buharija i Muslim) Imam Buhari također prenosi i slijedeću predaju: « Na Sudnjem danu će od onoga ko pravi kipove biti zatraženo da svojim kipovima udahne dušu, a on to neće moći učiniti.» U hadisu kudsijji se prenosi da je Allah dž.š. rekao. «Zar postoji veći silnik od onoga ko želi stvoriti nešto poput onoga što sam Ja stvorio? Neka stvore samo jedan jedini atom! Neka stvore jedno jedino zrnce ječma.» (Buhari i Muslim)

Što se tiče onih koji slikaju ili prave crteže na papiru i drugim ravnim površinamana njih se odnosi hadis koji bilježi Muslim: « Na Sudnjem danu najbolniju patnju će iskusiti slikari (el musavirun).» Pojašnjavajući značenje ovoga hadisa Et Taberi kaže: « Ovdje se misli na one koji slikaju ono što se obožava umjesto Allaha dž.š., s tim da su oni toga svjesni, a to je kufr. A što se tiče onoga koji ne izrađuje slike u ovu svrhu, oni čine prekršaj (grijeh) i za to će odgovarati.» Prema tome musliman, ni u kom slučaju, neće ovakve slike vješati na zid da bi im iskazao poštovanje ili, ne daj Bože, obožavao. Međutim, slikanje i crtanje, kao i posjedovanje onih slika na kojima se nalaze predmeti, tj. neživa bića, kao i motivi iz prirode (biljke, drveće, rijeke, jezera, planine, sunce i slično) je dozvoljeno tj. halal muslimanu. Međutim, isto tako, kip ili slika koji predstavljaju živo biće postaju dozvoljeni ako se oštete, unakaze, ili ako su u vidu prostirke po kojoj se gazi. U prilog ovome govore slijedeći hadisi:

Ebu Davud, Nesai, tirmizi i Ibn Hibban bilježe slijedeći hadis: « Melek Džibril je jednom odbio da uđe u kuću Božjeg poslanika a.s. jer je na vartima bio kip. Slijedeći dan opet nije ušao u kuću ali je Božjem poslaniku rekao: ' Naredi da se skine glava kipa, tako da on bude kao stablo (panj).'» Na temelju ovoga hadisa jedna grupa islamskih učenjaka tvrdi da su, ustvari, haram kompletne figure, ali ako im nedostaje neki dio (tako da nemaju svoj prepoznatljiv oblik), onda su dopuštene. U svakom slučaju, bez obzira na to da li su oštećeni ili nisu, kipove u našim kućama treba izbjegavati. Svaka promjena slike ili figure koja utiče na to da ona ne bude poštovana kao božanstvo prenosi je iz svojstva keraheta (mrske stvari) u svojstvo ibaheta ( dopuštene stvari). U jednom hadisu stoji kako je Džibril tražio dozvolu od resulullaha a.s. da uđe u njegovu kuću, a kada mu je poslanik to dopustio, Džibril je rekao: « Kako da uđem kada se unutra nalazi zavjesa sa likovima, ako ti treba zavjesa onda im bar otkini glave, ili je izreži i napravi jastuke ili prostirke za pod.» (Nesai i Ibn Hibban) Zbog toga je Aiša r.a. kada je primijetila negodovanje Poslanika a.s. to platno izrezala i od njega napravila šiljteta, kako bi slike u njemu izgubile svoj oblik. Pouzdano se zna da su prve generacije muslimana koristile materijale na kojima su bile naslikane krnje figure, ali samo onda kada one nisu upućivale na iskaze poštovanja. Urve je koristio jastuke sa likovima ptica i ljudi, a Ikrime je rekao. « Nama su mrske slike kada stoje pravo ispred nas, a mi ih gledamo, ali nam ne smetaju na prostiračima i prostirci, jer ako ih gaziš ne možeš ih obožavati.»

Što se tiče dječjih igračaka, one su izuzete iz zabrane i na to nas upućuje hadis koji bilježe Buharija i Muslim: Majka vjernika, Aiša r.a. je rekla: « Običavala sam se igrati lutkama u kući Božjeg poslanika a.s., a moje bi mi drugarice dolazile, pridružile bi mi se u igri. Kada bi ugledale da se poslanik a.s. približava kući, posakrivale bi se, a on bi, ustvari bio veoma strtan što su one došle kod mene, i igrele se sa mnom.»  Hazretli Aiša takođe pripovijeda da ju je jednom Vjrovjesnik a.s. upitao: « Šta je ovo », -moje bebe, odgovorila sam, «Šta je to u sredini», konj, odgovorih ponovo, « A šta mu je ovo», -Krila, rekoh, «Konj a ima krila», začudio se on, -Ta, zar nisi čuo da je Seulejman sin Davudov imao krilate konje? odgovorih ja. Na to se Resulullah iz sveg srca nasmijao tako da su mu se vidjeli kutnjaci. (Ebu Davud). Bebe koje se spominju u ovom hadisu su one sa kojima se djeca igraju, jer je Aiša bila nezrela djevojka kada se udala za Božjeg poslanika a.s. pa je nalazila razonodu igrajući se igračkama. Eš Ševkani kaže da su ovi hadisi dovoljan dokaz da je dozvoljeno da se djeca igraju igračkama u obliku trodimenzionalnih statua (npr. lutke ljudskog i životinjskog oblika). Ovo dopuštenje se odnosi i na slatkiše u obliku figura koje se prave prilikom svečanosti, koje se na kraju iste pojedu.

Što se tiče fotografisanja koje je novije otkriće i koje nije bilo poznato u doba Muhammeda a.s. i prvih islamskih učenjaka, današnja ulema (većinom) je smatra dozvoljenom , pod uvjetom da predmet koji se fotografiše nije sam po sebi haram. Tako se npr. zabranjene fotografije na kojima se nalaze nage ili polunage žene, dijelovi tijela muškaraca i žena koji pobuđuju požudu, fotografije nevjernika, tirana i pokvarenjaka. Musliman ne smije kupovati i praviti slike pojedinaca koji propagiraju raskalašenost u društvu kao što su pjevačice i pjevači, glumci i drugi iz tzv. svijeta šou biznisa. Isti je slučaj sa slikama koji prikazuju slike politeističkih rituala ili simbola drugih religija suprotnih islamskom učenju kao što su idoli, križevi i sl. Zabranjeno je praviti portrete vladara, poznatih ljudi, političkih vođa i isticati ih na zidovima.

ŠIRK

Širk znači obožavanje i činjenje ibadeta nekom drugom, kao što je upućivanje dove, davanje zavjeta i traženje pomoći od nekog drugog u onome u čemu ne može pomoći niko drugi osim Allah dž. š.

Širk je jedan od najvećih grijeha za kojeg Allah dž.š. kaže:
“Allah sigurno neće oprostiti da Njemu druge smatraju ravnim, a oprostit će kome hoće, ono što je manje od toga. A daleko je zalutao onaj ko smatra da je Allahu neko ravan.” ( En-Nisa’ 116 )

Muhammed a.s. kada govori o najvećim grijesima, uvijek na prvo mjesto stavlja širk, što dovoljno govori o njegovoj težini. A prvi širk na zemlji desio se u Nuhovom a.s. narodu, a prouzrokovan je pretjerivanjem u pogledu dobrih ljudi, koji su bili poznati po svojoj pobožnosti. U suri Nuh u 23. ajetu, navode se imena tih dobrih ljudi kojih je bilo 5 i to: Vedd, Suva, Jegus, Neuk i Nesr.

Imam Buhari u svom Sahihu navodi predaju od Abdullaha ibn Abbasa koji kaže:

“Ovo su imena dobrih ljudi u narodu Nuhovom. Nakon što su oni pomrli, šejtan je objavio ljudima da na mjestima gdje su se oni sastajali sagrade kipove i nazovu ih njihovim imenima. Oni su to i učinili, ali ih nisu obožavali sve dok nisu došle generacije koje nisu znale ko su ovi ljudi i šta predstavljaju njihovi kipovi. Tako da su ih uzeli za božanstva i počeli ih obožavati.”

Na osnovu ove predaje koju bilježi imam Buhari, spoznajemo opasnost slikarstva i vajarstva, te izgradnje i postavljanja skulptura i kipova po trgovima, ulicama i drugim mjestima, jer to je put koji ljude vodi u širk (idolopoklonstvo) i to je isprobani šejtanski metod kojim je mnoge ljude odveo u propast. Zbog toga je islam zabranio slikanje i vajanje likova i prokleo one koji se time bave i zaprijetio im bolnom kaznom na Sudnjem danu. Iz priče o Nuhovom narodu uviđamo neprestanu težnju Iblisa da obmanjuje i zavodi ljude. Tako on često prilazi ljudima  sa strane osjećanja i poziva ih u ono što će im, navodno, donijeti dobro. Zbog toga, kada je kod Nuhovog naroda vidio veliku privrženost ovim pobožnim ljudima, pozvao ih je da im podignu statue, radi stalnog sjećanja na njih. A stvarni šejtanov cilj bio je postepeno zavođenje ljudi i odvođenje od istine u zabludu, sve do te mjere da su ih počeli obožavati i ibadet im činiti.

Muhammed a.s. je zbog toga upozorio svoje sljedbenike na opasnost širka i presjekao i zatvorio sve puteve koji vode ka širku.

1.                                   Allahov poslanik s.a.v.s. je zabranio izgovor riječi koje podrazumijevaju izjednačavanje između Allaha i Njegovih stvorenja, kao što su, npr. riječi: “Kako hoće Allah i ti.” Ili:”Da nije Allaha i tebe” itd. A dozvoljeno je reći:”Kako hoće Allah, a zatim taj”  jer je Muhammed a.s. rekao:”Ne govorite:” kako je htio Allah i kako je htio taj i taj”, već recite: “Kako hoće Allah, a zatim taj i taj.”    (Ahmed)

2.                                   Poslanik s.a.v.s. je zabranio i veličanje kabura i izgradnju nadgrobnih spomenika na njima, kao i njihovo osvjetljavanje, tj, paljenje svijeća, krečenje i pisanje po njima.

3.                                   Također je zabranio uzimanje kabura za mesdžide i klanjanje na njima, jer je to put do njihovog obožavanja.

4.                                   Zbranio je klanjanje namaza u sami izlazak i zalazak sunca jer to vodi oponašanju onih koji čine sedždu suncu u tim vremenima.

5.                                   Zabranio je putovanje u bilo koje mjesto s ciljem približavanja Allahu kroz ibadet na tom mjestu, osim putovanja radi tri mesdžida:

a)                   Mesdžidul-harama ( Kabe ) u Mekki

b)                  Poslanikove a.s. džamije u Medini

c)                   Mesdžidul-aksaa u Qudsu (Jeruzalemu)

6.                                   Zabranio je pretjerivanje u hvaljenju i uzdizanju njega kao ličnosti, rekavši: “Ne uzdižite me kao što su kršćani uzdigli Isa’a, sina Merjemina, ja sam rob, i zato recite: Allahov rob i Allahov poslanik.”

7.                                   Zabranio je izvršavanje i ispunjavanje zavjeta Allahu na mjestima na kojima se obožavaju kipovi ili na mjestima na kojima se proslavljaju džahilijjetski praznici.

Kad je u pitanju podizanje nadgrobnih spomenika treba imati na umu sljedeći hadis kojeg bilježi Muslim u svom Sahihu od Ebul-Hajjadža el-Esdija da mu je Alija r.a. rekao: “Hoćeš li  da te pošaljem, ako što je mene Allahov Poslanik s.a.v.s. poslao, rekavši mi: “Ne ostavi ni jednu sliku (lik), a da je ne uništiš, niti ijedan uzdignut kabur, a da ga ne poravnaš.”

Resul je, također, zabranio krečenje kaburova i gradnju na njima. Imam Muslim bilježi hadis od Džabira r.a. koji kaže da je Muhammed a.s. zabranio krečenje i uljepšavanje kaburova, sjedenje na njima i podizanje nadgrobnih spomenika. A Ebu Davud u svome Sunenu od Džabira bilježi da je Poslanik s.a.v.s. zabranio pisanje po njima. Nažalost, danas se sve ovo radi, pa i gore od ovoga: podižu se šehidska obilježja i turbeta pojedinim zaslužnim ljudima i na taj način novci troše u nešto od čega nemaju koristi ni oni ni mi, umjesto da poštujemo i cijenimo njihovu borbu i ono zbog čega su se borili, i da više ne radimo ono zbog čega se oni stide pred Allahom dž.š.

Zato, draga braćo i sestre, nemojmo pogaziti ono zašto smo se borili i zašto su naši, in ša’Allah, šehidi ginuli i imajmo na umu riječi velikog islamskog alima, Šejhul-islama ibnu Tejmije koji kaže:

“Svaki čovjek koji pretjeruje u pogledu poslanika i dobrih ljudi i pripiše im neka od svojstava uluhijjeta, npr, da kaže:”O gospodine (i spomene ime), pomozi mi, spasi me, ti si mi dovoljan” i sl. počinio je veliki širk i od njega treba tražiti da se pokaje i da učini tevbu. Ako to ne učini, ubija se, jer je Allah dž.š.slao poslanike i objavio Knjigu da bi se obožavao samo On, Allah i da bi se samo Allahu ibadet činio.”

Stize jos...
samo da cujem od ovog vase komentare i zamolio bih vas da ne vredjate...
pridruzujem se joci,u prikupljanju tekstova(dobronamernih) Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Samsung S7
Zasto bih vredjao?Pa pazi i Sadam je bio musliman pa si njegove kipove mogao da vidis gde hoces po Iraku,mada nije to poenta.Vidis sad nema veze sa prethodnim postom ali zasto nasi muslimani zovu boga(Alah) ,kad je Alah u prevodu bog na Srpskom.Sta sad,jer to neka zelja za razlicitoscu ili vam je Arapski ili Turski jezik drazi od svog?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Sta sad,jer to neka zelja za razlicitoscu ili vam je Arapski ili Turski jezik drazi od svog?

Па наравно - зеза их јањичарски комплекс.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 2178
Zastava Srbija, Sjenica
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Apple iPhone 5
da drazi nam je,za arapskim ali ne mnogo i za turskim,zasto onda ucimo u pojedinim skolama bas taj arapski,zato sto je objava dosla na arapskom jeziku...
a za kipove u mom proslom postu se kaze za ljude koji su se klanjali tim kipovima,nisam video na televiziji da se neko klanjao Sadamu??? Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Ако, ако, учите док још има времена... требаће вам да зовете вашу арапску браћу у помоћ.
« Poslednja izmena: 21. Jan 2007, 11:53:03 od Reloader »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 2178
Zastava Srbija, Sjenica
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Apple iPhone 5
Sve,ali sve sto radimo radimo radi jednog Boga,niti radi druga,keve,cala...devojke,vec samo radi Boga...
tako da ucimo radi Boga,a sta mislis ti da ces da zivis dozivotno,onaj svet je vecan,tako da se ipak isplati da se mucis 70 god,da bi mogao da uzivas vecno...ali to nas um ne moze da zamislivecnost...ccc Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 04. Sep 2025, 16:25:08
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 4.363 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.